Jump to content

kustlijn

Members
 • Content Count

  751
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zittauer Gebirge -Oberlausitz - Sachsen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. kustlijn

  Daslook

  Hier staat één van de planten in een matige zon. Door de zon zijn de verkleuringen moeilijk te onderscheiden. Bij nader inzien staan de Daslooks momenteel de gehele dag in de zon, normaal is hier erg veel schaduw, bahalve in de ochtend staat er zon . De vlekken zijn over de gehele bladeren verdeeld, en inderdaad niet alleen op de punten. Ik denk dat jullie gelijk hebben met zonnenbrand.
 2. kustlijn

  Daslook

  Bedankt voor jullie snelle reactie`s. Nee, ik heb geen foto`s van de gehele plant, die zou ik morgen kunnen maken. Nu jullie het zeggen, ook hier heeft de zon vollop geschenen, maar was het wel erg koud, maar net boven nul. Misschien dat ik daardoor verbranding niet als mogelijke oorzaak heb mee genomen. Maar inderdaad denk je dan dat er ook op andere plaatsen van het blad verkleuringen optreden. De planten staan tegen een verwilderd stuk van de ( voormalige ) kwekerij , welke sinds 1991 met bomen is begroeid, een bos(je) is te veel eer, maar normaal is veel schaduw. Wij bedenken ons , dat de Daslook dit jaar vroeger is dan normaal, en dat de bomen nog geen bladeren hebben. De zon heeft inderdaad flink geschenen, en wellicht heeft de Daslook in de zon gestaan. Gevroren heeft het ook , eergisteren nacht -8.4 °C op 1.5 meter hoogte. Hoe koud zou het dan aan de bodem zijn geweest? -10 °C? De bladeren zijn dan ook slap, Ik zal kijken of ik morgen nog foto`s van de planten kan maken. Alvast bedankt voor het meedenken.
 3. kustlijn

  Daslook

  Onze Bärlauch / Daslook is aangetast, de vraag is waardoor. Vorst hebben gehad, jazeker maar dat hebben we vaker. Zou het toch vorst zijn?
 4. Hier in Sachsen zijn al verschilende uitbraken gemeld. Pflanzen-Quarantäne im Vogtland An einer Oleanderpflanze ist in Sachsen ein gefährlicher Pflanzenschädling nachgewiesen worden. Das Umweltamt reagiert mit drastischen Maßnahmen. Im Umkreis von 100 Metern um den Standort der befallenen Pflanze werden nun von vielen Pflanzenarten, draunter Kirschen, Brombeeren, Himbeeren, Tomaten, Wein und Lavendel, Proben genommen und im Labor untersucht. Darüber hinaus müssen innerhalb der 100–Meter-Zone alle Oleanderpflanzen vernichtet werden. Besonders drastisch: Um die Befallszone herum wird eine Pufferzone von zehn Kilometern abgegrenzt. Lees verder : http://www.sz-online.de/sachsen/pflanzen-quarantaene-im-vogtland-3452995.html
 5. Neem geen planten mee van vakantie. En zeker niet uit de hak van Italië, de Franse Mediterrane kust en Corsica. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vakantiegangers. Via lavendelplantjes, stekjes van olijfbomen, oleanders en zo'n 400 andere plantensoorten kan ongemerkt de schadelijke bacterie Xylella fastidiosa mee naar Nederland reizen. In Zuid-Italië heeft die ziekte grote verwoestingen aangericht in olijfboomgaarden, in Californië miljoenenschade in de druiventeelt. ",Vergelijk het met de boktorcrisis in Boskoop, toen complete tuinen van particulieren moesten worden gerooid. Dat is een peulenschil met wat bij een Xylella-uitbraak zou gebeuren.'' Lees het gehele verhaal in het AD: http://www.ad.nl/buitenland/laat-dit-schattige-boompje-in-italie~aba2123d/
 6. Toch nog een labeltje gevonden, ik heb ook een lifeberry, geen "sweet lifeberry" maar een "big lifeberry".
 7. Dankje simonvb voor je reactie. Ik weet niet welke ondersoort ik heb, maar in ieder geval een barbarum. Hij staat vrij op een stuk grasland, tussen de appelbomen. Ik denk dat het verstandig is, hem maar weer uit te graven, en elders te planten. Ik heb geen idee waar, misschien in een kuip.
 8. Hallo Fets, naar wat ik gehoord heb, is het met name juist de barbarium die woekert. De Lycium chinense zou dat minder doen. Maar of dat waar is...ik weet het niet.
 9. Deze draad is zo`n 6 jaar geleden gestart. Maar omdat ik denk dat mijn vraag goed aansluit bij dit draadje, schop ik deze weer omhoog. Na lange tijd, vorig jaar toch maar eens de boksdoorn gekocht en in de tuin geplant. Vooraf heb ik mij her en der ingelezen, maar niet zo goed blijkbaar. Want daar lees ik plots op een Duits forum : Goji-Pflanze ist Unkraut! " Sie vermehrt sich ohne jedes menschliche Zutun auf etwa das 50 fache pro Jahr. Versuche das Zeug mit den in der Landwirschaft üblichen (Sauteuren) Giften wegzubekommen, scheiterten kläglich " Bron: http://www.gartendatenbank.de/forum/goji-pflanze-ist-unkraut-bocksdorn-lycium-barbarum-t-540-1 ops Maar eens voorgaande bijdragen gelezen en ook hier had ik het kunnen lezen. Want Menph schreef op Vr 13 Jan 2012, "Als het aan mij lag kwam er een handelsverbod op Lyceum barbarum". "Deze plant vormt zeer veel wortelopslag en verwildert gemakkelijk. Wegbermen en bouwterreinen veranderen in Lyceum monocultures." Nu is mijn vraag, is het werkelijk zo erg? Wat vinden de andere hier op het forum? Nu na zoveel jaar moet het toch wel duidelijk zijn of het een zo invasieve soort is. Hebben jullie hem in een bak, of in vrijland? Voor de duidelijkheid, mijn soort is de Lycium barbarum.
 10. kustlijn

