Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Nieuwe druif; snoei en groei?


Stefenclau

Aanbevolen berichten

Wat ik op de foto zie, is een heel jonge druif. Dit jaar gepoot ? Of misschien wat later vorig jaar ? Maar jong dus.

 

Nou hebben druiven ( en terecht ) de naam, dat ze snoei behoeven voor goede resultaten. Maar zo'n jonge stok is net even anders. Ongeacht je toekomstige lei-vorm en snoeiwijze die je gaat kiezen; je manier van telen dus, zou ik zo'n jonge plant nu niet gaan snoeien. Alle groei betekent dat de plant energie kan opdoen om sterker te worden, een wortelstelsel op te bouwen, energie ( suikers ) op te slaan in het hout, voor goede afrijping van het hout voor de winter etc etc.

 

Dit jaar lekker laten gaan, misschien wat scheuten wel gaan opbinden, omdat ze anders in de modder belanden, maar niks snoeien.

 

Dan komend seizoen goed gaan inlezen en bepalen welke vorm de struik bij jou moet gaan krijgen in de toekomst, welk lei-systeem, welke teelt dus en navenant dus de snoei later. Daar as winter op gaan snoeien. Keuze moet wel helder zijn. Snoei je de jonge druif reeds die kant op dus en volgend jaar ga je ook zomersnoei toepassen en wellicht ook al een trosje groot laten worden volgend jaar om te proeven. Nu zou ik van de zomer alle jonge vruchten weghalen.

 

De onderste scheuten ga je steeds volgend jaar weghalen. Doe dat dit jaar nog niet. Ze helpen vooral mee aan de diktegroei van de stam; je skelet in de toekomst.

bloemen nu ook nog niet weghalen, doe dat met een maand pas. Doe je dat nu, gaat de druif nieuwe bloemen aanmaken. zonde van zijn energie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oké, dank voor je uitleg. Nu ben ik toevallig gisteren bij een winery geweest en die zei juist dat ik de vruchten en onderste scheuten er juist moest afhalen om zoveel mogelijk energie voor de andere scheuten en stam te bewaren.

Dit heb ik nu gedaan overigens en ga dat maar eens afwachten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok. Je had er bij gezegd, dat het een zo jonge druif was ?

 

Vruchten weghalen : ja. Maar is op jouw foto geen sprake van he ? Jouw druif staat te bloeien. Je haalt dus de bloemen weg. Door nu de bloemen weg te halen ( voor dat alles bevrucht is ) krijgt de plant de prikkel om nieuwe bloemen aan te gaan leggen verderop in het seizoen = verkeerde prikkel. Dat doe je dus beter later. Maar goed. geen drama hoor.

 

De onderste takken weghalen ook nu al is gewoon een deel van de motor wegnemen van deze jonge plant.

 

zomersnoei is dempen van de groei ( soms gewenst hoor ) en wintersnoei is groei.

Heb je het over de komende jaren bij zo'n druif, klopt het advies wel, maar voor zijn 1e jaar nu, met zo'n dun stammetje klopt een dergelijk advies dus niet. Hij gaat wel mooi verder alleen bovenaan en zal dit jaar ook best nog ver komen in zijn lengtegroei, maar je houdt een langere tijd een mager stammetje.

 

welke winery was dat, mag ik vragen ? Heb je wel iemand gesproken die zelf voor de stokken zorgt ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wellicht was de bloei al voorbij bij jouw stok. Bij mij staan ze nog te bloeien en op jouw foto toont zich de druif in bloei. vandaar.

Helemaal goed. Zo'n man weet vast wel hoe en wat.

 

thnx !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...