Jump to content

Bit

Members
 • Content Count

  12,980
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Rotterdam, tuin 1+2: Krimpenerwaard, tuin 3 : N-Frankrijk
 • OCCUPATION
  hovenier.

  website in ontwikkeling.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sja. Zat er wel een beetje in. Helaas dan maar. Misschien dit najaar ?
 2. Dat komt echt wel goed hoor. Helemaal vanzelf. Tenzij de plantjes natuurlijk aan de wortel erg beschadigd zijn bij het verpotten. Nu even een paar dagen niet in de zon zetten ( wel zo licht mogelijk ) helpt ook. Vooral niet te nat zetten.
 3. Het beste in een pot potgrond niet kletsnat, gewoon vochtig. Gewoon als bosje in de pot en uit de zon wegzetten. Je mag de wortels voor die 2 weken ook wel wat krullen, maar wel hoge pot nemen. In Frankrijk in de schaduw er uit halen en zsm poten dus. De wortels niet vrij in de zon leggen, ook niet tijdens pootplek klaarmaken. Takken eventueel nog wat inkorten als de struikje erg zijn uitgelopen om verdamping tegen te gaan. Niet mesten.
 4. Lijkt mij prima. Vooral niet overvoeren en na overpotten hoef je de eerste weken geen mest te geven natuurlijk.
 5. Mooie struik hoor. Je kán wel een tak of 2 toppen, waar de tak nu weinig zijscheuten heeft, maar de struik doet het ook zelf wel hoor, zonder dat jij topt. Moet hij de komende jaren in een pot blijven ? Dan niet kiezen voor gelijk een hele grote pot/kuip, beter elk voorjaar naar een wat grotere. Kwalitatief goede grond gebruiken om te verpotten; geen goedkope zak tuingrond gebruiken daarvoor. Geen kalk en ik zou ook een mulchlaag bovenop aanbrengen, zoiets als fijn schors ofzo. Een maand na het verpotten de 1e keer mesten, zachte mest gebruiken, met niet te hoge NPK nummers dus. Na juli niet meer mesten. Volgend jaar in april weer beginnen met mesten.
 6. Ze komen na zaaien nogal vlot boven ( binnen ), zeg met een weekje. Daarna gaat het ook vlot. Zeer licht zetten dan. Voor je het weet heb je planten die je echt niet binnen wil houden. Dus ergens begin mei beginnen met zaaien zou moeten kunnen, kunnen ze half mei naar buiten.
 7. Ja dat kan. Misschien een foto plaatsen als je er eentje gekocht hebt ?
 8. @Ikbeginbijmezelf Nee, dat is geen Magnolia grandiflora. De Magnolia grandiflora is een wintergroene, bladhoudende dus, magnolia met extreem grote witte bloemen die in de zomer en nazomer bloeit. Je kunt even googlen op de soort, dan zie je hoe de struik er uitziet. @RW5 Kan wel, maar zo'n jonge struik leeft en groeit van zijn blad, dus hoe meer je weghaalt, hoe minder kans je hem geeft te groeien. Dus beter het jaar daarop beginnen wat weg te halen, heel beperkt nog. Het vormen van zo'n langzame groeier neemt echt jaren. Ze kunnen slecht tegen op de wind staan. Zeker zo'n nog jonge struik. Stel je krijgt eens een keer een vorstweek, met ook overdag vorst én wind, dan schaadt dat de struik echt wel. Echt goed winterhard zijn ze niet in ons klimaat, maar hoe ouder, hoe meer weerstand ze wel hebben. Van de Magnolia grandiflora zijn er verder geen soorten, dat is een soort op zich. Wel zijn er rassen, door kwekers ooit geselecteerd en gekruist op juist die winterhardheid. Online ook wel veel over te vinden. De rassen die in Nederland worden aangeboden zijn meestal redelijk aan ons klimaat aangepaste rassen.
 9. @Ikbeginbijmezelf Maar heb je dan over de Magnolia grandiflora ? Een Magnolia grandiflora die 'zomaar' 8 meter wordt in Nederland, is echt heel zeldzaam hoor. Maar op zich heb je gelijk; het is van oorsprong een boom in warmere klimaten ( N-Amerika , Mississippi gebied )
 10. Om de vorm te verkrijgen zoals je 1e foto toont ( je openingspost dus ) Kun je het best de magnolia kopen zoals je laatste foto en die inderdaad met wat stokken wat uitbuigen. De onderste zijtakken van de struik wat naar buiten buigen dus. Best een struik uitzoeken met behoorlijk wat lage vertakkingen. op termijn ( jaren ) als de struik ouder wordt en de stokken al weg zijn, kun je de struik van onder af wat gaan opsnoeien en kaal maken. Het takkenstelsel zoals op je 1e foto geeft de struik dan dat uiterlijk. Je 1e foto, waarbij de kweker dat gedaan heeft, daar is de struik al jaren en jaren ouder dan je 3e foto. Dat is goed te zien aan de voet. Die dikte geeft goed de leeftijd aan van die struik. Magnolia grandiflora groeit niet heel snel. Komt bij, dat deze exemplaren allemaal uit bv Italië komen, een warmer klimaat met een langer groeiseizoen. Dat voordeel heb je hier in Nederland niet. Om een vorm te verkrijgen waar Rorror een foto van plaatst, is eigenlijk ondoenlijk bij een Magnolia grandiflora en is de boom ook ongeschikt voor. Zet je nieuwe gekochte struik op een wat luwe plek, in goed verbeterde grond, niet te veel mesten. De struik kan echt slecht tegen koude wind.
 11. Bedankt voor al het werk Jorg ! Gaat inderdaad wel even wennen worden en zoeken. Maar dat komt allemaal wel.
 12. Bit

