4-10-2023
Lekker even genoten van het extreem warme nazomer weer in Frankrijk.
Daar was de temperatuur boven in de twintig graden en ook Nederland had zeer warm weer maar ook harde wind en buien.
Voor vertrek met een vriend nog wat tomaten voor hem geoogst en ook wij namen wat mee voor onderweg.
Hij heeft nog een paar keer kunnen oogsten voor de planten minder werden.
Wij namen nog wat proviand mee voor de eerste dagen.
Ook nog wat trossen druiven die dit jaar erg lekker waren.
Onderweg in de champagne liet men veel druiven hangen, dus daar konden we de voorraad aanvullen met de kleine wijndruifjes.
In Nederland was het nog steeds warm bij terugkomst, maar de regen had wel slachtoffers gemaakt:
Ook was het onkruid weer aan de groei door de nattigheid en de warmte.
Dus eerst maar de stukken geschoffeld waar dat nodig was.
Bijvoorbeeld tussen de nieuwe aanplant van sla, andijvie en aardbeien.
De pompoenen zijn toch nog productief geweest door de mooie nazomer maar storten nu bijna in.
De eerste exemplaren zijn al geoogst.
De boontjes gaan ook prima, ik heb flink kunnen oogsten en ze gaan nog even door zelfs zonder bescherming.
Bij de tomaten wordt het opruimen, en ook de bak zal ik leeg moeten maken als ik nog een winterteelt er in wil zetten.
Er is meer nieuwe wildernis ontstaan:
Er moet flink geoogst worden.
De oude aardbeien maak ik nog een keertje schoon zodat ik daar even geen werk aan heb.
Zelfs de Musquée de Provence pompoen draagt een mooie vrucht.
De eerst gezette pompoen zit vol vruchten.
Nog even en ze kunnen opgeruimd, maar er zijn nu andere zaken die voor gaan.
Bijvoorbeeld de tomatenplanten opruimen.
Ik fiets met volle emmers en zakken met oude planten naar huis om ze af te voeren.
De paar goede tomaten die er nog aan zitten gaan naar de keuken, maar we hebben een prachtige oogst gehad, genoeg voor twee gezinnen.
De wilgenstaken van de tomatenhokken berg ik op van de grond zodat ze niet rotten en komend seizoen nog te gebruiken zijn.
Er is veel te doen, maar ik kan toch nog geen thee zetten want mijn kasje is overgenomen door de planten.
Er is wat verse mest dus de bessenstuik krijgt een dressing.
Ook moet er elke dag wat geoogst worden voor een verse maaltijd.
Ik loop mijn mestleverancier tegen het lijf en hij komt binnenkort weer een trekker lading brengen.
Dat betekend dat ik ruimte moet maken want alle compostvakken zitten vol.
Het weer werd deze week ook wat frisser dus dat komt mooi uit. Weer om te werken.
Op de rijpe composthoop was van alles komen groeien en dat heb ik eerst geoogst.
Er onder zit zeshonderd liter mooie compost, dat graaf ik af en zet op een nieuwe tijdelijke bewaarhoop.
De snijbiet gaat door de risotto.
Dan ga ik door met de vaste composthopen.
Daar haal ik nog vijfhonderd liter mooie compost af.
Ik ben er erg content mee, het is bij mij de basis van de tuin, samen met de mest.
Onder de rijpe compost zit een laag bijna rijpe compost, er zitten nog wat grove stengels e.d. in.
Ik gooi dit in de nu lege tijdelijke hoop en laat dit daar met verse zuurstof tot het voorjaar verder verteren.
De mestwormen waren er wel grotendeel uit vertrokken.
Daar onder zat nog half verteerde compost, vol wormen en natte en droge plekken.
Ik gooi die laag in een leeg vast vak en vul het aan met vers afval en verse mest.
Het vak zit nu bomvol, maar over een week of wat zal ik het weer aan kunnen vullen.
Er naast is nog een half vak deels verteerde compost en aan de andere kant een leeg vak.
Daar kunnen de pompoen planten, de mais en onkruid in gemengd met verse mest zodat het gaat broeien.
Op de achtergrond zie je nog de hoop met half verteerde compost.
Het blijft lastig goede compost maken in korte tijd, maar ik krijg het nu wel onder de knie.
Alleen het weer werkt niet altijd mee.
Is het te droog dan gebeurt er niets, is het te nat dan wordt het rottig en gebeurt er ook niet zo veel.
Maar ik hoef me niet te vervelen en ben blij dat het koele weer het werken weer mogelijk maakt, bij hitte lukt me dat niet.
Er ligt nog een berg reuzecourgettes voor op de composthoop, de kleintjes gingen vandaag door de lasagne.
aangepast door Patrijs
-
6
9 reacties
Aanbevolen reacties