Jump to content

AshaiRey

Members
 • Posts

  693
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by AshaiRey

 1. Wat je zelf ook wil, de boom heeft zelf ook een wil dus als de eerst volgende tak pas op 45 cm komt dan moet dat maar zo zijn toch?
 2. een water meloen hoef je niet te snoeien in tegenstelling tot een gewone meloen.
 3. Waarom niet? Misschien zit er wel iets moois bij volgende jaar...šŸ¤”
 4. Ik heb al mijn nashi peren hier als leivorm met de takken horizontaal. Ze kunnen er goed tegen
 5. Hier altijd veel krulziekte en de planten gaan ter ziele. Echter sinds ik ze achterin een kas heb staan en dus de bladeren droog houd heb ik 0% krulziekte. Zelfs geen enkel blaadje is meer besmet.
 6. Topic dwaalt teveel af. Excuses hoewel het belangrijk is, dit hoort niet thuis in dit draadje.
 7. Ieder jaar vervangen is overkill en echt niet nodig. Een beetje afwisselen waar je wat zet in de kas helpt al veel. Na een jaar of 4-5 kan je ook een jaartje overslaan en in tuinaarde zakken van 40L kweken. Als grond kan je ook aan een big bag met 'zwarte aarde' denken. Kost niet zo gek veel om een laag van 30-40 cm aan te brengen. (in borders werkt ideaal)
 8. Even een andere insteek. Je kan alles wat je maar verzint vastleggen. Maar data verzamelen om de data is zinloos. Je wil uiteindelijk zinvolle data hebben waar je wat aan heb bij je vraag in de toekomst. Dus stel jezelf eerst de vraag "wat wil ik bereiken?" als je dat weet kan je kijken naar wat je daarvoor nodig heb.
 9. Aantal en gewicht noteren van alles. Het is even wennen maar dat zit er zo in. Door aantal en gewicht te noteren weet je ook wat het gemiddelde gewicht is dat eraf kom. Het een of het ander is niet handig. Ik heb parel tomaatjes van 1 gram per stuk of minder maar dan wel honderden. Daar tegenover weleens slechts 4 tomaten gehad aan een plant maar die waren gemiddeld 750 gram per stuk.
 10. Nog even een meloen tip. Bij de Lidl hebben ze nu Dino Egg meloenen welke wij echt "heul errug lekkur" vinden. De zaden ontkiemen goed dus dit jaar komt er een Dino Egg meloen poging in de kas.
 11. Bij dat soort meloenen (Gallia/Charentais/ enz) kijk ik altijd naar het steeltje. Komt er bij het steeltje barstjes in de meloen dan is hij rijp. Dan wel echt rijp zoals een meloen hoort te zijn
 12. Aparte aardappels zoals paarse aardappels kweek ik vaak in grote bloempotten. Wat de financiƫle kant betreft. Ik houd ieder jaar bij wat ik dat jaar kweek en wat de opbrengst is. En als ik dit dan afzet tegen de marktprijzen dan levert mijn bescheiden tuintje 1100,- tot1300,- per jaar op wat ik niet hoeft te kopen (afhankelijk van wat ik dat jaar heb.) Ik zeg altijd maar "Als je een gazon heb dan kan je de belasting voor dat stukje grond schijnbaar makkelijk betalen. Ik heb er liever wat voor terug."
 13. Precies dat, om dit reden heb ik hoofdzakelijk een fruittuin en daarin alleen dingen die of duur zijn of simpelweg niet te koop hier. Verschillende soorten nashi peren en vijgen, kiwibessen, aparte tomaten en meloenen, passievruchten, kousenband, bessen, aparte pruimen die wel echt lekker zijn. Oh, en ik heb altijd een stukje ergens tussen de bomen waar ik boterboontjes zet. En nog veel meer maar je krijgt het idee wel zo dacht ik
 14. Kas 6x4m Nacht 5 graden en overdag 35 graden. Ik heb hoge borders in mijn kas die de warmte goed opnemen en daardoor de kou er langer uit houd. Ik heb nog een 4x3m kasje op een beschutte plek staan en daar is het een stuk anders met -2 graden 's nachts.
 15. Misschien een tip om de draden op spanning te houden is door er een legger bovenop te schroeven tussen de palen.
