Ga naar inhoud

tuinder7

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door tuinder7

  1. tuinder7 reageerde op woldistel's topic in Groente
    er begint hier ook iets te gebeuren.
  2. tuinder7 reageerde op woldistel's topic in Groente
    zo doe ik dat ook. helaas vielen ze later inderdaad bij mij ook om door de harde wind wat de laatste jaren steeds normaliter begint te worden.
  3. ik zag dit volgens mij al eerder voorbij komen maar ik gebruik een methode waarbij ik de zaden uit een rijpe tomaat schep in een keukenzeef van rvs. ik wrijf het zadenprutje in de keukenzeef totdat het gelei-achtige laagje van de zaden los komt. dan leg ik de kale zaden op een keukenpapier in de vensterbank om te drogen. na een paar dagen is alles droog en pak ik het in en label het. omdat de zaden op het keukenpapier kaal zijn, gaan ze er ook relatief gemakkelijk af en blijven nagenoeg niet kleven. is wel wat gedoe in het begin maar ik hoef geen schimmelend prutje in de gaten te houden en ik heb snel resultaat en schone zaden. ik heb ook nooit een probleem met kiemen gemerkt. ik zaai voor de zekerheid altijd meer zaden dan dat ik planten nodig heb en heb er altijd teveel.
  4. tuinder7 reageerde op woldistel's topic in Groente
    Je hebt wel een guur klimaat daar in het noorden hè? is het niet mogelijk om iets van een haag te planten om de wind te breken? niet dat het tegen een valwind zal helpen maar het zal misschien voor meer beschutting zorgen.
  5. Eigenlijk is alles al gezegd in de voorgaande reacties maar wat hierboven staat wil ik even quoten want dat is misschien wel de basis of zeg maar de rode draad wat in alle antwoorden terug komt. Ik wilde eerder reageren maar het kwam er door omstandigheden even niet van. Ik doe al heel veel jaren mee op het Internet en heb daardoor zoveel ervaring met digitale communicatie dat ik weet dat dingen op papier (of scherm) soms negatiever kunnen overkomen dan dat ze daadwerkelijk bedoeld worden. Ik zie het als een voortdurende koorddans. ik heb niets als negatief opgevat hoor. Het leek mij gewoon handig om een aparte topic te creeren voor dit onderwerp om even goed door te lichten, wat de voor en nadelen zijn en wat de ervaringen zijn, zowel negatief als positief en het bij elkaar te bundelen ter referentie en inspiratie voor anderen, aangezien dit huidige topic volgens mij meer bedoeld was om oud NNMM mensen bij elkaar te brengen. Enfin, Voor alle methoden geldt, of het nou SFG, of rijtjesteelt, of vertical gardening wat dan ook is, staar je nooit blind op het systeem maar zet het systeem naar je hand zodat je eruit kan halen wat voor jou werkt. Het systeem is een richtlijn niet een regel. Het is een hulpmiddel om je op weg te helpen. Jouw eigen creativiteit en de ruimte die je tot je beschikking hebt, bepalen je mogelijkheden. Dus inderdaad, denk buiten het kader. Even voortbordurend op SFG/MM: niemand dwingt ons om 1 vakje spinazie te zaaien. Als je 3 of 4 of 20 vakken wil zaaien ben je daar geheel vrij in. als je breedwerpig wil zaaien in je vak en dat gaat prima met spinazie, voel je vrij. Wel is het handig om bij te houden of op te zoeken hoeveel je daadwerkelijk van iets moet hebben om een fatsoenlijke maaltijd klaar te maken zoals je zelf wil en hoe vaak je van iets wil kunnen oogsten. Dat vind ik soms nog lastig dus ik schrijf veel op en ik houd veel bij in excel sheets e.d. Ik ben van mening dat niet de methode de beperkende factor is, maar de diepte en de oppervlakte van het medium waar je in kweekt (en nog een paar anderen dingen, maar laat ik het even simpel houden). Ik geloof niet dat je opeens veel meer oogst uit een SFG gaat halen dan bij een rijtjesteelt. Er kunnen efficientieverschillen zijn, maar die zullen niet enorm zijn (doelend op wel/geen raster discussie). En om het echt zeker te weten kan dat alleen bij wijze van een praktijk proef worden vastgesteld. Ik geloof nooit 100% wat ik op internet lees bij blogs of claims tenzij ik tot in detail kan zien hoe dat getest is. daarnaast staat het ons vrij om zelf te experimenteren. En als je strict MM toepast, dan is het inderdaad zo, aangezien al hun bakken een bodem hebben en 20 cm diep zijn, dat je misschien ook niet alle groenten kan telen die je zelf zou willen telen. Zo zie je, er zijn altijd nadelen en voordelen en dingen om over na te denken maar als je de kaders loslaat dan is er altijd wel een oplossing.
