

Tijs
Members-
Aantal items
7 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Flower Care voor digitale monitoring van de plant
Tijs reageerde op mcguyver's topic in Doe het zelf
Bedankt voor het delen; ik heb er zojuist 4 bestel voor een aantal van mijn bakken. Deze sensoren zijn perfect om aan te sluiten op mijn Arduino icm magneetkleppen. Enkel nog een bluetooth receiver en wat uitlees code toe voegen. Momenteel heb ik bedraadde vocht en temperatuursensoren aangesloten en wordt het geheel gevoed met een 7AH 12V accutje icm een klein paneel. Een nadeel is dat de batterijduur van 1 jaar waarschijnlijk berekend is op af en toe verbinden met je smartphone via bluetooth. Hierdoor is hij minder geschikt voor continue feedback naar een arduino of PI die waterkleppen regelt; de 3V knoopcel zal vrij snel leeg zijn. Hiervoor zou je goedkope solar light paaltjes van de Action kunnen gebruiken icm met een step-up voltage module (te koop bij tinytronics) zodat je de 1,4V van die solar lampjes naar 3V om kan vormen. Vervolgens vanuit de arduino eens per kwartier of half uur kortstondig een verzoek te sturen om te verbinden en uit te lezen. Het idee voor die lampjes en de uitwerking hiervan is hier te vinden: https://forum.mysensors.org/topic/4045/solar-powered-soil-moisture-sensor/2 . De microcontroller en de sensoren kunnen mooi vervangen worden door de Flower Care. -
Het onderwerp vroeg of een slang met gaatjes gaat werken. Zoals ik in het begin van mijn antwoord aangeef gaat dit prima al gebruik ik er een verdelertje bij. Mijn oprechte excuses dat ik twee regels offtopic ging naar waar ik zelf mee bezig ben nu .
-
Zoals de link van Tani heb ik het ook gedaan, scheelt een hoop graafwerk. Na 1 seizoen was het groene plastic overigens 1 grote gatenkaas dus bespaar je de moeite om dat in te graven wat dat kan volgend jaar opnieuw. Ik heb er nu goed kasfolie met anticondens laag op zitten. Dit kostte meen ik 70 euro voor een kas van 6X3m. Even wat dikke witte softtape over de buizen en dan op een wat warme dag eroverheen spannen en vast zetten met hout. Dit zit er nu al 2-3 jaar superstrak op en groot voordeel dat condens niet meer op je planten druppelt.
-
Dat gaat prima werken. Ik heb de afgelopen 4 jaar mijn kas bewatert vanuit en grote regenton met een Gardena Card batterij timer. Deze werkt prima zonder leidingdruk. Vanuit de regenton heb ik 1 slang naar een verdeler met 4 punten in de kas. Vanuit die 4 punten gaan er vier slangen van ongeveer 8 meter per slang langs de bakken. In de tuinslang heb ik ook ongeveer per 10cm een gaatje geboord met een klein boortje. De regenton staat enkel op de meegeleverde voet (zon 20cm denk ik). Ben nu bezig met een systeem met een microcontroller, vochtsensoren en magneetkleppen per bak. Dit omdat de vochtigheid in de bakken behoorlijk verschilt afhankelijk van het type gewas en de positie tov de zon.
-
Weer eens een update na 2 jaar. De kas staat met het folie na twee jaa nog fier overeind. Zelfs met storm zit er amper beweging in met de schuttingpalen als verankering. Momenteel ben ik bezig om de kas volautomatisch te ventileren en water te geven met een waterzone per bak. Dit doe ik met een Teensy LC microcontroller en 6 kwaliteit (anticorrosie coated) bodemsensoren, 6 12v magneetventielen en relais. Verder 2 temperatuur/vochtigheid sensoren om 2 12V ventilatoren aan te sturen. Dit alles werkt op een 4mm dripper systeem welke vanuit 2 grote 300 liter regentonnen. De magneetventielen zijn dus direct aangestuurd om ook te werken zonder leidingdruk en uitgevoerd in koper. Alles is in china besteld en de totale kosten voor het systeem zijn ongeveer 125 euro inclusief 100 meter slang en 100 instelbare druppel prikkers. De regentonnen komen van Cranenbroek.
