Ga naar inhoud

Piroska

Members
  • Aantal items

    3222
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door Piroska

  1. Piroska
    Een kleine update:
     
    Er is niet veel te vertellen over de moestuin(en)
     
    In de tuin beneden ( de oude moestuin) staat nog wat palmkool, spruitjes en boerenkool. De knoflookjes komen al boven de grond en het aardbeienbed ligt er prima bij, de planten leven nog al zijn ze nu even bedekt met een laag sneeuw. Erg koud is het hier niet geweest behalve rond de jaar wisseling, toen zaten we tegen de min 20. Momenteel is het rond het vriespunt overdag en in de nacht enkele graden er onder.
     
    Bij het nieuwe huis ben ik hard bezig de moestuin aan te leggen, ik leg eerst karton en krant, daarop een enorme laag haksel, daarop stro en daarop komt dan tuingrond. Ik ben pas op een vierde van het geheel en dan pas bij de kranten en het haksel. Helaas ben ik 6 weken ziek geweest en kon ik bijna niks doen. Nu ligt er sneeuw en de komende 2 weken blijft het sneeuwen en koud. Geen fotoos daar dus van en geen werk aan de tuin.
     
    In huis ben ik net begonnen met het voorkiemen van de erwten en kapucijners, ook heb ik sla, prei en ui gezaaid in champignonbakken, deze staan tussen het dubbele glas in de hal, lekker fris en licht en als de zon schijnt wat warmer Als het niet meer vriest gaan de bakken de kas in De kas is helaas helemaal ingescheurd, er zat UV-bestendig plastic op, goed voor 5 jaar, maar na 1 jaar zijn de katten er al doorheen gezakt en is het gehele dak stuk. Het was vast niet de bedoeling dat er katten overheen gingen lopen maarja, hou die maar eens tegen. Dit jaar wat goedkopere folie kopen die 1 jaar meegaat, ik hoop dat we dat ergens goedkoop kunnen vinden.
     
    In de kas staat de andijvie die ik in oktober zaaide, dat had ik vorig jaar ook gedaan, dan in de tuin, en daardoor kon ik al erg vroeg in het seizoen andijvie eten. Ook staan daar de in oktober gezaaide tuinbonen aquadulce, en winterpostelein en veldsla. De laatste 2 kunnen binnenkort geoogst worden.
     
    Deze week kochten we 3 biggetjes, een leuke mix. Papa een mangalica x Pietrain en mama een wit Hongaars varken. De varkentjes zijn wittig met roze oren, grijs gevlekte ondergrond en met iets meer beharing dan een normaal varken. Helaas zijn ze nog heel erg schuw, ze zijn er pas 2 dagen. Ik geef ze 2x per dag op vaste tijden eten en ze rennen al iets minder hard voor mij weg. Mochten ze tam worden dan mogen ze de tuin in om te spelen en te wroeten. Voor de zekerheid gaat er dan stroom op het gaas om de tuin want ik wil niet dat ze door het dorp gaan rennen.
     
    Bij een kippenfokkerij heb ik " uitgelegde" kippen besteld, dat zijn kippen van 1 jaar die nog prima leggen maar te weinig voor de industrie. Deze worden over 2 weken langs gebracht een stuk of 15 of 20, ze zullen er wel toegetakeld uit zien maar die knappen vanzelf wel op. De kippen mogen in de halfopen schuur van 6x6 waar ik dan ook allemaal hoekjes maak, verdiepingen en legnesten zodat ze meer ruimte krijgen. Later komt er nog een uitloop maar op dit moment is daar even geen tijd voor. Er moet nog zoveel gebeuren hier.
     
    Volgende week begint het echte zaaien, de pepers en de paprika;s en de aubergine worden het eerst gezaaid. Ik heb de soorten al uitgezocht, 5 soorten aubergine, 5 soorten paprika en hum... 50 soorten pepers. Misschien moet ik nog wat strepen in die laatste maar dat komt tijdens het zaaien wel. Ik kan het in elk geval wel allemaal kwijt, er zijn binnenkort 3 moestuinen en een heleboel stoepjes op de zon voor emmers en potten.
    Een stuk of 8 peperplanten van vorig jaar heb ik overwinterd, ze zien er niet al te mooi uit maar hier en daar komen alweer nieuwe blaadjes aan en ook zitten er bij regelmaat nog rode pepers aan. Ik heb ze helaas niet op de foto gezet, komt volgende keer wel.
     
    Hier de enkel fotoos van de tuin en de dieren:
     

     
    spruitjes in de tuin.. pff ik zie dat hij weer gedraaid is, kan er niks aan doen, op de pc staat hij recht.
     

     
    andijvie in de kas, daarachter de tuinbonen waar helaas een enorme pup overheen gelopen is dus ze waren plat en groeien nu weer omhoog, allemaal de bocht om dus.
     

     
    veldsla
     

     
    postelein
     

     
    knoflookjes
     

     
    tokkie
     

     
    Jeti de nieuwe pup beneden
     

     
    Jeti, pas 4 maanden en al hoger dan de kruiwagen! In de kruiwagen 2 pompoenen die niet meer helemaal goed zijn, de goede helft doe ik in stukjes aan de Betsy's
     

     
    Nestje van de Betsy's
     

     
    nog een keer
     

     
    voor de eerste keer graan eten, ze gingen helemaal uit hun dak! De trog stond aan de andere kant van de stal na afloop
     
    tot slot een paar fotootjes van de sneeuw, het is en blijft toch mooi!
     

     
    tuin nieuwe huisje, met de stretcher waar ik ruim een week geleden nog lekker in het zonnetje lag
     

     
    straatje naar beneden, beneden aan de dwarsweg ons andere huisje met de oude moestuin erachter
     

     
    buurhond was blij mij te zien
     

     
    tuin huisje beneden
     

     
    En speciaal voor de Erny, Mudi!!!!!!
  2. Piroska
    Hier is inmiddels al een aantal dagen nachtvorst geweest, niet al te veel, enkele graden maar toch genoeg om de pompoenen af te doen sterven en de vijg zijn blad te laten verschrompelen. Ik had vlak ervoor gelukkig al veel pepers in potten binnengezet en ook een aantal uitgegraven en in potten gedaan, die ook in de vensterbank gezet.
    Het is verder stralend weer, vandaag zelfs 20 graden, morgen weer dus alles rijpt lekker af achter het glas.
     
    In de folie-kas heb ik een paar pepers en paprika laten staan en daar heeft het gelukkig niet gevroren, ze staan er nog prima bij. De komende weken is geen vorst meer voorspeld dus ik heb goede hoop in nog een flink aantal gekleurde paprika en pepers.
     
    Omdat ik afgelopen jaar veel last van Phyto ( of een andere schimmelachtige ziekte) had bij tomaten en aardappels hebben we op een verwilderd stuk land van ons een klein stukje verderop aanstalten gemaakt voor een nieuw aardappelveldje.
    We hebben eerst de woestenij gemaaid met de bosmaaier, daarna het groen geharkt en een stuk zeil van 80m2 over de grond gespannen en met haringen vast gestoken. Zo hoop ik in het voorjaar wat makkelijker alle wortelstokken en dood onkruid uit de grond te kunnen halen en de boel wat te kunnen spitten, wat op dit moment werkelijk onbegonnen werk is.
    Op dit stukje grond komen dan de aardappels en wat rijen tomaten.
     
    Ik mocht dit jaar geen zaad meer kopen van mijzelf vooral niet van pepers of tomaten maar gisteren vond ik toch wel een leuke website, tja ik WAS daar per ongeluk , dus ik ben mijn boekje te buiten gegaan en heb weer een flink aantal pepers en tomaten gekocht die ik komend jaar natuurlijk allemaal wil gaan zaaien.
     
    Dit is de site: http://www.tessgruun.eu/webshop/188685-tomaten
    Voor mensen die ook GEEN tomaten en pepers meer mogen kopen van zichzelf
     
    In de kas heb ik een tijdje terug wat bladgroen gezaaid en dat komt op, raapsteeltjes, snijbiet, wintersla, andijvie etc. Vrijwel alles kan wel wat vorst verdragen dus ik hoop in de winter nog wat groen te kunnen eten.
     
    De Nieuw-Zeelandse spinazie in de kas blijft ook maar door groeien, zelfs de uitlopers die onder de kas vandaan piepen zijn goed door de nachtvorst gekomen. De spinazie zelf staat in bloei, al moet je heeeeel goed kijken het is echt een ienieminie bloempje. Ik vraag mij af hoe daar zo'n groot zaadje uit kan komen, ik hoop wel zelf zaad te kunnen oogsten, ik wacht af hoe het verder gaat met dat bloempje.
     
    Pics:
     

     
    Het zeil op het verwilderde landje
     

     
    Omdat het nogal oranje is heb ik al het maaisel van eronder er maar op gelegd zodat je het niet meer ziet.
     

     
    Pepers in de vensterbank
     

     
    Genoeg zon om af te rijpen
     

     
    opkomend bladgroente in de kas
     

     
    Cseresnye rood in de kas, begint net te kleuren
     

     
    tomaatpaprika bijna rijp
     

     
    nog enkele te gaan
     

     
    Almapaprika ( appelpaprika)
     

     
    Ook nog bloeiend, die gaan het niet halen vrees ik voor de kou komt.
     

     
    snijbiet
     

     
    raapsteeltje, geloof ik
     

     
    NieuwZeelandse spinazie
     

     
    Spruitjes, al 1x van gegeten
     

     
    vergeten kolrabi komt steeds hoger op de pootjes
     

     
    savooiekool met knaaggaatjes
     

     
    Deze Kapia staat buiten de kas, de plant is wat slap door de vorst maar de vrucht is nog goed.
     

     
    goudsbloemen zijn weer begonnen
     

     
    Hertshoornweegbree, ik heb er laatst een hap van genomen maar ik weet niet of ik er nou wel wat aan vond, bitter en taai..Misschien het verkeerde moment van het jaar om te proeven?
     

     
    Venkel to be
     

     
    knolselders, mogen staan tot ik er trek in krijg.
     

     
    Boerenkool, voor het eerst, hij doet het uitstekend!
     

     
    koolwitrupsje op de o.i. Kers
     

     
    o.i kers, een gedeelte dood door de vorst een ander gedeelte bloeit uitbundig nog.
     

     
    begin september aangelegd aardbeienveldje, ze zijn inmiddels allemaal gaan uitlopen en het is een warboel geworden terwijl ze echt heel netjes op afstand van elkaar stonden.
     
     

     
    De vijg, slap en dor na de vorst, ik heb nog net 3 vijgjes kunnen eten dit jaar.
     

     
    het ieniemini bloemetje van de N.Z. spinazie
     

     
    vergietje spinazie geoogst vandaag.
  3. Piroska
    Het seizoen is vrijwel voorbij, na een verschrikkelijk natte zomer met 4x een overstroomd land en delen van de moestuin ben
    ik haast blij dat de winter er aan komt
     
    De temperaturen zijn momenteel heel erg hoog voor de tijd van het jaar en dat is maar goed ook want nu kunnen al mijn
    pepers en paprika;s mooi afrijpen.
     
    In de tuin staan verder nog wat kolen: rode, witte, savooie, boeren, spruit en palmkool al worden sommigen daarvan flink
    opgegeten door de rupsen van het koolwitje. Grappig is dat ik merkte dat diezelfde rupsen ook helemaal gek zijn op het blad
    van de o.i. kers. Mijn tuin staat momenteel vol met oi kers dus die werkt als een mooie afleiding.
     
    In de kas staan nog enkele pepers en paprikas af te rijpen, NZ spinazie, klaroen, zoethout en de kiwano, hier in huize Piroska
    ook wel de KUT-Kiwano genoemd. Het plantje zette ik in het voorjaar tegen een draadje in de kas, naast een citroenkomkommer,
    ze mochten elk hetzelfde draadje gebruiken om naar boven te klimmen en boven aangekomen konden ze elk hun kant opgaan.
     
    De citroenkomkommer groeide snel, kreeg bloemen, vruchten en stierf af. ( ik vond ze niet lekker trouwens, geen herhaling hier)
     
    De Kiwano groeide langzaam, bloeide en bloeide, groeide verder en bloeide. Dit duurde wel 3 maanden, en geen enkele vrucht. Juist
    toen ik dacht wat een hopeloze plant het wel was begon het ding te woekeren, de HELE kas werd in no-time ingepikt en bezet
    door de kiwano, andere planten werden begroeid, hij ging kriskras door de hele kas, OVERAL kiwanoslierten. ENNNN
    hij kreeg vruchten, geweldig mooie maar verschrikkelijk stekelige vruchten. De kas hangt er mee vol.
    Momenteel zijn ze nog niet rijp want ze zijn groen, maar wel te eten. Ze smaken heerlijk naar komkommer en dat is zo in
    oktober helemaal niet verkeerd want de komkommerplanten zijn allang afgestorven hier. Ik hoop dat er nog een paar afrijpen
    zodat ik ze rijp ook kan proeven.
     
    Nu het Kutte van de Kiwano: behalve dat hij dus totaal geen ruimte laat voor andere planten in de kas en al het licht wegneemt
    zitten er aan de stengels heel gemene haartjes die verschrikkelijk jeuken en branden. Het is voor mij haast onmogelijk
    om achterin de kas te komen zonder gek te worden van de kriebel.
     
    Ik had ook een kiwano in de tuin staan maar deze is heel langzaam gegaan en heeft nog geen enkele vrucht, dus dat zal hem niet meer
    worden dit jaar. Ik zal dus moeten bedenken waar ik volgend jaar mijn kiwano ga zetten, in de kas en heeeel goed snoeien en in de gaten houden
    of een andere beschutte plek in de tuin zoeken.
     
     
    Hier de tuinfotoos: ( weer deels verdraaid, maar kan het niet verhelpen helaas met die stomme windows 8.)
     
     

     
    Winterandijvie, voor in kas en tuin.
     

     
    chiltepin begint te kleuren
     

     
    black from Peru ook eindelijk
     

     
    peper zonder label, ik denk een Yatsufusa
     

     
    herfstasters voor de leemoven
     

     
    tomaat cerise begint aan de 2e ronde
     

     
    met zelfs een heuse tomaat!
     

     
    Ook de Pequin peper doet mee, begint weer knoppen te maken
     

     
    de kamperfolie gaat weer bloeien, alle planten denken dat de zomer begonnen is, zo lijkt het ook we hebben al een paar weken 25+ graden en geen regen.
     

     
    Dit zou een meloentje moeten zijn, lijkt toch meer op een table king of iets dergelijks. Hij is slechts 15cm.
     

     
    groene Hongaarse Patisson gaat nog eventjes door, wel heel langzaam maar er blijven toch steeds nieuwe vruchtjes komen.
     

     
    Tonda padana groeit gezellig in de kersenboom, die overigens al vanaf juli geen blad meer heeft, ik hoop dat hij niet dood gegaan is van het verschrikkelijk weer hier. Ik ga het zien in het voorjaar.
     

     
    Fictor in de vijg
     

     
    Bloedzuring, een prachtig blad maar pffff qua smaak niet interessant, vies zelfs.
     

     
    Hongaarse pittige peper, vooral groen hier veel gebruikt, heerlijk!
     

     
    Er stond Mme Jeanette op het label ( moeilijk he Piros, labelen ) Maar het leken wel rode paprika;s zo groot ook sommigen.
    bij het proeven toch wel duidelijk een peper, IEKKKKK, niks geen zoete paprika. Ik ga nu voor Aji umba rood, iemand anders nog suggesties dan hoor ik het graag!
     

     
    veldje tv-paprika, ik weet niet zo goed wat ik daarmee moet doen behalve lecsó maken.
     

