Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Dit jaar voor het eerst komkommerkruid gezaaid. Vroeger thuis had mijn moeder dit ook vaak in de tuin en aten we het door salades. Nu zat ik een beetje te googlen of ik het ook op andere manieren kan gebruiken en las ik dit op wikipedia:

 

De bernagie bevat kleine hoeveelheden toxische pyrrolizidine alkaloïden die kanker kunnen veroorzaken en toxisch zijn voor de lever. Het RIVM heeft in 2005 een advies uitgebracht waarin zij een inname norm van maximaal 30 nanogram pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) per dag voorstelt.[3] Om die reden zijn de bladeren, bloemen en stengel ongeschikt voor menselijke consumptie. De uit de zaden van bernagie geperste olie, die rijk is aan het onverzadigde vetzuur gamma-linoleenzuur en om die reden als voedingssupplement wordt gebruikt, wordt geraffineerd. Tijdens het raffinageproces worden de pyrrolizidine alkaloïden verwijderd en daarna hoort de olie te voldoen aan de wettelijk gestelde norm van 1 µg per kg.[4]

 

Ben hier toch wel een beetje van geschrokken en hoewel ik het misschien toch wel sporadisch ga gebruiken ben ik toch een beetje huiverig geworden. Ik kon niet vinden hoeveel je er veilig van kunt gebruiken en hoe vaak. Iemand enig idee?

Aan de andere kant als ik alles zou moeten laten staan wat stoffen bevat die kanker kunnen veroorzaken dan zou ik bijvoorbeeld ook geen brood meer kunnen eten etc.

Geplaatst:

Jenneke

 

Ik zal me als ik jou was niet al te druk maken. Alle kruiden hebben wel iets giftigs in zich geloof ik. En bij gebruik in kleine hoeveel heden zul je er echt niets van krijgen. Alleen (zeer) grote hoeveelheden zijn meestal schadelijk.

 

Had hetzelfde met wijnruit. Ik heb al menig borrel op (Grappa alla Ruta) en heb het zelf in de tuin staan om het in een fles grappa te doen. Ik las op internet dat het giftig is en dus een gevaarlijke plant is.

 

Dat weerhoud mij niet van om het plantje in een fles grappa te duwen en lekker te nuttigen

Geplaatst:

Hoi,

 

Alle kruiden hebben wel iets giftigs in zich geloof ik

 

Alles met mate, niet?

Overigens, vindt er iemand dat komkommerkruid echt lekker?

Ik dus niet, overigens prikken die dingen als de pest en zaaien ze zich uit dat het niet leuk meer is. Maar de bloempjes vind ik dan weer wel leuk (maar smakeloos).

 

Binnen onafzienbare tijd zal er wel een of andere wetenschapper verklaren dat we beter ook geen groente meer eten, is dat kraantjeswater wel zo koosjer, enzovoort en zo verder.

Tja, soms vraag je je af hoe we toch nog zo oud kunnen worden.....

 

Ciao,

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...