Jump to content

Volkstuingroentje

Members
 • Content Count

  50
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  randstad

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Het zijn toch maar borden... Blijkbaar waren ze helaas ook gewoon nodig. Creatieve oplossing juist zo op die boompjes! gr Lotte en Marco w36
 2. Bedankt voor al jullie reacties! Het doet me deugd dat die plekken op het perenboompje (foto 1) waarschijnlijk niks met de appelboom te maken hebben en onschuldig is. Ik als volkstuingroentje google al snel en zie dan een plaatje van iets wat er op leek dacht ik (bacterievuur) niet wetende dat dat een behoorlijk ernstige bacterie is en de kans daarop vrij klein is, gelukkig maar! Ik zie geen slijmdruppels zitten Ik heb de boom niet zelf verplant, dat heeft mijn vader gedaan, maar hem kennende heeft hij de boom goed uitgegraven en de kluit zo groot/ compleet mogelijk eruit gehaald. De boom kwam uit kleigrond en zit nu weer in kleigrond. Wat goed zou kunnen is een te natte plek. We hebben op onze volkstuin kleigrond gemengd met wat veen, op de ene plek zit wat dikkere klei dan op de andere plek. Ondanks ophoogpogingen/ extra aarde en compost/ geulen voor afwatering zijn sommige plekken toch aardig nat, al dacht ik dat dat wel meeviel bij deze boom. Verdroging dus ondanks nattigheid? Ik leer veel dingen hier! Wat misschien ook kan meespelen (sowieso bij het andere boompje) is dat we op een nieuw volkstuincomplex zitten sinds vorig jaar, dus veel open gebied met veel wind. Ik ga even afwachten hoe de boom zich verder zal ontwikkelen, het stelt me in ieder geval gerust dat het waarschijnlijk niet zo ernstig is dat mijn boompjes allemaal dood gaan.
 3. Hoi Frank, De eerste foto ziet er wel bekender voor je uit? wat dacht je toen je die foto zag? die foto is namelijk van het perenboompje die 2 meter van die appelboom (foto 2) staat. Ik weet niet goed of ik nou als een gek alle aangetaste blaadjes moet verwijderen of niet. Weer een paar meter verder staan namelijk nog mooiere nieuwe appelbomen, een kersenboom en een pruimenboom waar (nog?) niks mee aan de hand is, die komen bij jullie vandaan (fruitbomen.net) en die wil ik koste wat het kost gezond houden.
 4. Onze appelboom is vorig jaar herfst verhuisd naar onze nieuwe volkstuin. Leek allemaal heel goed te gaan, er zat veel bloesem in wat nu is uitgebloeid. De bladeren echter gaan aan de uiteinden krullen en worden dan steeds donkerder en uiteindelijk zwart. Ik heb geen beestjes (rupsen/luizen/torren etc.) kunnen ontdekken. 2 Jonge perenboompjes, wel gewoon vorig jaar gekocht en voor het eerst geplant, beginnen ook al een beetje dezelfde verschijnselen te krijgen, staan er enkele meters vandaan. Wat is het en wat moet ik doen? is dit zoiets als bacterievuur? Is er dan nog hoop? Boom is wel flink gesnoeid in het najaar na het verplanten.
 5. Elizabet, ik denk dat je best eens gelijk kan hebben, mijn courgetteplantjes worden nu ook gelig. Dat is wel even het omgekeerde van zonnebrand Tijd voor mooi weer!
 6. Hier hetzelfde probleem, de courgette plantjes hebben nergens last van, alleen de pompoen. Gelukkig hoef ik mij geen zorgen te maken zo te horen. Het is wel zo dat ik nog 2 plantjes in de koude bak heb laten staan omdat ik er even nog geen plek voor had in de volle grond, ook deze bladeren worden een beetje geel. Is dat dan nog steeds zonnebrand? Zonnebrand door het glas van de koude bak heen?
