Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Haag als afscheiding kiezen


LucV

Recommended Posts

Door te kiezen voor een haag om de tuin heen, creëer je niet alleen privacy, je hebt meteen een prachtig levend decor voor de rest van de tuin. Maar hagen kunnen ook worden gebruikt om de tuin op te delen in ‘tuinkamers’ of om zaken als vuilcontainers te camoufleren.

 

Een haag kiezen

  • Voor welke haag je kiest, is een kwestie van smaak. Ook de omgeving spreekt een woordje mee. Staan er in de buurt bijvoorbeeld veel beuken, dan kan een beukhaag (Fagus sylvatica) een logische keus zijn. Ook is het belangrijk een keuze te maken uit een bladverliezende haag of een haag die in de zomer én winter groen is. Je kunt het best in de zomermaanden je keus bepalen. De hagen zijn dan op hun mooist en je ziet dan ook hoe de bladverliezende struiken er mét blad uitzien. De meeste haagplanten die niet in potten zijn gekweekt, worden in de wintermaanden geplant. Als je je keuze hebt bepaald, meet dan de plek waar de haag gaat komen op.

 

Groenblijvende hagen

  • Groenblijvend is Taxus, een diepgroene haag die makkelijk te snoeien is. Met Taxus is wel voorzichtigheid geboden, want deze conifeer is giftig voor mens en dier. Cupressocyparis leylandii is een snelgroeiende coniferensoort. Ook groenblijvend zijn: Tsuga, Chamaecyparis en Thuja. Laurierkers (Prunus laurocerasus) heeft grote, groene bladeren en hulst (Ilex) heeft vaak stekelig blad. Buxus groeit langzaam en is voor lage haagjes het meest geschikt.

 

Bladverliezende hagen

  • Beukhaag (Fagus sylvatica) heeft rood of groen blad dat in het najaar prachtig verkleurt. In de winter blijft het bruine blad aan de struik hangen waardoor privacy min of meer gewaarborgd blijft. Liguster (Ligustrum) kan in een strenge winter bruin worden, maar herstelt zich in het voorjaar weer snel. Haagbeuk (Carpinus betulus) verliest in het najaar zijn blad en blijft in de wintermaanden kaal. Haagbeuk loopt al vroeg in het voorjaar weer uit. Deze haagsoort kan zelfs wat vochtige grond verdragen.

 

Het planten van een haag

  • Span eerst een touwtje op de plek waar de haag moet komen. Graaf een geul en verbeter de grond met Intratuin potgrond. Leg de planten steeds op gelijke afstand van de geul. Zet ze vervolgens één voor één op hun plek. Staan ze op de juiste afstand van elkaar, stort dan de geul dicht en trap de grond rond de planten voorzichtig aan. Geef de eerste week water.

 

Tip: Coniferen hebben vaak een gaaslap rond de wortelkluit. Zet de plant met de gaaslap in de geul en maak deze los. Trek hem dan pas voorzichtig onder de plant vandaan.

 

Hieronder het vervolg: het onderhoud

Link to comment
Share on other sites

Onderhoud

  • Het vroege voorjaar is een goede tijd om de haag te bemesten. Bij Intratuin vind je meststoffen die speciaal op de behoeften van de haagplant zijn afgestemd. Zo is er bijvoorbeeld mest voor buxus en voor coniferen. Na half mei, als de kans op nachtvorst voorbij is, kun je de haag snoeien. Het beste is om dit klusje vóór 21 juni – de langste dag – te klaren. De haag krijgt dan weer een nieuwe groei-impuls. Knip de heg aan het eind van de zomer, in augustus, september voor de laatste keer. Zo gaat hij mooi gesnoeid de winter in.

 

Tip: Om te voorkomen dat de onderkant van de haag te weinig licht krijgt, kunt je de haag het beste aan de onderkant wat breder laten en aan de bovenkant wat smaller knippen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...