Jump to content

HuubvG

Moderators
 • Content Count

  5,118
 • Joined

 • Last visited

About HuubvG

Personal Information

 • LOCATION
  Hgz, prov GR

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Het 1000litervat was gisteravond weer bijgevuld, zodat ik ik direct kon beginnen met water geven, heel veel heen en weer lopen met de gieters. En even rusten in de schaduw om zelf een slok water te drinken en een foto te maken.
 2. Na alle gegeven tips kun je ermee aan de slag. Hier ook een steentje van mij bijgedragen. De motivatie is er, de kop is eraf, nu de lange staart nog. ☠️ Een spitvork is mijn grote hulp in zo'n situatie. Tevens een lange, smalle spade. De spitvork is om alle wortelonkruiden mee los te woelen. De spade is om diep wortelende onkruiden uit te steken. Ga er op je gemakje mee aan de slag, zo nu en dan als je zin hebt en de puf kunt opbrengen. Het is nu droog, je kunt de wortels op de bodem uitspreiden om te verdrogen, waarna ze geen kwaad meer kunnen. Tijdens de werkzaamheden kun je nadenken over wat je er dit jaar nog op zou kunnen verbouwen. En zo maar door.
 3. HuubvG

  Tomaten Topic 2021

  Je kunt ze ook horizontaal ingraven. Ondiepe geul graven en daarin leggen, groeit vanzelf weer recht omhoog. De tomaat die ik veel te vroeg binnen had gezaaid eind februari en ook al heel vroeg in de kas had uitgeplant, half april, tussen de aardappelen is langzaam maar zeker gegroeid tot 130 cm vandaag, tot naast de snoeischaar (rechtsonder zie je de hoogte van alle later gezaaide tomaten) en de eerste vrucht begint te rijpen. De andere - later gezaaide - tomaten beginnen pas sinds een week goed te groeien, nog geen bloei.
 4. De twee vroeg gezaaide venkels nu, nog steeds in de kas, waar ze ook moeten blijven tot... Volgens mij groeit er uit de rechter al een bloemstengel, ze zijn beide nogal gerekt, gaan niet in de breedte knollen zeg maar. En dat is precies volgens de verwachting, dat te vroeg gezaaide venkel gaat schieten. Deze week zaai ik 1/3 van de overige zaden. Omstreeks de langste dag nog 1/3 portie en de rest gaat eind juni de grond in. Dit doe ik buiten op de moestuin rechtstreeks op plaats van bestemming, direct op de goeie afstand, om niet uit te hoeven dunnen.
 5. Lavatera! Nu weet ik het weer. Ik heb een gedeelte in de kas gezaaid, de rest op de tuin. Een paar dingen die ik gezaaid heb, heb ik niet genoteerd en op mijn leeftijd zou ik dat beter wel moeten doen. Dankjewel!
 6. Dat ziet er toch mooi uit @Bearded johnie? Je hebt denk ik niet te dicht gezaaid. Er kan nog zaad tussen liggen dat nog opkomt, maar het kan ook dat deze zaailingen het niet alle redden. De sterkste plantjes gaan door, een gedeelte sterft af. Nu heb ik gisteren een gedeelte gezaaid, ongeveer net zo'n oppervlak als op jouw foto en weet je wat ik achterop het zaadzakje zag staan? Het stukje tekst is afgescheurd, dus uit mijn hoofd: vliesdoek erover! Tja, dat was er vroeger nog niet. Maar het laat licht door dus ideaal omdat het ook vocht vasthoudt en lucht doorlaat. Vliesdoek is nu genoeg voor handen dus zo gezegd zo gedaan. Ik heb er wat stokken overheen gelegd, vanavond kijken of de wind er een stokje voor gestoken heeft dat alles op zijn plek bleef liggen... Tot augustus wil ik enkele keren zaaien. Het is alweer 10 jr geleden dat ik het voor het laatst geteeld heb, dat was nog op de volkstuin.
 7. In de kas is dit veelvuldig opgekomen. Heb ik een vergeten groente gezaaid maar ben ik vergeten welke? Meestal zie ik vrij snel na opkomst wat het wordt. Vrij grote zaden. Geen idee.
 8. Sorry, ik dacht ook later, na verzenden: "weer gelezen", dus je had mijn berichtje ook wel gelezen kunnen hebben. Maar postelein is ook zo'n heerlijke groente, dat is al deze rompslomp wel waard. Slapen we beiden weer goed vannacht hopelijk!
 9. Gisteravond heb je pas mijn eerdere bericht gelezen? Heb ik voor ... op 7 juni jl dat hele verhaal zitten tikken, een van de eerste antwoorden op je vragen? En verder: bij mij werkte de natte lappen methode altijd prima. Dit ga ik komende week ook weer doen, misschien vanavond al, als ik mijn zomervakantie ga zaaien... Bij Patrijs werkt het onder planken en die laten nóg minder licht door dan lappen/doeken. Nu met de droge warmte ga je erbij moeten blijven met een gieter om het nat te houden.
 10. HuubvG

