Jump to content

Metje

Members
 • Posts

  218
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Leiderdorp

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik begrijp je gedachtegang pippi, maar nee, de loungehoek is niet perse de plek waar de meeste zon komt. Ik weet namelijk niet waar dat is! (Daar loop ik nu juist tegen aan). De loungehoek is puur de enige hoek in de tuin waar we een prettige loungehoek kunnen maken. Op andere plekken zit steeds een deur in de weg, of een rododendron, enzovoorts. De loungehoek komt dus daar waar we er één kunnen maken. Dat idee met die aardbeien enzo aan het rechtermuurtje vind ik trouwens ontzettend leuk! Ik had al wel aan hangzakken gedacht, maar niet aan hangzakken boven de loungehoek. Thanks, daar ga ik wat mee doen! Het grootste probleem is nu dat er momenteel erg weinig zon is, en dat de zon in maart ook nog wat anders staat dan later in het jaar. Daarom vraag ik me af of iemand me op basis van die plaatjes wat advies kan geven over de juiste plek voor de bak. Het is nu zo moeilijk in te schatten! Ik wil graag het goede formaat bak aanschaffen. Maar begrijp ik in ieder geval goed dat Optie 1 beter is dan Optie 2?
 2. Dankjewel voor je reactie pippi! Op het plaatje is boven Noord en onder Zuid, zoals op een kaart. Bedoel je met de "zuidmuur" dan optie 1? Ik kan daar helaas geen hoge bakken neerzetten, want over de hele lengte van die muur zitten 4 ramen. Wat wel kan is lage bakken, en één bak met klimrek voor tussen de ramen (ze zijn 2-aan-2 gebouwd). Dat is wat ik nu sterk overweeg... hoop dat het lukt ondanks gebrek aan hoogte.
 3. Hoi iedereen, Na jarenlang geen tuin meer te hebben gehad ben ik weer terug op dit forum. Ik heb namelijk eindelijk weer een tuintje! Omdat ik een huurhuis heb met een betegelde tuin wil ik ditmaal gaan tuinieren in bakken. Alleen nu zit ik met een probleem: ik kom er maar niet uit wat de beste plek is voor mijn toekomstige moestuinbak. Ik vind het namelijk moeilijk om te bepalen welke plek de meeste zon krijgt. Het bepalen van de juiste plek is heel belangrijk, omdat ik het formaat van mijn bak daarop ga aanpassen. Ik ga een bak kopen, omdat mijn vriend en ik totaal niet handig zijn en ook geen auto hebben om materialen te vervoeren. En juist daarom wil ik het meteen goed doen. Daarbij heeft ons achtertuintje een beetje een aparte indeling: het is als het ware een binnenplaats, ingeklemd tussen ons huis en het bijgebouwtje. Dat maakt het voor mij erg lastig te bepalen waar de meeste zon komt, zeker omdat we er pas net wonen. Ik wil voorkomen dat mijn bak straks in de schaduw staat van dan wel het huis, dan wel het bijgebouwtje, dan wel de twee muren. Ik heb via zonnegrens.nl de volgende afbeelding gemaakt, van hoe de schaduw omstreeks juli in onze tuin gaat vallen: in de ochtend, middag, en avond. Zoals je kunt zien staat onze voortuin in de zomer volledig in de schaduw tot ergens in de middag. Om 18:00 staat onze achtertuin (waar de bak gaat komen) volledig in de schaduw. Alleen krijg ik dus de indruk dat zonnegrens.nl alleen naar de schaduw van het huis kijkt, en niet de schaduw van het bijgebouwtje en de muren meeneemt... Daarom vraag ik me af of "optie 2" (tegen de muur van het bijgebouwtje) wel zo'n goed idee is. Puur esthetisch heeft optie 2 wel mijn voorkeur. Bij optie 1 komt de bak namelijk precies naast onze loungeplek, en dan voelt alles een beetje ingeklemd. Om een lang verhaal kort te houden: wie kan mij op basis van deze afbeelding adviseren over de beste plek voor mijn bak? Dit mag eventueel ook nog een andere plek in de tuin zijn. Ik hoor het heel graag!
