Ga naar inhoud

Volkstuingroentje

Members
  • Aantal items

    50
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Volkstuingroentje

  1. Het zijn toch maar borden... Blijkbaar waren ze helaas ook gewoon nodig. Creatieve oplossing juist zo op die boompjes! gr Lotte en Marco w36
  2. Bedankt voor al jullie reacties! Het doet me deugd dat die plekken op het perenboompje (foto 1) waarschijnlijk niks met de appelboom te maken hebben en onschuldig is. Ik als volkstuingroentje google al snel en zie dan een plaatje van iets wat er op leek dacht ik (bacterievuur) niet wetende dat dat een behoorlijk ernstige bacterie is en de kans daarop vrij klein is, gelukkig maar! Ik zie geen slijmdruppels zitten Ik heb de boom niet zelf verplant, dat heeft mijn vader gedaan, maar hem kennende heeft hij de boom goed uitgegraven en de kluit zo groot/ compleet mogelijk eruit gehaald. De boom kwam uit kleigrond en zit nu weer in kleigrond. Wat goed zou kunnen is een te natte plek. We hebben op onze volkstuin kleigrond gemengd met wat veen, op de ene plek zit wat dikkere klei dan op de andere plek. Ondanks ophoogpogingen/ extra aarde en compost/ geulen voor afwatering zijn sommige plekken toch aardig nat, al dacht ik dat dat wel meeviel bij deze boom. Verdroging dus ondanks nattigheid? Ik leer veel dingen hier! Wat misschien ook kan meespelen (sowieso bij het andere boompje) is dat we op een nieuw volkstuincomplex zitten sinds vorig jaar, dus veel open gebied met veel wind. Ik ga even afwachten hoe de boom zich verder zal ontwikkelen, het stelt me in ieder geval gerust dat het waarschijnlijk niet zo ernstig is dat mijn boompjes allemaal dood gaan.
  3. Hoi Frank, De eerste foto ziet er wel bekender voor je uit? wat dacht je toen je die foto zag? die foto is namelijk van het perenboompje die 2 meter van die appelboom (foto 2) staat. Ik weet niet goed of ik nou als een gek alle aangetaste blaadjes moet verwijderen of niet. Weer een paar meter verder staan namelijk nog mooiere nieuwe appelbomen, een kersenboom en een pruimenboom waar (nog?) niks mee aan de hand is, die komen bij jullie vandaan (fruitbomen.net) en die wil ik koste wat het kost gezond houden.
  4. Onze appelboom is vorig jaar herfst verhuisd naar onze nieuwe volkstuin. Leek allemaal heel goed te gaan, er zat veel bloesem in wat nu is uitgebloeid. De bladeren echter gaan aan de uiteinden krullen en worden dan steeds donkerder en uiteindelijk zwart. Ik heb geen beestjes (rupsen/luizen/torren etc.) kunnen ontdekken. 2 Jonge perenboompjes, wel gewoon vorig jaar gekocht en voor het eerst geplant, beginnen ook al een beetje dezelfde verschijnselen te krijgen, staan er enkele meters vandaan. Wat is het en wat moet ik doen? is dit zoiets als bacterievuur? Is er dan nog hoop? Boom is wel flink gesnoeid in het najaar na het verplanten.
  5. Elizabet, ik denk dat je best eens gelijk kan hebben, mijn courgetteplantjes worden nu ook gelig. Dat is wel even het omgekeerde van zonnebrand Tijd voor mooi weer!
  6. Hier hetzelfde probleem, de courgette plantjes hebben nergens last van, alleen de pompoen. Gelukkig hoef ik mij geen zorgen te maken zo te horen. Het is wel zo dat ik nog 2 plantjes in de koude bak heb laten staan omdat ik er even nog geen plek voor had in de volle grond, ook deze bladeren worden een beetje geel. Is dat dan nog steeds zonnebrand? Zonnebrand door het glas van de koude bak heen?