     
    De palmkool, foto WIL gewoon niet rechtop wat ik ook doe.
     

     
    boerenkool
     

     
    De halve moestuin ingenomen door de oi kers, erg mooi en ook wel handig ivm onkruid. Binnenkort alle zaadjes oogsten voor "kappertjes" want het zullen er wel veel zijn.
     

     
    Zelfs dit mini-plantje bloeit
     

     
    bloeiende dropplant
     

     
    malva met bijtje, het lijkt wel voorjaar
     

     
    tomatillo dit jaar voor het eerst, hij is erg klein maar doet het prima, hij mag volgend jaar terugkomen.
     

     
    Aspergebed, dit jaar gezaaid, groene.
     

     
    De bataten, ik had ze gevraagd het rek in te groeien maar ze weigeren, ze willen ECHT over de grond. Dit jaar voor het eerst geplant, ik hoop dat het wat wordt met de knollen, voorlopig komt er geen nachtvorst dus ze mogen nog een tijdje blijven staan.
     

     
    prei die ik tussen de tomaten had gezet, tomaten zijn inmiddels uit de grond en de prei groeit lekker door.
     

     
    vergeten kolrabi
     

     
    Kapia;s
     

     
    Een toch nog ergens gevonden romanesco-courgette~ Ik heb dit jaar vrijwel geen courgettes gegeten omdat de slakken mij voor waren telkens. Deze mag rijpen voor het zaad, hij is de enige in de buurt dus grote kans op zaadechtheid. Hmz, ben alleen bang dat juist DAAR waar het zaad zit/komt de versmalling zit.
     

     
    spruitkool
     

     
    Nieuw Zeelandse spinazie kruipt de kas uit. Ik had hem dit jaar voor het eerst en vind het een erg fijne plant, hij groeit enorm snel aan na oogsten en gaat een heel seizoen mee, super!
     

     
    Nou daar istie dan, de Kiwano! Let wel, dit is dus maar 1 plantje.
     



     
    Hier de gemene stekelige haren. Op de achtergrond tomaatpaprika Alexander die nog rood moet kleuren.
     

     
    ook in de kas de gele cseresznye
     

     
    Yatsufusa met behoorlijk wat rechtopstaande pepers, mooie plant.
     

     
    Overal opkomende tomatenplantjes van gevallen rotte tomaten.
     

     
    oogst van gisteren
     

     
    tot slot de Hortentia die dit jaar niet gebloeid heeft maar nu wel prachtige herfstkleuren krijgt.
  4. Piroska
    Nah, dan maar weer een update al is de lol van de tuin er een beetje af door de verschrikkelijke zomer die we mee maken. Nouja, we moeten alles een keer meemaken dus het is niet anders maar zo erg als dit hebben we alle 8 jaar dat we hier zijn nog nooit meegemaakt. Vrijwel elke dag regen, alles onder de schimmel, miljoenen slakken die alles opeten. Alles verrot in de tuin, de bomen laten allemaal al maanden hun blad vallen, de bladeren van alle bomen zijn bruin gespikkeld, geen idee wat het is maar gezond ziet het er niet uit.
     
    Afgelopen week zagen we vissen zwemmen op ons grasveld achter, helaas geen foto van gemaakt maar erg bijzonder. En dan niet te spreken over de miljoenen muggen die ons teisteren.
     
    In de tuin doe ik niet veel meer, ik word er telkens wat triest van maar een beetje onkruid wieden en slakken knippen doe ik nog wel.
     
    De pompoenen en alle pepers en paprikaas doen het gelukkig uitstekend, ook wacht ik vol hoop op de bataten die al een behoorlijk stuk tuin bezet hebben.
     
    Hier de fotoos:
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  5. Piroska
    Nu dan eindelijk weer een update uit Hongarije!
     
    Na wekenlange internet en laptopproblemen ben ik nu weer online met een nieuwe laptop. Het is nog even pielen met windows8 maar het meeste lukt wel. Ik vrees dat een deel van mijn fotoos gedraaid zullen zijn. Ze staan recht op mijn computer maar komen dan scheef op het forum, als ik ze dan de juiste kant op draai in mijn map en opnieuw plaats staan ze nogsteeds scheef, als iemand een oplossing weet, dan graag!
     
    De tuin is een drama, al 9 weken hebben we dagelijks of anders wel om de dag regen en onweer bij temperaturen van 30 graden of meer. Alles is aan het schimmelen, fruit verrot al aan de boom, alle tomaten zitten onder de schimmel zowel Phyto als bladvlekkenziekte (vreemd want die houdt toch van koelere temperaturen dacht ik) Ook dit jaar voor het eerst in 8 jaar phyto op de aardappels gehad, hoewel ik er nog niet helemaal zeker van ben of dat het is. De zieke aardappels beginnen opeens weer mooi groen loof aan te maken en gaan bloeien en de zieke tomaten ( ik heb niet alles gerooid) geven heel veel rode gezonde tomaten. Helaas zijn de meeste niet echt lekker want wat smakeloos en soms melig. Mijn eerste rode peper heb ik ook gegeten en die had een scoville van NUL
    De pepers en paprika's doen het overigens wel redelijk en de aubergines ook alleen alles is zooooo LAAT en langzaam. Vorig jaar had ik bossen met klimbonen waar ik niet tegenop kon eten, dit jaar 3 sprietjes met elk 1 boon, de kouseband is al 2 maanden lang 10 cm hoog, geen beweging in te krijgen, maar gaat niet dood. Het is echt hopeloos hier. Toch eten we wel elke dag uit de tuin, ook omdat we nog veel weckpotten met tomatensaus van vorig jaar hebben, en we courgettes erg lekker vinden
     
     
    Wat het heel goed doet is de augurken, komkommers, pompoenen en courgettes, nu doen die het altijd wel maar dit jaar dus echt extreem goed.
     
    Het lijkt erop dat we nu weer een paar dagen droog weer krijgen, ik ben benieuwd of de tomaten dan wel lekker worden en de schimmels weer wat verdwijnen. Ook in huis is alles 1 schimmelbak, de schoenen op de plank zijn groen, de boeken in de kast, de matras, echt niet te geloven en nog nooit meegemaakt!
     
    Hier dan de fotoos:
     

     
    de aardperenhaag, nog niet zo hoog geweest, ze beginnen nu ook eindelijk te bloeien, vorig jaar in juni al.
     

     
    mais, ik heb 3 soorten staan maar heb ze door elkaar gezet, bantam, azteken zwart en een rooie, ik ben benieuwd welke welke is want sommigen hebben wel 3 kolven per stam, normaal heb ik er meestal maar 1 per stam. Nog heel even wachten en dan weet ik het.
     

     
    mijn saliestekje doet het geweldig, ik ga er weer een stek van nemen zodat ik lekker veel salie op verschillende plekken krijg, deze heeft prachtige reuzegrote bladeren en smaakt super.
     

     
    stukje bloementuin
     

     
    cerise tomaat, de enige die echt lekker smaakt op dit moment. Staat onder een afdak en is ook nauwelijks ziek.
     
     

     
    tja
     
     

     
    pequin from mexico van Stan, ook op de stoep, al vol vruchtjes, nu nog op de kleur wachten.
     

     
    de blauwe druif
     

     
    vorig jaar van mijn dochter gekregen clematis gaat hard.
     

     
    zoete uien
     

     
    beetje oogst van gister
     

     
    nog wat
     

     
    eerste lading vlierbessen zijn geplukt
     

     
    en verwerkt tot siroop
     

     
    a lonely perzik, vorig jaar heeft het boompje teveel gegeven dus dit jaar deed hij maar even niks
     

     
    snackkomkommer
     

     
    augurkjes
     

     
    uiteraard een doorlopende slakkenplaag al eten de eenden er best veel op gelukkig.
     

     
    dancing with smurfs, weinig aangetast, lijkt een redelijke resistente plant te zijn
     

     
    bloeiende amish deertonguesla voor zaad.
     

     
    bewoner van de moestuin
     

     
    bataten
     

     
    de capucijners en erwtjes hebben zichzelf uitgezaaid en klimmen alweer het rekje in
     

     
    witte uien Snowball
     

     
    stukje tuin met woekerende pompoen
     

     
    malva in de vijg
     

     
    candyrooster pompoen
     

     
    tomatenleed
     

     
    met dan toch nog een paar rijpende en niet rottende tomaten
     

     
    stukje tuin met kool en achter de candyrooster pompoen die hek, tuin en vlier veroverd.
     

     
    Hongaarse tv-paprika
     

     
    appelpaprika
     

     
    aztekentabak
     

     
    witte kool
     

     
    slakkenkool
     

     
    trosje komkommers
     

     
    cseresnye-pepertjes
     

     
    black pearl is wat later, gaat nu net bloeien
     

     
    superhete Hongaarse peper
     

     
    de aubergine is heel erg laat, gaat nu pas bloeien
     

     
    niet gelabelde pompoen wie het weet mag het zeggen ( Geedee?) Kan flatboer Ford zijn of anders misschien de Nagydobosi? Mooi is hij in elk geval wel en erg productief.
     

     
    Khiva-komkommer uit de Himalaya die ik Chiva-komkommer noemde en zodoende niet wist te vinden op internet, ik heb er nog een heel topic over geopend. Deze jongen/dame mag hangen tot volledig rijp ivm het zaad, de anderen die er al aankomen eet ik als ze nog klein en groen zijn.
     

     
    citroenkomkommer, leuk om te zien maar kwa smaak vind ik er niks aan eigenlijk.
     

     
    Azoyschka-tomaat ( verkeerd geschreven denk ik) mooi afgerijpt aan een verder compleet overleden plant.
     

     
    de mammoetprei groeit retelangzaam, ik vergeet er ook aandacht en zorg aan te geven de laatste weken, ik hoop dat hij gaat smaken
     

     
    Brahmakuiken eerste broed dit jaar
     

     
    brahmakuiken 2e broed dit jaar, en dan lopen er nog 2 rond van de 3e broed
     

     
    pompoen Fictor heeft zichzelf uitgezaaid op de composthoop, zo te zien in originele staat, geen kruising dus.
     

     
    de "ronde" courgette van Geedee (eigen zaad, dus mogelijk kruising) heeft een erg leuke peervorm gekregen, smaakt uitstekend!
     

     
    van dichtbij ( en op zijn kant, zucht)
     

     
    de vijg doet zijn best, het hangt van de vorst in het najaar af wanneer die invalt of we kunnen oogsten, in Hongarije is het meestal maar 1x per 5 jaar dat het lukt, bij ons nog nooit, ze staan er nu 5 jaar dus alle hoop is op dit jaar gevestigd
     

     
    kolrabi
     

     
    zieke aardappels worden weer mooi groen ??
     

     
    en gaan bloeien
     

     
    maar als je even niet oplet heb je dit...
     

     
    ziek blad bovenkant
     

     
    ziek blad onderkant, Phyto?
     

     
    rode kool, tenminste dat WAS het
     

     
    Magnolia van slag, ging 4 maanden te laat bloeien en de bloemen waren al rot voor ze helemaal opengingen.
     

     
    tomatendrama in de kas
     

     
    tomate Russe
     

     
    De Berao black
     

     
    verder erg veel van deze
     

     
    Den Schimmel
     

     
    bladvlekkenziekte op tomaat
     

     
    kapia puntpaprika
     

     
    druivenstekje van vorig jaar mag komend jaar de grond in
     

     
    toch nog geoogste tomaatjes
     

     
    geinige aardappel
     
    en voor als het lijkt of het wel meevalt met de nattigheid:
     

     
    ons droge stookhout
     

     
    ons kampeerveldje
     

     
    ons net opgehoogte pad in het bos
     

     
    wandeling op het achterland
     

     
    de hondenuitlaatplek, poepen ho-maar!
     

     
    slakken gevlucht voor het water, hopelijk de rest verzopen
     

     
    en dit is onze vuurplaats...
  6. Piroska
    De afgelopen week heb ik hulp van 4 mensen uit Nederland gehad. We hebben veel gedaan maar niet veel in de moestuin behalve knoflook geoogst en gevlochten en groente geoogst om te eten.
    Na een week met ook behoorlijk wat regen ben ik een dag bezig geweest alle onkruid te verwijderen, vooral gras kwam er overal op, wat niet gek is want waar de moestuin is was eerder dit jaar nog een gedeelte grasveld.
     
    De aardbeien zijn op hun eind en ook de erwten en kapucijners zijn voorbij. Alleen de paarse peul doet het nog aardig al laat ik nu alle peulen hangen voor het zaad, het zal nog even duren voor dat dat rijp en droog is.
     
    Ik wacht met smart op de tomaten, er hangen er honderden maar allemaal nog groen dus ik moet nog geduld hebben helaas.
     

     
    de geoogste en gevlochten knoflook
     

     
    bloementuintje
     

     
    de tomaten in de kas groeien hard, sommigen zijn al 2.50 hoog
     

     
    1 van de vele planten waar het labeltje van verbleekt is, dit is denk ik de green zebra.
     

     
    1 van Bit zijn Oekrainers
     

     
    bloeiende citroenkomkommer met 1 vrucht
     

     
    zoete Hongaarse peper voor milde paprikapoeder, deze peper heeft geen scherpte maar alleen de vorm van een peper
     

     
    Dancing with smurfs, zwarte tomaat, begint heel voorzichtig te verkleuren
     

     
    Een gevonden courgette in de tuin, op de achtergrond rechts de tabaksplant
     

     
    3 nieuwe kuikentjes
     

     
    bedje met buitentomaten, prei en winterwortel
     

     
    Volgens mijn labelkunsten zou dit de honingtomaat moeten zijn maar hij is ofwel erg ziek ofwel is het gewoon de indigo Rose
     

     
    De erwtjes (wieringer langstro) klaar om zaad voor volgend jaar te winnen
     

     
    op de plek van de erwten heb ik nu de bataten neergezet, ik ben wat laat dus ik ben benieuwd of het nog wat wordt dit jaar. Ik hoop ze het klimrek in te krijgen.
     

     
    de witte ui Snowball gaat opeens erg hard, het loof is nog helemaal groen dus ik denk dat ze lekker groot worden.
     

     
    Het stikt van de mierennesten in de tuin, ik geloof niet dat deze ui dat erg leuk vindt maar erg veel schade doen ze niet gelukkig dus ze mogen gewoon blijven, ik zou ook niet weten hoe ik ze weg moet krijgen trouwens.
     

