Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Een eenvoudig solar watergeefsysteem


Tani

Aanbevolen berichten

Ik ben nieuw op dit forum, maar ik heb iets geknutseld dat goed werkt en ik wil dat graag met u delen.

Vorig jaar was ik op internet op zoek naar een simpel werkend watergeefsyteem dat op een zonne paneeltje werkt. Ik kon niets vinden dat voor mijn situatie geschikt was en ging zelf maar wat aan elkaar knutselen.

Het resultaat was zo goed dat we eindelijk na jaren geploeter weer eens een mooi tomatenoogst hadden, zelfs nadat ik de tuin twee weken aan zijn lot had overgelaten voor een vakantie. Eerlijkheidshalve moet ik ook vermelden dat het succes deels te danken is aan het gebruik van nieuw rassen die resistent zijn tegen de tomaten ziekte, maar dat is hier terzijde.

Het mooie van een solar syteem is dat het precies op de juiste momenten water geeft. Veel zon, veel water, en bij bewolkt weer geen of weinig.

 

Uitgangspunten van dit systeem zijn:

-Zo simpel mogelijk, dus geen enkele elektronica of accu's.

-Gebruik makend van grondwater.

-Niet te duur (ik heb alles bij elkaar 130 euro uitgegeven.)

-Moet autonoom werken, dus niet kraantjes hoeven opendraaien, of schakelaars aan/uitzetten.

- Moet te gebruiken zijn op tuinen waar geen waterleiding is en geen elektra.

 

Eigenschappen van dit systeem zijn:

-Het zonne paneel zit direkt (koud) aan de pomp gekoppeld.( De pomp bevat een relais die zelf aanslaat bij voldoende stroom. )

-Het opgepompte water komt eerst in een opvangtank (in mijn geval een oude mayonaise emmer). Is de opvangtank vol dan gaat het teveel aan water retour naar de put. Zo zal de pomp nooit droog draaien, daar kunnen ze niet tegen.

-Grondwater is op bijna ieder tuin goed bereikbaar. Probeer uit te vinden wat het laagste grondwaterpeil is , hartje zomer. Bij mij ligt dat op anderhalve meter diepte . Je moet dus een flinke kuil graven om zo diep te komen. Bij mij zit de put gewoon in de kas zelf. Voordelen van grondwater zijn onder andere dat het schoon is . Nadeel is dat het koud is.

Het watergeven gebeurt met een druppelsysteem , dus niet met een irrigatiesysteem zoals van Gardena, of zoals die bij wietkwekers wordt gebruikt. Die systemen werken met een hogere druk, en die kan dit systeem niet leveren.

 

Constructie:

Paneel zit op het dak van mijn kasje goed vastgeschroefd. (Jatgevoelig). Mijn paneel zit op het zuidoosten, dat heeft als voordeel dat de planten vooral s'ochtends water krijgen. Het is ongeveer 60 x60 cm.

Put graven tot onder laagste grondwater niveau. Modder in je put voorkom je door onderin de put een bos takken te leggen. Of een oud aardbeiennet. Zo vergroot je ook het aanstroomareaal. In de put zelf zet je een 12 cm PVC (Riool) pijp. Onderin heb ik een zeef zitten .

De diameter van de pijp moet groot genoeg zijn om je pomp in te kunnen laten zakken.

Boven op de pijp heb ik een deksel mat een gat erin voor de slangen en de stroomkabel. Zorg dat er niks in de pijp valt , want je krijgt het er nooit meer uit. De pijp steekt minstens 30 cm boven het maaiveld uit, om de put schoon te houden.

Het waterreservoir is een grote plastik emmer met deksel. Die emmer staan ongeveer 40 cm boven het maaiveld om het water te laten vloeien.

Bovenin de emmer zit de aanvoerleiding vanuit de pomp, en de retourleiding van het teveel aan water.

Onderin de emmer zitten de afvoer punten van het slangen systeem. ik heb minstens 3 afvoerpunten. Het water stroomt namelijk vrij langzaam door de dunne slangetjes.

