Jump to content

Patrijs

Members
 • Content Count

  2,251
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Aan de voet van Lands Hoogste Duin

Recent Profile Visitors

170 profile views
 1. Ziet er op het eerste gezicht uit als te warm gestaan, gekookte sla. Zelf heb ik mijn platte bak al heel lang op luchten staan, zowel overdag als 's avonds en bij zonnig weer overdag een of twee ramen er helemaal af. En die staat nog vol in de koude wind en niet beschut tegen een muur. Zo'n klein kasje wordt snel te warm nu de zon wat krachtiger wordt, en zeker planten die niet zoveel warmte nodig hebben als tuinbonen kunnen het dan zwaa krijgen Te droog (tijdelijk) zou ook nog kunnen, de kluit aarde is aan de randen flink gekrompen, een teken van droogte. Maar zo te zien krijgen ze wel genoeg water. Een troost, je hebt genoeg plantjes.
 2. Ik vermoed dat dit er een is uit de jaren '70, zijn fijne dingen. Als het goed is staat er ergens een serienummer met jaartal. Zelf gebruik ik gewoon Euro 95 in mijn frees (Husqvarna),maar zorg dat er voor ik hem wegzet de tank bijna leeg is en laat hem een tijdje lopen op aspen blauw. Ik gebruik mijn frees niet zo vaak en dan verouderd de benzine praktisch niet en vergomt niet zodat je in het voorjaar weer makkelijk start. Voor die paar uur per jaar dat ik hem gebruik maak ik me niet druk over keerringen of motortemperatuur.
 3. Een rij spitskool van onder glas buiten geplant, nog wel onder cloches. Ook twee rijen wonder van vier jaargetijden sla zaailingen verplant. Van onder glas sla Larissa verplant naar buiten, maar wel onder bescherming van een stuk polycarbonaat plaat dat van het dak van mijn kasje komt.
 4. De laatste bladkool met een salade van winterpostelein, radijs en witloof.
 5. Gisteren de laatste peulenrekken gemaakt in een koude wind. Vandaag was het beter weer en drukker op de tuin. Twee rekken geplaatst, geoogst en geplant. Ok de omdat de ramen van de platte bak waren alles water gegeven.
 6. Patrijs

  Hoi Allemaal

  Welkom NNiels, Klinkt als een goede uitdaging daar op de zandgrond. Gelukkig zijn die landjes al heel lang in gebruik en lekker laag voor wat vocht in de zomer. Ik zit wat Noordelijker aan de rand van het duin, en met wat moeite is een mooie oogst te halen ook al hebben we niet die mooie kleigrond van bijvoorbeeld Warmerhuizen.
 7. Dit brood was lekker sappig ik denk omdat het in een pan gebakken wordt en ook het deeg wat vochtiger is. Het is gemaakt van deegstarter, spelt en bloem van de molen hier die nu helaas gesloten is. https://www.foodiesmagazine.nl/inspiratie/foodnotes/zuurdesembrood/?fbclid=IwAR2ReQIAzrmc75TUtQIXb1qKcEi1ZblSoSJejE5DvUayInulVlp5A5nhkWY Ik heb nog net een een snee geproefd van het brood van gisteren, en het droogt inderdaad veel minder uit als het normale brood wat ik bak, vaak ook met deels speltmeel
 8. Een kort stukje over moestuinen tijdens een pandemie bij NHnieuws: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/264605/blije-gezichten-bij-bennebroekse-volkstuinen-tuinieren-kan-nog-wel-tijdens-coronacrisis En afgelopen vrijdag is gardeners world weer begonnen bij de BBC 👍
 9. Lekker hoor snijbiet, hier staan ze ook praktisch op het strand.😉 Ook ik ben ze aan het wegwerken omdat ze gaan schieten, meestal laat ik er een of twee staan die zichzelf uitzaaien voor nieuwe plantjes. Ik heb planten ook wel eens langer gehad dan twee jaar. Het bleven mooie hoge planten na het schieten.
 10. Goede isolatie is alles met die koude nachten daar....☃️ Hier is ook tijdelijk het dak van het kasje vanwege lekkage en ik hoop op wat regen, maar voorlopig alleen veel koude wind. Mooi die wilgentenen bak. Niet bang dat die tenen weer uit gaan lopen? Of zit er doek o.i.d. tussen de tenen en de grond?
 11. Gewone courgettes zijn prima omhoog te leiden. Laat ze langs een stevige stok groeien en bind ze op met breed bindmiddel tegen insnijden in de zachte rank. Te zien in Dordt bij Villa Augustus. Voordeel: ruimte winst, schoon gewas minder kans op rot. Nadeel: meer werk, meer kans op windschade. Een tuintje van 5x8 zal je aardig gaan vullen met je plannen!
 12. Patrijs