     
    Beginnende broccoli
     

     
    knolselder van Willy
     

     
    Wat pepers, andijvie, uitgeschoten sla en aubergine. Het groeit maar langzaam dit jaar vind ik. Achter de alsem, hysop, kerrieplant en dragon
     

     
    opkomende bloedzuring, ook die heeft er eindeloos over gedaan, maanden tot dit stadium
     

     
    De kerrieplant begint een mooi struikje te worden, ik heb hem nog niet gegeten omdat ik telkens vergeet dat ik hem heb, maar mooi is hij wel qua kleur in de tuin.
     

     
    palmkool
     

     
    weer het stukje bloementuin om de waterput, nu van de andere kant gezien
     


     
    Lathyrus
     

     
    de witte druif
     

     
    peper Pequin from Mexico op de stoep
  7. Piroska
    Heerlijk, juni. Alles gaat zo snel in de tuin dat het haast niet bij te houden is. We hebben al een tijdje geen regen gehad dus ik moet me wel een breuk slepen met water maar het ziet er allemaal goed uit al zeg ik het zelf. De tomaten groeien als een gek, zowel in de kas als in de tuin begint alles zon beetje te bloeien en hier en daar zijn ook al wat tomaten te zien. De kas loopt niet echt voor op de tuin vreemd genoeg, al zijn de planten daar wel ietsje groter over het algemeen. Ik heb de planten nu al voor de derde keer aangebonden en snoei ze ook flink ( vooral in de kas) zodat het er allemaal wat overzichtelijk uitziet. Ik heb meer dan 50 soorten staan dus het gaat niet zozeer om de hoeveelheid per plant want er komt toch wel genoeg. Ik kan niet wachten De temperatuur is hier weer wat gezakt, dus geen 35+ meer maar tussen de 25 en 30 graden, perfect. Die hitte vonden de planten toch ook niet echt heel leuk, dit is beter en dit gaat dan ongeveer door tot half of eind oktober, al zal er nog wel eens een hittegolfje langskomen. Gelukkig is het seizoen lang want dan kunnen mijn tuinpepers ook nog afrijpen als het een beetje meezit.
    Ik heb veel pepers in potten gezet, eigenlijk vanwege ruimtegebrek in de tuin maar het kan ook handig zijn als er begin oktober opeens nachtvorst komt zoals afgelopen jaar. Ik kan ze dan s;nachts makkelijk binnenzetten en dan kunnen ze overdag weer het zonnetje in.
     
    Ik oogst nog steeds vrijwel dagelijks erwten, peulen en kapucijners, ze zijn echt heerlijk! De meikoninginerwt vind ik wat tegenvallen, klein en weinig opbrengst maar de Wieringerlangstro bevalt heel goed, die mag blijven. Ook de Shirazpeul blijft, samen met de blauwschokkerkapucijner. Ik laat alle laagste peulen aan de planten hangen om af te rijpen als zaaigoed voor volgend jaar. Zo hoef ik niet te bukken met oogsten en weet ik ook zeker dat ik voldoende zaaigoed heb.
     

     
    Hoewel hier in het dorp vrijwel alle kersenbomen al rijpe kersen hebben is ons kersenboompje aan de late kant, dat was hij vorig jaar ook. Maar nu begint het er toch wel aan te komen.
     

     
    Nog niet helemaal de juiste kleur maar wel al rood. Komende weken ga ik tientallen kilo;s plukken voor wijn en limonadesiroop. Die siroop was zo ontzettend lekker afgelopen jaar dat het jammer was dat ik maar 4 flessen had gemaakt, ze waren zo op!
     

     
    1 van de 2 buitentomatenbedden, vandaag flink gesnoeid en gedieft. Ze lijken hier overigens kleiner dan dat ze zijn, ze zij nu buiten rond de 60 a 70 cm hoog, in de kas een stuk hoger.
     

     
    Kijk hem groen zijn deze Amish deer tongue~! Dit is de fijnste sla die ik tot nog toe heb gehad, heerlijk stevig, mooie kleur, lekker mals en gaat eindeloos mee omdat het een pluksla is. Mag blijven!
     

     
    De wilde bosaardbeitjes blijven ook maar geven. Elke dag een handje vol, en hoewel ik minder blij ben met het feit dat ze mijn uienbed veroveren ben ik er wel erg blij mee. Iedere ochtend eet ik de aardbeitjes direct van de plant, je moet soms wel even zoeken omdat ze vaak onder het blad verstopt zitten maar ze zijn ontzettend aromatisch, net snoepjes.
     

     
    Witte ui "Snowball" erg wit vind ik hem niet maar hij doet het wel aardig.
     

     
    gele plantui, duurt niet lang meer voor de oogst
     

     
    de rode plantuien doen het wat minder, ze zijn vrijwel allemaal gaan bloeien, geen blijvertje deze ui. Wel een mooie bloem!
     

     
    Mijn zaaiuien, uiteraard wat kleiner dan de plantuien maar ze vallen mij niet tegen, ik ben benieuwd hoe ze gaan worden. Dit is de Ailsa Graig. Verder heb ik nog wat purplette paarse bosui staan, St jansui, die ronde om in te maken en een F1 zaai-ui Hyskin , die laatste gaat erg langzaam.
     

     
    Op dit moment komt overal wilde postelein op, een erg fijn plantje. Hij kruipt over de grond dus bedekt de bodem, krijgt leuke gele bloempjes en is lekker om te eten. Hij mag dus blijven staan in de moestuin dus over enkele weken is de hele grond bedekt met postelein. handig ook voor de vochthuishouding.
     

     
    De andijvie bijna oogstklaar.
     

     
    De tomatillo is ook enorm geworden, nu haast een meter hoog en vol bloemen.
     

     
     
    Het paprikaveldje is wat traag maar lijkt deze week ook een beetje op gang te komen. Hier staan voornamelijk zoete appelpaprika, tomaatpaprika en wat scherpe Hongaarse pepers.
     

     
    bietjes Cylindra, leuke langwerpige bieten. Ze doen het goed hier. Ik zie nu pas met de foto dat ik zijn tweelingbroer niet verwijderd heb, normaal dun ik ze altijd heel vroeg al uit en zet het dunsel weer in de grond een stukje verderop dat werkt altijd prima. Deze dus vergeten.
     

     
    2 black peru pepers. Deze week van de kasgrond over gezet naar potten buiten samen met nog wat andere pepers. Deze lijken het best tegen extreme hitte te kunnen.
     

     
    Het was een hele bevalling met de bataten, ik ben er al vanaf februari geloof ik mee bezig maar nu begint het echt wat te worden. Ik heb de slips afgebroken en in een pot water gezet en ze wortelen heel snel. Over een week of anderhalf als het erwtenbed vrijkomt mogen ze daar de grond in. Hoewel ze graag plat groeien en niet klimmen wil ik er toch een aantal het peulenrek in krijgen ivm ruimtgebrek, ik ben benieuwd of ze het daar mee eens zijn. Ik heb per aardappel ongeveer 15 planten gekregen en had 2 aardappels dus ik kom nu op een plant of 30, al worden het er telkens meer want de aardappel staat nog in een pot aarde er werkt hard door om slips te produceren.
     

     
    De eerst vleestomaten komen er ook al aan. Ik had al wat groene cherrys maar nu deze dus als eerste vleestomaat. Het is er 1 van Bit, een oekrainer, ik geloof de gele gelobde, ik merk het snel genoeg wel.
     

     
    Zo ziet mijn " hot cayenne" er momenteel uit. Zeer waarschijnlijk dus gewoon een onkruid nachtschade maar ik ruim hem nog niet want ik ben toch wel erg benieuwd wat het gaat worden uiteindelijk.
     

     
    Courgette uit Lanzarotte die ik van Geedee kreeg omdat de mijne allemaal opgegeten waren door slakken. Hij was erg laat gezaaid maar is nu uiteindelijk heel snel groot aan het worden. Ik heb er 1 op de composthoop gezet en deze mag in de kas blijven.
     

     
    Augurkjes! dit jaar voor het eerst gezaaid, een Hongaarse F1 en er komen nu 2 baby;s aan
     
     
    tja en dan the disaster of the day:
     

     
    gisteren zag deze pot met ijsbergsla er zo uit, ik wilde net wat gaan verplanten om ze ruimte te geven. Ik had ze in deze pot grootgebracht vanwege de vraatzucht van de slakken.
    Toen ik vandaag wilde uitplanten zag ik dit:
     

     
    NIETS meer van over in 1 dag. Dit zijn geen slakken geweest want die heb ik niet daar waar de pot staat bij het huis. Ook kunnen er geen kippen bij want die zitten in de ren . Konijnen en reeën komen ook niet op deze plek want dit is naast het huis en de tuin is afgeschermd en omsloten door een hek. De enigen die bij deze pot konden komen waren de katten, de honden en ...... de eenden!
    Dusssss Eend en eend is twee lijkt mij! Snertbeesten, etters, rotzakken! En wie zegt dat eenden van je planten afblijven?? NOT!! bye bye lieve ijsbergsla!
  8. Piroska
    Het gaat echt razendsnel in de tuin, niet gek met veel regen en redelijk hoge temperaturen.
    In de kas bloeien vrijwel alle tomaten inmiddels, behalve de laat gezaaide, en ook in de tuin zijn er enkele in bloei gegaan. Hier en daar beginnen de pepers te bloeien, zowel in de tuin als in de kas.
     
    Ik eet om de dag peultjes, kapucijners en erwtjes en ook de spinazie geeft nog wat al begint hij ook te bloeien, ik pluk alsnog het blad om lekkere sla van te maken, bloei of geen bloei. Ik zaai niet veel meer, ik vergeet het een beetje dus ik moet van de week maar weer eens in mijn zaaiagenda kijken wat ik bedacht had om in de zomer nog te zaaien. Afgelopen week nog wel radijsjes en platte Egyptische bietjes gezaaid, misschien moet ik in de lege helft van mijn sladakgoot maar zomersla zaaien, ze gaan nog steeds geweldig die andere kropjes in de goot.
     
    Er blijven nog steeds slakken, ik zie er niet veel maar ze vreten wel mijn sla in de grond en al mijn pompoenen op. Ik had wel 12 soorten gezaaid en daarvan zijn er nu nog 5 over, totaal niet leuk omdat ik van de meesten ook geen zaden meer heb en die juist wilde gaan oogsten dit jaar, mbv pantykousjes. Nouja er is in elk geval nog genoeg aan pompoenplant om te eten en dat is ook belangrijk
     
    De kippen maken er een zooitje van en de (machine) kuikens ook. er zijn er nu na elkaar wel 3 broeds geweest, waar maar 3 kuikens uitkwamen ( 1 broedt nog) De laatste 2 kuikens zijn door ma doodgeschopt toen ze iets te enthousiast heel hard in de grond aan het graven was zoals ze vaak doen en de kuikens achter haar stonden, wat een enorme muts! 1 was dood en de ander zag ik niet, misschien is die nog wel ergens maar het werd donker. Nu is deze moeder weer bij een andere broedse kip gaan zitten om die eieren in te pikken volgens mij, dus morgen bij daglicht ga ik goed kijken wat er nu aan de hand is, of het ene kuiken er nog is en of de moeder weer wil broeden. In dat laatste geval gaat dat mooi niet door. Het is dan al het 3e nest wat ze in wil pikken terwijl ze zelf haar kuikens doodtrapt.
    De broedmachine kuikens willen telkens naar de tuin van de buurvrouw omdat aan de ren haar moestuin grenst met mooie zwarte aarde, ze doen er alles aan om uit de ren ( 100m2 issie, jawel is dat niet genoeg???) te komen. 1 groef onder het gaas door en kwam in de bek van de hond van de buren weer omhoog, niet slim niet. Gelukkig heeft de buurvrouw hem gered, maar ik heb mijn handen vol aan die stomme beesten. De eenden zijn geweldig, de moestuinen staan open dus ze mogen overal slakken pakken en doen het heel goed. Ze zijn behoorlijk tam inmiddels en ik moet er niet aan denken hoeveel slakken ik zou moeten vangen als ik ze niet had. (vandaag precies 1 gevonden! , vorig jaar juni met ook veel regen tussen de 400 en 1100 per dag)
     

     
    De aardperen zijn zeker 30 cm gegroeid in een week!
     

     
    De flink gesnoeide oude perenboom geeft toch nog enkele peertjes dit jaar.
     

     
    De salie die ingesloten is door de oregano en tijm komt er inmiddels goed bovenuit, ik was bang dat hij verdrongen zou worden en overgroeid maar het lijkt goed te gaan.
     

     
    Enkele rode bessen al, het zijn er niet veel de kippen aten de groene besjes eruit enkele weken geleden.
     

     
    Gezaaid gras op het nieuwe verhoogde terras komt op, de honden spelen er veel dus erg mooi wordt het nog niet maar het begin is er.
     

     
    De oi kers in de kas begon een beetje de overhand te nemen dus ik heb ze in de tuin gezet, ook kwamen er op 1 plek wel 20 zaailingen op. Nu staat de hele tuin er vol mee dus volgend jaar zullen ze hun eigen weg wel vinden.
     

     
    Tja en zo is het mijn meeste pompoenen vergaan, niets meer van over, groeipunt weggevroten en dan houdt het wel op.
     

     
    de sla heb ik maar een fles aangetrokken tegen de slakken, en het helpt aardig. Ipv dat de hele sla tot de grond afgegeten wordt is er nu nog wat groens te zien. Ik ben benieuwd of ik nu een hele hoge krop ga krijgen door die fles
     

     
    overzichtje van een stuk moestuin. Ik heb dus niet echt bedden met 1 soort er in maar alles een beetje door elkaar, het maakt het alleen moeilijk te zien op een foto. Hier in het eerste bed, bietjes pastinaken en tabak, 2e bed mosterd, savooiekool, rode pluksla en broccoli.
    bij de gieter dille, munt, dropplant, Mizuna, mexiacaanse dragon, tomatillo, andijvie, oi kers, Turkse raket, dille, tomaat en uien , achter meer uien en bijna bloeiende witlof van vorig jaar. De groene haag op de achtergrond de peulen en erwten, daarbij staan vroege aardappels in hetzelfde bed.
     

     
    aubergine ook al flink aangegeten dus ook een jasje aan getrokken.
     

     
    bloeiende pompoen, weet even niet welke.
     

     
    kouseband
     

     
    komkommer chiva, gekregen via een iemand die bijna uitgestorven/zeldzame rassen verzameld. Het ras is alleen niet terug te vinden op internet, het is een heel oud ras maar waar vandaan weet ik niet meer. Ook de gever reageert niet op mijn mail om informatie dus ik wacht af wat er uit komt en verzamel braaf het zaad om uitsterven te voorkomen, al weet ik niets over de plant die ik red
     

     
    Deze plant zou een hot cayennepeper moeten zijn, zaad kwam uit de zadenenvelop tomaten/pepers. Hij werd vrij hoog dus ik heb hem 3 dagen geleden getopt en voor de gein de top in de grond gestoken, hij staat nog steeds rechtop na 3 dagen! Nu begin ik wel te twijfelen of dit een peper is, de bladeren zien er anders uit en vooral de bladeren van de top hebben een hele rare vorm.
     

     
    Hier de afgeknipte top, de bladeren hebben duidelijk 2 zij-pieletjes en dat heb ik nog nooit gezien bij een peper. Ik wacht af tot er bloemen komen dan zal duidelijk worden wat het is.
     

     
    De kersen gaan kleuren
     

     
    De productiefste aardbeiplant tot nog toe, ik blijf er van plukken. Hij maakt helaas ( nog?) geen uitlopers, ik wil er wel meer van deze.
     

     
    framsboosaardbei, deze was de eerste die bloeide maar komt nu pas met vruchtjes
     

     
    tomatillo in bloei, zo grappig uit die oksel
     

     
    Doorkijkje richting straat, die roos moet ook maar eens een keer gesnoeid..
     

     
    opnieuw (voor-)gezaaide spekbonen, de eerdere planten zijn allemaal opgevroten door de slaken op een enkeling na.
     

     
    tomaat Tumbler 2 stuks in deze pot, ik ben benieuwd of hij een beetje gaat hangen want dat is wel mijn bedoeling.
     

     
    De gele hoornpapaver valt mij wat tegen, hij bloeit maar erg kort, een paar uur per bloem en valt dan alweer uit, niet veel aan zo.
     

     
    kringetje ijsbergsla, moet later de tuin in maar eerst de slakken daar weg.
     

     
    Onsterfelijkheidskruid van Appelvrouw moest even geholpen met wat draadjes maar gaat nu toch wat klimmen.
     

