Ga naar inhoud

Guy De Kinder

Members
  • Aantal items

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Melle (België)
  • Hobbies
    Bijzondere fruitsoorten en plaagtoleranten tomaten kweken
  • Beroep
    Tuinbouwleraar (op pensioen)

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Dag Henkg, De meeste tomatenrassen worden hier gezaaid tussen 10 en 21 maart. Tip: http://fruitabc.blogspot.be/2013/03/tomaten-zaaien-vanaf-10-tot-25-maart.html Voor normale (vroege) teelt in de kas/serre ga ik soms enkele vroegrijpende en middentijdse rassen (stamtomaten en struiktomaten) een weekje vroeger zaaien (ca 3-5 maart). Voor normale openluchtteelt zaai ik in twee of drie keer tussen 10 en 21 maart. Hiermee bekom ik ook een werkspreiding. Uitplanten in volle grond doe ik begin mei onder lage plastiektunneltjes. Voor verlate teelt in de kas zou ik begin april ook kunnen zaaien, maar dat doe ik niet. Einde juni en begin juli ga ik de dieven/okselscheuten stekken van de eerder gezaaide planten. Die planten kweek ik lange tijd op in potten (Eerst in kleine potten, later verpotten in middelgrote potten en uiteindelijk in grote potten van ca 5 tot 10 liter) Zodra de planten uit mijn kas niet veel mooie vruchten meer dragen doe ik ze weg en vervang ze door de pottomaten die ondertussen een 2de, 3de of 4de tros onrijpe vruchten dragen. Meestal is dit in tussen 15 en 30 augustus. De planten in pot worden niet uit de pot gehaald, maar komen bovenop de grond in de kas te staan. Tip: http://fruitabc.blogspot.be/2013/09/verlate-teelt-van-bijzondere-tomaten-in.html De eerste teelt van tomaten wordt in de kas uitgeplant, de tweede teelt van tomaten gebeurt met planten die in potten blijven staan. Nota: Na de 2 teelten van tomaten in de kas wordt er groenlof (suikerbrood) uitgeplant. Dit groenlof werd in volle grond gezaaid (15 juni -5 juli) en uitgedund. De uitgedunde planten verplant ik of pot ze op om later te planten in de kas/serre.
  2. Dag Janita, Neem eens een kijkje op volgende pagina voor verkoopsadressen of ruiladressen van tomatenzaden: http://www.houtwal.be/vakartikels/tomaten/tomatenrassen_links.htm Op tuinbeurzen zoals deze van Beervelde (2de weekend van mei) kan je jonge tomatenplanten van oude rassen ook bekomen. De beste periode om zaden te ruilen is vanaf oktober tot januari. Vanaf februari is het te druk met voorzaaien, snoeien en het klaarmaken van de moestuin. Dag Dennis LP, Ik zaai tussen 10 en 20 maart in aangekochte (nieuwe) zaai- en stekgrond. Deze (nieuwe) zaaigrond is "handvochtig" gemaakt. (Als je wat zaaigrond in uw hand neemt en stevig nijpt, druppelt er een beetje water uit) Het beste resultaat bekom ik door te zaaien in een isomo zaaikistje (piepschuim) dat afgedekt wordt met een glas. Die zaaikist staat op een venstertablet waaronder verwarming staat. De temperatuur in het kistje is ongeveer 20 tot 25°C. Kieming na 5 tot 7 dagen en dan wordt het glas onmiddellijk verwijderd. Bij goed weer gaat de zaaikist overdag in de kas/serre en 's avonds wordt ze terug binnen gebracht. Verspenen doe ik niet, maar wel direct oppotten zodra het 1ste echte blad zichtbaar is. Voor het oppotten gebruik ik voedselrijke potgrond (voeding voor 3 maand). Vanaf het oppotten (in april) blijven de plantjes in de kas/serre waarin ik een extra miniserre maak om te beschermen tegen de koude nachten in april.
  3. Dag HuubvG, De brielse methode (= soort huwingsenting) heb ikzelf nog niet toegepast. De Japanse enting heb ik wel al toegepast en is volgens mij voor beginners goed bruikbaar. Andere entmethoden heb ik nog niet gedaan bij tomatenplanten. (Wel andere methoden bij fruitboompjes gebruikt) Ikzelf heb enkele jaren geleden de Japanse enting toegepast, maar uiteindelijk zag ik weinig verschil in opbrengst met niet-geënte oude tomatenrassen. Geënte tomatenplanten heb ik nog niet aangekocht. Ik pas het enten van tomaten niet meer toe omdat je dan vroeger moet beginnen te zaaien, je moet extra aandacht besteden aan geënte planten en uiteindelijk zag ik te weinig verschil in productie bij de oude tomatenrassen. Ik heb toen de onderstam 'Resistar' gebruikt en mogelijk geven andere onderstammen een beter resultaat.
