Jump to content

Liesje

Members
 • Posts

  222
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Groningen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Zouden jullie eens willen meekijken? Rechts is een Atlantic Giant, vooraan een Hokkaido, maar welke soort is die helemaal links dan?🤔 Behalve deze soorten heb ik verder alleen ook nog flespompoen staan.
 2. Hier van de week ook 3 kwart van de (Hokkaido) pompoenen geoogst. Ze waren nog niet helemaal rijp, maar de slakken begonnen de steeltjes aan te vallen. Grrr. Er liggen er nu nog een stuk of 20 die hopelijk nog wat langer op het veld kunnen rijpen.
 3. Hier ook dunne kleine sprietjes in de koude kas. Diana zegt op haar site dat ze potlooddik moeten zijn als je ze gaat planten, maar dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren 😅. Ik zal ze alsnog maar gauw in de grond gaan zetten dan. "De harten van de zaailingen moeten nog net boven de grond uitkomen" zegt Diana ook. Maar bij mij zitten de hartjes van de preiplantjes misschien 1 a 2 cm boven de grond. Maakt het uit als ik ze toch dieper in het gat zet? Anders krijg ik straks misschien preitjes met een schacht van 2 cm 😅
 4. Bij mij is de moestuin (2 percelen van 20x5) afgelopen weekend omgespit en klaar gemaakt. Het hele linkerperceel heb ik gereserveerd voor pompoenen. Ik heb 8 reuzenpompoenen voorgezaaid, 20 flespompoenen en 40 gewone eetbare. Ik heb geen idee of ik ze allemaal kwijt ga kunnen binnen de plantafstand, maar plantjes weg geven kan natuurlijk altijd. Ik ben vooral heel benieuwd naar de reuzenpompoenen! Dit gaat mijn eerste keer worden dat ik ze teel.
 5. Wat attent van je Mellie, dank je wel :). Het is niet nodig alleen, ik was zaterdag even langs Kruidvat gegaan hier en ze hadden er nog 2 (en een drijvend planten setje) 🥳 Ik ben heel benieuwd!
 6. Hai Mellie! Dank voor de tip! Weet jij of deze aanbieding landelijk is of misschien alleen lokaal? Via de Kruidvat site vind ik ze niet...
 7. Dank heren! Ik zal de pruim zsm verwijderen. Is er nog een kans dat de nashi peer er bovenop komt? Het artikel spreekt er niet over, maar wellicht is er kans op herstel als we het aangetaste gedeelte weg snijden en met wondzalf behandelen? Of is dat naief gedacht?
 8. Ai...dat klinkt niet zo best. Is bacteriekanker besmettelijk voor andere bomen in de omgeving?
 9. Hai allemaal, Nu de blaadjes allemaal gevallen zijn en de oogst binnen is dacht ik om een rondje te doen om de gezondheid van mijn fruitbomen te gaan bekijken. Van sommige schrok ik best wel :-|. Onderaan de stam van mijn Nashi peer zit bijvoorbeeld een gat/beschadiging (zie 1e foto) kan dit kwaad? Het zit net boven de entplek. Hij heeft afgelopen jaar fantastisch vrucht gegeven, dus hij lijkt me niet in slechte staat. Wat zou deze beschadiging kunnen zijn? De andere foto is van 1 van mijn hoogstam pruimen. Ca 3 jaar geleden geplant. Het ziet er niet best uit, een nare wond aan beide zijdes van de stam. Is dit kanker? En zo ja, valt hier nog iets aan te doen? Of beter rooien? Alvast dank voor het meedenken...
 10. Dat hadden we gedaan. Op 2/3e van de onderstam ongeveer. Maar dat bleek dus helaas niet voldoende te zijn. De lange zware takken zorgde ervoor dat hij spleet tot va 1/3 van de stam. Wij hebben hem nu rigoureus terug gesnoeid, ca 30 stekjes genomen, en de vijg verplant. Duimen dat hij het daar ook fijn gaat vinden... @Flup, andere vijgensoorten hou ik zeker in de gaten! Kan alleen maar beter zijn nog voor de diversiteit
 11. Dank Flup en Yuras! We gaan het proberen :). Het gaat om een Brown Turkey trouwens. Vorig jaar heb ik tijdens zijn stevige snoeibeurt ook stekken genomen. Die staan inmiddels zelfstandig in de tuin en doen het zo te zien vrij redelijk. Dus dat kunnen we dit jaar inderdaad nogmaals proberen.
 12. Hallo allemaal, Hopelijk kunnen jullie mij voorzien van advies. Zo'n 3 jaar geleden hebben wij tegen de zuidgevel van ons huis een klein vijgenboompje geplant. Dat boompje had het enorm naar zijn zin daar. Hij groeide enorm snel. Zo snel dat hij het slachtoffer is geworden van zijn eigen succes. Hij werd topzwaar, en ondanks dat we hem hadden ondersteund is zijn stam -tijdens een stevige storm- volledig gespleten. Ik zag geen andere optie dan hem volledig terug te snoeien tot waar hij begon te splijten. Er was weinig meer over dan een stompje. Nu een jaartje later is ie weer helemaal uitgelopen, maar dreigt hetzelfde te gaan gebeuren, hij maakt enorm lange takken en en ik vrees dat hij weer zal gaan splijten of knakken. Ik wil hem eigenlijk gaan verplaatsen naar een andere plek. Misschien dat ie dan sterker zal worden en minder lange slungel-takken maakt als ie ergens zelfstandig staat? Ik hoop stiekem dat hij daardoor ook meer energie heeft om vijgen te maken. Tot dusver zijn er altijd wel vijgjes gekomen, maar rijpten deze niet af. Het uitgraven zal nog wel een heel karwei zijn, maar mijn man heeft daar alle vertrouwen in. Wat raden jullie verder aan? Is het zinnig om de takken nog even flink terug te snoeien als we hem gaan verplanten? Of moeten we dat juist vooral niet doen? Alvast dank voor het meedenken!
 13. Dank Frans en RichardFoxTrapper! Ze staan hier in een verhoogde bak in de kas (zie foto). Ik heb er laatst 1tje opgegraven om te kijken hoever ze al waren. Misschien had ik net een matig exemplaar te pakken, maar het was inderdaad nog niet veel. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik volgens mij vrij laat was met planten. De temperatuur in de kas is nu 14 graden (heb helaas geen manier om bodem temperatuur te meten), maar misschien kan ik dan nog een week of 2 wachten. Hopelijk groeien ze nog iets verder.
 14. Is dit ook builenbrand? En is het direct eetbaar of beter nog even laten hangen?
 15. In de handleiding lees ik hier dat Bataten zeker tot oktober kunnen blijven staan. Dat is bijna... Ik heb bij mij alleen de indruk dat ze nog niet ver genoeg zijn. Ik las elders op het internet dat ze oogstjaar zijn als het loof afsterft. Klopt dit? Hier is alles nog fruitig en groen. Ik twijfel dus of ik moet gaan oogsten of nog een paar weken wachten
×
×
 • Create New...