     
    Cerise tomaat op de stoep
     

     
    Andere kant van de stoep deze Pequin from Mexico van Stan.
     
    Dan een leuke bezoeker van de kamperfoelie, ik dacht eerst een blauwzwarte houtbij want zo klonk het harde gezoem maar hij is iets kleiner en heeft niks blauws, een andere bij dus, geen idee welke.
     

     
     

     

     
    kijk die lijntjes in de vleugels!
  9. Piroska
    Het tropische weer duurt maar voort hier, dagelijks tussen de 25 en 30 graden en standaard rond 16 uur komen er zwarte wolken met onweer, regen, windstoten en zelfs een tornado boven ons buurdorp! De tuin vindt het nog steeds niet erg al ligt er wel het een en ander plat inmiddels, vooral de uien en de aardappels in de linkermoestuin zijn wat verwaaid. Alles groeit als een gek, vooral de peulen, kapucijners en erwten, die komen inmiddels ruim boven het rek uit en gaan nu alle kanten uit.
     

     
    De kruisbessen nu, ze beginnen echt al groot te worden, nog wel bikkelhard natuurlijk dus ik moet nog even geduld hebben.
     

     
    De aardperen zijn al zeker 1 meter hoog, als ze allemaal boven het hek uitkomen ga ik ze deze keer maar vast binden daaraan want vorig jaar vielen ze allemaal om bij storm en wind.
     

     
    De nieuwe uitbouw aan het kippenhok (links, niet in beeld) De wanden moeten nog deels gesloten als het winter wordt maar nu in de zomer laten we het nog even open. De kippen kunnen hier schuilen en er staat een hok voor de kuikens die soms te stom zijn het grote hok in te gaan bij regen.
     

     
    1 van de tomatenbedden, hier 12 verschillende rassen. Vandaag maar vast de stokken in de grond geslagen om ze aan te binden binnenkort. Op de voorgrond wat platliggende herfstprei, die heb ik deze week pas uitgepoot en moet nog een beetje omhoogkomen. Ze kregen wel een paar hoosbuien over zich heen dus misschien moet ik ze helpen.
     

     
    De kapucijners (blauwschokkers) beginnen hier en daar al te bollen, morgen ga ik een maaltje plukken.
     

     
    Nog meer prei naast de tomaten. Deze zijn al wat meer omhooggekomen.
     

     
    De kas nu, het meest tomatenplanten, oostindische kers, wat pepers en aubergine. In de pot de bataten die maar erg langzaam gaan vind ik.
     

     
    Gary O Sena tomaat
     

     
    purplette bosui in de kas
     

     
    courgettes die Geedee mij opstuurde laatst. Ik heb de zaden gewoon in de kasgrond gedrukt dan mogen ze naar buiten als ze groot genoeg zijn om de slakken te trotseren.
     

     
    Kapia puntpaprika, die mag al naar buiten hij is groot genoeg inmiddels.
     

     
    tomaatpaprika Szuszanna, begint ook te groeien. De blijft in de kas.
     

     
    Ik had een paar weken terug paksoi in de kas die was gaan schieten, nu komen er overal babypaksoitjes op!
     

     
    de wedstrijdprei
     

     
    bloemkooltje in de maak, Cavofiore di sicilia violetto. Erg paars is hij nog niet maar dat komt hopelijk nog.
     

     
    Aardappel schwartze Ungarin in bloei. Ook de Sarpo Mira;s beginnen nu te bloeien.
     

     
    appeltjes
     

     
    tabak, helaas het enige plantje dat nog leeft.
     

     
    mijn wilde look waarvan ik nog steeds niet zeker ben wat het is is inmiddels 1m30 hoog en gaat bijna in bloei! Foto helaas niet helemaal scherp.
     

     
    de hangende sla, nog steeds geen slak in gezien terwijl de sla die ik af en toe uitplant in de grond erg toegetakeld is. Deze dakgoot is een blijvertje dus voor de sla!
     

     
    Ik heb een paar stukjes tuin waar vanalles door elkaar staat zoals hier. Munt, afrikaan, amsoi, oi kers, goudbloem, tomaat, mexicaanse dragon en matsuna op 1 bedje. ( niet allemaal zichtbaar hier)
     

     
    een heusche ui in de maak.
     

     
    De woekerende peulen, erwten en kapucijners.
     

     
    bak met voorlopig laatste zaailingen, komkommers, Rudbeckia, kaneelbasilicum en een okra geloof ik, doet het weer nauwelijks (rechtsonder) Ik weet het niet meer zeker want mijn labels zijn verbleekt in de zon.
     

     
    kouseband, klaar om de tuin in te gaan. Ertussen wat 3-kleurig viooltjes zaailingen, zo leuk die vinden we overal.
     

     
    een paar droogboontjes van appelvrouw ook wel goed om de tuin in te gaan.
     

     
    De kamperfoelie is nu volop in bloei, het gonst van de insekten en nachtvlinders.
     

     
    de lathyrus
  10. Piroska
    Het is alweer een tijdje erg warm met in de avond en nacht regelmatig een plensbui .Dit heeft dus een tropisch effect op de tuin, alles groeit als een gek hier. Helaas het onkruid ook maar dat is met regelmatig plukken nog onder controle te houden.
     
    Vandaag sprak ik de buurvrouw over de paprika;s die ik eerder van haar kreeg, tot nog toe zaai ik net als in Nederland: In januari warm kiemen, dan naar het licht en nog maanden koesteren voor ze de tuin in kunnen. Dit jaar liep het helemaal niet zo lekker, achteraf toch waarschijnlijk door de potgrond die ik kocht, die bemest was waardoor de plantjes eerder half dood gingen dan dat ze gingen groeien.
     
    Hier in Hongarije gaat het zo: op 1 april, dezelfde dag dat de bewaaraardappels gepoot worden zaai je je paprika's ( ik noem pepers ook paprika;s, dat is hetzelfde immers) . Men gaat grof te werk: 1 potje van rond de 15 cm hoog en breed vullen met de juiste ( ) grond. Een zakje paprikazaadjes legen in het potje. Hier zitten er zoon 100 in een zakje. Afdekken met een beetje zand en warm wegzetten, de vensterbank volstaat meestal in april, anders bij de kachel als het koud is. Na 2 weken kiemt alles en is het buiten mooi weer. De hele pot wordt buiten in de zon op een tafel gezet en bij kou in de avond naar binnen. Zo blijven ze met zijn 100 in het potje staan tot de eerste week van mei, dan ontkluw je de planten en zet je ze met zijn 3-tjes bij elkaar in de tuin op 40x40 ongeveer. Hoe makkelijk kan het zijn! Zo doe ik het volgend jaar ook! (alleen chinense pepers doe ik dan eerder en in huis)
     
    Dussss.. ik kreeg paprika;s van de buuv en wel 4 soorten en van elk 60 stuks. Ik heb er vandaag van 4 soorten 27 in de grond gezet en van de hete 30 stuks. Helaas is nu een heel bed bezet dat ik vrij had gehouden voor mijn tomaten en eigen pepers dus ik moet nog gaan puzzelen over 2 weken als de rest de grond in gaat.
    We zouden een ander stukje land van ons een stukje verderop laten ontginnen maar de boer had net zijn materiaal gepoetst en ingevet en weggeborgen in de schuur tot oktober dus het ploegen ging niet door. Nu kom ik nogal ruimte te kort. Gelukkig is ons terras achter het huis al bijna af dus ik denk dat het veel potten worden dit jaar!
     
    foto;s van gisteren:
     

     
    In maart zaaide ik in de kas wat bietjes die meteen allemaal opgegeten werden door de slakken die er toen waren. Nu opeens blijkt 1 het overleefd te hebben en plotseling heel hard te groeien. Dusss ik heb wel 1 biet binnenkort!
     

     
    In mijn back to eden stukje aard ik de aardappels niet aan maar gooi ik bij regelmaat een laag haksel over de grond en de planten. Vandaag heb ik de eerste laag gestrooid.
     

     
    Mizuna in de tuin. Ik zaaide die enkele weken geleden en alles werd met de grond gelijk gemaakt door de slakken dus ik wide de restanten aan steeltjes eigenlijk onderwoelen maar ik vergat dat. Nu met het tropische weer heb ik opeens in enkele dagen weer mizuna in de tuin! Blij dat ik ze niet ondergeschoffeld heb want ze zijn gewoon helemaal teruggekomen. Zo heb ik eerder al eens gemerkt dat slakkenvraat ook gunstig kan zijn. Vorig jaar hadden ze een peperplant helemaal opgegeten tot 1 leeg staakje na, helemaal aan het begin van het seizoen. De peper kwam terug en splitste zich op de plek waar hij door de slak "getopt" was en het werd de grootste en breedste peper die ik in de tuin had. Hetzelfde verhaal met een zonnenbloem en een wietplantje, allemaal gratis getopt, voor dood verklaard maar later megamooi teruggekomen.
    lang leve de slak! Nee dat toch niet
     

     
    Aardappel schwarze Ungarin heeft nu al mooie paarse bladstelen. Als het goed is gaat ze ook paars bloeien.
     

     
    Deze etters zitten op mijn Sarpo Mira;s en Schwarze Ungarinnen in een ander veldje. Vreemd genoeg alleen op DAT veldje. Elke dag pluk ik ze met de hand maar ik moet het wel goed bijhouden. Ik vang er nu een stuk of 10 a 15 per dag.
     

     
    rechts Sarpo Mira links de knoflook. De aardappels groeien lekker, ik zou ze aan moeten aarden maar ik ben daar geen held in, dus ik laat deze zo voorlopig. Ik zie de buurvrouw ook nooit aanaarden en het gaat altijd prima bij haar, goed opbrengst. Mijn buuv is mijn voorbeeld in Hongarije en haar moestuin grenst direct aan de mijne. ( er zit alleen een stukje gaas als erfafscheiding tussen)
     

     
    De vlieren zitten bom-vol met luis, ieder jaar wel maar dit jaar lijkt het wel extreem. Normaal schiet ik de luizen van de planten met een waterpistool met wat zeepsop erin maar deze staat in de moestuin en ik wil de luizen niet verspreiden, eigenlijk is de vlier wel een mooi lokkertje denk ik. Er zitten ondertussen ook al honderden lieveheersbeestjes in en nog een raar soort vlieg/sluipwesp achtig beestje dus ik laat het maar zo.
     

     
    paarse tomatillo, ik had er 3 gezet maar 2 zijn opgegeten. Gelukkig doet deze het nog en heb ik er tenminste nog 1
     

     
    De wilde looksoort die ik vorig jaar in de natuur uitgroef en in de tuin zette gaat heel erg goed, hij is nu tegen de meter hoog en begint knoppen te krijgen. De kleintjes die ik als broedbolletjes in de tuin zette zijn veel kleiner, rond de 40 cm maar maken ook al knoppen aan.
     

     
    De kerrieplant lijkt niet veel te doen, hij ziet er nog hetzelfde uit als vorig jaar toen ik hem er in zette. Ik ben in elk geval blij dat hij nog leeft.
     

     
    Bonte gembermunt, ik dacht eerst even toen hij opkwam dat ding is ziek! Tot ik zag wat het was.
     

     
    ze blijven zo mooi, de kapucijners!
     

     
    Nu echt volop paarse peultjes Shiraz. Ik laat ze tot volgende week hangen en dan oogst ik het eerste maaltje. Echt een heerlijke plant, hij is enorm groot en doet het verschrikkelijk goed. Als ze ook nog lekker zijn dan hou ik deze erin!
     

     
    Aardappel Kaiserin is als eerste de tuin in gegaan, het is een vroege, maar hij ziet er wat ieletjes uit, ook wordt hij vreselijk geteisterd door slakken.
     

     
    Amish deer tongue, sla. Ook erg geteisterd door slakken maar hij is goed terug gekomen. Het is een pluksla dus als het meezit kunnen we er wel een tijdje van oogsten. Omdat hij erg goed tegen warmte en droogte kan ga ik deze ook voor de zomer kweken.
     

     
    Hier kan ik dus niet op wachten! Het ziet er veelbelovend uit, ik hoop dat ik de slakken voor ga zijn tegen die tijd.
     

     
    De snijbiet bloeit nu echt bijna. Hij is inmiddels een meter hoog. Toch valt dat zelf zaden oogsten wel een beetje tegen, de planten nemen enorm veel ruimte in beslag als ze gaan bloeien en voordat je zaad hebt ben je al snel een paar maanden verder en kan er op die plek niet iets anders staan. Nouja, deze mag nog wel even blijven hij is nu al zo ver.
     

     
    De nieuwe eendenvijver! En rechts de aardperen.
     

     
    De kruisbessen beginnen echt kruisbessen te worden. Ik weet niet of dit de paarse of de witte zijn, dat ga ik zien als ze afrijpen. Het ziet er in elk geval goed uit voor het eerste jaar vrucht.
     
     
     
    De jostabes (van de MTFD september) heeft nog niet gebloeid dit jaar maar groeien doet hij wel goed.
     

     
    Apios, kwam laatst opeens boven de grond piepen terwijl ik dacht dat hij nooit meer zou komen. Ik heb 2 stokjes neergezet en als hij daarbovenin aan gekomen is kan hij over op de palen van de overkapping van de pizza oven.
  11. Piroska
    De vensterbanken in huis zijn eindelijk allemaal leeg en ook in de kas staan nauwelijks potjes meer, vrijwel alles staat in de grond inmiddels op deze rij zaailingen na die buiten in de vensterbank staan, heerlijk uit de wind en op het zuiden. Het betreft de mais, ridderspoor, leeuwenbek, witte kool, een pompoen, paar tomaten en nog wat spul. Binnen door het raam zie je het groen van de bonen maar die staan inmiddels al in de tuin.
     

     
    De kruidentuin loopt aardig vol, alleen de saliestek staat er een beetje sneu tussen, hij stond pas nog vrij maar de oregano groeit echt gigantisch hard. Volgend voorjaar ga ik het een en ander scheuren en op andere plekken in de tuin ook neerzetten.
     

     
    De vlier begint te bloeien, bij ons in de tuin is dat vaak iets later dan op de meeste plekken, maar alsnog is hij erg vroeg dit jaar.
     

     
    Morellen
     

     
    Het erwtenklimrek is helemaal vol, de kapucijners komen er al ruim bovenuit zelfs.
     

     
    Mijn tomaten die allemaal wegkwijnden in de potjes afgelopen tijd (en de pepers ook) staan nu al een tijdje in de kasgrond en knappen weer helemaal op.
     

     
    Deze gele Oekrainer gaat zelfs als eerste al bloeien.
     

     
    de kasspinazie is wel voorbij hij gaat bloeien, misschien nog 1x wat blaadjes eraf en dan mogen ze er uit en is er weer plek voor tomaten en pepers.
     

     
    na bijna 3 maanden groeistilstand gaan de pepers nu ook eindelijk wat doen, maar sommigen hebben nog steeds na 3 maanden slechts 2 blaadjes. Het rare is dat ze niet doodgaan, ze laten de onderste blaadjes vallen en doen dus niks qua groei. Ik ben er nog steeds niet echt achter wat het probleem geweest is, wellicht toch de potgrond die ik gebruikt heb omdat m.n. de tomaat en nu ook enkele pepers WEL gaan groeien in de volle grond. Over de tomaten maak ik mij geen zorgen meer maar of de pepers nog op tijd mooie grote planten gaan worden weet ik nog niet.
     

     
    Watermeloen Sugarbaby, mag volgende week de tuin in, er zijn nu 2 frisse dagen op komst (overdag 11 en in de nacht 7) en daarna wordt het weer mooi, dus daar wacht ik nog even op.
     

