Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hoe ver verspreiden aaltjes zich?


dennis78d

Aanbevolen berichten

Ik heb verhoogde bakken met daar aan vast een rek voor peultjes. Nu heb ik daar vorig jaar peultjes gezaaid, dus zou ik daar dit jaar geen peultjes moeten zaaien als ik me mooi aan wisselteelt houd. Maar kan ik niet gewoon een stuk van die bak uitgraven en vervangen met schone grond? Hoever verspreiden die aaltjes zich in de grond?

 

Uiteindelijk heb ik maar op 1 lijn langs dat rek peultjes gehad vorig jaar, is het dan veilig om 30 cm breed en 30 cm diep te graven en alles te vervangen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen idee hoever aaltjes zich verplaatsen.

Echt wel meer dan 30 cm, denk ik.

De wortels van je nieuwe plantjes houden zich waarschijnlijk ook niet aan een 30 cm grens.

Indien je vorig jaar geen last had van aaltjes, kan je het gewoon proberen, liefst vroeg.

Indien er vorig jaar wel aaltjes waren, zou ik toch een ander plaatsje proberen te vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar was m'n eerste moestuinjaar en had dus nog nergens last van. Maar het is dus zeker wel iets waar ik even rekening mee moet houden. Ik heb die rekken vast staan en dus kan ik eigenlijk maar op 2 plekken peultjes zaaien. Als ik dat ieder jaar op dezelfde plek wil doen, moet ik dus eigenlijk ieder jaar een heel stuk afgraven om dat jaar na jaar te kunnen doen. Hmmm...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij (edit: vroege) erwtenkweek in de volle grond kun je een klein beetje schade krijgen bij aanwezigheid van wortelknobbelaaltjes. Dat komt omdat deze nematoden pas vanaf een bodemtemperatuur van ca. 13-15 graden Celsius een beetje actief te worden.

Dus handig om erwten echt vroeg te zaaien, als de bodemtemperatuur laag is.

 

Erwten kunnen flinke schade oplopen als je ze laat in de lente begint te telen. Dan is de temperatuur meer geschikt voor deze jongens. De optimale temperatuur voor infectie en groei van Meloidogyne hapla in o.m. Vlinderbloemigen is volgens de site CABI.org in het gebied van 20-25°C.

 

Ik zou me er eerlijk gezegd dit jaar niet druk over maken als je geen aantasting hebt gezien afgelopen jaar. Aantasting van volwassen planten gebeurt dus pas als de temperatuur van de bodem is toegenomen en geeft alleen wat oogstvermindering.

 

Ik zou dit jaar na de oogst de wortels eens onder de loep nemen en kijken of er symtomen van aantasting te vinden zijn.

 

Als er aaltjes in zitten is uitgraven tot een diepte van 30 cm zeker onvoldoende. Je kunt de aaltjes niet alleen vinden in diepere bodemlagen maar - zoals de deerhounder al aangeeft - groeien de wortels ook dieper dan dat en migreren de aaltjes naar de wortels toe door via wortels uitgescheiden stoffen (chemotaxis).

Link naar reactie
Delen op andere sites

bron kennisakker:

 

De cyste is het afgestorven vrouwtje waarvan de huid is verhard en is geheel gevuld met eieren. In de cyste liggen de 200 tot 600 eieren in rust, goed beschut tegen de elementen, tot er wortels van een waardplant langs groeien. Jaarlijks komt een klein deel van de eieren spontaan uit, ook wanneer er geen waardplant groeit. Dit zorgt ervoor dat de besmetting langzaam afneemt. De mate van afname is sterk afhankelijk van de soort.

Zodra lokstoffen uit de plant de cyste bereiken, komen de larven uit de eieren en gaan ze op zoek naar hun gastheer. De larve dringt net achter het groeipunt de wortel binnen. Door signaalstoffen van de larven reageert de plant met de vorming van voedingscellen rond de kop van de larve. De plant transporteert voedingsstoffen naar de larve.

Vervolgens vervelt de larve en deze is dan niet meer mobiel. De larve ontwikkelt zich nu tot mannetje of vrouwtje. Het geslacht wordt bepaald door de voedselsituatie. Bij voldoende voedsel ontstaan vrouwtjes. Op plaatsen waar voedseltekort is, ontstaan mannetjes. De mannetjes zijn mobiel en verlaten de wortels. Het vrouwtje zwelt op en barst met haar achterlijf uit de wortel waarna ze door één of meer mannetjes bevrucht wordt . De eieren worden binnen het lijf afgezet. Het vrouwtje sterft en de huid verlooit tot de cystenwand waarbinnen de eieren hun kans afwachten.

 

In de literatuur wordt in het algemeen een positief effect gemeld van organische toevoegingen op bodemgezondheid, bacterie- en schimmelziekten. In Nederland heeft het onderzoek naar compost tegen nematoden al een lange geschiedenis. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van verschillende typen compost tegen Trichodoride-aaltjes en de overdracht van tabaksratelvirus in verschillende gewassen onderzocht. Het bleek dat alle onderzochte composttypen in staat waren de migratie van de nematoden naar de waardplant sterk tot zeer sterk te remmen. De effecten in het veld waren kleiner, hoogstwaarschijnlijk omdat de periode van bescherming van de planten door de compost te kort was. Op dit moment wordt het gebruik van organische mest aangeraden als maatregel tegen Trichodoriden.

 

rivm meldt dat aaltjes in de actieve vorm zelf weinig migreren maar wel meekunnen met water door gieten of regen; in de inactieve vorm worden ze ook wel door de wind verspreid....en door gereedschap, schoenen etc.

 

mi kun je ze alleen laten afnemen door goede teeltwisseling en hygiëne en compost, veul

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Beste RobO,

 

Kunnen aaltjes ook door slootwater meekomen. Wij hebben dus waarschijnlijk aaltjes in de uien, maar als ik het goed begrijp kunnen ze in vele moestuingewassen komen te zitten. De uien dus niet op de composthoop? Of vernietigd die ze zelf wel in 2 jaar (ligtijd van onze compost)?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...