Jump to content

Patrijs

Members
 • Content Count

  2,961
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

Personal Information

 • LOCATION
  Aan de voet van Lands Hoogste Duin

Recent Profile Visitors

612 profile views
 1. Dat ziet er erg uit als een jonge mango boom: https://www.123rf.com/photo_53427109_young-mango-tree-in-nature-garden.html
 2. Wij zijn anderhalve meter hoger! (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/149765/Nieuw-hoogste-punt-van-Noord-Holland-ontdekt)
 3. Eventueel kan je de bovenste laag mengen met compost of wat mest toevoegen, het mengen met zand etc. Maar net afgestemd voor welke planten je wil gaan zetten. Als willekeurig voorbeeld: https://www.bakkerbuitenleven.nl/compost--zwarte-grond-bigbag-(1-m)?qooqie_creative_id=377853020830&keywords=&gclid=EAIaIQobChMImffXuPa26gIViLbtCh3ySwDoEAYYAiABEgLqjfD_BwE
 4. https://www.marktplaats.nl/a/tuin-en-terras/aarde-en-zand/m1570079543-schone-grond-gratis-af-te-halen.html?c=08c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
 5. Ga je het nu ook met een bezem proberen? 😜
 6. Ik moet helaas toegeven dat ik me wel eens heb bezondigd aan het ontvreemden van een maaltje doperwten van een Frans mega doperwt veld. (Overigens heb ik flink bijgedragen aan de Franse economie, en heb er flink belasting betaald) Ze waren niet te eten, misschien voor veevoer of droog gebruik?
 7. Lekker! Hier zijn naast de nodige potten gemengde jam ook vier weckflessen kimchi gemaakt van spitskool. Vanavond voor het eerst gegeten en ik moet zeggen het smaakte prima.
 8. Twee rijen Russische bladkool van gekregen- eigen- zaad. Een rij Franse droogbonen van eigen zaad 2019 Een rij twee soorten boterbonen, grote en kleine.
 9. Patrijs

  5-7-2020

  Ook de laatste knoflook is geoogst, het is een voor mij onbekende en nieuwe soort. De oogst is prima, 14 flinke bollen en de grootste vier gaan apart om als pootgoed te gebruiken. De uien, dit jaar zeer vroeg gepoot in januari lopen ook op hun eind, ze zijn flink gegroeid door de buien en ik heb het loof inmiddels gestreken. Je ziet dat ik het vak niet meer schoonmaak omdat de lucht van gekneusd uienblad de uienvlieg aantrekt. De sjalotten, rode uien en gekregen gewone uitjes die ik later geplant heb hebben het moeilijker. Eerst hadden ze last van de droogte en nu komt ook de uienvlieg de zaak verstieren. Ik zoek ze uit en kan een deel weggooien, een ander deel is nog flink groen en gaat mee naar huis voor in de keuken. De sjalotjes kan ik drogen op de tuin. Ook de tuinbonen zijn grotendeels klaar en worden geoogst. Het loof geeft flink wat vulling op de composthoop. De opbrengst is wisselend, van een paar peulen tot planten die goed gevuld zijn. Het verschil komt door de droge tijd in het voorjaar en verschil in bodemkwaliteit. 'S avonds liggen ze deels op mijn bord en deels in de vriezer. Er staan nog wat potjes in de wacht, door de drukke tijd op de tuin kwam ik er niet aan toe. Ook stond de tuin praktisch vol planten. Ik zaag nog wat takken en geef de laatste pronkbonen die al geel zien van de honger een plekje. De aardbeien zijn afgedragen en de netten verwijderd, die netten kunnen nu naar de bessen als de wind en vogels me niet voor zijn met plukken. Er moet natuurlijk ook geoogst worden, hier een bak verwilderde zomerpostelein. Die samen met andere groenten en de nieuwe aardappels een maaltje vormen. Een dozijn spitskolen zijn goed en ik oogst er drie omdat ze kimchi willen maken. De hulptroepen zijn gearriveerd in mijn strijd tegen luis op de artisjokken: Het is een drukke tijd op de tuin want ook een deel van de triplo moet worden geoogst vanwege lichte aantasting van het blad. Ik ben zeer tevreden met de oogst, voor het eerst sinds twee hete zomers weer een goed resultaat. de pepers gaan nu ook leveren. Op de plek van de uien en knoflook kan ik twintig kleine tomatenplanten kwijt, wel wat laat maar het kon niet anders. Ik heb ze in een gat gevuld met compost gezet en hoop op een mooie nazomer. Ik zaai nog wat zomerspul zoals postelein, rucola sla en andijvie. Ook moet ik nog wat lange dag planten zaaien. De vroege aardappels zijn er bijna allemaal uit en ik plant nog wat pompoenen. Het blijft nog even druk want de bessen moeten nog geplukt. De peulen, doperwten en sugarsnaps zijn bijna klaar. Alleen die laatste heb ik nog veel staan en worden nu flink gegeten.
 10. Welkom Isabela, Gezien de ligging in de schaduw zou ik de kant van de schutting kiezen als je voor langere tijd wil gaan tuinen. De meeste plantjes hebben graag veel zon.
 11. Ik heb flink hoge stokken en planten en top ze niet maar laat ze gewoon hangen. Ik zie hier ook bonen bij iele tonkinstokken staan van twee meter hoog, dat zal moeilijk worden bij topzware planten en flinke wind.
 12. Dan zal je wat grond moeten weggraven om voldoende grip te krijgen. Het gaat ook niet altijd goed, maar zo heb ik het gedaan toen ik vanwege gezondheidsklachten de bermen niet heb afgegraven. Ook bij het oogsten maak ik een gat en breek de asperges af, je kan dan ook gelijk oude stengels verwijderen mochten die last geven. Mijn zelf gezaaide asperges geven onregelmatige stengels, dik, dun en zowel mannelijke als vrouwelijke planten door elkaar. Ook staan er wat jongere planten tussen door uitval bij aanplant door droogte. Dit gaat prima op de zandgrond. Als de grond nog lichtvochtig is kan je er met een gevulde zak overheen slepen na een oogst om de bovenkant mooi vlak en vast te leggen. Je ziet dan aan het scheuren van het zand dat er een asperge aankomt. Wit en groen kan van dezelfde plant maar in de handel worden hier verschillende aspergesoorten voor gebruikt. (En vergeet de paarse variant niet.....)

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...