  4. De smakelijkste tomaten bekomt u door te zorgen voor veel licht en voldoende warmte. Tussen de verschillende rassen is er ook een groot smaakverschil. De watergifte (veel of zo weinig mogelijk) speelt ook een grote rol. Voldoende kalium in de grond zorgt ook voor een veel betere smaak. Let op! Een teveel aan kalium kan meer neusrot geven! Op zwaardere grond (klei en leem) zal de smaak beter zijn dan op lichte (zand) grond. Op droge grond is de smaak eveneens beter dan op natte grond.
  5. Dag Weknow, Biologische bemesting vanaf zaaien. Voor het uitzaaien kan je speciale (aangekochte) zaaigrond ofwel een mengsel van potgrond en zand gebruiken. Zelf geef ik de voorkeur aan nieuw aangekochte zaai- en stekgrond. Gebruik voor het oppotten voedselrijke potgrond met traagwerkende meststoffen (2-3 maand). Indien de potten voldoende groot zijn (minstens potten van 10 cm) dan is bijmesten niet nodig. Voor het uitplanten kan je een kleine hoeveelheid van organische meststoffen gebruiken, liefst aangevuld met wat extra kalium (patentkali, vinasse kalium, ...). Zelf gebruik ik meestal patentkali.
  6. Dag Greetje, Bij voorkeur voor alle tomatenrassen een bescherming tegen de regen voorzien! Indien u tomatenplanten in potten kweekt tegen een gevel gericht op het oosten of zuidoosten, dan blijven de bladeren meestal droog omdat de regen meestal uit het Westen komt. Het gevaar op aantasting door de tomatenplaag is dan klein. Sommige jaren is het in juni en juli meestal droog en warm zodat het gevaar op infectie door de plaag veel kleiner is. De teeltomstandigheden in openlucht zijn erg belangrijk! Enkele tips om minder aantasting in openlucht te hebben: Ruim uit elkaar te planten Beperk het aantal trossen tot twee stuks. Regelmatig okselscheuten (dieven) verwijderen. Snoei te grote bladeren wat in. Geef niet te veel stikstofmeststoffen. Plant vooral vroegrijpende rassen.
  7. Dag Bit (en Weknow), De zoetste kers- en vleestomaten zijn voor mij: Black Cherry, Amazone Chocolate, Arancia, Auriaga, Black Krim, Chapas Wild, De Berao, Earls Faux, Emerald Evergreen, Jujube Cherry, Moskvich, Orange King, Orange Queen, Persimmon, Russie, Sprite, Sunray, .. Tip: http://www.houtwal.be/vakartikels/tomaten/_oudetomatenrassen_index.htm (zie rassen A-M en rassen N-Z)
  8. Dag appelvrouw, Een heirloom tomaat is een ras dat bekomen is door open (kruis)bestuiving voor 1940 ofwel tomatenrassen die reeds meer dan 50 jaar in gebruik zijn. Ook zaden die door meerdere generaties van families in stand worden gehouden. Tip: http://www.tomatofest.com/what-is-heirloom-tomato.html
  9. Komt vooral voor bij regenachtig en fris weer. Ook door druppelvorming in de serre (condensatie) Preventie: Kies voor tolerante tomatenrassen. Sommige F1-hybriden worden NIET aangetast. Plant niet te kort bij het glas Kies voor een ruime plantafstand. Verzamel in de winter alle bladresten op en ontsmet de serre. Bij het begin van aantasting kan u best dagelijks de aangetaste bladeren wegsnijden of wegbreken. Laat de zieke bladeren niet in de omgeving liggen! Voorkom dat de bladeren elkaar overgroeien. Zorg voor een luchtig gewas. Vermijd het nat worden van de bladeren. (Bij het gieten, onder geopende ramen, ...). Geef enkel 's morgens water! Zorg dat de planten 's morgens zo snel mogelijk kunnen opdrogen en voorkom druppelvorming op de bladeren. Verwijder bij het rijpen de bladeren onderaan.
  10. Dag Jorg, Mijn favoriete tomatenrassen die ik elk jaar opnieuw zaai en plant. 1) Black Cherry: Een bruinzwarte kerstomaat die gezond en sterkgroeiend is. Talrijke vruchtjes die aangenaam zoet smaken. 2) Snowberry: Een opvallende, witgele kerstomaat die me aan een druivensmaak doet denken. 3) Jujube Cherry: Een rode roma-snoep-kerstomaat met weinig sap en veel vruchtvlees. 4) Whipper Snapper: Een roze, zelftoppende kerstomaat die het heel goed in bloembakken en potten doet. 5) Amazone Chocolate: Een bruinzwarte grote vleestomaat. Gelijkt op Black Krim maar geeft grotere en eveneens erg lekkere vruchten. 6) Erdie's Family Oxheart: Een dikker rode vleestomaat met vruchten zoals de Coeur de Boeuf. Is productiever en beter van smaak dan de gewone Coeur de Boeuf. 7) Nadja: Een matig grote vleestomaat met aardappelblad. Vooral interessant omdat die erg vroeg rijp is, veel vruchten geeft en ook bij frisser weer vruchten geeft. Zie ook fotoalbum op https://plus.google.com/photos/+GuyDeKinder/albums/5892564380558996945 (album 2013)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...