  7. Als het nu ook om een minder agressieve soort gaat, lijkt het mij een heel goed idee. Roomburg heeft ook bijenkasten staan, helemaal vooraan in de buurt van de Vlietweg. Ik heb er geen verstand van, maar moet er niet een minimale afstand zijn tussen bijenkolonies? Dan zou het einde van het Wilgenpad, waar je met de auto kan keren misschien een optie zijn? Ik denk dat elke tuinder wel graag meer bijen zou willen voor de bestuiving, maar als puntje bij paaltje komt, wil denk ik niemand de bijenkasten direct naast zijn/haar tuin.. Lotte van W36
  8. Wat misschien ook kan is grote plastic flessen gebruiken. Bodem eraf snijden, dop eraf, plantjes in volle grond en fles erop zetten, vastklemmen in de grond. Soort mini kasjes, zag het laatst op een volkstuin op ons volkstuincomplex. Nadeel is wel dat de plantjes misschien te groot worden voor de fles, als het nog wel koud is buiten. succes
  9. Dus niet echt de bedoeling het hele plas-dras gedeelte eruit te scheppen leuk otv hier te vinden! Is helaas soms gedaan... en slootkanten netjes gemaakt... Ook OTV-tuinder?? Want daar is dit deel voor bedoeld. Voor specifieke OTV-onderwerpen, maar natuurlijk is iedereen welkom! OTV-webwout W36 meldt zich Ach, ieder doet ongetwijfeld wat hij/zij denkt dat het beste is (misschien wisten ze niet beter), gelukkig hebben de meeste tuinen de plas-dras gedeelte nog wel liggen.
  10. Dus niet echt de bedoeling het hele plas-dras gedeelte eruit te scheppen leuk otv hier te vinden!
  11. Onze bodem is een combinatie van klei met een beetje veen. Sommige plekken kunnen met regenperiodes behoorlijk nat zijn, daarom hebben we de groentebedden iets verhoogd met lagere paden ertussen (in noord-zuidlijn). Deze afwatering werkt best goed. Nu is mijn vraag; wat zouden jullie op de lagere gedeeltes, dus de paden leggen? Ik dacht eerst aan staptegels, maar dat vind ik niet zo mooi, bovendien komt er als nog onkruid tussen en kan het de afwatering tegen houden. Een heel tegelpad werkt ook niet goed met de afwatering (denk ik?) Gras zaaien; moet je wel een hoop geduld voor hebben, we moeten immers ook vaak over die paden lopen, ook nu al, dat schiet dus ook niet op. Ik denk nu aan houtsnippers, maar moet daar dan nog worteldoek onder? Iemand andere ideeën?
  12. Hoi sammetje, Afgelopen jaren heeft de Aldi elk jaar in het voorjaar van die grote emmers biologische koemestkorrels te koop. Echt niet duur. Ze zijn er nu nog niet maar ik verwacht ze al wel elk moment. succes! edit: ik zie net dat ze vanaf 13/3, woensdag dus, er weer zijn, 6 euro voor 10kg
  13. Dank je Hansi! Ging toch even twijfelen, ergens weet je dat dit moment, ideale plantmoment is, maar als het nauwelijks wortel heeft kunnen schieten, hoe goed kunnen zedan tegen vorst. Maar planten en boompjes zijn dus veilig
  14. Nieuwe moestuin, dus ook een hoop nieuwe planten. Van veel planten en boompjes, die normaal gesproken winterhard zijn, vraag ik me af of ik ze niet beter wat kan 'inpakken' met stro bij de bodem, om te bescheremen tegen de vorst. Zal het overbodig zijn, of juist een must? het gaat dan om allerlei bessensrtuikjes (klein) die vorige week pas de grond in zijn gegaan. Kleine fruitboompjes die 1- 2 maanden staan. Lavendel die vorige week is geplant. Ik heb ook meerdere frambozenplanten en een doornloze braam. Allemaal nog jong en hooguit 3 maanden geleden geplant. Ik weet dat die laatste 2 normaal haast niet dood te krijgen zijn, maar geldt dat ook voor pas geplante planten?
  15. Jeetje wat een hoop reacties, bedankt allemaal! Ik ga ze allemaal even googlen en kijken welke ik nog meer ga kopen. Leuk!
  16. dank je appelvrouw! heb het boek van sakia goossens 2de hands kunnen bestellen, dat andere boek kon ik niet zo gauww vinden, maar zal ik zeker vaker gaan zoeken 2 de hands.
  17. Kent iemand van jullie toevallig een mooi boek waarin alle eetbare wilde planten (onkruid, bloemen, etc.) van nederland staan? Zo weet ik dat zevenblad naar spinazie smaakt, dat varkensgras-thee goed is voor van alles, dat er veel eetbare bloemen zijn, etc. Ik zoek een boek waarin al deze eetbare soorten omschreven staan, en ook staat omschreven hoe te bereiden (welk deel en zo) , waar het goed voor is, eetbaar of te gebruiken om thee van te zetten. Kortom; gewoon lekker uitgebreid. Lijkt me erg interessant! iemand suggesties?
