Ga naar inhoud

Anneliesdj

Members
  • Aantal items

    71
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Anneliesdj

  1. Heeft iemand een idee watvoor Roos ik heb? Ooit gekregen en kortgeknipt tot op kniehoogte, dat jaar en het jaar ernaar hadden ze geen bloemen. Laatste 2 jaar heb ik alleen de uitgebloeide bloemen weggeknipt. Bloemen komen als trossen (3-5) bij elkaar en in het najaar komen er bottels aan. Kortknippen als een trosroos geeft dus dat jaar geen bloemen. Ik wil graag weten hoe ik ze wel moet snoeien want ik ben nu ook niet heel tevreden over de hoeveelheid bloemen. Ze bloeien wel heel lang door, regelmatig zitten er eind oktober/november nog bloemen aan.
  2. Het zijn een Kordia en een Sunburst, ze bestuiven dus elkaar. Ik hoef ze niet terug op 2 meter te hebben, ik wil geen onrealistische dingen en ben blij met de schaduw die ze geven. Als ik de bovenste meter eraf kan halen zonder dat die fors terug groeit plus de hangende takken onderaan dan ben ik al aardig tevreden. Die hangende takken hingen vorig jaar ook al, dus vanzelf afsterven doen ze niet. Als ik dat dan combineer met het afsteken van de wortels ben ik al een heel eind denk ik. Vorig jaar heb ik ook de bovenste meter eraf geknipt maar resultaat daarvan is dat ze nog sterker terug zijn gegroeid en meer vertakken. Hoe kan ik dat voorkomen? Overigens is de Sunburst al licht aan het gommen, dat is ook degene met de meeste last van luis. En de Kordia is in het eerste jaar aangevreten door ons konijn en toch is dat nu de grootste
  3. Ik heb inderdaad ook bedacht om gewoon een tak af te schermen maar zo makkelijk lijkt me dat nog niet. Onderstammen kopen en bomen enten is te ingewikkeld, ik ben een leek. Ik zou graag horen wat er aan deze bomen wel gedaan kan worden om ze tenminste enigzins in toom te houden. Normaal wordt er toch ook gesnoeid, dat moet met mijn bomen ook kunnen. Kan iemand antwoord geven op de vragen of ik de toppen kan inkorten en wat ik met naar beneden hangende takken moet doen?
  4. Hoe ze hier zijn gekomen staat in een eerder topic. is-dit-wel-een-laagstam-t20770.html Het was niet gepland dat ze zo groot zouden worden. Maar ze groeien nu vrij chaotisch en het afschermen van de vruchten is niet te doen. Kunnen jullie vertellen wat ik wel kan snoeien? Bv takken die echt schuin naar beneden groeien? En kan ik de top iets inkorten? Dan kan ik dat doen icm uitbuigen en rondsteken maar kun je vertellen hoe want dit is voor mij echt onbekend terrein. Alvast bedankt.
  5. Eigenlijk zou het het mooiste zijn als ik ze op 3 meter kan houden zodat ik gewoon vanaf de grond of op een klein trapje het fruit kan plukken. Ik heb ook geen grote tuin dus kan ze beter meteen klein houden.
  6. Beste mensen, Inmiddels 3 jaar verder is welk duidelijk dat het geen kleine boompjes blijven. Ik heb een nieuw topic geopend over het snoeien maar heb hier ook nog wat mooie linkjes gevonden.
  7. Mijn ervaring gecombineerd met familie/ vrienden; ze slaan zelden echt goed aan, het zijn vaak geen mooie bomen qua takkenplaatsing, het is niet altijd de soort die op het kaartje staat en ze dragen vaak pas na 2 of 3 jaar vrucht. Voor een tientje meer heb je een goede boom van de kweker die meteen vrucht heeft en gegarandeerd de soort is die je wilde.
  8. Hallo vrienden, Ik heb in mijn tuin 2 prachtige kersen staan, ze staan nu een jaar of 4 en groeien fors. Ook produceren ze veel vruchten, hoewel dit jaar minder dan vorig jaar. Mijn probleem is dat ik ze graag 'klein' wil houden omwille van het beschermen van de vruchten en het plukken. Een meter of 3 tot 4 zou mooi zijn. Maar daar hebben de bomen natuurlijk geen boodschap aan. Nu weet ik dat je de eerste jaren zuinig moet snoeien en dat heb ik dan ook gedaan echter beginnen ze nu wel echt groot te worden. Ik wil de vruchten graag beschermen maar zou niet weten hoe. Ook twijfel ik of ik de takken meer zou moeten uitbuigen? De meesten gaan nu vrij stijl. Bijgevoegd een aantal foto's, graag jullie advies. O en nog een vraag; takken die naar beneden hangen, dus onder horizontaal, wat moet ik daarmee? Ps, ik weet dat er luis in zit, jaarlijks terugkerende plaag die in stand word gehouden door mieren die niet uit te roeien zijn. Helaas. Wel zit er ook een kolonie lieveheersbeestjes in. De waslijn ga ik vanmiddag nog verplaatsen
  9. Kan iemand hier nog iets van zeggen?
