Ga naar inhoud

bertie

Members
  • Aantal items

    89
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door bertie

  1. Ik heb ook knoflook geplant. Besteld (en opgehaald, 150km rijden) bij levenvanhetland. Toen ik wilde poten kwam ik toch wel voor verrassingen te staan. Levenvanhetland schrijft op de site bij elke soort knoflook hoeveel tenen er gemiddeld zijn per bol. Dat viel heel erg tegen. Dat er bollen komen met minder dan de helft van de tenen die er gemiddeld in zouden moeten zitten vind ik wel absurd. Nog absurder is de reactie van levenvanhetland: ik moet dan maar bijkopen. Wat vinden jullie? Inchelium red: op de site gem. 12 - in mijn bollen 5 en 9 Morado de Pedronera (geen gemiddelde aangegeven) - mijn bollen 10 en 12 Red Touch: gem. 10-20 - in mijn bollen 9 en 7 Rosewood: gem. 4-7 - in mijn bollen 4 en 3 Transylvanian: gem. 7-9 - in mijn bollen 10 en 8 (een goede performer, dus).
  2. wat leuk, met die steentjes!
  3. Vandaag vond ik bij de Lidl (in Duitsland) een bakje solo-knoflook met 7 bollen/tenen. Morgen gaan er zes de grond in. Een tweetrapsraket: volgend jaar groeien er bij de bloem kleine teentjes die dan in de herfst geplant worden zodat er in 2019 nieuwe solo-knoflook kan worden geoogst.
  4. We zijn (sinds gisteren) trotse bezitter van een folietunnel, 4,5x6 meter, en in het verlengde ervan 4,5x4,5 met vogelnet. Als het goed is staat het folie zo strak gespannen dat bescherming niet nodig is omdat er door de spanning niets schuurt. Wij hebben (als particulier) een kas van een leverancier die aan professionele telers levert. In de praktijk wordt het folie eens in de tien jaar vervangen. We waren zeer verrast over de prijs: hobbykassen zijn absurd duur in vergelijking met de onze.
  5. Wat een slim idee! We hebben net een foliekas, en zoeken een kweektafel. Eentje op wieltjes .. geniaal!
  6. Ik heb zaden in water (zijknat papier) geprobeerd, en er gebeurde niets. Het is nu wel heel laat. Van de ongeveer 30 zaden heb ik nu twee planten. Absurd idee. Liefdevol geplant met koffiepads en -drab tegen slakken en als voedingsstof. Bij een vriend met 50+ jaren tuinervaring komt ook niet alles op. Het zij dan maar zo. Gelukkig zijn we niet afhankelijk van de opbrengst van een oogst.
  7. dank voor de reacties. Het waren gewoon nieuwe zaden van Van der Sluis. Daarmee eerder geen problemen gehad. De zaden kiemen gewoon niet, ze willen het niet eens proberen. En ze rotten ook niet. Kan het te warm zijn, misschien? Ik ga het opnieuw proberen, met nieuwe aarde.
  8. hallo, ik probeer courgettezaden voor te kweken, en niets werkt. Zaden in een pot, zaden voorkweken in een vochtige omgeving .. Op inmiddels zo'n 30 zaden zijn er twee gekiemd. De zaden zijn nieuw. Diamant en Ambassador. Wat doe ik fout? Help!
  9. Let vooral ook op voldoende windbeschutting! Wij wonen op de vlakte, en hebben een goedkoop=duurkoop kas vol op de oosten-, westen-, noorden- en zuidenwind gezet. Vol in het vlakke veld, dus. In de zomer hebben we veel plezier van de kas, maar we hebben de lichtplaten zowel aan de binnen- als aan de buitenkant moeten beschermen tegen de wind, door het spannen van nogal wat staaldraden. In het voorjaar en in de herfst halen we de lichtplaten er uit, want een windkracht van 8 of meer is te veel. Ook zonder de lichtplaten ging het frame van de kas tijdens de storm van 28 oktober bijna onderuit - we hebben net op tijd wat tuidraden kunnen spannen. We hopen nu een derde seizoen met de kas door te komen. Achteraf gezien hadden we de kas veel meer beschutting moeten geven. Ook als dat minder zon betekent. Zon in de zomer kan sowieso veel te heet zijn voor een kas. Zelf zou ik in de toekomst kiezen voor een gematigder warmte, mét beschutting.
  10. Dat is een interessante combinatie, bonen in het zout invriezen! Geblancheerde bonen invriezen doen we niet meer - ze worden zo taai.
  11. Wat zonde, zeg! Heb je gebruikte potjes gebruikt? Soms is de afdichting daarvan niet meer goed. Voor sommige (standaardmaat) potten kun je nieuwe deksels kopen.
  12. 15 potjes van een kwart liter gevuld met zwartebessengelei, 3:1. Niet te zoet, dus. De buren hebben al van onze twee struiken genoeg geplukt voor wijn. Maar .. wat nu? Wat kunnen we die 15 Weckpotjes? Zwarte bessen zijn enórm sterk van smaak.
  13. Jeetje, wat ben je er vroeg bij! Woon je wel in Nederland? Vandaag hebben wij voorgekiemde courgettes in potjes gedaan in een laatste poging. De eerdere courgettes hebben het loodje gelegd (slakken?), en jij oogst al! Ben jaloers!
  14. Gisteren sap getrokken van witte en rode kruisbessen en met suiker 1:3 gelei van gemaakt.
  15. Onze advcoaat is lekker, maar .. er zitten stukjes in. Dat is eiwit, dat (te) snel gestold is. De advocaat van onze buren is lekkerder: die hebben alleen eigeel gebruikt, room toegevoegd, en witte rum. We gaan door met onze 'eigen' advocaat. Het hele ei, brandewijn en suiker. Misschien experimenteren met cognac in plaats van brandewijn.. Wel in de magnetron, en vaker roeren, zodat het eiwit niet te snel stolt.