  18. Hi Dennis, Een kiwibes ge-ent op een normale kiwi; wat grappig. Ben benieuwd of het aan slaat. Ik ga mijn kiwi stek indedaad toch gewoon planten, ruimte genoeg. Als over enkele jaren de bloemen verschijnen kan ik bepalen of er een mannetje of vrouwtje bij moet. Misschien dat ik sowieso een extra mannetje en vrouwtje erbij plant volgend jaar. Ik heb nog geen ent ervaring, maar klinkt wel interessant!
  19. Dank je RobO! Langer laten staan dus, klinkt ook wel logisch ja. hebben de meeste supermarktvariaties dan relatief kort gestaan zeker?
  20. Ik ben me nu al aan het orienteren op welke zaden ik zal gaan inkopen voor volgend jaar. Ik wil graag zelf radijs kweken, maar dan wel een goed pittig/ scherp soort, wat je vroeger veel vaker tegenkwam dan tegenwoordig. Kent iemand een soort die bekend staat om zijn pittigheid? Gewoon een ouderwetse rood/witte knollen soort, dus ook geen kiemgroente. dank!
  21. Bedankt voor je snelle reactie! haha.. dat wordt dus engelen geduld.. of toch niet te veel energie meer in steken. Ik wilde 'm toch meenemen, want als het aan mijn schoonmoeder ligt, gooit ze zo de hele plant weg. Was haar nog niet gelukt omdat het al een erg oude is met dikke stam die erg diep en vast in de grond zit; er komen telkens weer nieuwe scheuten boven, die ze dan telkens weg haald, nu was ik haar voor. Ik denk dat ik me beter kan focussen op mijn nieuwe kiwibessen die ik laatst geplant heb. Ik zie trouwens frank dat je ook van fruitbomen.net bent. Hebben toevallig ook fruitbomen bij jullie in de bestelling staan. Maar ik geloof dat het blad eerst moet vallen voordat ze weer leverbaar zijn? We zien er erg naar uit onze nieuwe volkstuin met een hoop fruitbomen en struiken te vullen.
  22. Dit weekend heb ik een stek meegenomen van een kiwi uit de tuin van mijn schoonmoeder. Ze wil er van af omdat ze het meer als onkruid ziet en er toch geen kiwi's aan komen. Mijn vraag aan haar was dus ook; stonden er dan misschien ooit (toen ze het huis met tuin kochten) 2 kiwiplanten ipv 1 (ivm eventuele bestuiving). Antwoord was ja wat ik al verwachte. Die tweede hebben ze leuk ooit weggehaald om de boel op te ruimen (zucht..inderdaad). Mijn vraag is nu; is het een kansloze missie om deze stek te gaan planten als het wortels heeft?--> Is het lastig te bepalen welke tweede plant ik moet aanschaffen voor eventuele bestuiving? of voldoet al een willekeurige tweede plant. Mijn doel is toch ooit kiwi's krijgen..
  23. Dank je Rob, maar zoals ik ook schreef, weet je toevallig nog meer soorten? heb al drie grote stukken met winterrogge ingezaaid.
  24. Mijn vraag staat eigenlijk al in het onderwerp: Welke groenbemester kan ik nu, begin oktober, nog planten? Heb al winterrogge ingezaaid, maar is er nog meer mogelijk? Ik heb kleigrond, gemengd met wat veen.
  25. Ook hier, hetzelfde probleem. Gisteren nog niks aan de hand, vanmorgen om 8 uur al op de tuin en duidelijke donkere vlekken te zien op het blad en een paar gezien op een stam. Het waren al late aardappelen, maar ik had ze graag nog wat langer laten staan. De bloemen waren nog zo mooi in bloei, het was eigenlijk te vroeg om de aardappelen te rooien. Toch direct al het loof weggehaald, in vuilniszakken gedaan en de aardappelen gerooid. Gelukkig niet aangetast. Minder veel dan de bedoeling was en wat kleiner, maar ik houd wel van krieltjes Het is een nieuw volkstuincomplex, er had nog nooit groente gestaan op die plek, ik heb geen directe buren met aardappelen (wel aan andere kant van sloot achter huisjes/kan ik niet zien), en had nog vorige week wat bladeren onderaan verwijderd zodat er meer lucht bij kon. Misschien had ik dit laatste beter niet kunnen doen en maakte dit juist de plant zwak? Hoe dan ook, het vochtige weer van afgelopen weken, met nu in ene warm weer zal ook wel de oorzaak zijn. Ben blij dat ik er op tijd bij was.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...