Jump to content

Jenneke

Members
 • Posts

  1,110
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jenneke

 1. Sorry mensen, was even van de moestuinwereld. Ik sla deze ronde zelf even over maar zorg wel dat de doos bij Jill terecht komt zodat zij hem even goed uit kan pluizen. Hopelijk lukt dat deze week nog. De volgende ronde doe ik wel weer graag mee.
 2. Ik moet hier even diep door het stof dat ik niet het fatsoen heb gehad me af te melden, ben dat totaal vergeten. En ik vond het andere jaren dus echt vreselijk als mensen zich inschreven voor de teeltwedstrijd en vervolgens niets meer lieten horen en nu heb ik dat dus zelf ook gedaan. Mijn oprechte excuses hiervoor. Alles is hier van de zomer in de soep gelopen. Ik had al een late start en met die droogte ging het extra moeizaam, zeker omdat ik alles in potten en bakken heb staan. Toen ging ook de aansluiting van de tuinslang nog stuk en even geen tijd om een nieuwe te halen. Met 37 graden was alles snel naar de haaien, zeker toen ik ook nog een paar dagen weg moest. Afijn had er toen zo de balen van dat ik de handdoek in de ring gegooid heb en het moestuinforum verdrongen. Maar volgend voorjaar begin ik weer met frisse moed en nieuwe tuinslang. En natuurlijk nog een hartelijk gefeliciteerd aan de winnaars, petje af
 3. Ik werk ook met bakken, al denk ik dat die van mij zo'n 25 cm diep zijn. Met deze diepte, ook 15cm diep kun je best veel telen. Maar inderdaad na 6 weken ongeveer moet je gaan bijvoeden. Ik gebruik gewoon standaard moestuinmest, korrels of vloeibaar (in mijn geval wel biologisch). Dan zijn er best veel gewassen die je kunt telen. Radjs, de meeste keukenkruiden, Parijse worteltjes (die kleine ronde), snijsla, kropsla (1per vak), koolrabi, snijbiet, bietjes, mini-paksoy (4 of 5 per vak), lente-ui, palmkool, boerenkool, het is me zelfs wel eens gelukt een kleine groene kool te oogsten en een maaltje spruitjes van 1 plant, dus er is echt wel veel mogelijk. De enige reden dat ik geen kolen meer teel is dat ik liever iets teel waar ik vaker van kan eten zoals palmkool en snijbiet. Ik geef eigenlijk zelden water, alleen als de boel wel erg droog wordt of een beetje slap gaat hangen. Je hebt nog ruimte in je bak voor wat extra centimeters grond. Ik zou zeggen, voeg wat mest toe en vul je bakken bij tot aan de rand met nieuwe potgrond., iedere centimeter helpt.
 4. Waar heb je olie en/of honing voor nodig. Wil je een kant en klaar mengsel maken voor door je Brinta? Ik zou het zelf anders doen. Hele noten en pitten blijven veel langer goed dan gemalen. Dus dan zou ik een voorraadje malen voor bijv. een week en die in porties vast mengen met de Brinta. Dus de droge ingrediënten zeg maar van je ontbijt vast in 7 aparte zakjes doen en alle natte ingrediënten toevoegen op het moment dat je gaat ontbijten. Een goede olie om toe te voegen is bijv: pompoenpitolie, hennepzaadolie , lijnzaadolie of levertraan (is veel neutraler van smaak dan vroeger) .Bij de honing is het belangrijkste dat je er op let dat de honing koud geslingerd is en de bijen overwinteren op eigen honing en niet op suiker en dat het pure honing is natuurlijk en niet vermengd met iets. Verder is het het belangrijkst dat je een honing kiest die je ook lekker vind en vloeibare honing mengt makkelijker dan crèmehoning. Zorg er vooral voor dat je je ontbijt ook lekker vindt, zeker als je aan moet komen, dan hapt het toch wat makkelijker weg.