     
    Bataat, ik vind hem erg langzaam groeien, maar hij doet het wel. Ik ga hem volgende week ook uit de kas halen en de pot in de tuin zetten.
     

     
    witte en paarse bloemkool. Ik zet de kolen altijd dicht op elkaar tot de zomer, dat kost veel minder ruimte. Vaak wordt toch de helft door de slakken gegeten. Als er in juni/juli bedden vrijkomen, aardappel of knoflook o.i.d. dan worden de nog levende koolplanten verplant.
     

     
    De knoflook, hij ziet er wat gelig uit vind ik, misschien houdt hij niet zo van regen-zon-regen-zon.
     

     
    Spekbonen en stambonen in mijn Back to Eden stukje. De eerste lading bonen die ik neerzette, 20 stuks zijn alle 20 door slakken opgegeten! Het was zo nat dat de slakken ook gewoon over het haksel liepen en alles dus opvraten. Erg jammer want er zaten een paar soortjes bij waar ik maar enkele zaden van had zoals de amethistboon en die ben ik nu kwijt dus. Er staat nog 1 staakje met 1 blad eraan, met een beetje geluk blijft die leven en kan ik daar zaad van winnen, anders is het dikke pech. Bij de huidige bonen heb ik bio-antislakkenkorrels gestrooid, ik geloof dat het wel een beetje werkt.
     

     
    1 van mijn aardappelveldjes, links Schwartze Ungarin, mooie paarse aardappels, ook de plant heeft een paarse nerf en paarse bloemen.
    rechts Sarpo Mira. Dit zijn mijn 2 bewaaraardapples. Verder heb ik nog enkele stuks gepoot van Roseval, All blue (paarse truffelaardappel) Keizerinnen (vroege kleine), Pink fir apple, Rode kardinaal ( van binnen rood gemarmerd) Ratte d'Ardeche, en wat Charlotte.
    Uit het veldje op de foto heb ik afgelopen dagen al tientallen coloradokevers geplukt. Vorig jaar stonden hier pompoenen en courgettes maar blijkbaar hebben zich daar een boel kevers ingegraven voor de winter. Ik ben er mooi op tijd bij, voor ze paren en eieren leggen dus ik hoop het onder controle te hebben.
     

     
    Appelboompje geeft dit jaar voor het eerst een paar appeltjes!
     

     
    Dit is denk ik en hoop ik mijn Luffa. Het blijft lastig, labelen Ik kom met regelmaat nog potjes of bakjes tegen waar geen sticker op zit of waar de watervaste inkt door de zon zo verbleekt is dat er niets meer leesbaar is, vooral op plastic bekertjes verbleekt de stift snel.
     

     
    Sla in de regengoot is enorm blij met het weertype zon-regen-zon en groeit geweldig. Ik heb er al 10 in de tuin geplant maar helaas zijn daar maar enkele van over dankzij de slakken. Nu ook weer korrels neergelegd.
     

     
    Ik ben al bezig de pompoenen in de tuin te zetten. het is lastig plekken zoeken waar weinig slakken komen en waar ze de ruimte hebben. Hier de Rosalie, al meteen aangegeten maar gelukkig nog in leven . De eerste 3 pompoenen die ik buiten zetten zijn tot de laatste nerf weggegeten.
    Rosalie is de enige F1 plant die ik heb, ze is prachtig rose!
     

     
    goudsbloemetjes komen net als de oostindische kers overal op. Soms iets te veel op 1 plek, dan zet ik ze ergens anders neer.
    In de dakgoot waar de aardbeien in staan hebben we compost gedaan en daar komen tientallen goudbloemen op (en een pompoen )
     

     
    Bloeiende spruitkool
     

     
    eerste erwtje in de maak, Wieringer langstro
     

     
    Eerste paarse peultje in de maak, Shiraz
     

     
    Kapucijner Blauwschokkers in bloei
     

     
    Snijbiet van vorig jaar gaat schieten, ik ga het zaad verzamelen want ik heb deze rooie niet meer.
     

     
    De spinazie in de kas is voorbij maar de tuinspinazie is oogstklaar, mooie timing dus.
     

     
    Buiten de omheinde moestuin nog een klein stukje ontgonnen voor de laatste poters van de MTFD, in de tuin had ik geen plek meer maar de kippen zullen ze weinig kwaad kunnen doen denk ik. Rechts tegen het hek 2 pompoenen, niet de beste combi met aardappels maar ze vechten het maar uit.
     

     
    De zonnebloemen mogen de tuin in, maar ik ben zo bang dat ze opgegeten worden door de slakken dat ik het telkens uitstel, ze beginnen nu in elk geval een aardig maat te krijgen.
     

     
    Na de blauwe druif begint nu ook de witte druif uit te lopen en te bloeien.
  12. Piroska
    Hehe, na weken zwoegen is mijn moestuin nr 1 ook klaar voor gebruik. Moestuin 2 was al klaar en is al helemaal in gebruik op enkele bonenplanten na die morgen de grond in gaan. Maar moestuin 2 was gedeeltelijk nog een oerwoud en bovendien stonden er stapels dakpannen en honderden oude tegeltjes in waar we ons geen raad mee wisten. De dakpannen heb ik netter opgestapeld en laten staan en de honderden tegeltjes heb ik allemaal in de moestuin verwerkt. Er is hierdoor weer een stukje grond vrij gekomen waar ik vandaag aardappels in gepoot heb, all blue en rode kardinaal.
     

     
    tuin 1, klaar voor gebruik. Helemaal achteraan is hij al aardig gevuld met uien, aardbei, spinazie, andijvie, capucijners, erwten, peulen en sijbiet. Hier vooraan komen later de pepers, paprikas en tomaten.
     

     
    Mijn kruidentuintje, in het bad rucola en snijbiet maar nog klein, in het zinken teiltje komt de basilicum.
     

     
    In een ander stukje kruidentuin waar ik anijs en koriander heb gezaaid en waar de peterselie staat komen allemaal komkommerkruidzaailingen op, die gaan als ze iets groter zijn verhuisd worden naar de kippentuin, daar kunnen ze zich naar hartenlust blijven uitzaaien.
     

     
    Naast de bloeiende veldsla en postelein komen allemaal kersenzaailingen of uitlopers uit de grond. Heel vervelende dingen want ze zijn er haast niet uit te krijgen.
     

     
    vrijwel alle aardbeitjes in de regengoot bloeien nu.
     

     
    Sla in de regengoot mag binnenkort wat uitgedund, dunsel zet ik dan in de tuin.
     

     
    De wollige munt liet lang op zich wachten maar komt nu ook boven de grond.
     

     
    Mijn verplante citroenmelisse doet het super, binnenkort tijd voor de eerste verfrissende citroenthee.
     

     
    Peultjes, kapucijners, erwten en tuinbonen. De tuinbonen bloeien al inmiddels. Rechts ervan een rijtje Keizerinnen, vroege aardappels.
     

     
    Amish spinazie
     

     
    De bosaardbeitjes tussen de witte uien beginnen een flinke kluit te worden, grappig dat ze het zo goed doen, ik groef ze vorig jaar uit het bos.
     

     
    De spinazie in de kas blijft maar doorgaan, ik pluk er telkens mijn laatste maaltje van en dan voor ik het weet staat er weer een maal!
     

     
    Bed voor de zaaiuien, er staat een aardappel in zie ik, die met er nog even uit
     

     
    Eindelijk begint de vijg uit te lopen, altijd de laatste struik in de tuin.
     

     
    Een lading nieuwe zaailingen op de stoep, vooral kolen, Komatsuna, rode melde etc. Ik blijf vrijwel alles voorzaaien want in de tuin komt zeker driekwart niet op vanwege droogte of juist slakken die alles met de grond gelijk maken. Nu gaat alles in potjes tot het een redelijke maat heeft en dan pas de tuin in. Dan sneuvelt alsnog de helft maar dan kom ik toch op 2x zoveel planten uit als direct in volle grond zaaien.
     

     
    de eerste mais komt boven. (staat in pot, mag later de tuin in)
     

     
    Zonnebloemen, die moeten ook echt een stuk groter worden nog willen ze slakproof zijn. Tot mijn grote schrik zag ik daar ook 2 potjes staan met leeuwenbek en een ander bloemetje, een beetje uitgedroogd omdat ik ze niet gezien had. Ze lijken alsnog te leven dus ik heb ze meteen gewaterd.
     

     
    Hongaarse blauwe druif komt langzaam in blad.
     

     
    En gaat meteen ook maar vast bloeien!
     

     
    ook knopjes in de kamperfoelie naast de voordeur, heerlijk ik kan niet wachten op de geur en de nachtvlinders in de avond.
     

     
    Tja en dan ben je met de achtertuin bezig een paar weken en dan ziet de voortuin er opeens zo uit! Morgen maar even aan de gang, alles mag eruit alleen de munt en de verstopte driekleurig viooltjes mogen blijven.
     

     
    Phlox
     

     
    Border onder de witte druiven. Hier heb ik een aantal weken geleden alle citroenmelisse uitgegraven en in de moestuin gezet. Nu staat er nog een Hongaarse muntsoort, maarts viooltje, papavers en wat bloembollen en stinkende gouwe.
     

    De stokrozen hier zijn allemaal al direct na opkomst aangetast en aangevreten, geen lol aan die dingen. Het is dat de bloemen wel mooi zijn anders trok ik ze er allemaal uit. En het wordt ook steeds erger, na een paar maanden is er geen blad meer over .
     

     
    Woesh! Nog even snel in een van de laatste tulpen gekeken!
  13. Piroska
    Die snertkippen hadden AL mijn huislook op gegeten toen ik even niet oplette. Ik heb nu een stuk tuin afgezet rond het huis waar ook de kruidentuin en de bessenstruiken in staan zodat ze hier niet meer kunnen komen. Het lijkt erop dat de huislook gelukkig weer aangroeit.
     

     
    De salie, vorig jaar uit een tuin van een kennis gejat en in mijn kruidentuin gezet, sloeg goed aan maar werd helaas ook een kippenslachtoffer. Hij loopt nu aardig uit gelukkig al is het niet helemaal wat het was. Ik denk dat het wel goed komt met hem uiteindelijk.
     

     
    De oregano is helemaal in zijn sas, vorig jaar uitgeplant in de kruidentuin en nu al een halve meter op de grond. Ook zag ik al nieuw zaailingen. Geweldig ding!
     

     
    Tijm, ooit een plantje van de albert heijn, Nu een prachtig tapijtje in de tuin.
     

     
    Mijn flessen-winterzaaiprojektje, hier juffertje in het groen, bijna groot genoeg om de tuin in te gaan. Gezaaid in de fles in december en nooit meer naar omgekeken.
     

     
    Bloedzuring zelfde verhaal, nog even en dan mag die ook de tuin in.
     

     
    Kruisbes, vorig jaar als zielig staakje bij de Dirk van den Broek gekocht, 3 stuks, 2 rode en een groene, geven dit jaar al bloesem.
     

     
    Haksel gestrooid aan de voet van de bessenstruiken
     

     
    De eerste aardpeertjes komen al boven kijken.
     

     
    Rode aalbes waarvan ik eigenlijk bang was dat hij het loodje zou leggen, ik had hem pas enkele weken geleden verplant en dat was veel te laat. Nu bloeit hij! Het is toch goed gegaan. Ik heb meteen ook 6 stekken in de grond ernaast gestoken en daarvan lijken ook de meesten nog te leven.
     

     
    Eerste bloemen in mijn bloementuintje, lekker Hollandse tulpen. Er staat nog een hekje om vanwege de kippen maar hier kunnen ze niet meer komen inmiddels dus het gaas kan binnenkort als het pupje groter is ook weg.
     

     
    Appelboompje Summerred staat voor het eerst in bloei. We hebben hem 2 jaar geleden gekocht en geplant met nog 3 appelboompjes, op 1 na bloeien ze allemaal dit jaar voor het eerst!
     

     
    Het zal niet lang meer duren of de vlieren gaan bloeien. Erg vroeg dit jaar! Vorig jaar op 15 april was ALLES nog kaal hier en zat er nog geen blad aan de boom, dit jaar lopen we een maand voor op het vorige jaar, super!
     

     
    Brandnetelplupjes in de kippenren, ik dacht dat kippen dat lekker vonden maar dat is hier niet zo. Nu gebruik ik ze voor soep en om te drogen voor thee, ze staan prachtig bij elkaar dus makkelijk te oogsten.
     

     
    Dit was ooit de onderstam van een nectarine die wij kregen 5 jaar terug. De nectarine is overleden en de onderstam is doorgegroeid tot dit monster, het blijkt een mirabel. Afgelopen jaar hadden we 3 vruchtjes en dit jaar heeft hij volop gebloeid al dus dat worden allemaal mirabelletjes, lekker!
     

     
    Ons kleine kriekenboompje (de voorste, de achterste is van de buren) gaf afgelopen jaar kiloos fruit en daar hebben we 30 liter kriekenwijn van kunnen maken. Ik hoop dit jaar op weer zo een oogst.
     

     
    2 dagen geleden de rode kool in de grond gezet en nu al de helft onthoofd, gewoon doorgebeten, geen idee wie dat doet (slakken?)
     

     
    Gelukkig heb ik mijn bak met overtollige zaailingen bewaard dus telkens al er 1 uitvalt kan ik een nieuwe planten
     

     
    Mijn back to eden projektje, een stukje van 3x3 waar ik op haksel ga kweken. Dit is het bonenbed, eerst karton, dan haksel. De palen zijn de poten van mijn fietswielen op poten-bonenstaken. Over enkele dagen mogen de bonen de grond in. Ze staan nu in de vensterbank en komen al tegen de 20 cm.
     

     
    Knoflook doet het geweldig, lekker met rust gelaten door slak en kip, 300 stuks hoop ik in juni te oogsten.
     

     
    Een onbekend muntsoortje, ooit bij albert Heijn gekocht, heb ik een maand geleden gescheurd in 2 delen en opgepot. Ze lopen mooi uit en kunnen binnenkort de tuin weer in.
     

     
    druppeltjes aan de spruitkool in de ochtend.
     

     
    Mijn bataat loopt eindelijk uit! Ik had ze eerst in een fles met water en enkele weken geleden in een emmer met grond in de kas gezet. Er gebeurde maar niets dus ik wilde hem al weggooien, maar nu toch eindelijk begint hij uit te lopen.
     

     
    Iedere morgen vang ik slakken in de kas en ik weet ze nu inmiddels aardig te vinden. Ze verstoppen zich namelijk zo dicht mogelijk bij de plant waar ze van eten (zo lui als ze zijn) Dus als ik een aangegeten plant heb hoef ik het potje maar op te tillen en ja hoor, daar zit ie dan onder. Hebbes!
     

     
    De radijsjes in de kas heb ik al van geoogst en ook enkele pissebedden hebben er van gegeten. Morgen weer oogsten in de hoop dat ik de eerste ben.
     

     
    Mijn tomaten, pepers en paprika;s weigeren te groeien in de kas. Ik kom er maar niet achter wat het probleem is. Verder groeit alles wel goed. Ik heb er nu enkele in de grond gezet in de kas in de hoop dat ze nu WEL gaan groeien. mijn pepers zijn nog steeds maar 3 cm hoog, net als een maand geleden. Ik begrijp er niets van!
     

     
    Dille in de kas, groeit wel prima, mag binnenkort naar buiten
     

     
    Flink toegetakelde zoete rode peper, wie hem te grazen nam weet ik niet, geen slak in elk geval.
     