-
Ik heb een houten regelwerk onder aan het frame vastgemaakt en het folie tussen een lat en het regelwerk vastgezet (het folie 1 maal om de lat gedraaid alvorens op het regelwerk te schroeven). Hierdoor zat het mooi strak en stormvast. Tip: Indien mensen van plan zijn een groen folie kas te kopen, schaf meteen wat goede UV folie aan. Dat bespaard een hoop werk, want gegarandeerd dat je het volgende seizoen een nieuwe folie kunt spannen indien je de standaard hoes gebruikt. Ook zorgt dit speciale kasfolie ervoor dat condens langs de zijkanten naar beneden valt ipv naar beneden op je planten druppelt. Let ook even op dat het een gegalvaniseerd frame is ipv poedercoated. Die poedercoated frames houden het maar een jaar of 2-3 uit in ons klimaat voordat ze dusdanig roesten dat ze niet meer stormvast zijn. Ook hebben de poeder coated frames een dunnere buisdikte. Het nieuwe folie gaat er (afhankelijk van de wind) het weekend op. Ik zal wel wat foto maken van de folie bevestiging.
-
Ik heb vorig jaar een tunnel gekocht met 25 mm gegalvaniseerd frame 6X3 M. Het frame heb ik vast gezet met schutting paal houders en heeft afgelopen seizoen een paar fikse storm buien glansrijk doorstaan. Het standaard groene raster folie dat erbij zit, is zoals verwacht maar voor 1 seizoen geschikt en zit nu vol met kleine gaatjes. Nu heb ik kwaliteits 200 micron UV EVA kasfolie gekocht dat er dit jaar op gaat en tot wel 7 jaar mee kan gaan. Dit kost folie kost rond de 100 euro voor deze maat kas en de kas zelf 200 euro (inclusief 1 groene cover). Verder nog een paar schuttingpalen van 75 cm en wat ijzerwaren en hout, en je hebt voor niet al teveel geld een zeer stevige duurzame tunnel met een behoorlijk kweekoppervlak. Het vastzetten van het frame: De kas zelf:
-
Bedankt voor de tip Jorieke, ik zal de overige bakken voor buiten open laten; dat komt ook wel handig uit voor mais die wat dieper schijnt te wortelen. Ik dacht dat het dan zou gaan rotten en wellicht nadelig voor de planten uit zou pakken. Ik zag ook op internet dat mensen soms karton erop leggen maar dat had ik niet voorhanden en worteldoek had ik nog een voorraadje liggen. Ik zag in jouw update dat je ook varkentjes en kippen houdt; super leuk! . Wij zouden ook graag gaan beginnen met kippen en wellicht een paar geitjes. Inmiddels zijn de bakken in de kas gedeeltelijk aangeplant en heb ik achterin stellingen gemaakt voor het zaaien en oppotten en voor mijn cactus verzameling.
-
Hallo allemaal, Nieuw hier op het forum, waar ik al een tijdje op rondneusde. Na een aantal jaar een volkstuintje gehad te hebben, hebben we nu ruimte op ons eigen perceel om een moestuin op te zetten. We zijn begonnen met een kas van 6X3 meter met daarin 6 bakken van 2m * 0.5m en buiten 6 baken van 2.80m * 1.20m. Verder hebben we een forse bramen haag en wat fruitbomen en notenbomen. Omdat het allemaal grasland was en we te laat waren dit seizoen om te spitten en bemesten hebben we besloten om bakken te maken. Dit om ook het onderhoud wat makkelijk te houden. De bakken hebben we gemaakt van douglas houten planken van 3cm dik die we met lijnolie bewerkt hebben en worteldoek aan de binnenkan hebben gemaakt om het oprukkende gras tegen te houden. Uiteindelijk ook 6 kuub biologische moestuin grond op pallets laten bezorgen want er gaat behoorlijk wat aarde in die bakken. De kas hebben we besteld via internet en is van gegalvaniseerd staal met groen folie. Dit groene folie gaat waarschijnlijk 1 seizoen mee dus volgend jaar vervangen we dat door kasfolie van betere kwaliteit. We hebben de kas verankerd met 6 stalen paalhouders van 75 cm diep met daaraan dikke ringen die aan de paal gehamerd zijn. Hij staat nu ontzettend stevig en er zit mijn geen beweging in. Morgen gaan we onze zaailingen planten en wat extra plantjes ophalen bij een biologische zaailingen kweker. Hierbij de eerste fotos:
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.