Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Nieuw aan te leggen moestuin in bos, welke grond??


Hazeleger

Aanbevolen berichten

Hoi,

Wij hebben momenteel een moestuin bij een vereniging, zo'n 100m2. Hartstikke leuk maar het grotendeel wordt opgegeten door vogels, muizen en konijnen. Wij hebben een aardige tuin thuis en zijn nu voornemens om de moestuin naar huis te halen. Dan gaan we o.a. een fruitkooi bouwen en daarnaast kunnen we een kas overnemen van buren ( .

Klein 'probleempje': we wonen in het bos. Dat wil zeggen: zure zandgrond... We willen een goede start maken en dus komt er zaterdag iemand een stuk afgraven voor ons (zo'n 50m2, het idee is om verder uit te breiden met bakken). De vorige bewoners onderhielden de boel namelijk slecht en dus zit/zat de tuin vol wortels van klimop en wilde braam. We willen 'schoon' kunnen starten. Het idee is dat er ongeveer een meter diep afgegraven wordt. Dan worteldoek erin en dan nieuwe grond.

En daar kom ik dus niet goed uit. We dachten aan champost (ivm de zure grond) maar dat is niet te verkrijgen hier in de buurt (en uit de buurt worden de transportkosten te hoog).

Nu ben ik dus zoekende naar een (betaalbaar) mengsel om mee te starten. Ik denk aan tuinaarde met compost? Maar welke verhouding?

Hebben jullie tips, ideeën?

Ik hoor het graag

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja eerlijk gezegd vind ik het zonde van al die mooie voedzame grond vol met geweldige micro organismes en die dan weer te vervangen voor andere grond . Met zogenaamde zure grond is trouwens niks mis, eventueel een beetje kalk erbij voor sommige planten. Zelf ben ik mijn moestuin begonnen op ongeveer zulke grond, verwilderd en vol met wortels van wilde pruimen, wilde bramen, cornoeljes enz. Klimop groeide overal. Met tirfor en greep en hulp van onze vrienden hebben we de grond redelijk schoon van wortels gekregen. Persoonlijk zou ik afgraven omzetten in omwoelen en ontwortelen, eventueel de winter afdekken met karton en een dikke laag compost erop? Misschien is dat laatste helemaal niet nodig.

Hierbij beantwoord ik natuurlijk niet je vraag, misschien dat anderen dat beter kunnen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...