Jump to content

Patrijs

Members
  • Posts

    5,155
  • Joined

  • Last visited

3 Followers

Personal Information

  • LOCATION
    Aan de voet van Lands Hoogste Duin

Recent Profile Visitors

5,329 profile views
  1. Vandaag weer onstuimig weer. Geschoffeld en telkens de uitgewaaide appels verzameld. De eerste potten in de kas gezet, munt, bieslook. Bieten gekookt en frambozen geplukt.
  2. De nacht van vrijdag op zaterdag was hier aan de kust redelijk onstuimig. Ik moest 's nachts iemand ophalen en werd gebombardeerd door eikels en kastanjes. Vandaag een kist aardappels afgevoerd, geoogst , geschoffeld en wat kruiwagens stalmest gereden.
  3. Hier gaan ook de meeste druiven naar de spreeuwen en wepsen. Geschoffeld, nog meer geschoffeld begonnen met het aardbeienveldje schoon te maken, nog wat Texla's geoogst en genoten van het lekkere weer.
  4. Spinazie van eigen zaad 4 meter Raapstelen van eigen zaad 4 meter Geraapte pootuitjes 8 meter.
  5. Een herfstige week is het geweest. Regen, hagel, wind, koude nachten maar ook wat zon en windstille dagen. Zo was ik zwetend aan het spitten in de zon en zo moest ik schuilen voor een fikse koude bui. Omdat er weer geplant en gezaaid moet worden ben ik begonnen met een vak te bemesten met zelfgemaakte compost. Daarna heb ik het in delen gespit wat goed ging. Gelijk heb ik de heermoes die ik tegenkwam verwijderd. Ik wissel het spitten af met rustige klussen zoals oogsten. De Nieuw-Zeelandse spinazie schoonmaken bijvoorbeeld. Of de blaadjes van doorgeschoten Rucola verzamelen. De bietenoogst gaat sneller.... 'S avonds is er stoofvlees om weer op te warmen want er kwam koude Noordenwind vanaf de Noordzee. Op de rustige zonnige middagen heb ik de tomaten aangepakt. Veel blad verwijderd, sommige platen opgeruimd, veel weer goed aangebonden en natuurlijk gelijk oogsten. Door de regen zijn er veel gescheurd of hebben slechte plekjes. Ik neem maar zoveel mogelijk mee. Als het buiten regent kan ik dan saus maken. Ik hou genoeg over na het schoonmaken en ruim zo gelijk de kleine uitjes en flink wat knoflook op. Ook gaan er wat pepertjes door de saus. Het levert weer wat potten saus op. De potten kook ik eerst uit in sodawater voor ik ze vul met kokende saus. Ook haal ik de boontjes af en zet gelijk alles klaar in de keuken voor het avondeten. Het is weer droog geworden en ik kan nog even naar de tuin. 'S avonds als ik terugkom staat er een maaltijd klaar. Alleen kwamen we er na de maaltijd achter dat de pasta per ongeluk in sodawater was gekookt.... Ik heb het overleefd, en mijn darmen zijn weer goed ontsmet denk ik. Er zijn volop frambozen als toetje. De sla in het kweekkasje groeit mooi, ik zet er nog wat pootuitjes bij. Het verschil met de sla zonder bescherming is nu goed te zien. Vanmiddag heb ik die sla dan ook maar cloches gegeven zodat ze ook aan de groei kunnen gaan. Op het gespitte vak had ik de knoflook gedacht maar omdat er appels door het dak van mijn kasje waren gevallen werden de Irisbollen nat en ze beginnen nu uit te lopen. Die kunnen nu als eerste de grond in. Ik plant er 75. Ik geef het vak nog wat kalk want dat had ik hier niet gedaan dit voorjaar omdat er aardappels stonden. Na de harde wind kon ik gisteren een plastic tunneltje zetten. Het is van geperforeerd plastic en pvc pijp. Het wordt minder snel warm als dicht plastic en het ventileert, maar zo'n tunneltje kan je ook makkelijk open en dicht schuiven. Voorlopig nog even open zodat de kalk kan oplossen in de regen en ik moet hier nog gaan zaaien. Er komt weer rustiger en droger herfstweer aan dus dat zal wel gaan lukken. Ik denk misschien wat spinazie, rucola, radijs, uitjes en misschien ook wel wat tuinbonen. 'S avonds eten we gemende groenten van de tuin. Er zijn zelfs nog komkommers, hier aan slierten gedraaid, eens kijken hoe lang dat nog duurt. Het is wel ineens volop herfst geworden. Er bloeit nog van alles zoals Calendula. Cosmea. Oost-Indische kers. En mijn paddenstoelen.
  6. Leuk, u kan je lekker paddelen als het warm wordt. Altijd lastig om waterpas te krijgen denk ik? Vandaag gepoot en een tunnel klaargemaakt om meer te planten en zaaien. Het plastic moet er nog overheen maar dat is voor als er minder wind staat. Wel alles goed vastgelegd i.v.m. de code geel vanwege windstoten hier aan de kust. Ook weer de compost aangevuld met een kruiwagentje mest. Ook nog een paar uur bezig geweest om de tomaten en kleine uitjes te verwerken tot potten saus.
  7. Twee dozijn plantuitjes en 75 Iris bollen.
  8. Een stukje gespit. De tomaten langsgelopen, ontbladerd, geplukt en deels opgeruimd. Boontjes geplukt en in de zon afgehaald.
  9. Patrijs