  Giftige courgette

  Vergiftung durch Garten-Zucchini ist keine fahrlässige Tötung Im Fall eines 79-Jährigen, der an einer Vergiftung durch eine Garten-Zucchini gestorben ist, hat die Staatsanwaltschaft ihre Ermittlungen eingestellt. Es gebe keinen hinreichenden Tatverdacht gegen die Person, von der die Zucchini gestammt habe Lees bij interesse het artikel verder bij de bron, dit wegens de zeer strenge auteurs rechten in Duitsland. http://www.sz-online.de/nachrichten/vergiftung-durch-garten-zucchini-ist-keine-fahrlaessige-toetung-3217374.html
 11. Ik heb de Luzerne gezaaid, nu maar afwachten. Ik vond trouwens nog wat over de Luzerne. "Luzerne is voor de hergroei en de langleefbaarheid afhankelijk van reservevoedsel dat is opgeslagen in de wortels. Pas in het begin van de bloei is dat reservevoedsel voldoende aanwezig om voldoende hergroei te verzekeren." Aldus : http://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/agromilieuverbintenissen/subsidie-vlinderbloemige-gewassen-pdpo-ii/luzerne
 12. Ook ik heb ze uitgespuugd Jorieke. De aronia bessen zijn vooral gezond. Naar mijn mening zijn ze het best in smoothies te verwerken waar andere vruchten / fruit de smaak verdoezelen. Overigens kan ik nauwelijks nog over aronia bessen beschikken,... de merels eten ze an masse op.
 13. kustlijn

  Giftige courgette

  Nee jasmin, schillen helpt niet. Het is niet (enkel) de schil die gifitig is. Gewoon proeven, en als je het uitspugt wegens "te bitter" dan is het niet goed.
 14. kustlijn

  Giftige courgette

  Hier in Duitsland schreef men in de pers drie varianten. 1. De man had steeds weer de zaden van zijn courgettes genomen, en zo ieder jaar de vrucht terug gekruist. Totdat er een bittere en giftige courgette overbleef. Courgettes waren vroeger giftig, maar men heeft in der loop der tijd de gifstof cucurbitacine weggekweekt.. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten. " "Das Hauptrisiko liegt im Kleingärtnerbereich, wenn die Gärtner mit eigenen Samen jedes Jahr wieder Zucchini hochziehen", sagt Norbert Pfeufer, der Ärztliche Leiter der zentralen Notaufnahme im Klinikum Heidenheim " 2. Er zou inderdaad kruisbestuiving hebben kunnen opgetreden met een niet voor consumptie geschikte kalebas of sier courgette. 3. Door de grote hitte zou de courgette weer cucurbitacine hebben aangemaakt aldus Das Chemische- und Veterinäruntersuchungsamt (CVUA) Stuttgart. " "Es könnte am Hitzestress der letzten Wochen gelegen haben. Dadurch könnten alte Genabschnitte aktiviert worden sein. Aber das ist nur eine Vermutung", " Het "toeval" wil dat dit geval in Heidenheim niet op zichzelf staat. Een paar dagen daarvoor gebeurde zoiets in Rosenheim, beiden gelegen in zuid Duitsland en zo`n 90 kilometer van elkaar af. In dit gebied is het erg warm geweest. Door het gif Cucurbitacin wordt in het maag darm bereik de slijmhuid aangetast / opgelost. Dit gif kan men vinden in Kürbisse , k®omkommers en courgettes. Ook koken neutraliseert het gif niet. Als een courgette of een komkommer veel bitterder smaakt dan gebruikelijk, kan dat wijzen op cucurbitacine. Dus PROEVEN VOOR HET KOKEN!
 15. Dank u allen voor uw antwoorden. Ik las ook een bijdrage op een Duitse boeren website , dat luzerne prima veevoer was, als het werd afgevreten, kwam het weldra weer terug, aldus het verhaal. al vaker las ik, dat ze het als graas planten zaaien. Mede met het verhaal van de mensen die het niet meer uit hun gazon kregen was ik een beetje bang. Ik wil het zeker niet laten staan volgend jaar, enkel meer bio massa laten groeien. Dus maar eens zaaien en kijken of het überhaupt de winter overleeft. Ik hou u op de hoogte.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...