In de emmer zit voor de zekerheid nog een filter voor het aangevoerde water, de aanvoerslang komt daarin uit.

De druppelaars van IRISO zijn slimme dingen en werken erg goed. Ze zien er vreemd uit en dat komt omdat het eigenlijk een flotter is zoals in carborateurs zitten. Ze geven dus steeds een druppeltje af en dat is nog regelbaar ook. Voor mijn tomatenplanten was standje 2 voldoende.

Op internet zie je veel kritiek op dit systeem , maar ik vind het prima. Met 1 druppelaar kan je wel twee planten van water voorzien. Zet ze wel precies op de goede hoogt in de grond , anders werken ze niet. Graaf de slangetjes niet in , want geheid dat je ze dan een keer doorspit. Ik had voor mij kas van 3x4 meter aan 20 druppelaars genoeg.

 

Mogelijke problemen;

-Twee linkerhanden.

-Werk schoon, er mag geen aarde in het systeem komen. Emmer en put steeds gesloten houden dus.

-Genoemd paneel is officieel misschien aan de zwakke kant (20 watt) voor deze pomp (1 ampere) , maar toch werkte het bij mij prima.

Het afstemmen van het paneel en de pomp qua vermogens was in het begin stadium van mijn geknutsel wel een probleem en ik heb er verschillende pompjes aan gehad , voordat het werkte.

-Dit soort pompjes worden veel in de watervoorziening van caravans gebruikt, ze zijn erg klein en 12 volt. Belangrijk criterium is de opvoerhoogte van een pomp. Die is bij dit grondwatersysteem zeker van belang. Het vervelende is dat de specifikaties van alle pompjes die ik heb gehad jokten over die die opvoerhoogtes. Als daar staat 10 meter , was het in werkelijkheid misschien 1,5 meter. let daar dus op bij andere pompen.

-Het aansluiten van de slangen op de voorraadtank kan wel eens moeilijk zijn. Bij de Iriso slangen krijgt u koppelstukjes. Bij alle aansluitingen gaat u als volgt te werk . Meet de diameter van het koppelstuk of de slang, en boor dan het gat in de tank met een boor die 1/2 tot 1 mm KLEINER is dan die diameter. De bedoeling is dat de slangen er met moeite nog net erin zijn te proppen. Pas dan zitten ze goed vast.

- Zorg dat er geen een slangetje los komt te zitten. Het systeem is dan lek en niks werkt meer.

- Het testen van solarsystemen is moeilijk, zeker in het vroege voorjaar. Je weet pas als het werkt als de zon lekker schijnt. Daarom is een systeem dat hierboven beschreven is en werkt, wel handig.

De onderdelen:

Paneel : Dunne film zonnecellen 20Wp 18v 72,99 euro bij Conrad (Online dus)

Pomp : Barwig BWV 088 29,99 euro ook bij Conrad Gelijk de slang meebestellen, 10 mm, is elders vrij moeilijk te krijgen.

Druppelaars Iriso watergeefsysteem 24,99 bij Tuinadvies.nl

 

Succes ermee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een heel leuke oplossing en lekker simpel.

Maar dit heeft wel tot gevolg dat je de pomp veel sneller verslijt dan nodig is. Zonder je opzet onnodig gecompliceerd te maken kan je een vlotter schakelaar in je emmer hangen en die de pomp pas te laten schakelen als bijvoorbeeld de emmer half leeg is.

Tip: Conrad heeft er vele soorten en maten

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Dag Bram,

 

Ik wilde ook zo’n bewateringssysteem maken maar ik kan geen 12 volts vlotterschakelaar vinden, ook bij Conrad niet. Het is een essentieel onderdeel van het systeem dus zonder werkt het niet. Weet jij misschien een leverancier en of een productnummer??

Alvast bedankt voor de moeite.

 

johan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Bram., zo ' n vlotterschakelaar lijkt wel een oplossing , maar is het natuurlijk niet.

