Ga naar inhoud

Tnetsiser

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Het "probleem" is opspattend water, wat je kan voorkomen door stro of hooi of iets dergelijks op de grond rondom de tomaten te leggen. Overigens haal ik de meeste "onkruiden" niet weg (als het echt te gek wordt haal ik wel wat weg, het gaat erom dat de tomaten nog goed kunnen drogen), en bij mij staan de tomaten nog steeds zonder veel problemen in redelijke gezondheid. Al eens echt resistente soorten geprobeerd?
  2. Zoals ik de mensen op dit forum probeer duidelijk te maken, het kan wel .. Het bewijs is in mijn (en vast ook in die van anderen) achtertuin. Zoek resistente soorten, en/of maak een afdakje. En wees er enorm snel bij als de eerste tekenen zich gaan voordoen. Ik heb er bijna 100 staan, tot nu toe nog steeds slechts 2 gerooid. De helft staat zonder afdak, en alhoewel ik her en der flink moet ingrijpen (en soms ook wel wat tomaren moet weggooien), oogst ik elke dag enorm veel tomaten. We kunnen ze nauwelijks opeten met 3 a 4 personen! Er is nog hoop, mede tomatenliefhebbers!
  3. Hoi Rommert, ja dat is helaas phyt. Als de infectie nog niet zo heftig is kan je proberen om het weg te knippen, als het wel al ver verspreid is en op de stam/stengels, dan lijkt het me beter de betroffen planten te rooien.
  4. Natuurlijk is goede zorg voor je planten belangrijk! Maar de soortkeuze minstens net zo, en ik ben niet de enige met die ervaring. Er zijn nu eenmaal gewoon soorten die je bij wijze van spreken bijna kunt verwaarlozen, en die dan in een slechte zomer nog steeds opbrengst hebben. Een aantal tomaten-liefhebbers (of zeg maar gerust fanaten)in Duitsland en Oostenrijk zijn hier blijkbaar druk mee aan het experimenteren (zij testen 100-en soorten meerdere jaren), dus het is niet iets wat zomaar uit de lucht gegrepen is. Sterker nog ik denk dat het van groot belang is dat als mensen in de open lucht gaan telen (dus zonder dak), dat ze de juiste soorten kiezen, omdat ze anders bijdragen aan de versprijding van Phytophthora en zo niet alleen hun eigen planten, maar ook de oogst van anderen kunnen ruineren.
  5. Tnetsiser reageerde op Metje's topic in Kruiden
    @geedee: De plant heet Kurkuma of Geelwortel, volgens wikipedia komt dat uit India, en je kan het binnenshuis kweken hier... maar voor mij is dat niet zo nuttig want ik heb alleen het werkzame bestanddeel curcumin nodig, en dat moet er in de fabriek nog uitgehaald worden (en in een potje gedaan). Anders is het helaas niet sterk genoeg. Ik weet niet precies welke ingredienten er in die creme zitten trouwens, maar ik neem aan dat als je het per se wilt weten je het wel op kunt zoeken? Deze site heeft bijvoorbeels interesante info, maar er is vast meer te vinden. Ik heb dit potje gekocht bij een lokale bio-winkel. Het enige wat mij toen intereseerde is dat er geen aardolie derivaten in zitten (trouwens net zoals in mijn zeep en shampoo).
  6. Tnetsiser reageerde op Metje's topic in Kruiden
    Ik heb niet echt kruiden in mijn tuin die ik gebruik, maar ik koop wel verschillende soorten kruiden die mij helpen. Zo heb ik al een tijd last van een vervelende maagontsteking, hiervoor gebruik ik curcumin. Deze stof is heel sterk ontstekings remmend en dat zonder veel vervelende bijwerkingen die de standaard medicatie wel heeft. Zonder curcumin zou mijn leven een hoop onplezieriger zijn, want het werkt echt uitstekend (op de juiste manier klaargemaakt dan). Dit wordt overigens ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek (zo ben ik er achter gekomen), dus het is op geen enkele manier "zweverig" ofzo. Blijkbaar kan je curcumin voor allerlei kwalen gebruiken die ontstaan door ontstekingen (en dat zijn er nogal wat). Er wordt bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar de werking tegen veroudering van curcumin. Erg intetesant vind ik dat. Verder gebruik ik ook zoethout om mijn maag voor het eten te helpen kalmeren (de vorm zonder de stof die je bloeddruk verhoogt), en drink vaak kamille en brandnetel thee. Ik las trouwens hier dan mensen op zoek waren naar zonnebrand creme zonder aardoliederivaten, deze betstaat wel (maar kan je niet zelf maken denk ik van kruiden). Ik gebruik deze ook, want ik vermoed dat benzine-achtige stoffen op je huid smeren op lange termijn ook niet echt gezond kan zijn (ok, ik ben wel iets paranoia ). De beschermingsfactor gaat (nog) wel slechts tot 20, dus als je factor 50 nodig hebt dan wordt het lastig denk ik om iets natuurlijks te gebruiken.
