Jump to content

woldistel

Members
  • Posts

    284
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    Drenthe
  • Hobbies
    Moestuinieren, textiele werkvormen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Klinkt als heel interessante manier. Ik heb wel eens geprobeerd om het stro te koken, maar dat is een heel gedoe. Dus vandaar dat ik de oesterzwam dan maar op koffiedik doe.
  2. Geen koffie, dat is jammer in ieder geval voor de koffie-oesterzwam populatie. (geen lieve koffiedrinkende buren?) Wat ik zelf begrijp van de stro kweek is dat je het stro eerst moet verhitten om het te steriliseren en daarna verder kunt met het samenstellen van het substraat. Ik bestrijdt de slakken en vooral pissebeden op mijn shiitakes vooral door de stam op een iets minder bereikbaarder plaats te leggen en dan komen ze ook wel, maar misschien wat minder 😁
  3. Weinig Rara. Gewoon einde seizoen voor komkommers en courgettes.
  4. Je kunt altijd een aantal pluggen op (zelf te maken) substraat doen. Je kunt ook een aantal pluggen (3 of 4) van de oesterzwam ook verder kweken op koffiedik, als je koffie drinkt. Dan kun je alvast aan de slag, gewoon op het aanrecht of in de vensterbank. Als het mycelium klaar is met de hoeveelheid koffievoedsel, snij je uit het midden gewoon een flink stuk en begin je overnieuw. Zo kun je van een paar pluggen dus aardig wat paddestoel oogsten. Als je langdurig op stammen wilt kweken heb je vers geveld hout nodig en is het meeste in de winter beschikbaar als gemeenten en staatsbosbeheer weer aan het snoeien gaan. Soms ligt er dan langs de weg zomaar een perfect stuk. De stam waar ik nog Shiitakes van krijg, was verse beuk en heb ik zo'n vijf jaar geleden voorzien van pluggen. Eerste paar jaar niks en nu twee keer per jaar een paar honderd gram. Ik denk telkens dat ie nu wel op zal zijn en dan komt er weer wat 🀷 Kersenhout en Nameko O ja een tip. Als je een gat boort met de juiste diameter voor de plug in een verse stam,klop er dan ook gelijk een plug in! Ik was zo slim om eerst alle gaten te boren en toen ik mijn pluggen erin wilde tikken waren de diameters te klein omdat het hout door z'n eigen vocht weer wat was uitgezet. Kon ik nog een keer.
  5. Dat wordt dan rauw in de blender gooien, denk ik πŸ˜„ Ik heb redelijk wat ervaring met het verven met plantaardige kleurstoffen en een van de dingen die ik mensen absoluut afraad is het verven met groenten en fruit. Paarse, rode en blauwe kleurstoffen uit groenten en fruit zijn meestal op basis van anthocyaninen en dat is een kleurstof die heel gevoelig is voor Ph en verhitting en bovendien totaal onstabiel als het gaat over UV licht. Dus beter om op te eten, heel gezond. Wel leuk dat je een peper voor mij in het hete water gooit om mij te behoeden, dankjewel 😘
  6. Ongeveer 3 cm doorsnee bovenaan en zo'n 20 cm lang, denk ik. Foto heb ik niet want ze zijn afgelopen week al verdwenen in de groenten voor de pasta. Smaak was prima (ook niet onbelangrijk)!
  7. woldistel

    Bonen 2022

    @mdubbelm dat is echt fijn! Mijn spekbonen hebben het door de droogte al veel vroeger opgegeven dan normaal. Meestal kun je doorplukken tot de eerste vorst.
  8. Zeker mooi, @Erny! Heb je ze al geproefd? Bij mij begint het een beetje uit de hand te lopen voor volgend jaar 🀭 Dus 2023 heeft bij mij het thema pepers en paprikas. Ik denk dat ik wel aan de 20 verschillende kom, hihi. Eigenlijk heeft elk tuinjaar bij mij een thema. Andesknollen, Italiaanse groenten, rare bonen enz. Ik heb er nu ook een paar pepers voor de mooi bijzitten. Fish, Vampire en Numex april fool's day. De eerste twee zijn ook gewoon voor de pepers zelf, maar de Nafd schijnt qua smaak niet bijzonder te zijn, gewoon heet. Maar onrijp wel knalpaars! Paarse hete saus?! Fish heeft bont blad en gestreepte pepers en Vampire heeft ook donker blad en onrijp zwarte pepers. Dus ook mooi genoeg om gewoon in de tuin te zetten. Van @jootje hoop ik nog een klein druppelvormig pepertje te krijgen (ik denk Biquinho). Ik heb er nu al zin inπŸ€—
  9. Staan die pepers er niet ook bekend om dat de meeste mild zijn en dan sommige absoluut niet? Spaanse roulette? Ik heb zaden van Habanada aangeschaft. Wel Habanero, niks heet 😁
  10. Ik heb violetta lunga 3 in halfopen kas. Doet het tot nu toe prima, dwz dat ik al twee keer een paar aubergines heb geoogst. En er hangen er nog een aantal. Ik was vrij laat met zaaien, maar ze zijn de eerste soort waarvan ik heb kunnen oogsten. Bovendien vergeet ik vaak op tijd te bemesten en te wateren en mijn planten staan op een volkstuin complex, dus ik heb ook niet direct de vinger aan de pols.
  11. Dat is goed, pm je adres maar even. Hij is echt niet heet, hoor. Net twee keer paprika, ofzo. En als ik lees wat jij zo wegwerkt, weet ik niet of je deze wel nodig hebt. Maar wat zaden heb ik wel voor je
  12. Dit zijn mijn enige pepers dit jaar. Thunder mountain longhorn. Niet de pittigste, wel heel lang. En heel veel. Daarom pluk ik ze vroeg, laat ze in huis afrijpen en droog ze dan in de Stockli. en deze en gene hier op het forum hebben mij ook overtuigd van het nut van een koffiemolen om flakes of poeder mee te maken. Ik ben tien euro duurder gegaan en heb er eentje die behalve koffiebonen en pepers ook nog amandelen enzo wil doen. Ik denk aan de hazelaar naast huis 😁
  13. @Mai Pensato De mijne gaat er ook uit. Hij zat bomvol bloesem en of het nou de droogte was of ziekte, maar alle bloesem en blad werd bruin. Geen enkele vrucht. En inderdaad komen overal polletjes uitlopers op. Heel misschien graaf ik hem op en mag ie bij huis nog een poging doen......
  14. woldistel

    Bonen 2022

    Pronkbonen (P coccineus) kruisen alleen met andere pronkbonen, zegt mijn zaadteel boekje van Velt. Dus je kunt er rustig een andere P vulgaris naast zetten. Net als erwten en tuinbonen die onderling niet kruisen. Het zou kunnen dat de dunnere peul wat sneller opdroogt dan de inhoud. Heel slim van zo'n plant, de zaden vallen dan sneller uit de opengesprongen peul.
×
×
  • Create New...