Als je zo'n schakelaar monteert, bijvoorbeeld een die uitschakeld als je voorraadvaat vol is, dan zal zo'n schakelaar weer inschakelen als het niveau maar een paar milimeter is gezakt. Je krijgt dan een stotterend systeem; aan-uit, aan- uit.

Ik ben aan het experimenteren met een gemodificeerde vlotterschakelaar met vertraging, dus een die pas weer inschakeld als je vat echt leeg is. Het lijkt erop dat dit gemodificeerde systeem wel werkt, en als dat aan het einde van het seizoen nog zo is, dan zal ik dat zeker hier publiceren.

Ondertussen heb ik ook nog zo'n oud systeem draaien, dus precies zoals hierboven beschreven is. Dat systeem werkt wederom prima, zelfs met het pompje van vorig jaar. Dusss.

Link naar reactie
Delen op andere sites

mooi spul!

welke filters en zeef gebruik jij?

 

hier hebben we ook zo een systeem met regenwater

 

ik begrijp dat de slangen zo door het iets te kleine gat gaan zonder afdichting? en dat dat niet gaat lekken ook bij hoge/lage temp?

 

onze iriso heeft na 4 jaar twee probleempjes: er komen elk jaar algen en piepkleine slakjes in die de boel verstoppen of de vlotter vastzetten en dan stroomt het gewoon door; de vlotters lopen zelf ook wel eens vol water en dan gaat ie hard lekken

weet je een oplossing?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Bram., zo ' n vlotterschakelaar lijkt wel een oplossing , maar is het natuurlijk niet.

Als je zo'n schakelaar monteert, bijvoorbeeld een die uitschakeld als je voorraadvaat vol is, dan zal zo'n schakelaar weer inschakelen als het niveau maar een paar milimeter is gezakt. Je krijgt dan een stotterend systeem; aan-uit, aan- uit.

 

Beste Tani, dan heb je duidelijk een verkeerde keuze gemaakt wat betreft het soort vlotterschakelaar want je heb ze die pas schakelen als en meerdere decimeters verschil is.

Zo maar een snelle greep van de mogelijkheden.

http://www.findynamica.nl/nl/content/niveauschakelaars-hydrauliek

http://www.marktechnical.nl/cat/kabelvlotter-niveauschakelaars/37

Data sheet voorbeeld

http://www.marktechnical.nl/uploads/products/documents/FA_FB%20Cable%20Float%20Level%20Switch.pdf

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

At Robo:-Ik gebruik een keuken zeef als filter, en verder heb ik afzuikapfilltermateriaal op de bodem van mijn verzamelvat liggen. In mijn situatie is dat genoeg, omdat ik grondwater gebruik en dat is erg schoon. Dat filtermateriaal koop je bij de Action en is ideaal, alle vuil blijft erin hangen, eens per maand of zo spoel je het gewoon uit. Je zou hiermee ook een aparte filter kunnen maken, in een plastic emmertje of zo.

Wat betreft slangdoorvoer: het beschreven systeem werkt gewoon. De slang moet niet te hard zijn, hoe zachter hoe beter. Maar met de meeste slangetypen werkt het wel. Ik zou eerst wat experimenteren op een plastic emmer bijvoorbeeld. Hoe meer moeite het kost, deste beter is de montage. Op de foto zie je dat ik onder in de emmer een apart stukje slang heb gebruikt als doorvoer stukje . Dit is silicone slang en erg soepel en zeer geschikt. Het komt uit een kapot senseo koffie zetapparaat. De slangetjes van iriso passen er precies in. Bovenin de emmer zie je gewone 10 mm slang gemonteerd, dat gaat dus ook.

At Bram: de kabel vlotterschakelaar is inderdaad in theorie geschikt voor dit doel, maar ze zijn te groot voor mijn situatie .

Die staafschakelaar is degene waar ik nu mee experimenteer, maar dat is omdat ik er nog geeneen ben tegengekomen die schakelt over een bepaald traject. Als je zo'n schakelaar kent, houd ik me aan bevolen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...