Jump to content

jasper

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by jasper

 1. Volgend voorjaar wanneer de chrysanten uitlopen, stekken eraf halen, in de grond zetten, of tijdelijk in een pot en daarna in de grond. De oude planten eruit halen. Dan behoud je mooie sterke jonge planten, die volop bloeien.
 2. Ja, muntvlindertje, tijmmotje, goud gestippeld purpermotje zijn allemaal schuilnamen voor dit prachtige vlindertje.
 3. Dit is een goud gestippeld tijm motje. Het legt zijn eitjes op tijm ( lijkt me duidelijk maar ook op marjolein en meer van dat soort kruiden. De rupsjes vreten de plant behoorlijk kaal. Als je de plant daarna terug snoeit, komt hij weer heel mooi terug. En laten we wel zijn. Het is een prachtig motje.
 4. Dit is een rododendron of een azalea. mooi kleur trouwens.
 5. Ha Bit, Herderstasjes zijn ook kruisbloemigen. Alle kruisbloemigen, waaronder koolsoorten, rucola, mosterd etc. kunnen waard- en/of drachtplanten zijn voor knolvoet. Goed dat je dat nog even meldt. Jasper
 6. Ook ik heb last van knolvoet. Mij is geleerd dat ik dan een jaar of 5, 6 geen kruisbloemigen op de besmette grond moet telen. Ik heb een hekel aan gif, dus wil ik op een natuurlijke manier de knolvoet omdoen. Daar heb je wel geduld voor nodig. Vorig jaar heb ik, na 5 jaar, weer voorzichtig een poging gedaan om boerenkool te kweken. Ik tuinier op zandgrond en heb de grond goed verrijkt met eigen compost, waar geen kruisbloemige resten in zitten. Daarna heb ik extra kalk bij de plantgaten gedaan. ( knol voet heeft een hekel aan kalk.) En mijn boerenkool heeft het uitstekend gedaan. Dit jaar weer wat meer kruisbloemigen uitproberen. Dus op hoop van zegen. Jasper
 7. De orchidee die jij laat zien, een phalaenopsis, heeft veel lucht nodig. De grond waar hij in staat hoort luchtig te zijn met veel boomschors, oftewel "bark". De orchideeëngrond die te koop is in tuincentra bevat veel te veel aarde en te weinig boomschors. Zelf meng ik het altijd met dennenschors die ik uit het bos haal en wat spaghum. Deze orchidee kun je het best in een grote open pot zetten op een omgekeerd schoteltje o.i.d. Dan krijgen de wortels voldoende lucht. Voor de vochtigheid veel met de plantenspuit sproeien. Hooguit 1 keer per week, eerder één keer per twee weken wat water. Geen direct zonlicht en niet boven een brandende verwarming zetten. De druppels zijn een teken dat hij (te) veel voeding, water krijgt. Geen pokon e.a. gebruiken.Daar zitten veel te veel zouten in. Bij orchideeënkwekers is een meststof te koop speciaal voor deze orchidee. Wees ook daar spaarzaam mee.( 1 keer per 4 maanden in het groeiseizoen.) Ze hebben heel weinig nodig. Dat er af en toe een blad geel wordt en daarna afvalt, is normaal. Overigens ziet jouw plant er op de foto gezond uit en zelfs met een bloemstengel in aanleg. Veel plezier ermee. Jasper.
 8. Toevallig kwam ik in een winkel dahlia zaad tegen van de Bishop familie. Ik kende dahlia's alleen van knollen. Dit zaad wil ik volgend jaar eens uitproberen. Heeft iemand ervaring met zaai dahlia's? Zijn ze bijvoorbeeld eenjarig? Komt er wel een knol aan? En kun je die de winter overhouden? Hoe kan ik ze het beste zaaien? Heeft iemand tips? Alvast dank, Jasper.
 9. twee pompoenplanten had ik dit jaar op de mesthoop, een flespompoen en een jaspée du vendée. Van de flespompoen heb ik 12 mooie vruchten gehaald en van andere 8. Ze kwamen dit jaar wat langzaam op gang vanwege het late voorjaar, maar ze zijn heerlijk!
 10. Dag Jorg, Ik gebruik alleen de buitenste grote tenen. De rest gaat in het eten. De pootafstand is ong. 12 cm. en ze staan de hele dag in de zon. Ik denk dat het probleem voornamelijk ligt in de arme zandgrond, dus meer bemesting vroeg in het jaar. Eigenlijk is het een luxe probleem, want de oogst was dit jaar goed.(wel klein) Dank je voor je aanvulling.
 11. Dank voor alle reacties en tips. De knoflook komt van een goede knoflook kweker. Ik zal in het vroege voorjaar wat extra (kalium) mest toevoegen. Zal jullie aan het eind van de zomer laten weten of het geholpen heeft.
 12. Ik heb ze geoogst toen bijna al het blad verdord was, half augustus.
 13. in oktober heb ik weer knoflook gepoot. 3 verschillende soorten. De (zand)grond heb ik goed omgespit en met compost en grit iets verhoogd. Daarna de teentjes gepoot. Afgelopen jaar waren was mijn oogst groot en de bollen heel klein, maar lekker. Heeft iemand een tip hoe ik mijn bollen wat groter kan laten worden komend jaar? Misschien extra kalium in het vroege voorjaar? Jasper
 14. Begin november maak ik een tuinplan, rekening houdend met wisselteelt en gewassen die graag bij elkaar willen staan, of die elkaar niet kunnen uitstaan. Dan ga ik, meestal eind november, mijn zaden bestellen. Dat bevalt me goed. Mocht er iets uitverkocht zijn, dan kan ik het nog ruimschoots op tijd ergens anders bestellen. Voor bijzondere zaden van Vreeken is het wijs om al in september, oktober te bestellen. Vervolgens rust ik op mijn lauweren tot januari. Jasper
 15. hallo mede moestuinders, Ik ben Jasper en heb al een paar jaar een flinke moestuin in het mooie Gelderland, op zandgrond. Bij toeval stuitte ik op deze moestuin website. Wat een prima initiatief. Wat leuk om informatie te delen met mede moestuin liefhebbers. Nu over mijn tuin: Er staan vele soorten groenten en fruit in mijn tuin, waaronder paarse asperges (die het heel goed doen op deze zandgrond), pastinaken, schorseneren, pepers, pompoenen, kruisbessen, frambozen, aardbeien en teveel om op te noemen. Ik heb een zwak voor vergeten groenten en heb elk jaar wel een paar soorten in de tuin. Ook heb ik een prachtige border waar het grootste deel van het jaar snijbloemen voor de pluk in staan. De oppervlakte is 200m2.Een hele klus om goed bij te houden, maar ook heerlijk om in bezig te zijn. Ik zal de komende tijd de website regelmatig bezoeken ( het wordt winter en dus meer tijd om binnen bezig te zijn) en hoop af en toe een bijdrage te kunnen leveren aan de gesprekken. groet, Jasper.
×
×
 • Create New...