Jump to content

Jorg

Moderators
 • Content Count

  4,392
 • Joined

 • Last visited

About Jorg

Personal Information

 • LOCATION
  Utrecht

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik heb met mijn nieuwe tuin ook geen kas meer. In jouw geval zou ik ze eerst binnen zaaien en na een maandje, zo rond februari naar de koude bak verplaatsen. Binnen wel zo licht mogelijk wegzetten uiteraard, want met de hoge binnen temperatuur groeien ze hard.
 2. Top Huub, mooi dat je in jou oude tuin weer aan de slag kan!
 3. In het najaar als de grond nog warm is of in het voorjaar als de grond weer een beetje is opgewarmd.
 4. Mooi zo met die herfstkleuren. Koolbed van boven ook erg mooi!
 5. Het is gelukt zie ik Patrijs, waren gisterochtend wat probleempjes, misschien had jij daar zondag al last van.
 6. Oorzaak is helaas niet gevonden, probleem hebben ze ook niet kunnen reproduceren. Mochten er bij jullie weer problemen ontstaan, graag weer melden.
 7. Hier gaat het tot nu toe weer goed
 8. Jorg

  Schilmachine

  Lastig in te schatten Jorieke, maar niet heel veel groter. Moet er trouwens bij jou geen water in? Charly, ja/nee, moet een behoorlijke hoeveelheid water in en daar komt veel pulp in terecht. Afgieten en daarna even de borstel door de kom en rasp. Dat gaat goed. Nadeel is alleen dat de kom aan het apparaat vast zit en je die kom ook weer niet vol met water kunt zetten. Opletten dus bij het schoonmaken dat het elektrische deel niet te nat wordt.
 9. Vooral dat tussendoor kunnen posten is vreemd. Maar even afwachten, ze hebben mij zojuist bevraagd op accounts (in ieder geval wij 3, maar denk iedereen) die er last van hebben en in welke rubrieken (antwoord alle + pb's).
 10. Ik heb contact gezocht met de supportafdeling van de software. Zodra ik meer weet horen jullie het.
 11. Ik kreeg vanochtend vergelijkbare meldingen van andere leden. Er is niks gewijzigd aan de instelling en heb niks terug kunnen vinden in de logs. Mogelijk dat even opnieuw inloggen helpt. Blijft het probleem zich voordoen, laat het dan weten (indien je niet kunt posten mag dat ook via [email protected])
 12. Toen ik als puber werkte in een grote bejaardentehuis keuken moest ik regelmatig grote hoeveelheden aardappels schillen (ja toen werd er nog vers gekookt, dat is op veel plekken niet meer zo begreep ik...). Niet met de hand gelukkig, maar met de aardappelschrapmachine. Een groot apparaat dat door middel van centrifugekracht, water en raspen de aardappels schilde. Leuk werk en een fluitje van een cent. Van de week moest ik echt wat gaan doen met de wortels op de moestuin. Die eet ik al een tijdje vers, maar nu we de herfst/winter ingaan wil ik niet er achter komen dat de woelmuizen mij voor zijn. In mijn vorige tuin liet ik ze gewoon heel de winter in de tuin staan en kon ik blijven oogsten tot in februari. Maar in de nieuwe volkstuin zitten (veel) woelmuizen. Vorig jaar was ik namelijk bijna alles kwijt, alleen de kapjes stonden nog, de rest van de wortels waren van onderaf opgegeten. Een deel wil ik dus toch maar invriezen, maar ik zag op tegen het met de dunschiller schoonmaken van een grote hoeveelheid wortels. Na wat speurwerk op internet kwam ik één (ja één, het is blijkbaar geen product waar grote markt voor is) aardapplschrapmachine voor in de thuiskeuken tegen en ook nog eens redelijk geprijsd. Gekocht en zaterdag geprobeerd. Werkt op dezelfde manier als het grote apparaat dat ik kende. In mum van tijd drie emmers wortels geschrapt (had wel op de tuin eerst het grootste deel van de grond verwijderd). Vandaag ook een 8 tal appels in een keer in 2 min geschild voor een appeltaart met het apparaat. Ging ook perfect. Kortom, een tip voor wie hekel heeft aan schillen van aardappels, wortels, appels, etc, etc. Linkje (met moestuinforum affilaitelink): Melissa aardappelschrapmachine
 13. Een laag van 2-3 cm, maar meer mag in de eerste jaren. Een deel van de compost maak ik zelf, maar dat is nog niet genoeg. In Zeeland kan iedere inwoner gratis groencompost halen bij de milieustraat, zoveel als je wilt. Waar ik nu woon is dat niet zo en moet ik het kopen. Vorig jaar heb ik meegelift met een bestelling die twee andere tuinders al hadden gedaan op de volkstuin. Waren bigbags en die waren veel te prijzig. Alleen doen als er geen andere optie is. Op een rustiger moment heb ik alvast wat offertes opgevraagd bij verschillende groenbedrijven / recyclaars wat het kost om een karretje op te halen of te laten storten. Dat is beduidend goedkoper. Bijv. 10 euro voor een karretje (zelf ophalen) of 22,50 per m3 voor losgestort. Bij die laatste komen er nog wel transportkosten bij van vaak rond de 70-90 euro. Loont ook om lokale hovenier te bellen wat hij voor welke prijs kan leveren. Groencompost moet je hebben (gemaakt van snoeiafval, maaisel, etc). Zijn eigenlijk ook de kosten die je moet maken als je spit en compost mee onder wilt werken, behalve als je natuurlijk gratis paardenmest kunt krijgen (dat kun je nog steeds aannemen, maar dan zelf eerst een jaar laten verteren en dan op de grond leggen).

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...