  6. Ik heb kousenband 2 keer buiten een kas geprobeerd en het is beide keren mislukt. Ik zeg er wel bij, het kan aan van alles gelegen hebben, niet alleen aan het weer. Ik had al ergens gelezen dat het warmte en zon minnende planten zijn en dat volle grondsteelt in nederland wisselende resultaten geeft. De eerste keer werden de planten wel groot maar kwam de vruchtzetting erg laat op gang, waardoor er welgeteld, jawel, 1 kouseband peul vanaf kwam. De tweede keer werden de planten niet zo groot en hebben de fase van vruchtzetting nooit bereikt. Als ik me goed herinner was het toen ook een regenachtige zomer.
  7. MM zonder de commerciele toevoegingen is mijns inziens gestoeld op het SFG gedachtengoed. Ook ben ik van mening dat het binnen ons vermogen, als volwassenen, ligt om constructieve discussie te voeren. Meer specfiek gezegd, om deze methode van alle invalshoeken te kunnen belichten zouden ook negatieve ervaringen moeten kunnen worden benoemd. Als we de methode los zien van de aanhangers van MM dan hoeft dat dus niet te leiden tot een negatieve sfeer. Oftewel, als we het niet persoonlijk maken (en nee, ik insinueer ook niet dat iemand dat al heeft gedaan op dit punt) dan zetten we volgens mij geen clubs tegen elkaar op. Verder ben ik het helemaal eens om on topic te blijven. Dus nu houd ik erover op 😉
  8. in dat geval zou ik er zelfs een heel nieuw topic aan wijden zoals iets in de trant van “de zin en onzin van MM en SFG” of iets dergelijks.
  9. dat is het nou juist. ik meet niets op. en ik gebruik geen rasters. ik maak “vakken” door in een grote bak een stokje in de grond te steken die de “hoek” van een vak aangeeft. dat heb ik 1 keer in het begin opgemeten om te bepalen waar het stokje moet komen. 9 in een vak of 16 in een vak vind ik een nuttige richtlijn. en dan doe ik ook nog eens aan multi-sowing. in tegenstelling tot wat ik veel lees en zie over dicht op elkaar planten en “intercropping” ben ik daar juist geen fan van en heb daar geen fijne resultaten mee gehad. ik verlies overzicht en het wordt voor mij al gauw een grote warboel. bovendien heb ik het gevoel dat het een slakken plaag ook in de hand werkt. dit gevoel werd versterkt doordat ik vorig jaar wel tientallen slakken en hun eitjes tegen kwam die zich lekker verscholen tussen de planten (in dit geval voornamelijk winterpostelein wat lekker vochtig bleef na een regenbui ) in de moestuinbak toen ik alles opruimde. daartegenover wordt als voordeel gesteld dat dichte beplanting de grond koeler houdt en verdamping tegen gaat en dat geloof ik ook maar ik heb ook een hekel aan slakken en dat weegt voor mij zwaarder. dit jaar heb ik door omstandigheden geen courgette en pompoen gezaaid maar volgend jaar ga ik ook eens goed verdiepen in hoe ik die vanuit een vak makkelijk met een of andere constructie de lucht in kan sturen om ruimte te besparen . daar heb ik al een paar dingen over gezien op dit forum. ik zal op specifieke rassen gaan zoeken voor dat doel.
  10. als het dan toch gekocht moet worden dan stel ik voor om bij bio kultura te kijken. die hebben mooie milieu verantwoorde producten op natuurlijke basis
  11. dat vind ik dus ook. ik hou ook van dat overzicht wat het geeft. dat is ook wel een van de pluspunten van die SFG methode ( wat onze vrienden van de MM voor ‘t gemak hebben omgedoopt tot de MM methode). ik gebruik wel het systeem maar dan ook in semi-volle grond. dat wil zeggen, mijn bakken staan op de aarde, hebben geen bodem maar zijn wel verhoogd (20 cm) en gevuld met compost. maar toegegeven die mogelijkheid moet men wel hebben.
  12. ik zal je eerlijk zeggen, ik heb nooit MM mix gebruikt. ik maak en gebruik al jaren eigen compost en dat gaat prima. ik kan mij gewoon niet verenigen met het feit dat er bijna overal turf en toegevoegde voedingstoffen in zitten die soms honderden kilometers afleggen om in het eindproduct te komen. als we het hebben over gezonde voedzame grond dan is dat voor mij haast synoniem voor goede, voedzame compost wat rijk is aan micro en macro organismen. zelfs bij voeden doe ik zeer met mate. bij planten die wat kalium kunnen gebruiken doe ik soms een beetje hout-as wat overblijft na het opstoken van het haardhout. als ik gestookt heb tenminste want dat doe ik ook niet elk seizoen. en hout-as voegt ook calcium aan de grond toe en dat is niet voor alle planten handig. ik heb ook een plekje in de tuin met smeer wortel in de volle grond, ook een goeie bron van kalium voor planten. daar maak ik een gier van maar ik gebruik het ook zeer met mate omdat het snel opneembaar is dus dan alweer “uit de grond jagen” van planten in de hand kan werken. daar ben ik ook geen voorstander van.