  16. Hoe is dat, die Poolse manier?
  17. Wij hadden precies hetzelfde 'probleem'. Naast onze eigen drie kippen verzorgden we de kippen van de buren. Over niet al te lange tijd gaan we zelf nat. We hebben nu drie Australorps, en er komen er binnenkort nog twee bij. Omdat we liever naar een iets groter koppel kijken. Maar we zijn maar met ons beiden. Nu eten we elke ochtend al een ei als ontbijt. Heerlijk! Maar met twee kippen erbij gaat dat natuurlijk helemaal uit de hand lopen.. Er zijn veel recepten die alleen eierdooiers gebruiken. Misschien heeft dat te maken met de industrie. In de kippenslacht worden de nog niet volledig ontwikkelde eieren eruit genomen. Dat zijn alleen dooiers - na de dooier wordt het eiwit in de kip gevormd. Wij hebben niet alleen dooiers gebruikt, maar het hele ei. Hieronder het recept. Misschien lijkt het lastig, maar eigenlijk vonden we het heel eenvoudig te maken ! Op 10 eieren: 500 ml brandewijn 500 g fijne suiker 1 vanillestokje We nemen brandewijn omdat het meer smaak geeft dan de 'zuivere' alcohol die wel genoemd wordt. Wij wonen in Duitsland, en we nemen Weinbrand, met een alcoholpercentage van tenminste 36%. En ja, we wonen in Duitsland, dus de standaard suiker is al inderdaad fijne suiker. Hoe grover de suiker, des te langer duurt het voor het opgelost is. Op zich hoeft dat volgens ons geen probleem te zijn. Sommigen noemen poedersuiker. Maar doe gewoon je ding. Het recept is niet zo kritisch. Wij hebben de magnetronmethode gebruikt. Kloppen met een garde. Niet te moeilijk doen. Eerst eieren suiker kloppen totdat de ei-structuur los wordt. Eiwit, eigeel, en snoer dooreen. Dan brandewijn toevoegen, en kloppen tot een beetje egale substantie. Maar dat begrijp je wel. Dan in de magnetron, op vol vermogen. Daar moet je dan wel bij blijven. Steeds na 30 seconden de kom uit de magnetron halen, en goed omroeren. Net zolang tot de substantie verandert. Natuurlijk moeten de eieren in de advocaat garen, en stijven. Dat moet je criterium zijn. Ach je merkt dat moment vanzelf. En dan is je advocaat klaar, en kun je flesjes vullen!
  18. van 20 eieren 2 liter advocaat gemaakt.
  19. Eigenlijk fijn dat iemand het topic weer uit de la trekt. Want we hadden dit jaar wel gezaaid, en er kwam ook iets op, maar ineens waren de drie plantjes foetsie. Ik lees nu dat ik in juli nog kan zaaien! Dat ga ik vanavond meteen doen!
  20. Ja, ik had ook een heleboel basilicum in een plantenbak!
  21. over welk boek gaat het? als ik google op "sla plantafstand" https://www.google.de/search?q=sla+plantafstand&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-beta&channel=fflb zie ik steeds 30-35 cm. En dat is één krop per vak.
  22. Mogelijk heb je het over pluksla, als je steeds de buitenste bladeren eraf plukt. Dan kunnen er inderdaad meer planten per vak. Wij zaaien twee keer per zomer pluksla, en kunnen er dan de hele zomer mee door. Als je 'gewone' kropsla plant kun je die buitenste bladeren er niet afplukken, want dan schiet de sla snel door. Kropsla moet je in één keer oogsten. Bij kropsla geldt één plant per vak. Dank je, ik heb weer iets geleerd over 'lezen'. Ik dacht dat je het over kropsla had, maar kennelijk had je het over pluksla. Weer geleerd eerst de vraag helder te krijgen!
  23. ja, er kunnen 16 wortelen per vak. 4 cm rondom, dus. Ik kan me niet veel voorstellen bij vier kroppen sla of andijvie in één vak. Dan woekert het toch over andere vakken heen, en krijg je daar weer problemen. Spinazie die geen licht krijgt, en zo. Juist hierom kies ik voor pluksla. Daar kun je enórm lang mee doen, omdat het steeds blijft aangroeien. En het neemt niet zoveel plaats in. Mijn wens is ook al een aantal keren groter geweest dan de adviezen die ik lees. Inmiddels hoop ik -hóóp ik- dat ik mijn lesje heb geleerd en me kan beheersen.
  24. Oh, van sla plant je er geen vier in een vak. Zou ik echt niet doen! Het gaat om de uiteindelijke afmetingen die een plant of groente gaat worden. Als ik een slakrop in de winkel zie, dan past daar echt maar één van in een vak. Ik heb de vergissing ook gemaakt dat mijn ogen groter zijn dan het vak. Als je teveel plant komt alles in de knel, en blijf je uiteindelijk zitten met worteltjes die nog geen centimeter dik zijn, en maar twee centimeter lang.
  25. Hier vind je een algemeen overzicht. http://vierkantemoestuin.nl/content/hoeveel-planten-vak Voor roodlof wordt een afstand van 30x30 aanbevolen, voor groenlof 25x25cm. Het lijkt me dus 1 per vak. roodlof: http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/radiccio/radiccio.php groenlof: http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/groenlof/groenlof.php
×
×
  • Nieuwe aanmaken...