 4. Er is een aflevering van Zembla die hierover gaat: Moord op de honingbij. Ik heb hem vorig jaar gezien, kan me herinneren dat het vrij uitgebreid was. http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews[tt_news]=40025&cHash=fd75dae (sorry, hij maakt er geen link van door die rare haken die in de url zelf staan)
 5. Ik zit met dezelfde vraag... maar mijn plantjes zijn jonger. Mijn tomaten en peper/paprika zaailingen krijgen net hun eerste échte blaadjes (dus kiem hebben ze al). Ze staan in zaai en stekgrond, nog nooit voeding gehad. Moet ik ze nu al bijvoeden met vloeibare meststof? En... is vloeibare meststof van Ecostyle ook goed? (die voor groenten en kruiden)
 6. Ik snap je punt wel Hans. Ik ben ook heel blij met die adviezen, maar alle adviezen komen er op neer dat ik een gat moet maken in mijn ton - wat ik niet kan. Ik heb geen boor, geen cirkelzaag (ofzoiets) en ik ken niemand die met die dingen om kan gaan. Ik hoop dat mensen begrijpen dat het voor mij dan niet zo realistisch is om voor het eerst in mijn leven een boor (huren..?) vast te houden en daarmee amateuristisch in te slaan op mijn pas gekochte vat, dat voor mijn budget al duur genoeg was (20 euro). En dan zit ik ook nog met het bevestigen van kraantjes e.d. De kans is gewoon ontzettend groot dat ik het dan verpest - en dan heb ik helemaal niets meer. Dus ik vind al die adviezen heel fijn, maar ik kan er op dit moment gewoon niet zoveel mee. Ik ben enthousiast over veuvecouderc's advies, omdat dat een advies is wat uitvoerbaar is voor mij - een persoon die nog nooit een boor heeft vastgehouden, met een studentenbudget. Ik hoop natuurlijk dat er een heleboel mensen zijn die wel veel geld hebben en goed kunnen klussen, die veel kunnen leren van dit topic. Maar voor mij past iets eenvoudigs nu eenmaal beter... Snappie? - Over het overlopen van het water: ik zit nu na te denken over een systeem met bochtjes, zoiets als Zeeuw post, maar dan zonder het gat in de ton. Misschien kan ik een slangetje tussen de twee stukken pijp bevestigen als de ton vol is. Maar ik ga dus wat experimenteren. Waar ik dankzij jullie hulp achter ben, is dat het geen vulautomaat wordt. Ik dacht aan het begin van het topic namelijk dat het zonder vulautomaat niet kan - maar dat is gelukkig niet zo. Goeie tips over die muggen trouwens! Dat van die olie, daar was ik echt nooit op gekomen.
 7. Bedankt voor jullie hulp! Het punt is: ik wil geen gaten in mijn ton boren, want ik ben totaal niet goed met dat soort dingen en ik ken niet toevallig iemand die er wel goed in is (ik ken alleen maar mensen die met hun neus in de boeken zitten... ) Daarnaast vind ik het allemaal wat veel gedoe: ik wil gewoon een ton met water, dat water schep ik er wel uit met een emmertje. Fancy kraantjes en automaten hoeven niet echt van mij, en passen ook niet in mijn studentenbudget. Maar alsnog bedankt voor alle goede tips! Veuvecouderc, wat jij schrijft is dus zo ongeveer wat ik bedoel. Gewoon een eenvoudige manier om het water van mijn dak ik die ton te krijgen. Ik ben blij om te horen dat het met muggen enzo niet een al te groot probleem zal worden. Dan durf ik hem gewoon zonder deksel te laten staan. En wat fijn dat die pijp gewoon overal mag eindigen! Lijkt me best een leuk gezicht, zo'n miniwaterval in je ton! Okee dan.. ik ga ervoor! Ik laat gewoon een stukkie pvc ergens boven mijn ton eindigen, en zie wel wat ervan komt. Als alles in de soep loopt roep ik wel weer om hulp!
