Jump to content

AshaiRey

Members
 • Content Count

  561
 • Joined

Personal Information

 • LOCATION
  Brabant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Buiten het kalken gebruik ik nog een natuurlijke methode. Aan de zuidzijde hen ik een fruitboom (keepeer) op hoogstam gezet en deze als leiboom gevormd. In het voorjaar heeft het kasje volop licht en warmte. Tegen de tijd dat het heter wordt zoals nu is de leiboom volop in blad en tempert de temperatuur in het kastje tijdens de warmste periode van de dag.
 2. Je ramen wit kalken aan de binnenkant in de zomer helpt ook enorm.
 3. Tomaten OP aardappel gaat ook goed. Ik bedoel dus tomaat enten op aardappel.
 4. Daar dan toch maar een randje stenen onder leggen om op te vullen. Zou dat een optie zijn?
 5. En met klein bedoel je 6-8 meter hoog?
 6. De Benita is heel goed plat als leiboom te laten groeien.
 7. Ik heb een 100% slagingskans gehad (4 uit 4) door gebruikt te maken van een splijtenting. Maar ik kan natuurlijk ook eens een keer veel geluk hebben gehad.
 8. Afgraven en nieuw grond instorten. Dat bespaar je zo enorm veel tijd en rugpijn
 9. Enten kan je alleen leren door te doen want je moet er handigheid in krijgen. Het is net als leren fietsen. Je kan er meters boeken over lezen maar je leer het alleen door je kont op dat zadel te hijsen en gaan.
 10. Ik heb hier 5 soorten staan en ze zijn allemaal goed van smaak. En dan bedoel ik mijn smaak. Er zit namelijk een heel groot verschil tussen het fruit en pluktijd. Als ze net rijp zijn zijn ze fris, sappig en hebben een lekkere bite. Wacht je nog 2 weken en dan zijn ze een heel stuk zoeter. Het is net wat je lekkerder vind.
 11. Ter info. Dat is omdat een deel van het gas dat vrijkomt geen biogas is en het gedeelte biogas wat wel vrijkomt kost veel meer aan energie om te herwinnen dan het oplever. Aan verbeterde technieken wordt naarstig gezocht zodat het wel kan. Wat wel mooi is is dat er op het moment al enkele RWZI's energie neutraal werken en grondstoffen opleveren voor allerlei andere doeleinden.
 12. Wat een click-bait artikel is dat zeg van de Telegraaf. De warmtepomp wordt alleen in de kop genoemd en daarna niet meer. Gebaseerd op de getallen van afgelopen jaar is de terugverdientijd van mijn warmtepomp installatie 5 jaar (inclusief installatie) Dat is leuk maar ik vind het veel belangrijker dat mijn aardgasverbruik laag is geworden.
 13. Zoals eerder gezegd alles wat je zonnepanelen opwek hoef je niet te betalen. Mensen die de mond vol hebben van 'alle kleine beetjes helpen' struikelen vaak op dit punt. Ook dit is een klein beetje. Wat windenergie betreft. Schotland heeft zoveel windenergie dat het de gehele bevolking 2x van energie kan voorzien. Op de slechte dag ooit was dat nog steeds 60%. Het is allang niet meer zo dat we alleen staan hierin. Er liggen kabels naar diverse landen om ons heen waar we windenergie vandaan kunnen halen of naar toe sturen. Als voorbeeld Denemarken. Onderaan de pagina (https://en.energinet.dk/ De conversie naar waterstof is zeer inefficiënt. Opslag moet in speciale tanks, onder druk en liefst lage temperatuur. Waterstof heeft de nare eigenschap dat het door de meeste metalen wanden heen 'sijpelt'. Al met al heeft waterstof opslag en gebruik maar een fractie van het rendement dat je met een accu haalt. Daarin tegen is de energie dichtheid van waterstof wel een stuk hoger. Ik begrijp dat je dit anders bedoelt. Maar voor de duidelijkheid 100% is 100% Het energienet bevat een mix. Als er 8% duurzaam opgewekte stroom is dan is er 92% anders opgewekt. Dus als 100% duurzaam opgewekt zou worden dan levert dat geen enkel probleem omdat andere bronnen dan niet meer nodig zijn. Het probleem zit hem in de 'snelle' fluctuaties op het netwerk. Dat is op te vangen door accu's te gebruik om die fluctuaties op te vangen. Ik hoor nu alweer mensen denken lomp, duur, kan niet... zucht, massa praten elkaar na zonder zelf na te denken. Een grote accu bestaat nog altijd uit heel veel kleine cellen. Promoot nu eens die elektrische auto goed als overheid en stuur die fossiel verbranders weg. Een elektrische auto is ook gewoon een accu. Meeste tijd staat hij voor de deur of bij kantoor. Dus? Een auto kan ook als accu (opslag) dienen en via diezelfde laadpaal kan hij ook stroom terugleveren aan het net bij je thuis of ergens anders. Vele auto's zijn als kleine cellen van een hele grote landeljke accu die het netwerk ontlast. Helaas zijn er andere belangen en ego's die dit soort denken en vooruitgang tegenhouden.