 7. Als het nu ook om een minder agressieve soort gaat, lijkt het mij een heel goed idee. Roomburg heeft ook bijenkasten staan, helemaal vooraan in de buurt van de Vlietweg. Ik heb er geen verstand van, maar moet er niet een minimale afstand zijn tussen bijenkolonies? Dan zou het einde van het Wilgenpad, waar je met de auto kan keren misschien een optie zijn? Ik denk dat elke tuinder wel graag meer bijen zou willen voor de bestuiving, maar als puntje bij paaltje komt, wil denk ik niemand de bijenkasten direct naast zijn/haar tuin.. Lotte van W36
 8. Wat misschien ook kan is grote plastic flessen gebruiken. Bodem eraf snijden, dop eraf, plantjes in volle grond en fles erop zetten, vastklemmen in de grond. Soort mini kasjes, zag het laatst op een volkstuin op ons volkstuincomplex. Nadeel is wel dat de plantjes misschien te groot worden voor de fles, als het nog wel koud is buiten. succes
 9. Dus niet echt de bedoeling het hele plas-dras gedeelte eruit te scheppen leuk otv hier te vinden! Is helaas soms gedaan... en slootkanten netjes gemaakt... Ook OTV-tuinder?? Want daar is dit deel voor bedoeld. Voor specifieke OTV-onderwerpen, maar natuurlijk is iedereen welkom! OTV-webwout W36 meldt zich Ach, ieder doet ongetwijfeld wat hij/zij denkt dat het beste is (misschien wisten ze niet beter), gelukkig hebben de meeste tuinen de plas-dras gedeelte nog wel liggen.
 10. Dus niet echt de bedoeling het hele plas-dras gedeelte eruit te scheppen leuk otv hier te vinden!
 11. Onze bodem is een combinatie van klei met een beetje veen. Sommige plekken kunnen met regenperiodes behoorlijk nat zijn, daarom hebben we de groentebedden iets verhoogd met lagere paden ertussen (in noord-zuidlijn). Deze afwatering werkt best goed. Nu is mijn vraag; wat zouden jullie op de lagere gedeeltes, dus de paden leggen? Ik dacht eerst aan staptegels, maar dat vind ik niet zo mooi, bovendien komt er als nog onkruid tussen en kan het de afwatering tegen houden. Een heel tegelpad werkt ook niet goed met de afwatering (denk ik?) Gras zaaien; moet je wel een hoop geduld voor hebben, we moeten immers ook vaak over die paden lopen, ook nu al, dat schiet dus ook niet op. Ik denk nu aan houtsnippers, maar moet daar dan nog worteldoek onder? Iemand andere idee├źn?
 12. Hoi sammetje, Afgelopen jaren heeft de Aldi elk jaar in het voorjaar van die grote emmers biologische koemestkorrels te koop. Echt niet duur. Ze zijn er nu nog niet maar ik verwacht ze al wel elk moment. succes! edit: ik zie net dat ze vanaf 13/3, woensdag dus, er weer zijn, 6 euro voor 10kg
 13. Dank je Hansi! Ging toch even twijfelen, ergens weet je dat dit moment, ideale plantmoment is, maar als het nauwelijks wortel heeft kunnen schieten, hoe goed kunnen zedan tegen vorst. Maar planten en boompjes zijn dus veilig
 14. Nieuwe moestuin, dus ook een hoop nieuwe planten. Van veel planten en boompjes, die normaal gesproken winterhard zijn, vraag ik me af of ik ze niet beter wat kan 'inpakken' met stro bij de bodem, om te bescheremen tegen de vorst. Zal het overbodig zijn, of juist een must? het gaat dan om allerlei bessensrtuikjes (klein) die vorige week pas de grond in zijn gegaan. Kleine fruitboompjes die 1- 2 maanden staan. Lavendel die vorige week is geplant. Ik heb ook meerdere frambozenplanten en een doornloze braam. Allemaal nog jong en hooguit 3 maanden geleden geplant. Ik weet dat die laatste 2 normaal haast niet dood te krijgen zijn, maar geldt dat ook voor pas geplante planten?
 15. Jeetje wat een hoop reacties, bedankt allemaal! Ik ga ze allemaal even googlen en kijken welke ik nog meer ga kopen. Leuk!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...