  Saffraan kweken

  Dat wil prima in dit land, je hoeft nu alleen wat bollen te kopen en je teelt je eigen saffraan. Dat met de suiker kende ik niet, zo is het vast lang te bewaren. Maar wordt het niet te zoet in hartige gerechten? En in de rijst zie je dan de kleurige sliertjes saffraan niet, deze wordt egaal licht gekleurd zeker?
 11. Dat is in elk geval geen zomerpostelein. Ik weet ook niet of het bij Lsjr33 wel om (winter)postelein (of veldsla of zo?) gaat. Bearded johnie, je vraagt: welke grond etc. Grond kun je niet zomaar uitkiezen toch? Je hebt jouw tuin met grond en daar ga je postelein op kweken. Dat gaat vast lukken, want moeilijk is het niet. Uit de oude boekjes heb ik dit: Grond losmaken, zaad vermengen met droog zand, dun uitstrooien op een strook van 30 a 40 cm breed. Waar je bij kunt tzt om te snijden/knippen. Lengte van het stukje is afhankelijk van hoeveelheid zaad. Niet inharken, hooguit licht aandrukken. En dan de truc: leg er wat oude lappen op. In de boekjes ging het over jute aardappelzakken, maar zijn die nog te krijgen? Houd de eerste dagen het doek nat. Wanneer je onder het doek kijkt en er een groene waas te zien is, is het zaad gekiemd en kunnen de natte lappen eraf. Door gebruik van de lappen kun je het ook op een zonnige plek zaaien, het gaat erom dat de toplaag niet uitdroogt. Tijdens de groei uiteraard ook zorgen dat er genoeg water opkomt. Liefst op zijn tijd een regenbuitje, maar bij droogte met de gieter er zo nu en dan over, Een van de lekkerste groenten uit de tuin vind ik, ik heb een zakje klaarliggen.
 12. Knap dat je ook de winter door verse groenten uit je tuin kunt eten. Mij lukt dat niet. Naar aanleiding wat je zegt over groenten bij een boer halen, kom ik op dit idee: er zijn heel veel mensen met moestuinen rond Groningen, hetzij aan huis, bij een volkstuinvereniging, of hoe dan ook. Vaak hebben ze wat over en verkopen dit of ruilen het, of geven het gewoon weg. Verkopen kan ook. Misschien dat je connecties kunt opbouwen zodat je her en der jaarrond je verse groenten kunt halen. Het enige is dat je wel mobiel moet zijn, maar dat zal geen probleem zijn, omdat je ook al pendelen overweegt tussen Eindhoven en Groningen
 13. Nu is mijn geheugen wazig omtrent het laten vallen van de appeltaart, misschien weet @Erny het nog? Er waren geen bordjes genoeg en geen bestek... Kippen weet ik ook niet meer voor wie die waren en of we die op de heen- of terugweg meenamen...
 14. @Gerard12345, sorry voor mijn bemoeienissen! Ik las dat de 'kas' 60 cm breed zou worden en dacht, net als Swa, dat het om 'bakken' ging. Maar alsnog; een kas van 60 cm breed? Mijn paadje in de kas is 60 cm breed, vandaar dat ik me ook moeilijk een voorstelling kon/kan maken. Ik ben wel benieuwd wat het gaat worden. EDIT: ook hier inmiddels duidelijkheid na de uitleg.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...