 14. In antwoord op Waaslander Hoe verwarmt je u huis AshaiRey ? Vloerverwarming ? Want mij lijkt de manier van verwarmen belangrijker dan ouderdom van het huis of ve rwarmen met een warmtepomp rendabel is Hier gaat het bij de meeste mensen fout. (was ook bij mij zo). Ik heb vloerverwarming ja. Ik stuur daar max. 35 graden C verwarmt water in. Het is dus niet zo dat je even de kraan open draait en je heb het een half uur later warm zoals met gas. Nee, dat werkt zo niet. Je stookt de vloer waar de verwarming in zit langzaam warm. De steen werkt als warmte buffer. Als hier het systeem in de herfst weer aan gaat dan duurt het een paar dagen voordat het door ge trokken is. Daarna hoef je dit alleen nog maar op temperatuur te houden en dat kost heel weinig energie. Het kost meer als je 's nachts de temperatuur af laat zakken naar 19 graden en de volgende ochtend weer opstook dan als je het gewoon op 20 graden houd. En warme voeten is lekker want de rest van de kamer hoef dan minder warm te zijn. Ook dit stookgedrag is hier uitgetest en aangetoond voor ons beter te werken. Omgekeerd (letterlijk) zomers kan ik de vloer koelen door er kouder water in te pompen. Geen probleem want zeker zomers heb ik een overschot aan energie. Ook dan duurt het een dag of wat om de vloer(en) te koelen. Kan gewoon met hetzelfde systeem. Ken zo mensen die zich elektrische bijverwarming hebben aangeschaft omdat ze anders te veel elektriciteit op het net steken op jaarbasis en zo gas besparen . Dus wat gebeurd er op jaarbasis ze steken zoals in de zomer wanneer er eigenlijk een overschot aan elektriciteit is hun overschot op het net . In de winter mistig windstil koud gascentrales moeten te kort opvangen gaan deze hun gedumpte elektriciteit van de zomer terug gaan nemen onder schaarse elektriciteit. 's Winters heb ik een tekort, voorjaar en herfst is het dekkend en in de zomer heb ik teveel. Maar bekijk dit nu eens met gezond verstand. Zeg dat mijn verbruik 2000Kwh is en ik wek zomers 2500Kwh op dan hoef ik in ieder geval 2000Kwh niet te betalen. De rest is nu nog gesaldeerd maar als dat weg valt dan krijg je er een terugleververgoeding voor. Veel zal het niet zijn maar alle beetjes helpen. In de winter kom ik te kort, stel 500 Kwh. Daarin tegen hoef ik voor het deel wat ik wel opwek niet te betalen. Je win er dus altijd mee. Ik verwacht dat als de salderingsregeling dadelijk wegvalt de batterijopslag systemen net zulke prijsval gaan doormaken als de zonnepanelen de afgelopen jaren. Immers er komt meer vraag naar en het is dan ook interessanter om te doen. Op de bank zetten kost mijn onderhand geld. Geïnvesteerd in zonnepanelen lever het mijn nu een rendement op van 8% en straks 5%. En buiten dit alles het hele jaar door heb ik er plezier en comfort van op een schone manier.
 15. Ahum, in Scandinavië is de warmtepomp al zo'n 40 jaar in gebruik. Wordt daar toch echt wel kouder dan 7 graden toch? Ik zelf heb geen nieuwbouw huis (1969) maar heb toch een warmtepomp. Een lucht-water systeem, dus geen put. Bij -10 was het binnen een behaaglijke 21 graden. 1KW aan electra het systeem in en 4 KW aan warmte het huis in. Voor verwarming geen gas meer nodig. En electra? Alle daken liggen vol hier met zonnepanelen en wat ik eventueel dan toch nodig heb neem ik van groene bronnen af.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...