  10. Dat snap ik maar duidelijker dan hierboven zal niet lukken omdat het nogal dichte struiken zijn en er zit nu ook al aardig blad aan. Ik heb net in een fanatieke poging 2 oude taken uit de rechtse struik geknipt waar ik meteen spijt van heb omdat de ene helemaal vol hing met bloemetjes en ik daarmee meer dan de helft van de aanwezige bloemen heb weggehaald. De andere taken zijn nog te jong om bloemen te maken? De overige takken; knip ik daarvan de recht omhoog gaande takken af of juist niet? En een lange tak met veel ruimte tussen ogen/knoppen is dat goed of moet die juist weg? En hoe zorg ik dat ze zijtakken maken?
  11. Ja maar het zou toch zonde zijn als ik dan een jaar of 2 geen opbrengst heb. Het gaat me vooral om die dikke oude takken, die zou ik weg willen halen maar volgens die 1/3e regel zou dat misschien niet kunnen...
  12. Na het snoeien van vorig jaar zijn er wel wat nieuwe grondscheuten gekomen dus die zul je wel zien. Ik durfde toen nog niet de oude takken weg te halen omdat dat bij de ene 75% van de struik is. Kan ik dan nu de oude de takken wel in zijn geheel weghalen? Moet ik de rest ook toppen of alleen de zijtakken? En bv scheuten die recht omhoog gaan en maar heel weinig knopjes voor zijtakken hebben, moeten die ook weg? Hoe kies ik wat blijft staan?
  13. Ik heb ze vorig jaar ook 'flink' gesnoeid en veel oud hout weg gehaald volgens richtlijnen maar zulke adviezen zijn gebaseerd op struiken die al regelmatig gesnoeid zijn en ik heb deze als oudere struiken gekregen en in het begin liepen ze ook weinig uit vanuit de grond.
  14. Ja ik ben zo iemand die het niet durft. Ik heb ze al een paar jaar en ze doen het op zich prima maar vooral de ene heeft een rare vorm en ze zijn wat te dicht. Wie kan mij wat tips geven?
  15. Waarom zou je zo'n rode variant dan nemen? Want droger en schurft gevoeliger klinkt beide niet zo best.
  16. Maar aan de james grieve komen dan geen vruchten Wat is het verschil tussen de rode v boskoop en de schone v boskoop? Ze worden allebei goudrenet genoemd
  17. Ik heb meneer houweling van fruitbomen.net aan de telefoon gehad, wat een aardige meneer Hij raadde aan bij de goudrenet te blijven omdat er voor een echte liefhebber niet echt een alternatief is wat qua smaak erop lijkt. Voor de bestuiving raadde hij de james grieve aan of een familie boom.
  18. Nou ik heb even gebeld en ze wil toch echt wel graag een goudrenet want dat is de enige die ze echt lekker vind, wie garandeert dat een ander ras net zo smaakt... Smaak is een persoonlijk iets, wat de een lekker vind... Ze is dus nogal kieskeurig. Liever 1 boom, als het echt moet mogen het er 2 zijn en dan liever icm een eet appel en daar is elstar favoriet. Wel weet ik nu dat er een appel bij de buren staat en dat ziet er zo uit; Gaat dat helpen met bestuiven?
  19. Allemaal super bedankt voor de informatie! Ik zal mijn moeder nog maar eens vragen wat ze precies wil van zo'n appel, ik denk dat ze echt voor de taart gaat en dan zou die james grieve ook wel een goede optie zijn denk ik. Kan ik meteen vragen of er bij de buren een appel staat. Ik las elders op het forum over de Lunterse pippeling? Is dat wat? Overigens hebben ze ruimte genoeg voor 3 (of 4) hoogstam bomen, maar dat moeten ze ook willen natuurlijk. Dus ik hou het liever bij max 2 en dan voor het gemak halfstam.
  20. Overigens, is er een goede zelfbestuiver die qua gebruik en smaak aan goudrenet kan tippen? Ik lees hier en daar dat ze er wel zijn maar ook dat schone van boskoop wat gevoeliger is voor ziektes, klopt dat?
  21. Ik lees over James grieve wat verschillende dingen inderdaad. Ik zie op fruitbomen.net ook Gloster genoemd staan als zelfbestuivend en bestuiver voor schone v boskoop, zou dat een goed combi zijn? Is dat een fijne/lekkere appel? Dan heeft ze een moesappel en een eetappel. Zelf iets gaan enten is echt geen optie, daar ga ik niet aan beginnen.
  22. Dat dacht ik ook toen ik mijn kersenboom kocht en toen bleek de info hier ook veel accurater te zijn Dus ik ga liever goed voorbereid op pad
  23. Bedoel je daarmee rode v boskoop versus schone v boskoop? Zou ze icm james grieve wel allebei vruchten geven? Is een sierappel voldoende voor bestuiving? Ik dacht dat dat juist waardeloos was voor vruchten, dat is toch bij kersen wel zo?
  24. 3 wordt wel een beetje veel denk ik. Zelf iets enten is ook niet echt haalbaar. Ik lees ook dat goudrenet (rode v boskoop) zeer slecht bestuift en dus voor een andere boom geen nut heeft? Zou dat betekenen dat als ik er 2 plaats dat ze alleen aan de goudrenet vruchten krijgt en niet aan de andere boom?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...