Ga naar inhoud

hofke37

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Vandaag gezaaid: pastinaak en radijzen. Morgen de komkommers en de tomaten uitplanten
  2. ik was ook erg geschokt toen ik daarnet mijn aardappelplanten aanschouwde, bleken er wel zes coloradokevers op het blad te zitten. Terwijl er enkele dagen nog geen spoor van een coloradokever te bespeuren viel. Ik heb deze van het blad afgehaald, geplet tussen de vingers en vervolgens platgestampt Vervolgens heb ik brandnetelgier, die ik al enige tijd geleden had aangemaakt, over de bladeren gesproeid. Ik weet niet of dit helpt?
  3. hofke37 plaatste een topic in Groente
    Als ik hier even rond struin om te kijken welke gewassen nog mogelijk zijn na de teelt van aardappelen, dan spreken de bonen me wel aan. Gaat het dan over alle bonen of welke bonen zijn geschikt om nu, half juni nog te zaaien, na de teelt van de eersteling aardappelen?
  4. hofke37 plaatste een blogpost in hofke37's Blog
    Mijn eerste moestuinseizoen verloopt naar wens. Hoewel de foto's niet echt duidelijk zijn, zijn de groenten in de tuin in goede conditie. Van een volledig verwaarloosde volkstuin hebben we vanaf februari hard gewerkt om de tuin moestuinklaar te maken. Hierbij de tuin zoals die er nu bij ligt in juni. Zoals je ziet is alles flink opgeschoten. De groenten staan mooi, het enige waar we echt enorm veel 'last' van hebben is onkruid. Ons werk in de tuin beperkt zich tot het inperken hiervan. We hebben 4 lange bedden gemaakt. Eén bed met wortelen, erwten en suikermais. Eén bed volledig met aardappelen, zowel vroege als late. Nog een bed met aardbeien (lekker! en al een goede oogst gehad) en broccoli en courgettes. De courgettes leken een lange aanpassingstijd nodig te hebben aan de grond, maar zijn nu toch vertrokken. Aan de zijkant hebben we nog een bed, volledig beplant met uien
  5. Het allemaal, bedankt voor de snelle reacties. Het dak gaat eraf en morgen verspeen ik ze verder in nieuwe potgrond. Ik hou jullie op de hoogte van het vervolg.
  6. De plantjes zijn even uit hun tijdelijke habitat gehaald voor een 'optimale' foto. Ze staan normaal gezien op het venster waar, als het weer meezit, de hele dag de zon op staat. ze zijn gezaaid in gewone steengrond met een laagje wit zand erop, zoals ik her en der heb kunnen lezen. De plantjes krijgen elke dag water, maar de potjes staan wel redelijk nat (normaal staat er nog een doorschijnend deksel over, waarbij het opstijgend vocht terug lekt op de plantjes). De eerste zaailingen zijn toch zeker een week of twee/drie boven komen te staan. Ben je hier wat mee? alvast bedankt.
  7. hofke37 plaatste een topic in Groente
    Ik heb een maand geleden tomaten gezaaid en voor het raam in de woonkamer gezet. Nu valt me op dat de groei erg traag is, hoewel ze voldoende zonlicht hebben. Sinds deze week merk ik dat de blaadjes langzaam verkleuren. Wat doe ik verkeerd? - Is het te koud? - Te veel water? - Zou ik in elk potje nu al één zaailing verwijderen? Heb in elk potje twee zaadjes gedaan? Heeft iemand een idee? Of moet ik gewoon geduld hebben, het is de eerste keer dat ik tomaten zaai, weliswaar aan de late kant….
  8. hofke37 plaatste een blogpost in hofke37's Blog
    Na mij te hebben voorgesteld bezorg ik jullie hierbij even even een kleine update van de werkzaamheden… Ondertussen ben ik gestart met het omspitten van het volledige stuk grond. (wel een werkje, maar bergen verzetten = gedachten verzetten denken we maar, het doet gewoon veel plezier om te kunnen starten in een nieuwe tuin.) En zoals je ziet is mijn zoon helemaal mee De bedoeling is wanneer dit klaar is een laagje paardenmest aan te brengen en lichtjes te vermengen met de grond (heb via een zoekertjessite gratis paardenmest gevonden van een jaar oud - wordt zelfs aan de tuin gebracht!) +/- 1m3 voor het volledige stuk zou hierbij moeten volstaan denk ik. Daarna zou ik de indeling van de tuin en de bedden willen maken. Afhankelijk van de gewassen die aan de bedden toegewezen worden, zou ik dan eventueel nog extra mest aanbrengen. Na heel wat opzoekingswerk hier op het forum, lijkt dit de werkwijze waar ik me het meest comfortabel bij voel. Of levert deze manier geen meerwaarde op en zou het aanbrengen van gedroogde koemestkorrels, zoals mijn collega tuinierder reeds aangaf, al ruim voldoende zijn? Lots of work to do dus : Ook de bouw van een compostbak en koude kas staan op de planning als voorbereiding voor een nieuw seizoen!