  28-3-2020

  Klopt @Beukwood . Ik heb twee jaar terug een verslagje gemaakt hoe ik de witlof kweek:
 13. Net een eerste brood gebakken met voor het eerst zelf gemaakte zuurdesemstarter. Niet dat het kant en klare gist op was maar gewoon voor het leuke. Gebakken in de oven in een gietijzeren pan. Nu eerst even afkoelen voordat we een smaaktest kunnen doen.
 14. Het is witloftijd en gelukkig komen ze nu niet allemaal tegelijk. Dat komt door het koude weer dat de groei afremt Maart is een koudere maand geworden dan februari met een koude Oostenwind de afgelopen tijd. Gekookte witlof met aardappels uit de oven met Maleisische kerrie mix en rijst met winterpostelein: Vorig jaar had ik bij wijze van experiment de gedunde witlofplantjes weer deels uitgeplant. Normaal lukt dat niet zo bij wortelgewassen, maar witlof is een buitenbeentje. Het gaat hier om het blad ipv de wortel en het is goed uitgepakt. De erg vertakte wortels geven pima stronkjes witlof.: De asperges zijn ook op gebermd, ik had nog een stuk zwart doek liggen waarmee ik ga proberen ze iets te vervroegen. Er is een tweede lichting voorjaarsgroenten gezaaid. Onder glas zijn die al klaar, naast sla en radijs de eerste spinazie: En op het bord bij de pizza met tomatensaus uit de tuin ziet dat er zo uit: De tuin is nu praktisch helemaal gespit en geschoffeld en klaar voor gebruik. Een overwinning voor mij want de laatste keer dat ik dat zelf gedaan heb is alweer zes jaar terug vanwege de gezondheid. Ook heb ik deze week het aardappelveldje van ons hoogbejaarde erelid geschoffeld, opgeruimd en gefreesd zodat hij de vroege aardappeltjes kan poten. Zelf ben ik vandaag verder gegaan met het poten van de tweede lichting aardappels, de Triplo's. Ondanks de schrale wind groeien de knoflook en uien langzaam door: In hun couveuse komen ook de doperwten, peulen, sugarsnaps en tuinbonen boven. Bij de aardbeien is nu goed het verschil te zien. De Daroyal op de voorgrond zijn flink uitgelopen met het warme weer in februari en groeien langzaam door. De Korona's op de achtergrond zijn nog bijna helemaal in winterrust. Twee soorten sla en tuinbontjes. De lavas komen langzaam. De narcissen zijn hier klaar en onthoofd om de bollen te laten groeien. De pioenrozen zijn erg vroeg. De Marokkaanse munt heb ik vandaag gesplitst, geoogst en weer opgepot. Hier staan ze in een bak met bemest water en daarna gaan ze weer opeen zonnig plekje om te leveren. Ik heb nog veel meer staan maar verbruik ook veel, dat krijg je als je in Marokko gewerkt hebt. Soms staat er wat in de weg zoals deze selder op het aardappelveldje, die mag dan mee naar huis. Samen met veel snijbiet dat ik nu ga opruimen en een handvol prei. We maken er twee quiches van en linzen salade. Nog een weekje koud weer en dan gaat de temperatuur weer omhoog is de voorspelling.
 15. Welkom hier Anja, Daar gaat flink wat grond in 9x9x4= 320 Liter. Ik heb ooit voor mensen met een beperking een hele grote bak gemaakt van een oude polyester zandbak. Daar hebben we een tandemasser gratis schone gemeente compost in gegooid wat prima werkte. Je zou ook deels gewone grond deels goede potgrond kunnen gebruiken. Moestuinbakkenmix kan natuurlijk ook als je een trendy bak wil, maar zal wat duurder zijn.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...