 5. Hoe is het met die avocado Appelvrouw? Ik heb alleen maar een Lidl-kasje maar net als 2 jaar geleden ga ik weer een poging wagen Minnesota-Midget meloen er in te zetten in 1 of 2 grote wasmanden. Dat was toen goed gelukt. En als m'n peper- en paprikaplantjes wat groter zijn zet ik ze er ook in. En aubergine als dat nog wil lukken, want de zaailingen zijn nog erg klein. Volgend jaar ga ik toch misschien weer eens Okra proberen en dan heeeeeel vroeg voorzaaien en eerst flink binnen opkweken.
 6. Ik was vanmiddag toevallig even bij de Hornbach en daar stonden prachtige tomatenplanten, stevige stelen mooi vol blad en deels biologisch geteeld, ook veel verschillende soorten. Ook veel andere soorten; pepers, paprika's, komkommers, courgette, alles diverse soorten ook veel bio. Ik heb niet naar prijzen gekeken want ik had zelf niets nodig op dat gebied. Geen idee of er een Hornbach bij jou in de buurt is, maar misschien een optie.
 7. Hoe groot is een grote pot , 1 liter, 0,5 liter? En kun je op deze manier ook andere soorten likeur maken. Ik ben wel niet zo'n drinker,maar het lijkt mij wel eens leuk om een kruidenlikeur te maken, bijvoorbeeld tijmlikeur of Marokaanse muntlikeur of misschien wel dennenknoppenlikeur
 8. Het gaat helaas inderdaad niet lukken om morgen te komen. Hopelijk van de herfst wel weer. Iedereen heel veel plezier morgen.
 9. Ondanks dat ik heel graag zou komen is het even nog niet zeker of het gaat lukken. Waarschijnlijk weet ik dat ook pas aan het eind van de week helaas. Iklaat het in ieder geval zo gauw mogelijk weten.
 10. Aan alle deelnemers: Het is altijd de bedoeling dat je wacht met versturen tot je reactie krijgt op een PB, dus ook als je het adres nog hebt van de vorige keer. Hou je daar alsjeblieft aan, er kan van alles gebeuren waardoor mensen even niet bereikbaar of weg zijn tenslotte. En versturen met Track&Trace of persoonlijk wegbrengen/afhalen is ook een must.
 11. Kleine in de schil gegaarde aardappeltjes omwikkelen met ontbijtspek met salieblaadjes er tussen. Deze op een spies prikken met stukken (rode) ui er tussen. Dan even op de bbq tot het spek mooi bruin en gaar is. Wil je liever vegetarisch, gebruik dan i.p.v. spek geblancheerd groen van prei en smeer de spiesjes in met (knoflook)olie en bestrooi met wat zout en peper.
 12. Goeiendag Ann123, dat is geweldig Nu is het wel zeker dat we nog een ronde moeten doen
 13. De doos is inmiddels alweer een paar dagen in mijn bezit. Als het Jill ook uit komt en het weer niet raar gaat doen dan breng ik de doos zondag naar België. Even een week vertraging helaas doordat wij een hond erbij gekregen hebben die nog niet ingeënt was tegen hondsdolheid. Dat is inmiddels wel geregeld, maar pas 3 weken later mag je de grens over, dus dit weekend mag ze pas mee. Wel wil ik alle deelnemers mijn complimenten geven. De doos is vlot rond gegaan, geen grote vertragingen (behalve bij mij dan ) en wat een leuke en veel zaden hebben jullie toegevoegd. Veel bijzondere en verschillende dingen zodat het echt de moeite waard is aan deze zadendoos mee te doen. Mellie bedankt voor de toeters en bellen Het is zeker ook de moeite waard de doos nog een rondje te laten doen.
