Ga naar inhoud

Froukje

Members
  • Aantal items

    23
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Fryslân
  1. Nooit gehoord. Maar ja, ben ook een knipper, voor ze "piep" kunnen zeggen is het al gebeurd...
  2. Haha, ja, die woorden zijn leuk . Ik mis nog de slakkentrapper of de slakkenpletter. En de slakkengooier. Die zijn er namelijk ook Inhoudelijk: de slakkenrapers en slakkenplukkers kunnen (als het niet stiekem ook slakkenpletters zijn), zonder dat ze het zelf weten, elders opnieuw voor een plaag zorgen. En wie weet worden ze daar wel met grof geschut (gif) bestreden. Tja. De slak heeft over het algemeen veel te weinig natuurlijke vijanden of een te prettige omgeving waardoor ze ware plagen kunnen vormen. En een teveel aan slakken zorgt voor schade voor de mens en de natuur. En ondanks al het gif dat er in de afgelopen jaren tegenaan gegooid is blijven ze komen en komen. Wat denk je dat er gebeurt wanneer niemand meer zou strooien, vallen zetten, pletten of knippen? Natuurlijk komt niet uit elk slakkenei een slak. Maar met getallen moet je ergens beginnen toch? Ik woon in een groot dorp met weinig hoogbouw. Dus met veel tuinen. Daarnaast zijn er op verschillende plekken moestuincomplexen. Stel dat 10% van de mensen hier hun slakken (zeg 1000 per jaar) in het plaatselijke park dumpen, dan kom ik op mogelijke extra aantallen van 640.000.000.000 (gerekend in een cyclus van minder dan 4 maanden). Doe dat nog maar eens tig keer maal 400...! Zoveel eenden, kikkers en lijsters zitten er niet in het park en mochten ze er daardoor wel komen dan worden ook zij een ware plaag. Kijk, zolang jij en nog een paar anderen de slakken de bosjes ingooien zal er niet zoveel aan de hand zijn. Maar wanneer dat de norm wordt en heel Nederland wordt slakkenraper of slakkenplukker dan is het einde nabij... Begrijp je wat ik bedoel? Het is heel mooi dat je zoveel respect en aandacht hebt voor de natuur, ik waardeer dat ook, maar blijf geloven dat we de slak toch maar beter een beetje in toom moeten houden. En dan kun je kiezen tussen korrels, biervallen, pletten en knippen.. Of ze aan de kippen voeren Oh, maar het was niet mijn bedoeling je over te halen tot het knippen Dank je wel. Ook voor je inhoudelijke reactie.
  3. Mwa... Volgens mij sla je hier de plank toch echt mis. Geen van de barbaarse slakkenknippers heeft een onvertogen woord gebruikt. Laten we vooral niet vergeten dat jij degene was die met krachttermen als ziek kwam. Daarnaast heb ik je niet zien reageren op de door de slakkenknippers gebruikte argumenten. Ik vind het geen wonder hoor, dat dat bij mensen, op een overigens hele fatsoenlijke manier, boosheid oproept. Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten, toch? Nee nee. Maar ondertussen deed/doe je het wel. Nogmaals: m.i. kreeg je op een hele redelijke manier beargumenteerde antwoorden. Mensen die niet over commentaar kunnen reageren wel anders hoor Slakkenknippers strooien niet met zout en hoeven minder (of geen) andere gruwelmiddelen te gebruiken. Of de productie van slakkenkorrels een beetje milieuvriendelijk is weet ik niet, maar ze komen wel allemaal in vervuilende plastic verpakkingen. Jij mag het dan barbaars vinden, prima, ik vind het tot dusverre juist de meest vriendelijke methode. Anders zou het zijn wanneer er een tekort aan slakken is waardoor andere dieren in de voedselketen bedreigd worden. Maar voor zover ik weet is dit niet het geval en zijn slakken vaak ware plagen. Ik vind het juist asociaal je slakken, ongevraagd, ergens anders te dumpen. Jij woont dan toevallig aan de bosrand maar er zullen er zat zijn die ze bij de buren in de tuin gooien... Eén enkele slak staat voor 400 eieren die zelf na een maandje of twee ook weer voor 400 eieren zorgen... 400 X 400 = 160.000. Denk daar maar eens over na.
  4. Een vraagje over de bierval... Drinken honden en katten daar ook uit ? Ik heb echt heel veel last van slakken en zou nog wel een extra hulpje in de bestrijding kunnen gebruiken. Misschien dat de enorme regenval van afgelopen winter hier in het noorden daar ook debet aan is. Ze houden nu eenmaal van een vochtige omgeving. Ik vind er momenteel na elke fikse regenbui dan ook gemakkelijk 8 per vierkante meter... De gedachte aan een dronken hond of kat houdt me echter tegen ook een bierval te gebruiken Nee hoor, dat viel best mee We maken allemaal onze eigen afwegingen en we doen dat allemaal binnen de mogelijkheden en ervaring die we hebben. Dat kun je niet zomaar afdoen in hokjes van goed of fout.
  5. Nee, inderdaad, die keuze krijgen ze niet. Sterker nog: ik zou het knap asociaal vinden wanneer iedereen hier met een tuin zijn duizenden slakken per jaar in het plaatselijke park zou dumpen... Dat zou ongetwijfeld leiden tot allerlei plagen en gebreken aldaar. Ik ga er dus maar vanuit dat er een reden is dat de slakken in mijn tuin zijn geboren en niet in het park. Daar zijn namelijk al genoeg anderen. Respect hebben voor de natuur, in een volstrekt onnatuurlijke omgeving, is lastiger (ingewikkelder) dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan de ganzenplaag. De dieren laten leven was zo goed bedoeld maar heeft alleen maar ellende gebracht voor zowel mens als dier.
  6. Je hebt me op een idee gebracht... Ik kan ze inderdaad verzamelen en dan aan de kippen voeren. Een win-win situatie. Dat scheelt mij meelwormen en de slakken sterven een ietsiepietsie meer natuurlijker dood. In het plantsoen zou immers ook een deel van de slakken door snavels worden verpulverd. Overigens heb ik best begrip en respect voor je afschuw van doorgeknipte slakken... Maar om iemand die het anders doet dan jij ziek te noemen gaat me veel te ver.
  7. Ik knip ze door... Snel voor hen en geen vieze handen voor mij. Emelten ondergaan hetzelfde lot. Na een fikse regenbui komen ze massaal te voorschijn. Ik heb er een aantal zien gaan, afgelopen week, zo langs de korrels richting de sla en jonge andijvieplantjes . Ik kan ze geen ongelijk geven maar het is toch niet de bedoeling.
  8. Hier wordt het ook gebruikt maar heb sterk de indruk dat de slakken er geen pap van lusten. Nergens vind ik dode slakken. Wel levende .
  9. Froukje