  9. hofke37 reageerde op hofke37's topic in Voordeur
    Bedankt alvast voor de spontane verwelkomingen Hierbij even een kleine update van de werkzaamheden… Ondertussen ben ik gestart met het omspitten van het volledige stuk grond. (wel een werkje, maar bergen verzetten = gedachten verzetten denken we maar, het doet gewoon veel plezier om te kunnen starten in een nieuwe tuin.) De bedoeling is wanneer dit klaar is een laagje paardenmest aan te brengen en lichtjes te vermengen met de grond (heb via een zoekertjessite gratis paardenmest gevonden van een jaar oud - wordt zelfs aan de tuin gebracht!) +/- 1m3 voor het volledige stuk zou hierbij moeten volstaan denk ik. Daarna zou ik de indeling van de tuin en de bedden willen maken. Afhankelijk van de gewassen die aan de bedden toegewezen worden, zou ik dan eventueel nog extra mest aanbrengen. Na heel wat opzoekingswerk hier op het forum, lijkt dit de werkwijze waar ik me het meest comfortabel bij voel. Of levert deze manier geen meerwaarde op en zou het aanbrengen van gedroogde koemestkorrels, zoals mijn collega tuinierder reeds aangaf, al ruim voldoende zijn? Lots of work to do: Ook de bouw van een compostbak en koude kas staan op de planning als voorbereiding voor een nieuw seizoen!
  10. hofke37 plaatste een topic in Voordeur
    Dit is em dan, onze nieuwe aanwinst, alias volkstuin van zo'n 'kleine' 100m2. 16m lang op 6m breed, het lijkt klein, maar daar vergis je je toch in als je werkelijk in de tuin staat. Ik had de keuze tussen een grote tuin (het dubbele) en deze, maar omwille van verschillende voordelen (klein beginnen,...bestaand tuinhuisje, vlak bij wateraanvoer en graspleintje waar onze kinderen ook nog kunnen spelen) is het dus deze geworden. Sinds zondag heb ik de 'sleutel'. Gisteren ben ik al onmiddellijk afgezakt om het tuinhuis op te ruimen en de grond zelf al een beetje op te kuisen. Zoals je op de foto ziet beginnen we van nul af aan, en dat is misschien niet slecht, zodat we de indeling volledig zelf naar onze goesting kunnen bepalen. De grond lag grotendeels bedekt onder een hooibed, dit heb ik al een beetje aan de kant geruimd, met de bedoeling om de grond dan om te spitten. De grondsoort zelf is een poldergrond, waar volgens collega-tuinierders alles op groeit. De geschiedenis van het stukje tuin weet ik zelf niet, behalve dat je uit de foto kan afleiden dat afgelopen jaar er niets meer mee gedaan is. Medetuinierders vertelden me wel dat de grond zelf afgelopen jaren steeds goed bemest werd. De ene tuinier vertelde me om de grond om te spitten en te kalken, de andere tuinierder vertelde me om de grond gewoon te bemesten met gedroogde koemest. Dankzij deze vele 'tips' weet ik zelf niet wat ik nu eerst moet doen. Wat denken jullie dat ik best eerst kan doen? Ikzelf denk dat ik best eerst de grond zal meten ivm de pH-waarde en dan zal beslissen om te kalken… Ik heb al een klein stukje omgespit, de grond ziet er goed uit, er zijn veel wormen in de bodem aanwezig. Zijn er volgens jullie indicaties die kunnen vertellen wat ik nu precies moet doen? Voorlopig willen we eerste seizoen bij het tuinieren in onze volkstuin niet al te moeilijke groenten opkweken. Het wordt een jaar van veel zien en leren van anderen, misschien moet ik helemaal niets doen aan de voorbereiding van de grond en dit jaar afwachten wat het geeft? Wat denken jullie? Alvast bedankt voor jullie reacties. Ik heb een beetje ervaring met tuinieren (zij het dan met vierkante meter bakken die in onze tuin zijn opgesteld).