     
    Recht Kiwano, midden een pompoen, links courgette en links achter een paar lupines. Alles op een plank in de kas dus geen vraat. Groeit in tegenstelling tot de pepers en de tomaten gelukkig uitstekend.
     

     
    Zoethoutplantje, groeit erg langzaam maar lijkt wel wat te worden.
     

     
    rechts Hot Cayenne, zaad van HenkG, maar wat er links van staat is mij een raadsel het is een paarse peper, dus ik denk aan black Pearl of iets dergelijks. Hoe dat daar komt? Ik wacht het wel af, binnenkort even verplanten. Deze plantjes zijn dus in januari gezaaid en slechts 3 cm hoog net als AL mijn pepers. BIZAR!
     

     
    Goudsbloemzaailingen komen her en der in de tuin op.
     

     
    Eerste aardappeltjes laten hun kopje zien.
     

     
    Tuinbonen bloeien bijna, wel mieren maar geen luis gezien nog.
     

     
    dagelijks maaltje voor de eenden gevangen.
  14. Piroska
    Het was tussendoor even verschrikkelijk koud maar nu liggen de temperaturen gelukkig weer boven de 20 graden.
     
    Ik heb de moestuin nog lang niet af, af als zijnde klaar voor gebruik. Sommige stukken zijn nog een en al onkruid, gras vooral en paardenbloemen maar vandaag heb ik de stukken die ik afgedekt had met karton en blad vrijgemaakt en die zagen er redelijk goed uit. Weinig onkruid en lekkere vochtige rulle aarde. Het karton heeft zijn werk gedaan! uhh.. de beestjes die erop afkwamen natuurlijk.
     
    In de kas wordt werkelijk alles opgegeten wat ik in de volle grond zet. Er is geen beginnen aan de boosdoeners te vinden al vang ik dagelijks een tiental slakken. Tot nog toe staat er nog wat aangevreten spinazie, wat bloemkool en een paar radijsjes. Die laatsten lijken het redelijk te doen al zit het blad ook vol met gaten. (aardvlo denk ik)
    Op de planken in de kas gaat het beter, daar staan mijn 50 tomatenrassen en 25 peper en paprikasoortjes, ze groeien erg langzaam vind ik, zijn pas een cm of 4 hoog maar het leeft en het doet het. Op de planken staan ook mijn opnieuw gezaaide rode kool en kolrabi, de eerste zaai was ook geheel opgevreten en nu staan ze er prachtig bij! Vorige week heb ik bloemen gezaaid, dus ik wacht geduldig op de opkomst. Helaas zijn de planken nu vol dus ik ga kijken of ik er nog 1 of 2 kan bevestigen voor mijn nieuwe zaaisels.
     
    Inmiddels heb ik ook mijn meloenen, pompoenen, komkommers en courgettes gezaaid, met een paar weken mogen die de tuin in. Ze staan op de grond in de kas en worden flink aangegeten maar het blad is zo groot dat ze er niet al te veel onder lijden.
     
    Onze 2 loopeenden zijn vermoord door de hond, heel jammer het waren hele leuke beestjes, en ook heel jammer van de hond.. dit was al de 3e keer dat hij iets ontoelaatbaars deed en ook zijn laatste kans. Hij is nu dus helaas weg bij ons naar een nieuw adresje waar hij zich hopelijk weet te gedragen. Ze hebben in elk geval geen dieren dus hij krijgt alle aandacht.
     
    Inmiddels hebben we 4 nieuwe eenden en die lijken het aardig te doen. Ze weten al als ik met mijn witte diepvriesbakje aankom dat ik slakken heb gevangen en komen dan met zijn allen aanwaggelen, ze zijn totaal niet schuw, of niet zo schuw als de vorigen in elk geval. Ze eten goed slak dus ik ben erg blij!
     

     
    3 van de vier, let op de voetjes van de kippen boven in beeld
     

     
    het eendenhuisje, een oud wijnvat op zijn kant. Er moet nog een vijvertje komen maar tot nog toe doet deze bak het ook goed.
     
    dan de tuin:
     

     
    Rucola komt op in mijn oude zinken bad, vorig jaar stond het daar het hele jaar en kwam er weinig ongedierte aan in dat bad, ik heb het dus maar weer daar gezaaid, samen met snijbiet maar die lijkt niet op te komen.
     

     
    de tulpen bloeien bijna
     

     
    wat blauwe druifjes
     

     
    driekleurig viooltje heeft zichzelf uitgezaaid in een bloempot, helaas stond die maar half vol aarde dus ze zitten een beetje onderin, ik zal ze binnenkort even verplanten.
     

     
    Geen idee wat dit is, geen lelietje van dalen in elk geval.
     

     
    De winterpostelein gaat al bloeien, vandaag voor het laatst geoogst, ik weet niet of je hier zaad van kan oogsten? (zijn echt megakleine bloemen) maar ik laat ze in elk geval even staan.
     

     
    snijbiet van vorig jaar, had ik kort afgesneden en krijgt nu mooie frisse blaadjes, we hebben er al 2x van gegeten.
     

     
    De erwtjes en capucijners zitten al in het klimrek.
     

     
    oogstklare spinazie in de tuin, ik weet niet wel soort, ze hebben van die rare bladeren? misschien een Amish variant, die heb ik misschien wel gezaaid.
     

     
    De citroenmelisse heb ik een maand geleden van onder de druiven verplant naar de moestuin, ze beginnen nu aardig uit te lopen. Ik hoop op een lekker veldje vol voor thee.
     

     
    Bosaardbeitjes, vorig jaar uit het bos gestoken en op een halfschaduwplekje in de moestuin gezet. Ze lopen mooi uit en als je goed kijkt rechts is er ook al een bloemetje.
     

     
    De in oktober gezaaide andijvie in de tuin groeit flink, nog een paar weekjes en hij kan geoogst .
     

     
    afgelopen jaar heb ik kraailook (denk ik) opgegraven ergens in een berm, de bolletjes heb ik in de grond gestoken (de 2 dikke) ook heb ik broedbolletjes rond gestrooid en die komen ook allemaal op, dat zijn de nu nog hele kleine sprietjes.
     

     
    stukje moestuin, onder het vat de witlof, die groenlof is geworden want er komt wat licht binnen via het vat. Lekker is hij wel, we hebben er laatst al wat van gegeten. Ik had eerst de planten afgedekt met stro en daarop de emmer maar dat vonden de slakken zo leuk dat er weinig lof meer overbleef. Nu ik het stro weggehaald heb en alleen het vat zijn de slakken ook weer weg.
     

     
    mijn nieuwe anti-slakkenproject, boven een goot met sla, onder met aardbeien.
     

     
    lavas
     

     
    Hysop loopt uit
     

     
    hier en daar komen Oostindische kers uitzaaiingen op, die mogen blijven waar ze opkomen.
     

     
    Puli, die al wekenlang, IEDERE dag zo achter de Absinth Alsem zit..weird ze is helemaal weg van deze plant
     

     
    tot slot, de "mollenboom" zoals hij hier heet, (kruisbladig wolfsmelk)
  15. Piroska
    Het is hier al dagen warm, veel warmer nog dan ze hadden voorspeld, het lijkt wel zomer. Temperaturen liggen ruim boven de 20 graden met zon. Een beetje zoals het in Nederland zomer is zeg maar.
     
    Ik heb nu dus ook definitief besloten om al mijn zaailingen, inclusief pepers en paprika, de kas in te verhuizen.
     
    Hier in huis in de vensterbank kreeg alles toch niet optimaal licht en ook bleef alles behoorlijk droog door de zon die nonstop schijnt. 2x per dag sproeien was niet voldoende en veel plantjes groeiden haast niet. Nu dus vandaag alles in de kas gezet, op hoop van zegen. De vooruitzichten zijn gunstig voor de komende weken, temperaturen rond de 20 graden overdag en in de nacht tussen de 7 en 11. Nu is het hier in de nacht altijd koud, zelfs in de zomer als het overdag 40 graden is is het in de nacht nog maar 14 graden, dus op hogere nachttemperaturen wachten is zinloos.
    Mocht het onverhoed toch nog erg koud worden, wat niet zo lijkt te zijn, dan kan ik alsnog wat planten weer naar binnen verhuizen.
     
    Gisteren hebben we 2 loopeenden gekocht in de hoop dat die een beetje willen helpen ons slakkenprobleem op te lossen. Vorig jaar was het dramatisch met de slakken, op een slechte dag ving ik er 1200. Nu ben ik ook al aan het zoeken en vind er per dag iets van 200, de meesten onder het karton wat ik op de moestuin heb gelegd. Heel handig, ik kijk er elke dag onder en vang er 200, allemaal kleintjes nog, dus die kunnen lekker niet voor nakomelingen zorgen. Het zijn trouwens ook andere slakken dan die mij altijd plagen (spaanse wegslak) deze zijn bruiniggrijs met 2 strepen over de rug, geen idee welke soort dit is. (akkerslak?)
     

     
    Vandaag bloeide de Mirabel. Vorig jaar hadden we 4 bloemen en 2 vruchten voor het eerst en dit jaar lijkt hij aardig vol te zitten, heerlijk!
     

     
    De 2 loopeenden, echt schattige toetjes hebben ze vind ik. Ze zijn nog wat schuw en moeten nog een paar dagen in een ren maar daarna mogen ze los in de tuin.
     

     
    Onze vorig jaar zelf uitgebroede haan, een prachtjongen en oh zo lief voor de hennen, een wereldhaan!
     

     
    De perzik staat ook op springen, elk moment kan hij gaan bloeien. Vorig jaar was hij wat overenthousiast, het was zijn eerste bloei en hij gaf duizenden vruchten. Ik heb er toen maar een enorme lading van weggeknipt en een stuk of 500 a 700 laten hangen. Ik ben benieuwd wat hij dit jaar doet.
     

     
    Mijn nieuwe hobby, hakselen! Ik haksel al het snoeiafval tot haksel en maak daar paden van in de moestuin. Ik hoop er onkruid mee weg te houden langs de randen en zo ook de slakken.
     

     
    Zo ziet het er dan uit, wat in de grond gestoken tegeltjes en haksel erlangs.
     

     
    Het bloementuintje rond de waterput, afgezet met gaas tegen de kippen, begint al wat bloem te vertonen.
     

     
    Eerste aardbei in bloei. Hij staat er al van vorig jaar dus ik laat de bloem lekker zitten, ik weet ook niet meer welke aardbei het is.
     

     
    De veldsla waar we vrijwel dagelijks nog van eten. Ik laat 2 plantjes staan om te laten schieten voor zaad voor volgend jaar.
     

     
    De paarse peultjes Shiraz, komen al bijna tot het klimrek!
     

     
    Deze spinazie stond er nog van vorig jaar, ik had hem iets te laat gezaaid. Hij is bijna oogstrijp! Handig dat het eerst begon te sneeuwen en daarna pas begon te vriezen, hierdoor is hij bewaard gebleven.
     

     
    Plantuitjes, een week of 2 geleden geplant. Eerst werden ze telkens door vogels uit de grond getrokken maar elke ochtend stopte ik ze er weer in, iets hoger. Nu slaan ze goed aan.
     

     
    Aardbeienplantjes in de regengoot aan het hek. Ik hoop zo de slakken te kunnen omzeilen. Ben benieuwd of ze het een beetje gaan doen, tot nog toe lijkt het wel aardig te lukken.
     

     
    een stukje wortelbed klaargemaakt en ingezaaid met bietjes, pastinaak en wortelen. De overige bedden op dit stukje zijn nog een zooitje die moeten nog aangepakt. Ik doe telkens pas het bed wat ik nodig heb.
     

     
    Dit bed was het eerste klaar, klimrek met peulen, capucijners, erwtjes en tuinbonen. Morgen zet ik in hetzelfde bed de vroege aardappeltjes Meikoningin.
     

     
    De tuinbonen, bijna hoog genoeg om te gaan klimmen. Ze zijn hier en daar wat aangegeten door een of ander ongedierte, maarja dat heb ik hier altijd wel, zolang ze maar iets overhouden voor mij vind ik het niet erg.
  16. Piroska
    Het begint nu echt wel het seizoen te worden, de temperaturen liggen rond de 15 graden en stijgen nog door naar tegen de 18 dus zaaien maar!
    Het ziet er niet naar uit dat er de komende maand nog nachtvorst komt, maar ik doe voorzichtig want je weet maar nooit hier.
     
    We hebben een heerlijk lelijke kas gebouwd van gewapend folie en een partytent, het ziet er niet uit, er zitten grote rode banen op (hebben we aan de buitenkant wit geverfd zodat wij en de buuv ze niet zien ) maar het volstaat. Binnen heb ik al gezaaid: wat bietjes, ronde worteltjes, sla
    ( en die is ook al opgegeten door iemand die ik niet kon vinden, 20 stuks foetsie), broccoli, bosui, herfstprei, rode kool (ook al lekker aangegeten) groene asperge, amsoi en spinazie. Vanmorgen was de temperatuur er al tegen de 28 graden terwijl de zon nog niet eens echt scheen, af en toe tussen de wolken in. Ik zorg nu dat hij telkens openstaat om te luchten anders wordt het snel te heet.
     
    De nieuwe lading sla zal dus niet meer in de kas gaan nu het warm wordt maar (tijdelijk tot uitplanten) in een regengoot die we hangen aan ons hek. In een regengoot eronder zullen de aardbeien komen.. Ik ga het de slakken niet al te makkelijk maken dit jaar
     
    Onze 3 moestuinen zijn nu omheind met gaas en paaltjes, het zijn er nu 2 geworden, een grote van rond de 100 meter en een kleinere van 50 meter. We laten een ander stukje (verwaarloosd) land van ons 200 m verderop nog even ploegen door de boer zodat we daar ook nog wat kunnen verbouwen. Ik denk aan 500m voor mais, pompoenen, bonen, tabak en misschien wat tomaten en aardappels omdat ik van de laatste 2 best veel heb dit jaar.
     
    Ik heb nog een paar tomaatjes gezaaid: Yellow Pear, Datterini (dadeltomaat, lekker zoet) Costoluto Fiorentino, een heerlijke vleestomaat, Gold Roma, Garden Peach, een zoete perzikachtige tomaat die zelfs een beetje behaard is, Snowball een witgele, Negro gigante, Dancing with smurfs..belachelijke naam.. een zwartig tomaatje. Dan nog green zebra en giant tree. Die laatste zou een enorme klimboomachtige zijn maar dat is het niet echt, alsnog wilde ik hem wel proberen.
     