  hydrangea snoeien

  Kan nu prima, je hebt geen haast, kan ook prima nog in maart. Struik wat uitdunnen: een aantal van de dikste ( oudste ) takken aan de bodem wegsnoeien. De rest van de takken hou je over. Die kan je ook wat inkorten. Op elke van de overgebleven takken zitten de nu zichtbare knoppen die al uitlopen. Je kan van al die takken een stukje weghalen tot boven het groen wat je al ziet zitten. Vaak zijn er 2 of 3 etages met die knoppen. Je moet daar de onderste van behouden, dan heb je dit jaar nog gewoon bloei. Ga je dieper, haal je de bloei van dit jaar weg. Dit geldt voor deze soort Hortensia die op jouw foto staat. Niet tijdens vorst snoeien, niet in de regen.
 13. Inderdaad wél snoeien. Daar is het echt nog niet te laat voor. Wel staan ze in kassen, dus ze zullen eerder uit willen gaan lopen, zeker als er nu geen koude periode zou komen; dus tussen nu en half maart kun je nog wel snoeien. De struiken zullen bij snoeien wel gaan bloeden: is niet erg, niet van schrikken, gewoon snoeien. Hoe ? Cordonsnoei kiezen, zo zijn deze eerder ook gesnoeid. Maak een keuze van een paar oudere takken die je wilt behouden. Die takken hebben zijtakken, daar maak je een keuze uit welke zijtakken je wilt houden. Die zijtakken zet je terug op 2 knopen. Andere zijtakken snoei je geheel weg. Zo hou je een paar horizontale takken over dus, met wat korte zijtakken. Die horizontale dikkere takken met wat zijtakken bind je goed aan op hun nieuwe plek ( aan het dak ) Ik zou niet mesten trouwens. Van de mesttoestand van de tuin weet je niets af en de druif kan ook heel best een jaartje zonder. De wortels zitten overal rondom de kas en die haalt zijn voedsel wel hoor. Dan vooral vanaf juni, na de bloei dus, ook herhaald blijven snoeien. De druif zal heel wat groeikracht hebben en ook willen groeien na de snoei.
 14. Bit

  Nieuwe kas

  Helemaal jaloers. Wat een prachtige vooruitgang. Die maat !
 15. Je appelzaailing staat ook wat beschut en 'warm' in het zonnetje overdag denk ik ? ( in pot ( = aanname ) en warmt dus makkelijker op ) . Met bloei heb je geen zorgen, dat doet zo'n zaailing nog lang niet de komende jaren. Het jonge blad is wel wat vorstgevoelig straks verderop in de maand of in maart tijdens echte vorst. Helaas dan, maar boompje gaat er niet aan dood hoor. Optie is wel de potten nu op een andere koelere plek te zetten. Geen zon houdt de pot koeler en remt de groei van het jonge groen. Bij komende sterke vorst wel wat beschermen en zorgen dat de pot niet geheel bevriest. Zeker dan uit de zon houden.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...