  7. Jep, die lijst bevat geen “F1” hybrides voor zover ik gezien heb. Welke 8 en welke van die soorten houden zich tot nu toe goed? De soorten die ik heb, van klein naar groot (zie lijst op die Oostenrijkse website, die is hier door Koert vertaald maar dan kloppen de namen helaas dus niet meer): Rote Murmel: Klein tomaatje maar de beste smaak van alle tomaten die ik heb staan! Is een van de meest resistente soorten. Ik heb er 4 staan op een plek waar continu wind en regen op valt (en extra regen doordat een ze net buiten een afdak vallen!), en deze beginnen pas nu de onderste bladeren te verliezen aan phytophthora. De rest staat op wat betere plekken (wel zonder afdak), en verliezen slechts her en der nu pas een blad. Een soort die ik zeker volgende jaren nog ga groeien! Bianca cherry: Klein geel tomaatje, beetje zoetzuur en fris, maar niet echt diepgaand (ik vind rote murmel veel beter!). Gevoeligheid voor phytophthora is gering te noemen. Ik heb er 5 op een vrij slechte plek staan met veel wind en regen, en die hebben het nu toch wel wat moeilijk. Verliezen al redelijk blad, heb er 1 moeten rooien, misschien binnenkort een 2e. Maar nog altijd wel opbrengst, de tomaatjes zijn niet aangetast. De rest staat op betere plekken (wel zonder afdak), en doen het vrij goed, her en der wat blaadjes weghalen is tot nu toe alles. Resi gold: Tomaatje met een milde enigszins romige zurige smaak. Best ok maar hier vonden we hem niet echt bijzonder. Resistentie is vrij goed te noemen, her en der een blad aan de onderkant weggehaald, meer niet (staat niet onder afdak). Humboldtii: Smaakt als goede winkeltomaat. Dus best goed maar niet speciaal (wat je soms wel hebt of verwacht van je eigen geteelde tomaten). De resistentie is vrij aardig, maar niet zo goed als van murmel en bianca cherry. Op een slechte natte plek, zitten er nu bruine vlekken op de stengels, naar ik aanneem is dat phytophthora. De tomaatjes gaan echter niet verloren. Op een wat betere plek (maar niet onder afdak), doen ze het eigenlijk best goed. Her en der wat blad weggeknipt. Chadwicks cherry: Plant met zeer hoge opbrengst (maakt veel trossen), tomaten zijn ook aan de dikke kant voor een cherry. Hier heb ik er een stuk of 10 van onder een afdak staan, die zijn bijna niet aangetast, alleen van onder door wat spatwater, heb ik een aantal blaadjes weggehaald. Een 4-tal staan er ook zonder afdak op een slechte plek, en die zijn nu toch best wel aangetast, enkele bruine stroken op de stengels, en veel blad weggeknipt tot halverwege. Tomaten zijn echter nog altijd wel te oogsten, dus dat is dan weer niet zo slecht. De smaak vinden we echter niet zo mega, wel “tomatig”, maar dan de meligere vorm ervan. Lijkt goed voor in soepen en sauzen. Lampschen: Geeft eigrote gele tomaten, waarvan we de smaak echter de minste vinden van de 8 geplante soorten. Beetje melig en semi onrijp door elkaar (misschien moeten ze nog wat dieper oranje worden?). Kan je wel in de soep mikken… maar deze gaan we niet herplanten volgend jaar. De opbrengst is wel goed. Resistentie tegen phytophthora: die onder het afdak hebben nog bijna geen spoor van de ziekte. Die zonder een afdak hebben het heel wat moeilijker, op een redelijk goeie plek staan ze nog heel goed, met ongeveer ¼ van het blad vanonder weggeknipt. Die op de beruchte slechte plek vertonen veel bruine plekken op de stengels, hebben het blad tot halverwege verloren, en verliezen ook reeds her en der wat vruchten. De meeste tomaten zijn echter nog wel te oogsten. Tarasenko: middelgrote vleestomaat, de smaak is goed, vooral het sappige gedeelte. Ze moeten echter nog roder worden, want dit is een beetje een laatbloeier, zo gezegd. Ik heb er 7 onder een afdak staan, eentje heb ik moeten weghalen omdat de stengel van onder weggerot was. Vermoedelijk door het lek wat er daar in het dak zit … De rest heeft weinig last nog van phytophthora, ik heb her en der van onder voor de zekerheid wat blad weggeknipt. Deze wil ik zeker volgend jaar weer groeien. Aardappelbladvormige