Jump to content

Bit

Members
 • Posts

  13,026
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bit

 1. De onderste foto lijkt mij rode bes of mogelijk ook een zwarte bes. Al die dunne steeltjes zijn de oude steeltjes waar de trossen vruchten aan hingen.
 2. Tussen nu en maart bij niet vriezend en droog weer. Iets schuin, maar geen echte kapstok. Niet insmeren met balsem of iets; open laten drogen, niets met de wond doen. Zijn de takken zwaar, zou ik hem in 2 delen er af halen: voorkom inscheuren.
 3. Voor de bomen geldt, dat verpoten in dit seizoen eigenlijk totaal kansloos is.
 4. Vijfbladige wingerd - Parthenocissus quinquefolia.
 5. Uit de openingspost begrijp ik eigenlijk dat deze tuin dus is opgehoogd na aankoop huis en dat deze boom in de tuin is blijven staan. Dat zou toch betekenen dat er een hele dikke laag grond op de wortels terecht is gekomen ? Zo begrijp ik de post van Goudsbloempje2. Zo ja, dan zit daar de oorzaak.
 6. Heb je geen hinder van schaduw, is dat geen wed hoor. Je zet hem neer zoals dat uitkomt. Veelal wordt de keus ook mede bepaald door de heersende windrichting met geopende deur en je mogelijk aanwezige dakvensters die open staan. Deur naar west is wellicht de mindere keuze.
 7. Dat is een uitloper ja. Gaat nog een stuk langer worden en aan het einde komt een plantje en gaat de uitloper weer verder.
 8. Een haag in opbouw heeft meestal wel meststof nodig. Wel afhankelijk hoor van een aantal dingen; soort haag, en vooral de standplaats en grondsoort. Is de haag eenmaal naar tevredenheid opgebouwd tot wat hij moet zijn is mesten niet meer zo noodzakelijk, heel veel groei wil je dan niet meer. Veel hagen worden opgebouwd met erg makkelijke planten en veel mest behoeven die sowieso niet. Jouw Carpinus haag staat al 20 jaar he ? Dus tenzij de situatie zo is, dat hij op erg verarmde grond staat of ook nog eens de grond super schoon gehouden wordt, zonder blad op de grond enzo, dan kan je je heg eens wat mest geven. Wat jij dof vindt weet ik niet, kunnen we zonder goede foto ook slecht beoordelen. Carpinus wordt niet snel ziek.
 9. @fre3ke Ik denk toch de Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides), En die zwarte bes lijkt mij een jostabes.
 10. Bit

  Klimroosvraag

  Laten groeien. Wanneer ze zo lang zijn, dat ze ergens heen kunnen: leiden en aanbinden waar u bedacht heeft dat de roos heen moet.
 11. andere optie voor clusters met zulke bolletjes in je grond van de blauwe regen zijn stikstofbolletjes, door de plant gemaakt aan zijn wortels. Blauwe regen is een vlinderbloemige en legt stikstof vast in zelf aangemaakte bolletjes aan de wortels.
 12. De Clematis zou een 'Hagley Hybrid' kunnen zijn. Je Linaria heet voluit : Linaria purpurea.
 13. Bij ons op het complex ( De oude Wetering ) aan de rand van het dorp, wel ja. Ik dacht nog 2 tuinen beschikbaar. Daar even informeren, tel.nr hangt aan het hek aldaar.
 14. okok. Ja, zo zie je maar: een foto is echt wel handig. Alles wegsnoeien, élke tak, tot waar nog groen blad zit. Scherpe schone snoeischaar voor nemen. Snoeien boven een blad dus, ongeveer een halve cm boven een bladknoop; geen lange stukje van de stengel laten zitten. Struik ruim water geven, niet élke dag maar 3x in de week bv, elke keer een gieter van 10L bv. Zodra er nieuwe groei te zien is, daar mee stoppen en terug gaan naar 1x in de week. Niet mesten nu, maar in juli een keer mest geven als de groei er goed in zit. Bloemen die er dan in komen, kun je wel laten zitten.
 15. Bit