  13. tuinder7 reageerde op woldistel's topic in Groente
    dit jaar geen last van maar ik ben dit jaar buiten begonnen met voorzaaien van de bonen. het lijkt erop dat het sterkere planten oplevert. vorig jaar binnen begonnen met opkweken en toen zijn de planten ook verbrand nadat ik ze uitplantte.
  14. ik ben vorig jaar begonnen met een winter zaaiui (radar) als teelt. ik zeg er meteen bij. daar moet je wel het geduld en de ruimte voor hebben want het is een bijzonder lange teelt. of een speciaal vak voor experimenten vrij houden los van de productie/reguliere teelt. maar enfin, in dat vak had ik alleen zelfgemaakte compost, geen commerciële producten, en niet bijgevoed met vloeibaar of korrels (ik lees namelijk op meerdere plekken dat teveel stikstof bij uien meer loof dan knol geeft) en er kwamen bijzonder mooie en smaakvolle uien uit. ik heb 9 aangehouden in een vak van 40x40cm. mijn vakken zijn overigens 40x40 en niet 30x30 omdat ik palletranden gebruik van 80x120. dus 40x40 kwam even beter uit. misschien dat ik in de toekomst 16 in een vak probeer maar deze oogst beviel mij goed genoeg.
  15. tuinder7 reageerde op woldistel's topic in Groente
    ik moet daar inderdaad ook nog aan wennen. maar het lijkt hier wel beter georganiseerd. maar ik kan me voorstellen dat het ook een heel karwei is om alles zo goed mogelijk georganiseerd te houden met ons enthousiasme 😆 wat de tuinbonen betreft. vorig jaar heb ik ze in het vak laten staan totdat ze last kregen van roest maar dan ook echt helemaal onder zaten zeg maar. vanaf dat moment komt de productie echt zowat tot stilstand. het bijzondere is wel dat de roest oppervlakkig lijkt dus de boon in de peul blijft onaangetast.
  16. hoi petra, 🙋‍♂️ ja dat hielp wel om een en ander aan elkaar te puzzelen dat sommigen dezelfde namen hebben hier😉
  17. dat is wel interessant. zijn jouw planten al zo groot dan? ik heb juist begrepen dat je een uit zaad gekweekte rabarber minstens 1 jaar maar liever 2 jaar met rust moet laten. dus in het tweede jaar oogsten als de plant sterker is. welk ras heb jij?
  18. ja, komt uiteindelijk wel weer goed linksom of rechtsom.
  19. 🙋‍♂️Hoi, ja ik had het gezien. heb inmiddels al het e.a. gelezen. bedankt allen. leuk al die bekende gezichten/namen.
  20. ben overigens ook een experiment met zaai rabarber begonnen. vrij ongebruikelijk, ik weet, mar dit ras (glaskins perpetual) schijnt een veel langere oogstperiode te hebben. ver na de langste dag. dus hopelijk lukt het. en ik hou van een uitdaging.
  21. eerlijk gezegd laat ik alles meestal gewoon staan totdat de plant ziek wordt. de vorige keren dat ik tuinbonen teelde kon ik daardoor nog een paar kleine peulen oogsten. ik verzamel ze in de koelkast totdat ik een maaltje bij elkaar heb gesprokkeld. ongedopt zijn ze minstens een week te bewaren in de koelkast.
  22. Dit is zeker plausibel maar helemaal zeker weet ik het niet. kijkende naar andere planten is het wel zo dat sommigen overgaan tot het maken van bloemen en zaden als ze in te kleine potten staan. dit heb ik bijvoorbeeld bij koriander gezien.
  23. Hoi 🙋‍♂️, met de tuin gaat het redelijk maar omdat we dit jaar allerlei vakantieplannen hadden (helaas pakte dat anders uit vanwege gezondheidsproblemen) heb ik er niet veel aan gedaan, als in, niet zoveel gezaaid als dat ik normaliter doe. wel al lekkere erwtjes (kelvedon wonder, altijd goed) , de winter wortel zit in de grond ( flakkee 2 uit eigen geoogst zaad) , de bleek selderij staat te wachten om de grond in te kunnen, even wachten tot het minder heet is. de sperziebonen (cobra) komen er ook aan, de eerste bloemen en mini peultjes zijn er al. tuinbonen (karmezyn) worden al geoogst maar dit jaar helaas een minder grote oogst. en wat was het vandaag warm hè? dat is echt een gevecht om alles te sproeien.
  24. nou daar zijn we dan. na het lezen van dit draadje is het als thuiskomen. wat een feest (nou ja, als we het een feest moeten noemen) van herkenning in een aantal van die eerste berichten. en nu weet ik waar jullie gebleven zijn en waarom jullie opeens afwezig waren in het NNMM gedeelte van die andere app 😉 maar ook wat een verademing zeg dat het ook anders kan.