    Bonen 2022

    Als ze er goed droog ingegaan zijn moet dat geen probleem zijn.
  10. Mooie ruil. Vandaag verder gegaan aan de lage kas. Rode pepertjes geplukt, onkruid verwijderd en een ingezakte balk weggehaald. De lading overgrote courgettes was net de druppel geweest. De paprika's die er onder lagen weer rechtop gezet en de kas afgedekt met eenruiters tegen de kou. Ook nog een stukje gespit maar door de buien schoot dat niet op. Uiteindelijk gevlucht tijdens een vette hagelbui.
  11. Flink geoogst ook om weer wat loopruimte te krijgen. Een laag op de composthoop gelegd en de rijpe compost die al klaar was deels over het knoflook/uienveld verspreid. Daarna maar gelijk deels gespit om warm te blijven, de eerste paar M2 zijn weer om.
  12. En da stap je zo met je T-shirt en korte broek nog aan van de zomer in de herfst. Na een paar mooie weken in midden Frankrijk weer terug in het frisse Noord-Holland. De tuin heeft het prima gedaan alleen. Er is hier zon geweest en genoeg regen dus alles is nog even aan de groei. Ik kan gelijk weer beginnen met gras maaien en opruimen. De wintergroenten staan er mooi bij. Overal er tussendoor staan nog zomergroenten die nu opgeruimd kunnen worden. Op sommige plekken zoals in de platte bak is het echt een jungle. Gelukkig is het meeste eetbaar. De laat gelegde boontjes zijn precies goed bij terugkomst, er zitten nu de nodige maaltjes aan. Het is altijd moeilijk om te beslissen waar je je tijd aan gaat besteden na terugkomst op de tuin, er is zo veel te doen. Omdat het even nog droog blijft begin ik met schoffelen. Op de kale stukken groeit alweer onkruid. Door de dauw en de buitjes zal het onkruid niet gelijk afsterven, maar het begin is er. Ook moet er flink opgeruimd, bijvoorbeeld bij de courgettes. De planten laat ik nog even staan tot in oktober, er komt nog beter weer aan, dus wie weet oogst ik nog wat. Wel haal ik de meest aangetaste bladeren weg om meer zon in de planten te krijgen. Maar de grote jongens kunnen op de composthoop. De (te) laat gelegde boontjes leven ook nog en de radijsjes daar zijn nu goed. Ook de sla is mooi aangeslagen. Net als de meeste pootuitjes. De selder is nu eindelijk gaan groeien dankzij de regen. En er moet natuurlijk weer geoogst worden, ook dat vraagt tijd. De sla maak ik schoon en ik geef een deel bescherming voor deze frisse week. Ook de boontjes mogen onder glas. De groei moet er in blijven wil ik over een paar weken weer sla kunnen eten. Gelukkig wordt het weer na deze week minder herfstig. Ik ruim de laatste netten op bij de aalbessen, schoffel daar en geef de struik wat mest. De laatste aalbessen zijn opgesnoept en ik kan nu verder met de frambozen. Gelijk maar jam maken, we waren toch al bezig om appel gemberjam te maken van de mooie Franse appels. De komkommers had ik laten staan en ondanks de beginnende meeldauw hingen er toch weer vruchten aan. Ook de boontjes zijn goed gelukt en de tomatenplanten hangen nog vol. Weer lekkere maaltijden uit eigen tuin. Voorlopig blijft het even tussen de buien doorwerken, ik ben begonnen aan de compost omzetten, opruimen en de lage kas leeghalen. Daar moeten zo nog wat wintergroen en de Aguadulce tuinbonen weer in. Maar rustig aan, het is nog vroeg zat.
  13. Ik vond het wel een goede combi, veel van wat over is ging naar de konijnen. Mondvoorraad gehaald en een paar handen frambozen gesnoept.
  14. Patrijs