 8. Btw, dit is een foto van mijn regenton. Misschien dat iemand erdoor geïnspireerd raakt
 9. Hmmm... zo'n visje in het water is geen gek idee! Ik heb niet zo'n zin om een gat in het deksel te moeten zagen. Alleen.. hoe zit dat dan met overstromen? Ik bedoel, als de ton overstroomd, kan het dan gebeuren dat mijn visje eruit spoelt? Dat zou ik wel heel sneu vinden! Ik ga nog even overwegen wat me nou het beste uitkomt. Ik wil de pijp toch het liefste van boven laten komen, want ik ben bang dat ik de ton kapot maak als ik probeer een gat in de zijkant te maken.
 10. Ooh, dus... ik kan ook een regenton aansluiten zónder zo'n vulautomaat geval? Ja, als je erover nadenkt eigenlijk vrij logisch... Moet ik dan gewoon een stukje pvc schuin in de ton laten uitkomen? Is het misschien een idee dat ik zo'n dekseltje koop? Dan kan ik dat schuine stukje pvc gewoon met het dekseltje afsluiten als de ton vol is. Waar ik nog mee zit: er zit een deksel bij de ton, maar ik zie niet echt in waarom ik die zou moeten gebruiken. Kan ik de ton niet gewoon open laten staan, en de pijp er dan schuin van boven in laten lopen? (De esthetische waarde boeit me niet ) Trouwens Veuvecouderc, echt een onwijs leuk idee, dat moeras! Erg gaaf, om zo een alternatieve biotoop te creëren. Ik zit er alleen een beetje mee dat mijn regenton vlak naast het huis staat. Het lijkt me niet zo goed om een permanent minimoeras tegen de muur te hebben. Maar ik ben benieuwd hoe jouw mini-moerasje er dit jaar uit gaat zien!
 11. Ik heb via marktplaats een regenton gekocht. Niet zo'n "echte" regenton uit de winkel (met een kraantje en aansluiting et cetera) maar gewoon een groot, blauw vat met een schroefdeksel. Nu wil ik het aansluiten op onze regenpijp, en ik zie dat ik daar een "vulautomaat" voor nodig heb. Deze vulautomaat moet dan via een gat in de zijkant worden aangesloten (zie hier: http://www.karwei.nl/advies-en-inspiratie/regenton-aansluiten/). Nu wil ik de regenton aansluiten via de bovenkant van mijn vat - zoals op de bovenste foto van de karwei website - want ik wil geen gat in de zijkant boren (ik zou niet weten hoe ik dat moet doen). Hoe sluit ik een vulautomaat aan via de bovenkant van mij vat? Moet ik dan een pvc pijp aansluiten op de vulautomaat, en deze schuin in mijn vat laten lopen? En werkt de vulautomaat dan nog wel? Ik ben absoluut niet technisch...
 12. Maar houdt dat in dat als ik mijn zomerframbozen nu snoei, ik dit jaar geen frambozen krijg? Dat zou ik wel jammer vinden... En hou zit het met loganberry en zwarte framboos (occidentalis)?
 13. Oeps... dat is dus wat ik bedoel. In de knop Moet ik die knoppen laten zitten of verwijderen bij een net aangeplante plant?
 14. Hoe bedoel je dat Bonnie, met touw leiden? Moet je dan een touw om de paal heen winden of iets dergelijks?
 15. Bedankt Bit, nu snap ik het geloof ik wel. Ik ga de Autumn Bliss en de Fallgold helemaal terugsnoeien! Volgens mij heb jij me dit al eerder proberen uit te leggen, maar kwam het toen nog niet helemaal aan. Ik moet nog veel leren over snoeien... En hoe zit het dan met mijn loganberry, zwarte framboos en zomerframbozen? De loganberry heeft dus ook bloemen... die wel laten zitten?
×
×
 • Create New...