Jump to content

Wout Weegbree

Members
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Leiden
 1. Ha RobO, En juist daarom is het bordenbosje zo mooi... De boomstammen waarop de borden vastzitten lopen uit, het worden boompjes, een groen geheel, en je snoeit wat takken weg om alleen het noodzakelijke te laten zien. Dat valt dan echt op... En we hebben tuinders die echt wel zeggen "heb je niet gezien dat ..." Overigens, je ziet de borden alleen vanuit de inrij-richting, vanuit de tuinen zie je dus niets. Alleen een wilgenbosje.
 2. Het duurde een jaar, maar nu is het zover: a.s. donderdag is het "Blije bijendag" Opening van de bijenplek in de OTV-kantinetuin. Met de eerste kasten, demonstraties en van alles wat met bijen van doen heeft. En op de plek die in een eerder bericht te zien was. Eelco, onze eigen OTV imker Iedereen heeft zijn tuin vol staan met bijenplanten, dus is iedereen blij!
 3. Dat lijkt me waanzinnig leuk in de kantine-tuin! Gezocht wordt dus een ent-deskundige bij OTV , of wil jij behalve in je eigen tuin dit ook gaan doen in de kantinetuin? Is maar een paar meter lopen . Kortom wat is nodig? Een ent-stam (?) een ent-deskundige en OTV-tuinders die een tak willen laten aan-enten. Het wordt lente, dus binnenkort in de kantine(-tuin) een "toevallige" bijeenkomst om een boom op te zetten.. Wie doet mee??? (ik wel) Toegevoegd 18 februari Zit ik op het MOESTUINForum, vergeet ik iets heel belangrijks: https://www.moestuinforum.nl/search/gsearch_body.html?q=enten de link naar enten!!
 4. Is vermaakrecreatie het grand café van nu?? Niet alleen in de Oostvlietpolder, maar ook in nabijgelegen polders kan het niet op. Een kleine inventarisatie: Zoeterwoude met het Recreatief Transferium en een La Place aan de andere kant van de A4 ten oosten van de Oostvlietpolder. De nieuwe infrastructuur, inclusief een nieuwe carpoolplaats, is aangelegd en het hoofdgebouw is klaar. Behalve het restaurant van La Place komen hierin ook een dependance van Electric Fun, een fietsverhuurder uit Leiden, en een dagbestedingslocatie voor zorginstelling Swetterhage (Gemiva-SVG Groep).... streekwinkel Boer en Goed.... en een informatiecentrum. Aan de inrichting van het omliggende terrein wordt momenteel nog gewerkt. Er is een speeltuin voor jonge kinderen met een speeldernis (natuurspeeltuin) voor de jeugd en een Toeristisch Overstappunt (kortweg TOP). Ghoybos wordt recreatiepark Over een nieuwe inrichting van het bos, aan de rand van Kaag en Braassem en Leiderdorp, wordt al sinds 2005 gesproken. Het bos heeft alle ingrediënten om een toeristische pleisterplaats te worden. Het is bijzonder goed bereikbaar voor auto’s (via de rijksweg A4 en provinciale weg N446), wandelaars (via wandelroute Wijde Aa en het nog aan te leggen Blauwe Polderwandelpad), fietsers (fietsknoppunt 38), sloepen (de Alkemaderoute en Veender-Lijkerpolderroute) en skaters (Braassemroute). Ook wordt nog hard gewerkt aan nieuwe routes, zodat het Ghoybos straks bijvoorbeeld goed bereikbaar is vanaf het Leidse Singelpark. Naast het bos ligt de nieuwe pannenkoekenboerderij en het A4-informatiecentrum aan de overkant wordt een recreatiecentrum. Tussen de in slagorde geplante bomen zijn verschillende initiatieven welkom. De naastgelegen agrariër wil in een deel van het gebied koeien laten grazen. Ook wordt er al gesproken over een theetuin. Natuurvereniging Vanade heeft haar diensten al aangeboden, net als Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap. (http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article26669983.ece) Ruim 6 ton voor betere ontsluiting polder ROELOFARENDSVEEN - Kaag en Braassem krijgt 663.000 euro uit het Regionaal Investering Fonds voor acht ’groenprojecten’ die de recreatie in de ’Leidsche Ommelanden’ moeten bevorderen. Het meeste geld gaat naar een fietspad door de Blauwe Polder (vanaf de Zijldijk richting Oud Ade) en de verhoging van de Meerbrug bij Nieuwe Wetering. (http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/rijnenveen/article19031163.ece/Ruim-6-ton-voor-betere-ontsluiting-polder) De Vlietlanden ... etc, etc.... Als je binnenkort nog een polder wil zien zal je heel ver (met de auto) moeten zoeken. Of in de archieven duiken?