 14. Dat is inderdaad een leuke link, ik ben geen veganist, maar er staan nog veel meer lekkere dingen op deze site. Stuitte er op een hele met tahin en kruiden in de oven geroosterde bloemkool waarmee ik zelfs mijn zus misschien wel aan de bloemkool krijg Al die verschillende kaas vervangers daar loopt ook het water wel van in de mond. Dus ook van mij bedankt voor deze link
 15. Als je bouillon toch troebel is geworden: https://omaweetraad.nl/keuken/bouillon Zelf vind ik het erg lastig, dat net niet koken. Zelfs op het kleinste pitje op de laagste stand gaat het nog koken, zelfs m'n grootste pan vol Moet weer eens ergens een ouderwets sudderplaatje op zien te scharrelen, de oude is helaas zoekgeraakt
 16. Hoe gaat het met de doos? Wie heeft hem nu, en zijn jullie er een beetje blij mee
 17. Ik zou graag een potje reuzel willen (en dan proberen hem niet weer te vergeten ), je krijgt dan uiteraard 2 pakken suiker of als je soms iets anders wilt uit de natuurvoedingswinkel dan kan dat ook natuurlijjk.
 18. Ik heb de doos nagekeken. Alle zaden met een houdbaarheidsdatum t/m 2017 heb ik in het groene Ikea-zakje gedaan, daar zitten dus alleen zaden in die over de THT datum zijn. Persoonlijk trek ik me daar niet zoveel van aan want ik hoorde dat veel bedrijven standaard 2 jaar aanhouden ongeacht de soort. Mijn ervaring met zaden die soms ver over de datum zijn (12 jaar is mijn record) is dat deze nog uitstekend kunnen kiemen en gezonde planten produceren . Maar dat is iets wat ieder voor zich uit moet maken. Wil je geen zaden die over de datum zijn dan kun je dit zakje overslaan. Zaden met een oogstdatum of aankoopdatum van enkele jaren geleden heb ik er in gelaten. Ik heb nl. geen idee hoelang zaden van de verschillende soorten kiemkrachtig blijven. Als er onder de deelnemers iemand is met meer kennis op dit gebied dan mag deze de zaden die waarschijnlijk te oud zijn in het groene Ikea-zakje stoppen bij de zaden die over de datum zijn. Helaas zijn er ook een aantal zakjes waar geen enkele datum op staat. Deze vallen dus onder het betere gokwerk. Bij deze dus het dringende verzoek om op alle zaden die je toevoegt een houdbaarheids, aankoop-of oogstdatum te zetten. Zet er ook je (forum)naam op zodat deelnemers weten waar ze met eventuele vragen naartoe moeten. De planning is morgen de doos te posten. Helaas is de envelop uit z'n jasje gegroeid en moet deze nu als pakket verzonden worden. Vergeet niet dat verzenden met TRACK&TRACE verplicht is, of de doos persoonlijk wegbrengen. Veel plezier iedereen
 19. Van de week gezien op tv, in een programma met Jamie Oliver, Zwitserse Capuns; snijbietrolletjes. Leek mij heel lekker. http://www.coopzeitung.ch/Capuns
 20. Vanavond sluiten, oef dan ben ik maar net op tijd dus. Dat heb je als je effe een paar weken niet oplet Het ziet er goed uit voor een zondag (duimt nog even door voor de zekerheid )
 21. Sorry mensen ik had even iets belangrijkers aan m'n hoofd, maar ik zorg dat de doos in ieder geval in de loop van deze week op de post gaat. Als de volgorde op pagina 1 klopt dan is Spitskool de eerste. Dus die heeft zo PB
 22. Ik gebruik deze boeken heel veel, vooral deel 1: Claudia Kuyken en Jean Vanhoof, "Handboek voedsel drogen" en Caudia Kuyken, "Koken met gedroogd voedsel". In deel 1 vind je een praktische lijst van temperaturen, droogtijden en of je eerst moet blancheren of juist niet, en ook heel veel verrassende recepten (vond ik), zoals bijv. komkommerchips (erg lekker en iets wat ik nooit zelf bedacht zou hebben). Het boek van RobO heb ik ook van hem gekregen, ook erg leuk. Maar ik wil ook weleens gauw even iets opzoeken en dan vind ik een echt boek handiger.
×
×
 • Create New...