Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik ben een absolute beginner en heb geen verstand van zaaien, oogsten en alles wat er mee te maken heeft.

Wel ben ik een echte natuurliefhebber en heb ik grote interesse in het kweken van gewassen. Zo ben ik onlangs begonnen met een simpel gewas: rucola. Ik weet dat hoe dit smaakt en hoe dit eruit ziet, maar plotseling krijgt het allemaal lange stengels en bloemen. Ik dacht zelf aan onkruid.

 

Ik heb een aantal beginners vragen en hoop dat hier ruimte voor is.

 

Horen de lange stengels bij de rucola?

Kan je alleen de blaadjes dicht bij de grond eten? Of ook die aan de stengel?

Moet ik de stengels verwijderen?

Wanneer kan ik oogsten?

Moet ik op een bepaalde manier oogsten? Komen de blaadjes terug?

 

Voor de duidelijkheid zal ik een foto plaatsen. Bedankt voor jullie aandacht.

 

img282343981372254560.JPG

 

img282467401372254615.JPG

Geplaatst:

Welkom op het forum! Is hier meer dan genoeg plaats voor beginners vragen

 

Wat er met je rucola gebeurd is het volgende: zo'n bak zal het snel warm hebben. Door factoren zoals warmte en droogte kan de plant gestimuleerd worden om te gaan bloeien. De plant denkt als het ware: wie weet droog ik straks wel uit, snel, ik moet bloeien en zaden maken voor het nageslacht.

 

Je Rucola schiet door. Zo noemen we dat in moestuin termen, betekent gewoon: hij gaat bloeien.

Kan geen kwaad en het kan zelfs leuk zijn: je kan zelf weer nieuwe zaden oogsten en in het geval van rucola zijn de bloemetjes ook eetbaar!

 

Het blad kan je van elk deel van de plant eten. Of het nou het blad onderaan is of aan het stengeltje, dat maakt niks uit. Wel is het de vraag of die kleine blaadjes even lekker zijn.. Maar even proeven en je weet het

 

Wat het nadeel is van bloeien bij de meeste bladgroenten en kruiden: de smaak van het plantje kan achteruit gaan. Bij rucola is dat ook wel het geval dacht ik.

 

 

En wat ik nog als tips/ideetjes/opmerkingen kwijt wil; ik weet niet of je soms al wat geoogst hebt, maar het ziet er best vol uit Als je wat uit het midden oogst kunnen de plantjes er omheen weer beter verder groeien, want ze krijgen weer meer ruimte. Is ook handiger dan minder zaaien.. Want nu kan je alvast wat oogsten terwijl de rest nog door groeit Ook kan je bijv. om de week een deel van de bak vol zaaien, zodat je ook gespreid kan oogsten. Of gewoon nog een extra bak d'r naast

Geplaatst:

Hoi,

 

Op het moment dat sla bloemen gaat maken is het eigenlijk niet meer eetbaar (wordt bitter, niet lekker!). Zodra je dus bloemstengels ziet verschijnen kun je ze verwijderen, maar aangezien de sla dus al aan het 'doorschieten' is, is het beter om opnieuw te zaaien. Mocht je het leuk vinden zaad te winnen uit je rucola, dan moet je ze juist lekker door laten gaan want de bloemen maken nieuwe rucola-zaadjes.

 

Hoe je oogst maakt niets uit, ik knip persoonlijk de rucola, maar je mag het natuurlijk ook gewoon plukken.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Dankjewel voor beide berichten. Ik ben al direct een paar tips rijker.

 

Ik zal sowieso de rucola proeven. Mocht deze inderdaad te bitter zijn, dan wil ik als beginner best proberen om zaadjes te verkrijgen. Of dat gaat lukken is natuurlijk een tweede Alvast bedankt voor de reacties!

 

Is het verder zo dat wanneer ik de blaadjes knip of pluk, deze weer terug groeien? Met andere woorden (denk ik) is het een meerjarige plant? Kan je er van blijven genieten?

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...