  Saffraan kweken

  Jazeker, die kleintjes kun je gewoon herplanten, met een jaar of 2 bloeien die ook weer en maken weer nieuwe kleintjes. 10 cm heb ik nooit gedaan, is wel diep hoor. Ik pootte ze zo diep als de bollen groot zijn.
 16. Helaas zien we geen foto van je struik. Sowieso alle bloemen en bloemknoppen nu weg. Je kan wat takken inkorten op een blad laag in de struik. Maar een foto is eigenlijk wel nodig voor een goed advies.
 17. Wegzagen kan prima. Druif zal vrijwel zeker gaan bloeden op de wond en dat kan ook behoorlijk lang aanhouden ( dagen, tot wel 2 weken ), maar is niet dodelijk voor de struik.
 18. Je hebt dus het voordeel dat het zo ontzettend droog is; scheelt echt een hoop onkruid en wat wél groeit, groeit minder hard. Gewoon lekker beginnen hoor, laat je niet ontmoedigen. Er zijn hier ook speciaal topics aanwezig op het forum over wat nu te zaaien / planten valt. ( zoekfunctie ). Seizoen is maar net pas begonnen hoor. Succes !
 19. Vraag ze even of deze potten ook gaten in de bodem hebben ? Zo niet, staan ze te verzuipen. Is dat het niet, dan zou de standplaats wellicht beter moeten. Krijgt het struikje meer dan 6 uur volle zon op een dag ? Staan ze half onder een overkapping ( rechts ) is dat de oorzaak.
 20. Ja. Maar ( een deel van ) 1 tak dus. Helemaal mooi om dan even een foto te posten van het snijvlak van waar je de tak afsnoeit. Valt soms ook wat aan te zien.
 21. Van de week je topic gezien van die aantastingen van de bessebbladwesp op je kruisbes. Als je bijvoorbeeld zo'n bessenstruik bedoeld ? Die maat pot is echt nogal aan de krappe kant hoor voor zo'n struik. Grotere pot voor nemen.
 22. Die ene verdorde tak kun je wegnemen, geheel of tot waar hij groen is. Verder gewoon jezelf de opdracht geven de komende 2 jaar van je boom af te blijven. ps. Nu nog wel mogelijk een of twee kniehoge boompalen met boomband te plaatsen. Zal bij jou in Uden misschien niet al te vaak hard stormen, maar toch.
 23. Nee klopt. Snoei je nu, dan dit jaar geen bloemen meer. Gelijk ná de bloei snoeien kan natuurlijk wel.
 24. Bit

  hoe pioen scheuren

  Vroeger veel pioenen vermeerderd, gescheurd, gestekt dus, gezaaid ook trouwens. Ben het niet helemaal eens met Patrijs trouwens, dat je de grotere 'oude' delen beter kunt weglaten. Ligt er een beetje aan ook wel hoe groot je pol is die je wilt gaan splitsen en hoeveel kleinere planten je wilt natuurlijk; ook heel veel kleintjes kan best. Is je doel van 1 mooie grote pol 2 pollen te maken, hou je het best zoveel mogelijk ook oude worteldelen in tact. De pol heeft een kroon en in die kroon zitten allemaal neuzen opeen gepakt. De dikke vlezige wortels gaan daar als een dikke ster alle kanten op, beetje schuin horizontaal. Je wilt die kroon dus splitsen. Beetje trekken en wringen, lukt dat wel. De kluit eerst goed afwassen of bijvoorbeel op bestrating leggen en met paar gieters goed afspoelen. Dan scheuren dus, maar voorzichtig. De wortels zijn nogal breekbaar en elke breuk of breukvlak is een infectieplaats. Oude methode is, om na scheuren de delen te laten indrogen ( een dag of wat langer ) en dan te herpoten. Breukvlakken inwrijven met as is ook een oude werkwijze, ik heb dat nooit gedaan Herpoten : Wat Patrijs ook zegt: vooral niet te diep. Vergelijk met aardbeien; de neus of neuzen mogen absoluut niet te diep. Een inch is al te veel hoor. Punt van de neus nog net zichtbaar houden. De grote wortels mooi vlak uitspreiden in een ruim plantgat in hun oude stand. Pioenen maken hun bloemknoppen onder de grond aan in het najaar; de dikste neuzen zijn bloeibaar. Maar verwacht niet gelijk het eerste jaar na scheuren veel bloemen. De neuzen wat afdekken met oud blad ed. Al is de plant goed winterhard hoor. Ruim organisch mesten, elk najaar helpt de planten zeer. Ze houden van zware grond ook trouwens. Klei is geen probleem, is hun natuurlijke plek.
×
×
 • Create New...