    Pompoen 2022

    Ik had ook een soort staan die in een kleine ruimte past, de Delicata F1. Pompoen Delicata 'Sugar Babe F1' | De Bolster (BIO) | Delicata-pompoen, Cucurbita, Pompoenzaden, Eetbaar | – De Moestuinwinkel
  15. Met de overgang naar de herfst is gelijk deze week ook het weer omgeslagen. In de eerste helft van de week was het nog warm maar inmiddels hebben we normalere temperaturen. Ook is de droogte doorbroken met een paar goede buien. De teller staat na een week op ruim 40 mm en het blijft nog even regenachtig. Op de tuin is dat goed te merken, veel planten leven nu weer op maar andere planten zoals de komkommers doen het nu rustig aan. De tomatenplanten groeien ook bijna niet meer maar veel tomaten rijpen nu af. Ik had de planten laat gezaaid en nu is de oogst op haar hoogtepunt. Elke dag of om de dag heb ik weer een lading. De mooie N-Z spinazie komt uit de openstaande kas, het moest er ook wel uit want ik kon niet meer bij mijn gasstel om thee te zetten. Ik heb tijdens de warme dagen de laatste aardappels gesorteerd en uitgezocht. Daarna zij ze in open kratten en bananendozen in een vorstvrije schuur gegaan voor de winter. 'S avonds nog even naar de tuin om de composthoop aan te vullen met onkruid en mest en andere werkzaamheden. Veel van de groente die vanzelf is gekomen zoals snijbiet, wilde postelein en N-Z spinazie kan nu opgeruimd voor er zaad in komt. Ook krijgen de aangeplante planten zoals hier de prei, weer de ruimte. De kleine aardappels worden weggewerkt: Als toetje wat kleinfruit van de tuin. De verschillende soorten tomaten met wat muismeloentjes: Na de regen hoef ik niet meer te gieten, het is weer tijd om te planten zoals de sla. De tomaten gaan vrolijk door met kleuren en ook de courgettes gaan nog hard. Vandaag heb ik er flink wat weg kunnen werken en gelijk zes potten met ingekookte tomatensaus kunnen maken. Met twee emmers tomaat, wat uien en knoflook, een takje met een half dozijn laurierblaadjes, wat knoflookbolletjes de eerste pepertjes en kruiden. Rijst met wilde postelein en wat stugge rucola (door de droogte). Er is nog genoeg te doen op de tuin maar toch ga ik weer even op pad, genieten van het milde weer wat er aan komt. Daar doe ik het toch het beste op.
×
×
  • Create New...