    Ons kuikenbroedsel van eind februari is jammerlijk mislukt. Omdat onze thermometer kapot was hebben we met 3 andere geprobeerd de machine op temperatuur te krijgen maar ze gaven allemaal iets anders aan met als gevolg dat de machine te heet stond, er werden slechts 3 kuikens geboren waarvan er al snel 1 dood ging, 1 andere heeft pootafwijkingen en de 3e is groeide niet en hebben we vandaag toen hij niet meer lekker ging maar "geholpen", nu is er nog maar 1 over, die met de gekke pootjes, en hebben we een spiegel in het hok gezet zodat hij gezelschap heeft. Inmiddels liggen er 15 nieuwe eieren in de machine en hebben we de temperatuur verlaagd, dus hopen dat het nu wel goed gaat. 15 maart moeten ze komen.
     

     
    de narcisjes beginnen te bloeien
     

     
    krokusjes
     

     
    gele hoornpapaver die dit jaar zal moeten gaan bloeien
     

     
    sneeuwklokjes, bloeiden pas op 28 februari, dus haast gelijk met de narcis en pas NA de krokus.
     

     
    de bieslook komt al aardig op
     

     
    vage foto maar ook de oregano doet het al goed
     

     
    de peterselie begint aan zijn 2e jaar
     

     
    daslook
     

     
    tijm
     

     
    munt
     

     
    een week geleden uit het bos meegenomen bosgeelster is gelukkig aangeslagen, ik heb er een stuk of 4 geplant.
     

     
    de kas van een oude partytent, dit is de noord en oostzijde, daar hebben we de originele doeken laten zitten, aan de west en zuidzijde zit folie en ook het dak is van doorschijnend folie.
     

     
    kas van binnen met de rode strepen die je van buiten dus gelukkig niet ziet
     

     
    temperatuur rond 11 uur vanmorgen in de kas
     

     
    plankje in de kas voor wat zaailingen zodat er geen beestjes bijkomen en hoger is het warmer
     

     
    stek van de druif, ze gaan goed!
     

     
    opkomend radijsje in kas
     

     
    zaailing in plantenbak, ik denk een zure kers, ik laat hem maar even groeien tot ik weet wat het is.
     

     
    paarse en witte bloemkool nog in de vermiculit meten dringend verspeend.
     

     
    vroege paarse koolrabi
     

     
    rode kool
     

     
    pak choi ook snel maar verspenenen
     

     
    zo ook de spruitjes
     

     
    opkomende spinazie in grond kas
     

     
    knop aan de magnolia
     

     
    zo staan de 300 knoflookjes erbij
     

     
    de rabarber
     
     

     
    Vandaag vast 23 tomaatjes naar de kas verhuisd, in huis krijgen ze minder licht. Ze staan op 2 emmers water zodat de temperatuur iets contstanter is voor ze.
     

     
    de tomaatjes meteen maar wat bedekt met leem/klei uit de tuin zodat ze daar aan kunnen wennen. De zwarte bekers zijn vandaag gezaaid dus nog met potgrond.
     

     
    rijtjes zaaisels in kas
     

     
    tot slot, wat ik ook doe, al trek ik maar een inieminie onkruidje uit de grond dan komen deze jongens naar boven, met tientallen, honderden, het stikt er van! Ik ben blij dat ik maar 1x een stuk grond spit en daarna nooit meer want het is echt zo rottig om met elke spa-steek weeeeer een berg van die beestjes in stukjes te hakken, bah. Het is wel een goed teken geloof ik dat er zoveel zijn.
  17. Piroska
    De sneeuw is nu net een week weg en na 48 uur nonstop regen scheen vandaag voor het eerst in maanden de hele dag de zon!
     
     

     
    Zo ziet het land eruit na 48 uur regen en een week smeltwater van de sneeuw, we kunnen de honden niet meer uitlaten achter omdat het water over onze laarzen heenkomt...
     

     
    Het driekleurig viooltje heeft zichzelf uitgezaaid zag ik in een grote bloempot.
     

     
    Mijn winterzaaiprojekt gaat goed! Alleen 5 planten hebben zichzelf al naar bovengewerkt, goudsbloem, kervel, bolderik, spinazie en korenbloem en die staan nu in de koude bak. Het lijkt er op dat de goudsbloem de vorst van vannacht niet heeft overleeft maar dat moet ik van de week nog even nader bekijken.. (deksel koude bak is zwaar, doe ik niet vaak open)
     

     
    Een van de vijgen, nog met zijn winterjas aan, dit jaar bleek het niet echt nodig want er viel eerst 30 cm sneeuw voor het zwaar ging vriezen (perfect!) maarja toch eerder al voor de zekerheid de jas aan gedaan tegen evt harde wind bij zware vorst....
     

     
    De vorige week gezaaide tomaten stonden de hele week bij de kachel te kiemen en bij gebrek aan licht begonnen er enkelen te fileren, vandaag maar snel in de grote vensterbank op het zuiden gezet... vanavond nog maar even verspenen en diep planten..
     

     
    Mijn zaaitafel, met het aquarium voor de paprika;s (en pepers)
     

     
    IN het aquarium
     

     
    een stoer rode kool plantje
     

     
    Mijn zaaiuien, die moeten snel naar buiten maar de kas is nog steeds niet af, morgen hoop ik. Dit is Purplette (rode lenteui en Alisia Craig, hmm schrijf je vast anders maar een reuzenui)
     

     
    De tuinbonen wachten op vruchtdag om in de tuin gezet te worden.
     

     
    Zo-ook de paarse peultjes Shiraz
     

     
    Mijn druivenstekken, rond de kerst genomen (voor Wino en Bit) krijgen knoppen! Ik plant er zelf ook een paar rond onze buitenkeuken.
     

     
    Mijn AH-munt die het vorig jaar zo goed deed in pot, begint ook al groen te worden.
     

     
    De huislook op mijn dakpannetjes lijkt ook de winter te hebben overleefd.
     

     
    Mijn nieuwe plan, alle paden bedekken met een dikke laag haksel, en nee, ik doe niet aan meten en rechte lijnen, ik hou niet van recht en netjes dus alles uit de losse hand, ...dus scheef..
     

     
    Veldsla in de moestuin, linkerrijtje is winterpostelein, helaas in december en januari opgegeten door de kippen maar hij komt terug! ( nu gaas om de moestuin dus kipvrij) Linksachter wat rode snijbiet, die moet nog uitlopen en mag bloeien dit jaar. linksvoor en tussendoor staan mijn aardbeitjes... die verhuizen later naar een dakgoot op pootjes..
     

     
    Bed voor peulen en capucijners... de rijen dwars, 2 stuks, zijn nog over van vorig jaar, spinazie...
     

     
    Ook nog over van vorig jaar, een winterandijvie die ik te laat gezaaid had, misschien wordt het nog wat en als hij gaat schieten ook geen probleem dan heb ik zaad
     

     
    De palmkool komt ook terug na een kippenaanval...
     

     
    Vorige herfst uit het bos een maagdenpalm meegenomen en geplant, hij leeft nog!
     

     
    De Absinth begint al uit te lopen.
     

     
    Als je goed kijkt zie je ook de rabarber boven de grond piepen..
     

     
    De eerst bloeiende paardenbloem!
     

     
    Knoflook na de winter, 300 stuks...
     

     
    De bouw van onze foliekas, van een oude professionele partytent...
  18. Piroska
    Vandaag heb ik besloten de tomaten al te zaaien.
     
    Normaal doe ik dit een maand later maar omdat hier in Hongarije over het algemeen alles een maand eerder naar buiten kan dan in Nederland dacht ik laat ik daar eens gebruik van maken en vroeger zaaien. Het kan nog steeds net als in het westen nog vriezen tot half mei, maar dat is heel uitzonderlijk, meestal begint de zomer al in april. Een paar jaar geleden hadden we op 14 mei nog -12 graden vorst, tja dan heb je dus gewoon vette pech! Ik hou het weer gewoon goed in de gaten en plaats alles eerst tijdelijk in de kas, daarna als het echt mooi wordt mogen de tomaten op een enkele na de tuin in.
     
    Ik heb 35 soorten gezaaid, van alles 2 stuks in de hoop dat ik dus minimaal 1 plant van alles over hou.
     
    Dit heb ik gezaaid:
     
    Noire de Crimee, Azoychka, de Barao black, Rose de Bern, San Marzano, Tumbler, Riesentraube, Cerise, rode gelobde Oekrainer,
    Siberian superior, Liguria, Verna orange, Big zac, Dansk export, een russisch ding zonder naam, Marglobe, Tigerella, Corne des Andes,
    grote Oekrainer, Honingtomaat, Gary O sena, Indigo rose, varenblad Silvery stir tree, belyi nativ, Malinovka, Donskoi, Kecskemeti,
    gele Oekrainer, German orange strawberry, Jersey devil, lemon tree, Casady's Folly, Hazel gold, Marmande en een gele roma Oekrainer.
     
    Het is wat veel misschien maar veel zaden heb ik al enige tijd liggen en die worden er niet beter op, ook wil ik smaken gaan vergelijken en dan moet je toch echt wel veel soorten hebben.
    Wij maken ieder jaar tientallen weckpotten met tomatensaus in, soms met paprika, soms met aubergine, soms puur zodat we het hele jaar pasta en pizza kunnen eten, yummie!
  19. Piroska
    Geïnspireerd door de leuke prijsvraag waarbij we foto's moeten zoeken in de seizoenen van medeforumleden, begin ik nu vandaag mijn seizoen van 2014.
     
    Mijn eerste zaaisels zijn van eind december vorig jaar , pepers en paprika.
     

     
    Die staan er momenteel zo bij.
    Ik heb 24 pepersoorten op het menu staan (inclusief paprika;s) dus mijn plantentafeltje raakt al aardig vol.
     
    Eerst kiem ik warmtekiemers op onze stenen kachel, daar is het rond de 25 a 30 graden.
     

     
    Zo dus, zaadjes in pure vochtige vermiculiet en dan in afgesloten bakje op de kachel.
     

     
    Na opkomst verhuist alles naar de zaaitafel en vensterbank, op het zuiden. In het aquarium, waar normaal een glazen plaat op ligt maar die nu even eraf is omdat ik bezig was., zitten de warmteminners. In de vensterbank, wat kouder, de prei, zaaiuien, capucijners, en peultjes, ook naast het aquarium peultjes. Binnenkort kunnen de peulvruchten de tuin in maar de sneeuw moet eerst nog smelten. Ik schat dat dit nog een weekje duurt.
     
    Komend seizoen ben ik van plan om van veel planten zaden te verzamelen. Ik zit wat een boel planten betreft aan het einde van mijn zaadvoorraad en ga dus lekker freubelen met theezakjes en pantys om kruisbestuiving te voorkomen. Zo heb ik voor de komende paar jaar weer voldoende in huis. Omdat ik niet ieder jaar wil frutten voor die zaden zaai ik dit jaar 24 pepers/paprika.s, tegen de 30 of 40 tomaten, en 10 soorten pompoenen, dan heb ik het zaadwinnen maar weer even gehad.
    Gelukkig hebben we ruimte zat en nemen we mn voor de pompoenen nog een braakliggend stuk grond van ons een paar huizen verderop in gebruik. (rond de 1700 m2) Op dit landje zet ik ook tabak en mosterd. We komen er niet dagelijks dus het kan lekker een beetje woekeren.
  20. Piroska
    Nu we eindelijk normaal internet hebben kan ik ook weer een update plaatsen zonder dat het mij uren kost. Ik had er de afgelopen maand gewoon de tijd niet voor.
     
    De tuin ging uitstekend tot afgelopen week toen er onverwacht 1 nacht flinke vorst kwam, -6 werd het en daar had ik en ook de planten niet op gerekend. Alle tomatenplanten, pepers, paprika en aubergine zijn acuut overleden, evenals de Oost-Indische kers die de tuin nog zo vrolijk maakte en de helft van mijn stokbonen. Jammer maar helaas De vruchten zijn voor een groot deel goed gebleven maar nog niet rijp. Ik heb ze een paar dagen laten hangen aan hun zielige moederplant en hier en daar lijkt er een tikkie kleur te komen, ook de aubergines zien er nog glimmend en wel uit, dus ik kijk het even aan. Gelukkig bloeit de afrikaan en de goudsbloem nog vrolijk door dus er is nog wat kleur te bespeuren in de tuin.
     
    De broccoli, palmkool en spruitkool doen het geweldig! Eigenlijk had ik bedacht dat ik volgend jaar geen broccoli meer wilde omdat ik 1 stronkje opbrengst wel erg weinig vind voor de ruimte die de plant inneemt maar afgelopen week hebben we al meerdere keren kunnen oogsten van de mini-broccoli's die groeien waar je de hoofdbloem afsnijdt, deze opbrengst is aanzienlijk hoger dan ik had verwacht!
     
    Het wemelt van de insekten in de tuin en sinds deze week mogen ook de 8 kuikens loslopen buiten de ren, ze rennen zich suf achter alle beestjes aan en beginnen nu ook de weg terug naar de ren te leren kennen. van de grote kippen zijn er inmiddels 2 aan de leg, eindelijk, ze zijn 7 maanden en we wachten met smart op de ander 4 grote hennen.
     
    Momenteel wordt er vooral fruit geoogst, appels, druiven peren maar ook walnoten. Het verwerken van de appels is een hels karwij, we hebben al appelcider, appelsap, appeldruivensap, appelmoes, stoofperen en druivensap gemaakt. Verder staat er een 120 litervat peren en een 120 litervat appels te gisten voor Palinka. Wijn van druiven laten we dit jaar achterwege, de opbrengst was niet enorm en we hebben al 150 liter vlierbloemenwijn staan en nog 30 liter kersenwijn.
     
    Er komt nog een paar honderd kilo aan appels aan en daarna gaat onze steenpeer zijn peren laten vallen. Deze is erg laat in het jaar altijd, eind oktober en eigenlijk kan je helemaal niets met die peer behalve drank stoken. We hebben hem wel eens gestoofd maar hij is heel erg vezelig, niet echt lekker. Ik heb hem ook wel eens een paar maanden laten liggen maar dat gaf ook geen lekkere peer.. Geen idee hoe de peer heet ook. Ik vrees wel dat er dus NOG een 120 liter vat gevuld gaat worden met peren voor de stook. Als de boom leeg is gaan we hem flink snoeien, dit jaar zijn er al 2 enorme takken naar beneden gekomen door het gewicht van de peren, dus de zaag gaat erin deze winter.
     
    De walnoten liggen nu te drogen, de bomen zijn nu vrijwel leeg, we kijken om de paar dagen naar de restjes die nog gevallen zijn. Als de noten droog zijn gaan we ze allemaal pellen (zucht) en dan persen tot walnoten-olie. Een klein gedeelte houden we om mee te koken, door de sla, etc.
     
    Vandaag hebben we de laatste kropsla geoogst, het kropje werd steeds kleiner namelijk terwijl ik geen mee-eters kon ontdekken. Bij het wassen van de sla bleek hij vol met hele kleine grijze naaktslakjes te zitten, vandaar dus.
     
    Wat er voor de winter overblijft in de tuin:
    Palmkool, spruitkool, veldsla, winterpostelein, witlof en wat pastinaak, het is niet veel maar de vriezer en de voorraadkasten staan vol met eten dus ik hoop dat we er genoeg aan hebben.
     
    Gisteren hebben we 300 tenen knoflook geplant en ondertussen maak ik de leeggekomen bedden op voor de winter> bed netjes maken, tegelpad weer recht en dan hup onze oude verhuisdozen erop, klaar! Zo komen we ook van die dozen af Spitten en bemesten doe ik niet aan dus dat scheelt. In het voorjaar komt er wat kompost op en kan er weer gezaaid en geplant worden.
     
    Hier de foto;s
     

     
    De walnoten op de stoep met een paar kweeperen.
     

     
    fruitoogst deze week, weer een foto op zijn zij maar ik krijg hem niet anders.
     

     
    De tokkies onder de net kaalgeplukte bevroren druivenstruik, ze pikken alle gevallen druifjes op
     

     
    De kuikens voor het eerst los in de tuin
     

     
    jonge borlottiboon bevroren, wordt dan heel mooi doorschijnend (even hoofd kantelen naar rechts)
     

     
    voyager-tomaten, de enigen die helemaal bevroren zijn, dat komt door de grillige vrucht die blijft altijd wat vochtig in de lobben
     
     

     
    Rose de bern, in 1 nacht bruin, de tomaten laat ik nog even hangen, ze zijn niet allemaal bevroren
     

     
    Mijn trots! Aubergine Rosa Bianca, met een aubergine van 2 kilo eerder dit jaar. Nu hangt er nog een hilarische vrucht aan met een neus, hij glimt nog en is niet bevroren dus ook hij mag even hangen tot ik alles binnen ga halen. (foto is vorige week genomen voor de vorst, nu is de plant helemaal bruin)
  21. Piroska
    Na 2 weken de tuin sproeien lijkt alles zich weer een beetje te herstellen, de stokbonen die voor de helft verdroogd waren beginnen zowaar weer te bloeien, pompoen Fictor gaat ook weer verder met de tuin verkennen en de ronde courgette is aan zijn 2e leg begonnen. Gelukkig!
    Het is nog steeds droog en heet, gelukkig geen 40 graden meer maar wel boven de 30, het is niet anders...
     
