Jump to content

gerda

Members
 • Posts

  25
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  emsland duitsland
 1. Geen enkel gevaar hoor. Gedroogde zaden bevatten geen ziektekiemen of schimmels meer. Het koken in een klein laagje water doe je om de zaden weker te maken, bij bladkruiden is het genoeg om ze te laten weken in kokend water, maar bij de stevige zaden moet je ze even een tijdje koken ( 10 min) om ze mooi week te krijgen. Ik denk dat het geen enkel probleem is, de smaak is misschien iets minder sterk maar dat kan ook best meevallen. Dus lekker van genieten je fenegriek kaas. Ken je trouwens het forum voor hobbykaasmakers al? http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/
 2. Zuursel maak ik altijd in een thermoskan, goed afgesloten door de dop, kan niets bij. wisten jullie dat er een heel interessant forum is over het zelf maken van kaas e.d? Veel actieve hobbyisten te vinden, en veel informatie word daar gedeeld. http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/
 3. Fenegriek smaakt heerlijk nootachtig, heb al een paar kazen gemaakt en valt zeer in de smaak hier. jerrycan.nl kun je online bestellen zijn speciaal voor levensmiddelen.
 4. hahaha das jammer voor mij. Klopt inderdaad het is best veel werk en tijdrovend maar ook wel heel leuk je eigen kaas maken. Ik ben al bezig een voorraad aan te leggen. Maak jij rauwmelkse kaas?? Mocht je nog eens een vorm willen verkopen houd ik me aanbevolen.
 5. Zonder net gaat prima hoor ik heb twee vormen uit het startpakket voor 450 grams kaasjes en een van 1 kilo.
 6. Als je onder gewone kaas, gouda dus jong belegen, belegen enz. bedoeld. Dan heb je wel vormen nodig en kun je dat starterspakket prima aanschaffen. Ik bestel alles bij www.brouwmarkt.nl. Een pers heb je niet perse nodig hoor, brrodplank op de vormen met een fles water en je hebt al gewicht.
 7. Het valt hier gelukkig mee, we hebben bewust voor een dorp gekozen waar weinig nederlanders zitten. We doen alles in Duitsland, onze kinderen zitten op duitse scholen en gaan nu hun ausbildung in hier. Ikzelf heb 3 jaar in het dorp gewerkt maar ben weer gaan leren en heb bewust voor een leerbaan in Nederland gekozen. Leren in het Duits is wat anders dan het spreken. Wij zijn geen Nederlanders die hier een huis kopen en verder alles in Nederland doen. Dat zie je inderdaad heel vaak.
 8. Kleine impressie van onze boerderij, met de heerlijke druiven waar we vorig jaar onze eerste wijn van hebben gemaakt.
 9. Pas op met verse kruiden toevoegen i.v.m. schimmels. Voor zover ik heb begrepen kun je alleen gedroogde kruiden aan de kaaswrongel toevoegen als je harde kaas gaat maken.
 10. Ha wat leuk!! Waar zit jij precies? Mag ook een PB sturen hoor.
 11. Nee ik pekel niet meer, het pekelbad moet afdoende zijn. Na de coating opletten of het kaasje schoon blijft anders zoals boven vermeld schoonvegen.
 12. Ja inderdaad, ook de rust op gezocht, ik kom van het platte land en wilde heel graag terug maar die portemonnee voor een huisje buiten in Nederland was te klein.
 13. Hallo allemaal, Ik zal me ook even voorstellen. Gerda , getrouwd, werkzaam als zorgassistent en vanaf september opleiding verzorgende IG. Moeder van een zoon van 21, dochter van 18 en een dochter van 13. Wonen sinds 7 jaar op een boerderij in het mooie Emsland in Duisland. 13 kippen 2 pony's 4 katten 1 pup van bijna 5 maand Duitse Herder Hobby's Tuinieren, Taarten bakken ( motief) , likeuren maken, sinds vorig jaar onze eigen wijn en sinds van de week kaas! Wil ik nog uitbreiden met het nieuw oppakken van onze moestuin, jam maken en wekken.
 14. Ik heb een pekelbad gemaakt van 300 gram zout op 1,5 liter water en kaasjes van 350 gram ( zaten in het start pakket) De kaasjes volgens het boek kaas je kaasje, 6 uur in het pekelbad laten liggen.
 15. Hallo, Hier ook even iemand die onlangs is begonnen met kaas maken en wat leuk dat ik eindelijk een forum gevonden heb met mensen die dit ook doen. Ik heb afgelopen maandag de eerste kaas gemaakt. Van boerenland melk die 4,4% vet bevat. Eerste poging met het zuursel wat ik zelf gemaakt had leverde ook na bijna een uur pas goed gestremde melk op. Na gebruik karnemelk ging het wel goed na 30 minuten hele mooie dikke gestremde melk. Ik heb wel door dat het heel nauw luistert hoe je te werk gaat. En ik beschik bij toeval over een hele goed provisiekast met de juiste temp en luchtvochtigheid. Ze zien er nu zo uit na twee lagen coating, morgen de laatste laag aanbrengen.
×
×
 • Create New...