    Groeien doet eten!

    Jaaa, sla is zeker veelzijdig. Ook lekker is de combinatie van sla met tonijn en/of geitenkaas (of een Frans kaasje etc). Lekkere dressing erbij en dan serveren met een koude pasta. Eten we morgen Heb het gezien Ook hier zal het nog wel even duren voor het klaar is. Het is echt iets voor de vakantie. Jazeker! Maar momenteel zijn alle tegels en stenen die we hadden al in gebruik Maar komt goed.
  10. Froukje

    Groeien doet eten!

    Ja, die sla is lekker . Eerlijk gezegd heb ik 11 soorten sla. Ze staan niet allemaal tegelijk in de tuin maar toch . Ik heb honderden potten gekregen... Van klein tot groot en het is heel verleidelijk om die nu overal neer te zetten. En elke keer als je gras maait moet je die verplaatsen. De potten rond dat vierkant kunnen gewoon blijven staan. Die staan op steen, er zitten geen slakken onder en je maait er zo bij langs. Wel is het de bedoeling om een extra moestuinbak en twee bakken aan de schutting te maken speciaal voor de aardbeien. Ook wil ik alle potten met tomaten, paprika's etc in één grote bak zetten (met afdakje). Dan nog een vaste plek voor wat winterharde kruiden en achterin de tuin een schaduwrijk hoekje voor o.a. een vaste rabarberplant. Ook is het de bedoeling mijn kleine koude bak te vervangen door een grotere, met daar omheen een stenen rand waar ook potten op kunnen staan . Voor de ovegebleven potten moeten we deze zomer maar even op zoek naar wat tegels waar ze op kunnen staan
  11. Er gaat inmiddels geen dag voorbij of er wordt wel iets uit de tuin gegeten . Groenten en/of kruiden. De raapstelen, (pluk)sla, radijs (wordt elke week gezaaid), spinazie, kervel, peterselie, snijselderij, munt, rucola etc etc. Ook de dille en koriander gaan goed. Van het bonenkruid moet ik nog maar afwachten wat er eerder klaar is. De bonen of het kruid . Mijn verwachting dat we door een moestuintje anders zouden gaan eten (meer groen(te)) wordt ruimschoots waar gemaakt. Vooral de spinazie is een groot succes. In salades, Italiaanse stamppotjes, gekookt, wat bolletjes in de vriezer voor spinazieomeletjes later... Inmiddels zijn twee rijen in de verhoogde bakken (vergelijkbaar met 5 vakken MM) en 3 rijtjes in de volle grond schoon op. En dan te bedenken dat ik op het punt heb gestaan de spinazie over te slaan. Het vraagt zoveel ruimte, levert vaak maar weinig op... Inmiddels weet ik beter. Spinazie groeit vooral lekker snel en is ideaal als voorzaai voor het latere werk Terugkijkend op drie maanden moestuinieren is er alleen maar voldoening. Natuurlijk, volgend jaar maak ik vast andere keuzes in wat ik wel/niet voorzaai, wanneer en waar. Maar over het algemeen smaakt het vooral naar meer. Wat niet bevalt zijn (te) veel bakken en potten in het gras. Het zijn ware hangplekken voor slakken maar ook veel te veel sjouwwerk bij het grasmaaien. Dat moet dus ècht anders. Deze zomer zal er dus naast het zaaien, oogsten en planten ook tijd gemaakt moeten worden voor wat timmerwerk Wat plaatjes van de afgelopen maand.
  12. ... van de allereerste radijs. Ondanks de slakkenkorrels. Maar gelukkig zaai ik elke week wat radijs en alle latere zaaisels gaan prima. Foto's ontbreken maar ze waren erg lekker in de sla en de zelfgemaakte zuivelspread De kou, regen en harde wind maakte april niet echt tot een groeizame maand maar nu en dan een iel zonnetje was blijkbaar genoeg om niet helemaal stil te vallen. Vanwege eerdere ervaringen met de radijs nog eens extra met de blauwe korrels gestrooid Ook op plekken waar het helemaal niet zo nodig is. Dat kan dus beter. We plukken inmiddels met name spinazie. Voor in de sla, op wraps etc. Ook wordt het tijd eens op zoek te gaan naar een lekker recept voor de raapstelen. M.n. het loof van de sjalotten wordt gebruikt in de omeletjes van deze dames: Bloemkool: Sla staat vooral in (bloem)potten: Overigens hoop ik wel dat de achterburen het verschil weten tussen wiet- en tomatenplanten Het ziet er wel erg groen uit, zo voor het achterraam.
  13. Haha, ja. En om het goed smotsich te maken moet je eerst flink smotskje Enige negatieve associatie bij het woord smots kan ik me wel voorstellen. Een doodgereden dier noemen we ook "aan smots" gereden... Een slak onder je voeten wordt aan smots getrapt. Soms slaan mensen elkaar de harsens tot smots. En dat is echt niet allemaal appelmoes
  14. Ik ken de swartebei als strúskebei en de krúsbei als krúsdoarn. De vlierbes is een hûnebei (of fleare). Leuk is de Oost-Indische kers, die wordt ljippetop, hakjeblom, hakkewipper, hertsjeblom, hokjeblom, lepekop, ljippekop, pypkeblom of prinsepiip genoemd . De framboas wordt nu en dan ook nog wel de hinnebei genoemd. De hynsteblom (paardenbloem) heeft knineblêden terwijl knineblêd eigenlijk de grote weegbree is . Onkruid is túch in mijn dialect maar wordt ook wel genoemd: smoargens, fûlens, kjitte, túchguod, ûnk, ûnkwea, ûnrant, ûnreau . Gelukkig is er voor appelmoes maar één woord: smots.
  15. Het is echt niet raar dat er na een week nog niets op komt. Radijsjes zijn wel snel maar het kan best langer duren dan een week. Bij mij wel tenminste . Wortels en uien kunnen er zelfs weken over doen. Het komt echt wel op. Ook met de bemeste tuinaarde. Vind het er wel mooi en netjes uitzien
×
×
  • Nieuwe aanmaken...