 16. Ik had ook houten palen maar geen heeft de 10 jaar gehaald. In plaats van houten palen heb ik grote diameteraluminium steigerbuis genomen. Kost net zo veel maar gaat een leven mee. En ja, ik heb ze groen geverfd. 10 m uit elkaar is wel erg ruim. Je moet in gedachte houden dat die palen dadelijk een windscherm overeind moeten houden in de vorm van een leiboom. Het gedeelte van de paal dat onder het grondwater niveau zit zal niet rotten, daarboven wel. Ongemerkt komen er schimmels op en zodra je de paddenstoelen aan de paal ziet komen weet je dat het tijd wordt om de paal te vervangen. Door ze in beton te zetten vertraag je het rotten een beetje maar niet veel. Om een paal zelfstandig onder belasting overeind te houden moet er ongeveer 1/3 in de grond steken. dit is afhankelijk van de ondergrond of het met minderkan.
 17. Eh, je weet dat het aan de kust harder waait dan in het binnenland. De kassen van het Westland staan nabij de kust en dat zijn nogal wat kassen. Dus een goede tuinkas is zeer zeker te doen in Limburg. Ik dacht ik zal het maar even zeggen..
 18. Ik heb een klein tuin en alles is op fruit gericht. Door ruimte gebruik natuurlijk ook meerdere soorten op een stam. Nu bleek er in de tuin meer dan 80 soorten/variƫteiten fruit te staan. Ik moest 2x tellen. Ondertussen is et wel wat minder geworden doordat de minder lekkere soorten verwijderd zijn en zo maar ik zit nog steeds aan 50 stuks. Het loopt hard op hoor.
 19. Ik heb aardig wat zaden over waarmee ik een ander blij kan maken. Deepest Black - Grote zwarte vlees tomaat Zapotec - grote roze vlees tomaat Lemon ice - Gele peertjes Long - Pasta tomaat Waterfall - Pasta tomaat Tiger - Zwart gestreept cocktail tomaatje Tiny Tim - Mini tomaat voor in een pot Popodori - pasta tomaat Ananas tomaat - zeer grote vlees tomaat Flespompoen Witte paprika - Kiemkracht onbekend (vorig jaar geoogst) Puntpaprika Ik zelf ben op zoek naar gele watermeloen
 20. Wie kan mij blij maken met enkel zaadjes van een watermeloenen met geel vruchtvlees? Ik heb zelf ook zaden te ruil (zet ik in een ander bericht)
 21. Snoeien is durven. Dus wees niet bang maar wel een beetje met verstand. De natuurlijke groei van een peer is recht omhoog. Daar is hij sterk in dus uitbuigen remt de groei in de lengte. Een peer is erg makkelijk te leiden dus gewoon doen in de vorm die jij wilt. Ik zou de takken die je wilt leiden allemaal horizontaal buigen en op lengte zoals je hem wilt afknippen. de top afknippen net boven de spandraad. Maar hij zal gegarandeerd weer uitlopen dus die moet je er gelijk weer afwrijven. Je kan ook 1 nieuwe top tak door laten groeien en dan deze top tak horizontaal buigen. Dan gaat hij niet verder meer de hoogte in. Foto 2 waarbij je de gesteltak naat links wil verlengen Tak los maken en naar beneden buigen. de dan onderste tak eraf knippen. tot op een 2 cm of zo. De neer gebogen tak op lengte afknippen Foto 3 tak door laten groeien naar rechts. Top eraf knippen. Klinkt raar maar de kans is dan groot dat slapende ogen uitgaan lopen en dat die door gaan groein als nieuw tak. die tak doe je dan leiden. Hetzelfde is volgens mij ook de oorzaak dat die tak op foto 2 er nu zo uitziet.
 22. Interessant, hoe dik is de laag op de bodem dam voordat de vulling erop ga?
 23. Niet mee eens, sorry. Tegenwoordig heb je goede lakken (en ook flexibel blijvende mengsels) die geschikt zijn om direct op aluminium aan te brengen zijn mits je goed ontvet. Maar dat is met al je verf werk. Ik heb meerdere aluminium frames van 2m2 hoog om fruitbomen langs te leiden en de verf zit er al jaren op (hammerite in dit geval) Ik verwacht niet dat het er eeuwig op blijft zitten maar die illusie heb ik ook niet als ik hout schilder
 24. Denk een op een andere manier. Wat is het probleem? - De palen worden naar elkaar getrokken door de draden. Hoeveel draden gebruik je? - Ik dacht te zien 5 stuks. Oplossing zou kunnen zijn dat je voorkomt dat de palen naar elkaar toe bewegen. Hoe dan? Vervang de middelste draad door een buis. Of doe de draad door een buis en span hem aan. Een dunwandige aluminium buis is niet zwaar en kan makkelijk. Met de buitenste draden voorkom je dat de T balken verdraaien. Komt er veel spanning op en de buis buigt uit. Neem dan 2 buizen en verbind ze met 2 tussenstukjes aan elkaar.
×
×
 • Create New...