diepgevorkte vleestomaat (wie verzint er nu zo’n naam, op de Oostenrijkse site is het nummer T 130): Ondanks de wazige naam, voor mij de absolute winnaar van de soorten die ik nu heb. Opbrengst is enorm: aan elke plant komen verschillende tomaten met gewicht tussen de 200 (en die zijn echt klein) tot 600 gram. De smaak is mild met een romige zachte tomatensmaak, ze zijn iets melig en zeer vlezig, een beetje “aards”. Zeer goed voor in de soep maar ook zo goed te eten (alleen Rote murmel en de hieronder volgende tomaat vonden we tot nu toe beter). Ik heb er 7 onder het afdak staan, deze hebben her en der wel al wat blad verloren aan de ziekte, maar erg gering. Wel hebben ze een andere milde ziekte die de bladranden doet bruinen (vooral van het onderste loof), maar dat gaat zo langzaam dat het de opbrengst en groei niet echt in gevaar brengt (is ook al enkele weken zo). De tomaten zelf tast het niet aan. Ik denk niet dat je deze soort makkelijk zonder afdak kan kweken trouwens, dus dat is wel een voorwaarde, tenzij je een mega goeie zomer hebt (maar het valt te testen natuurlijk). Een absolute aanrader die we zeker in volgende jaren ook willen telen! Dan heb ik nog 1 soort die per ongeluk tussen de Lampschens zat. Deze lijkt op Lampschen, maar geeft rode vruchten, die 10x beter smaken als de Lampschens. Hoe dit kan is mij een raadsel. Ik ga het zaad in ieder geval winnen en het spul volgend jaar verder uitgroeien (heb er nu dus maar 1 van). De smaak begint fris zuur, met een goeie zoetheid, daarna een zachte typische tomatensmaak. Alleen Rote murmel smaakt voor ons nog ietsje beter. Conclusie: welke ga ik zeker volgend jaar groeien: Rote murmel, Tarasenko, Aardappelbladvormige en de per ongeluk gevonden rode Lampschen. Welke zeker niet: de normale Lampschen. De rest, misschien (vast wel een aantal), ligt er aan hoeveel plek ik heb.
  8. Hoi allemaal, Phytophthora is inderdaad kl*te, daar ben ik vorig jaar ook achter gekomen. Bijna alles weg kunnen gooien. Toen dacht ik, is daar nu echt niets tegen te doen? Jawel, dus. Na veel rondgooglen, blijkt dat er soorten bestaan die zeer hoge resistentie tegen deze ziekte hebben. Zo kwam ik o.a. op deze Oostenrijkse website. Voor degenen die geen Duits kunnen, gebruik Google translate, dan is het redelijk te begrijpen. Op deze site staat een lijst van enkele van de meest resistente soorten. Van dat lijstje heb ik afgelopen winter de zaadjes besteld van 8 verschillende soorten, om te testen (o.a. van die website). Bij mij in mijn tuin en bij mijn oma (die heeft een grote tuin), staan nu bij elkaar ruim 90 tomatenplantjes. In mijn tuin heb ik tevens een afdak gemaakt, waar er ca. 30 onder staan (de rest staat dus open en bloot). Het resultaat tot nu toe is enorm bevredigend, we kunnen de bergen tomaten nauwelijks op (maar veel uitdelen is ook leuk!). Tot op heden, heb ik 2 planten gerooid, waarvan ik vrij zeker ben dat ze Phytophthora hadden, en niet meer te redden waren. Gezien de vele regen die we gehad hebben, denk ik dat dit niet slecht is. De rest van de plantjes vertonen her en der ook sporen van de ziekte, maar nog niet zo dramatisch dat ik ze weg moet halen. Van de 8 soorten, zijn er 2 die absoluut nog geen enkel spoor van de ziekte bevatten (en deze staan niet onder het afdak). Daarnaast zijn er 1 of 2 soorten die vrij goed resistent lijken (her en der wel aantastingen maar over het algemeen nog niets dramatisch), of deze het ook zullen houden als het nog door blijft regenen, is natuurlijk de vraag. Voor de tomaten die onder het afdakje staan (enkele vleestomatensoorten), geldt een beetje hetzelfde. Doordat deze goed droog staan is er nog bijna geen aantasting, heb wel her en der wat blaadjes/steeltjes weggeknipt. De vraag is of het hier bij blijft, maar dat ga ik uitvinden komende weken/maanden. Ik las hier zoveel verhalen over mensen die alles weg hebben moeten gooien dat ik dacht, kom laat ik ook eens een redelijk positief verhaal toevoegen... ik hoop dat jullie er iets aan hebben.