 5. Dat had ik nog niet gehoord? Hoe kom je daaraan dat er twee gebouwd worden???Hallo Eelco. Dat werd tijdens de opening op 27 november 2013 van de stal op de Vlietweg 80 verteld. Die stal moet het TOP, Toeristen Opstap Punt gaan worden. Centraal rond deze stal zullen er allerlei recreatieve en natuureducatieachtige zaken worden ontwikkeld. De TOP gaat het punt worden waar je je elektrische fiets kunt opladen, waar campers kunnen staan waar wellicht een kleinschalige camping kan komen. De stal moet plek kunnen gaan bieden aan vergaderingen, openlucht theater en een openlucht bioscoop. Daarnaast is er in het Vogelhoff al een betonplaat geplaatst waarop een bijenstal zal wordengebouwd. ( Zie ook: https://www.moestuinforum.nl/kermis-in-de-oostvlietpolder-t11786.html ) Hier staan volgens mij nu al kasten van een Roomburg-imker. Dus wat er precies bedoeld wordt?? Meer details moet je aan Harmen vragen.
 6. In dat rustige vogelreservaat wil heel Leiden dus allerlei evenementen gaan doen? En dat niet alleen, de gemeente heeft ook andere plannen: Bent u daar nog??Dat gaat nog heel druk worden in onze polder en vooral op de Vlietweg. En ook nog willen concurreren met "la Place" in Zoeterwoude en "de tuin van de smid" in Cronensteijn en de Vlietlanden... Wat denken jullie, gaat dat wat worden? Meer informatie bij (o.a.):http://www.vriendenoostvlietpolder.nl/downloads/vvo.html
 7. Heeft OTV net besloten om een bijenstal te gaan bouwen in de kantinetuin, komt het bericht dat de gemeente Leiden en het Zuid Hollands Landschap twee bijenstallen willen gaan bouwen in de Oostvlietpolder. Eén in 't Vogelhoff en één nabij de oprit naar onze tuinen. Misschien gaat al dat gezoem de A4 en N11 overstemmen? Schiphol zal ook rekening met al die vliegbewegingen moeten gaan houden. Maar hoe meer bijen hoe mooier de polder, zeker als we er ook veel bloemen planten. Voor meer informatie: http://www.voorjebuurt.nl/project/bijenoase Eerst onze eigen stal maar gaan bouwen? Iets anders... ? In 't Vogelhoff wil de gemeente Leiden en het Zuid Hollands Landschap meer recreatieve en natuureducatieve zaken ontwikkelen (brrr...). Ook in de rest van de Oostvlietpolder moet het duurzame groen vermarkt gaan worden. Maar het gaat toch om een rustig vogelgebied?? Reacties graag op het nieuwe onderwerp "Kermis in de Oostvlietpolder?": https://www.moestuinforum.nl/kermis-in-de-oostvlietpolder-t11786.html
 8. Dus veel bloemen op alle OTV-tuinen, én ook een bijenstal. Lees meer op: http://www.milieufederatie.nl/NatuurenMilieuZuid-Holland/Nieuws/NatuurenLandschap/Bijensterfte_in_Zuid-Holland_het_hoogst.aspx
 9. In mei 1991 is een tuinster door een zwerm bijen, die op een tuin bij OTV werden gehouden, aangevallen en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het houden van bijen is sindsdien niet meer toegestaan. In 2005 werd het weer (tijdelijk) toegestaan om bijen te houden op een afgeschermd stuk aan het eind van het complex. Deze bijen waren volgens de imker van een minder agressieve soort. Sinds 2009 is de imker ermee gestopt. Er zijn bij OTV tuinders die graag weer een imker met bijen op het complex willen, zoals op de laatste ledenvergadering te horen was. Wat vinden jullie (OTV tuinders) hiervan? En waar zouden kasten (bijenstal) dan moeten komen? Klik op de antwoordknop om te reageren.. Kijk voor meer Leidse informatie op http://www.imkersleiden.nl/
 10. Een gebods-verbodsbos, een woud van borden. Kortom hoe meer geboden en verboden hoe mooier de entree van OTV. Probeer zoveel mogelijk geboden en verboden met standaardborden te verbeelden. Maak zelf "leuke" pictogrammen als het nodig is en gebruik tekstbordjes (QR-code) als het niet anders kan. Zet in de linke berm van de OTV-ingang dikke levende wilgentakken in een groep(je). Bevestig hieraan alle borden op zo'n manier dat ze allemaal min of meer te zien zijn. Zo maak je een "woud van borden", "het verbodsbosje" etc. Als de wilgen gaan uitlopen zal er af en toe in dit bos gesnoeid moeten worden en eventueel wat borden worden verhangen anders zien we door de bomen het gebodsbos niet meer. En zodra er een nieuwe regel komt met bord dan wordt het bos nog mooier. En dan nu regels verzinnen die een bord nodig hebben bij de oprit!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...