    De kippen mochten gisteren voor het eerst hun ren uit, ze zjn nu 5.5 maanden oud, en vrij in de tuin lopen. De honden gedragen zich voorbeeldig bij ze en de katten lopen er gewoon een beetje tussendoor, perfect dus! Ondertussen mogen de kuikens van 5 weken het kippenhok vast verkennen en dan binnenkort los in de ren los als ze gewend zijn aan het nachtverblijf. Nu slapen ze voor hun veiligheid nog in een grote bench in het nachthok, tot nog toe gaat het prima met de grote kippen, die zien ze inmiddels al niet meer staan.
     
    Ik heb laatst weer wat gezaaid in de tuin: pluksla, spinazie, rucola en ik heb de 3e lading sperzieboontjes gelegd, ik hoop dat dat nog netaan goed zal gaan voor het gaat vriezen.
     

     
    heel laat gezaaide pruimtomaat begint nu ook te groeien
     

     
    Mijn watermeloen was al 3x door slakken vernietigd maar blijft terugkomen, ik vrees dat dit geen meloen meer gaat opleveren dit jaar.
     

     
    2e leg hongaarse sperzieboontjes
     

     
    deze courgettes mogen uitgroeien voor de kippen, ik heb genoeg in de vriezer inmiddels
     

     
    Fictor komt terug na de droogte en hitte maar deze 2 jongens zien er wat vreemd uit, ze horen oranje te zijn en niet gevlekt..
     

     
    de vijgen worden steeds groter
     

     
    overzicht moestuintje 2 met de zonnenbloemen, linksachter een vijg, brocoli, palmkool en een druiftomaat , rechts bij stok
     

     
    De favoriete plek van de kippen, bij de composthoop achter hun hok
     

     
    Rose de Bern, een enkeling nog met barst van de droogte
     

     
    hongaarse peper
     

     
    bloeiende rode pluksla
     

     
    snackpaprika
     

     
    net gezaaide rucola
     

     
    net gezaaide spinazie
     

     
    een wel heel warrige goudsbloem "
     

     
    oranje paprika to be
     

     
    aubergines
     

     
    dagelijkse portie hongaarse sperzieboontjes
     

     
    portie tomaten, overbelichte foto maar dat vond ik juist wel mooi zo...
     

     
    De kippen ontdekken de tuin, hier voor ons bos is nog wat mals gras te vinden door de schaduw die er valt
     

     
    hier bij de composthoop
     

     
    de hanen worden al flinke jongens
     

     
    oh oops, nog een keer de vijg dan maar..
     

     
    druiftomaat voyager
     

     
    de eerste broccoli, en ook denk ik de laatste keer, wat nemen die dingen veel ruimte in beslag voor een stom stronkje..
     

     
     
    de wedstrijdboontjes, gedeeltelijk verdroogd door de hitte maar hij lijkt wel door te gaan.
     

     
    laat gezaaide rode pepers beginnen eraan te komen
     

     
    zo-ook de peterpeper ofwel penispeper
     

     
    weer stukje moestuin 2, links de stokbonen, verder palmkool en broccoli, sojabonen en een tomaat.
     

     
    een enorme aubergineplant die nu heel rijk gaat bloeien, ik hoop op veel opbrengst, ik heb pas 1 aubergine gegeten dit jaar
     

     
    de hysop eindelijk in bloei, prachtig!
  22. Piroska
    Misschien doe ik iets fout ofzo maar als ik een update hier wil schrijven moet ik helemaal naar onderaan de pagina scrollen tot ik bij de knop "nieuw bericht" kom. Ik moet dan door al mijn updates scrollen en met mijn verbinding duurt het laden van mijn fotoos ongeveer een kwartier, dus voordat ik een update kan schrijven ben ik al een kwartier verder
     
    De tuin gaat heerlijk, het is nu gelukkig alweer een week lang droog en prachtig weer. De tomaten gaan razendhard ik heb er al flink van gegeten. Ook de aubergines beginnen er aan te komen, wat een prachtige plant is dat! Ik heb er 4 staan en ik kan niet wachten om ze te gaan eten. Pompoen Fictor breidt behoorlijk uit, ik heb hem al uit de appelboom moeten halen waar hij zich stevig in vastgezet had en nu is hij bezig het aardappelveld te veroveren. Ik heb al 11 pompoenen geoogst, wel raar de tuin staat nu vol oranje pompoenen alsof het herfst is maar het is mid-zomer!
     
    De aardappels beginnen ook al te kleuren voor een deel ze zijn nu heel licht groen richting geel dus het zal niet heel lang meer duren voor ze geoogst kunnen, ook bizar, het zijn Sarpo Mira's een LAAT ras dat ik begin mei pas gepoot heb. Ik had ze niet voor september verwacht maar hier gaat alles zo razend snel, ik mag deze winter wel goed op een teeltplan voor volgend jaar gaan studeren, ik kan veel meer telen op de 100 m die ik gebruik dan dat ik nu van plan was..
     
    Er zijn 8 kuikens geboren in de broedmachine, zo cute.. Ik heb de eieren gekocht bij onze eierboer in het dorp omdat hij mooie witte Brahmas heeft lopen, ik heb zelf patrijskleurige Brahmas en deze leken mij er mooi bij. Of ze raszuiver zijn weet ik niet, ik denk een mixje maar dat maakt niet zo uit, ze zullen in elk geval net zo groot worden als die van mij dus dat zal mooi samengaan.
     

     
    Hier zijn de kuikens 1 dag oud..
     

     
    de eerste aubergine, ik had er geen idee van dat die meteen al zwart zouden zijn, ik dacht eerst groenig en dan later zwart maar dat blijkt niet zo te zijn, ze zijn vanaf dat ze 3 cm groot zijn al zwart. Deze hangt een beetje op de grond helaas, ik hoop dat alle beesten er van af blijven. Ik leg er wel een tegeltje onder tegen het rotten.
     

     
    De peper, ik weet niet welke, deze kocht ik bij de plantenman die elk jaar in mei met zijn Trabantje vol met planten langs komt rijden, ik denk dat ze rood moeten worden, ik wacht in elk geval nog even.
     

     
    Fictor doet hard zijn best. Gelukkig houden de courgettes even pauze dus nu kan ik even pompoen eten ipv courgette
     

     
    Fictor in de aardappels, je ziet ze al een beetje naar geel verkleuren.
     

     
    Palmkool
     

     
    Hongaarse Tök, een pompoen-achtige, ik weet niet hoe het ras in Nederland heet, ik ken hem niet, de zaadjes komen uit een tök uit de winkel dus wie het weet mag het zeggen.
     

     
    Een reusachtige blauw-zwarte houtbij op de zonnenbloem.
     

     
    andijvie in bloei
     

     
    mijn afrikaantjes, nouja TJES..ze zijn 70 cm hoog geworden en sommige bloemen zijn 10 cm!
     

     
    het levend hek om de moestuin weer een beetje gefatsoeneerd
     

     
    dille
     

     
    veul tomaten!
     

     
    elke dag een paar goudsbloemen om te drogen
  23. Piroska
    Het heeft gisteravond verschrikkelijk hard geregend, met wind en onweer, juist toen ik een vuurtje aan het maken was om te gaan koken
     
    Vanmorgen bleek er best veel omgewaaid, dus vandaag moet ik maar weer stokken gaan zoeken om alles vast te zetten en op te krikken. Het blijft een beetje hetzelfde verhaal hier: door extreme hitte afgewisseld door veel nattigheid krimpt de grond en/spoelt dan weer weg. Vrijwel al mijn planten staan met de wortels bloot en vallen opzij. Ik aard momenteel alles aan, allemaal leuke bergjes in de tuin Maar het helpt niet altijd want met veel regen spoelen de bergjes ook weer weg.
    Volgend jaar zet ik denk ik bij alle gewassen boven de 30 cm een stok, wat ik met bietjes enzo moet doen weet ik nog niet, blijven aanaarden denk ik.
     
     

     
    De regenmeter, vind ik een geweldig ding, zo heb ik een beetje de indruk wat er zo al valt want het is moeilijk in te schatten. Nu met deze 24 mm weet ik dat de planten de komende 3 dagen wel een halve meter zullen groeien, ben ik maar vast voorbereid
     

     
    De tv-paprika doet het geweldig!! heerlijk klein zoet, lichtgeel snack-paprikaatje
     

     
    Nog even en ik kan deze lekkere Hongaarse peper oogsten.
     

     
    Als je heulllll goed kijkt zie je rechtsonder dat de tomaten beginnen te kleuren!
     

     
    Scheefgewaaide spruiten, hoe groot gaan die dingen worden? Ik heb ze begin mei gezaaid
     

     
    spekbonen, zo leuk! Ik heb nog nooit bonen gehad, nu overgroeien ze de borlotto-wedstrijdbonen nogal maar ik heb wel graag een fijne oogst spekbonen dus van mij mogen ze.. Geen idee wanneer ze rijp zijn eigenlijk..
     

     
    omgevallen zonnenbloem, snel weer recht gezet, groeit meestal wel weer verder.
     

     
    andijvie moet snel geoogst, ik heb vorgige week ook al een paar kilo geoogst maar deze waren te klein, er lijkt er 1 al haast te gaan schieten
     

     
    Eerste buitentomaten, notabene van een heel zielig plantje dat al omgewaaid en geknakt was een paar weken terug, half dood en niet hoger dan 30 cm, de schat!
     

     
    Aardappels zijn bloot komen te liggen door de slagregen, ze zien er goed uit maar ik heb ze snel weer bedekt. Het lijkt er op dat het loof al lichter groen neigend naar geel wordt. Het zijn late aardappels maar hier in Hongarije is er geen peil op te trekken hoelang het duurt voor iets oogstbaar is. Ik hou gewoon mijn buuv in de gaten, ze heeft dit ras ook en ook een ander ras.. als zij gaat oogsten zal het wel goed zijn
     

     
    blote mooie aardappel, snel toegedekt
     

     
    pompoenen gaan razend hard, er zijn er veel, heel veel...jummie
     

     
    Mijn Fictor veroverd de kippentuin, wat een heerlijke plant, die neem ik volgend jaar weer. Uh eerst natuurlijk proeven maar ik neem aan dat hij goed is.
     

     
    mijn uien.. ik had de plantuitjes in maart in Amsterdam in bakken gezet en hier in april in de tuin, ze leken het erg slecht te doen want ze waren al veel te hoog toen ik ze overzette. Al met al zijn er een paar stoere jongens toch doorgegroeid en staan er nu prima bij (een beetje modderig, dat wel) Het zal niet zo lang meer duren en ik ga ze oogsten.
     

     
    prachtig mijn aardperen gaan bloeien!
     

     
    thaise basilicum in bloei, zo mooi.. nu helaas al bijna uitgebloeid. trekt veel insekten ook
     

     
    De afgelopen week verplante rozen lijken het te overleven, ben ik erg blij mee, ze staan nu veel beter en in de tuin waar ze stonden moest gegraven. Ze staan er niet al te florissant bij maar ze zijn nog wel groen. (op de foto staat er maar 1 overigens)
     

     
    Al heusche druiven dit is de zoete blauwe
     

     
    Suba een tikje ontgoocheld omdat de omgewaaide stokroos haar weg verspert naar haar favoriete plekje onder de druif In de emmer met handdoek smeerwortelgier
     
     
     

     
    kamperfoeliebesjes, gelukkig bloeit hij ook nog vrolijk door en trekt in de avond veel nachtvlinders van die grote pijlstaart ofzoiets, ben de naam even kwijt.
     

     
    Gezaaide huzarenknoop, hij valt mij een tikkie tegen, veel groen en weinig geel, ik dacht dat de bloempjes iets groter zouden worden, maar toch mooi.
  24. Piroska
    Vandaag heb ik verzameldag gehouden.
     
    Voor de 2e keer kruiden geplukt en te drogen gehangen:
     

     
    links citroenmelisse, dan wat bloemen van duizendblad voor thee, blad had ik al, dan paar takjes munt, bosje tijm en oregano al haast in bloei maar dat maakt me niet uit. Over 2 weken als alles weer aangegroeid is pluk ik weer. Omdat ik dit jaar pas de kruidentuin aangelegd heb gaat het niet zo snel maar zo in fases werkt prima!
     

     
    Alvast 17 goudsbloemtjes voor de calendulazalf en olie, ze liggen nu te drogen en dan pluk ik dagelijks wat bij tot ik genoeg heb.
     

     
    Een stel jonge walnoten verzameld achter uit de tuin om mijn haar deze week mee te verven. Ze zijn al supergroot! Een cm of 4 a 5.Dat wordt een mega-oogst denk ik. Dat mag ook wel na 3 jaar nul komma nul aan walnoot vanwege late vorst (mei)
     
    Dan heb ik verder nog 10 kilo morellen geplukt, ik verzamel ze in de vriezer om dan te verwerken tot wijn en die weer te stoken tot palinka. Ik heb 100 kilo nodig en ik zit pas op 30. Ik moet morgen echt heel veel plukken want het begint al een beetje af te lopen, straks gaan ze rotten aan de boom.
     
    Omdat de vriezer nu echt erg vol begint te raken heb ik er de ingevroren paardenbloemen waar ik wijn van wilde maken maar weer uitgehaald en ook 2 emmertjes met witte moerbeien. Van die 2 samen heb ik zojuist een gelei gemaakt met salie erin. Ruikt echt goddelijk! Het smaakt een beetje typisch, soort gemberhoningjam maar wel erg lekker. Ook heb ik meteen 5 potjes morellenjam gemaakt. Ik had toch 30 kilo liggen
     
    Weinig IN de moestuin gedaan maar wel veel met de opbrengst van de rest van de tuin dus.
  25. Piroska
    Het begint hier aardig een oerwoud te worden. We hebben inmiddels een week met temperaturen boven de 35 graden achter de rug met eergisteren in de nacht een grote hoeveelheid regen. In 1 dag is alles 10 cm gegroeid! Ik heb niet veel in de tuin gedaan, in de zon was het te heet en sochtends en savonds in de schaduw werd ik belaagd door muggen. Gelukkig komt er nu een week van een graad of 20 a 25 aan dus ik kan de achterstand gaan goedmaken.
     

     
    levend hek rechts bij de kuipen, in de grond rond gebogen wilgenstokken gaan al aardig uitlopen!
     

     
    Dille rechts gaat bloeien, de bietjes hebben even een groeistop gehouden met de droogte, op de voorgrond een spruitkool waar veel witte vlieg in zit
     

     
    mijn uit het bos gehaalde bosaardbeitjes zijn ondanks de droogte goed aangeslagen, ze staan half onder de stokbonen voor wat schaduw
     

     
    de Hongaarse tomaten zijn al over de 1.50 hoog, geen idee of dat zo hoort, misschien maar inkorten? ze waaien nu ook af en toe om
     

     
    mooi kevertje op de goudsbloem, hij past er erg mooi bij !
     

     
    geen idee waar de spekboon naar onderweg is, er is daar helemaal niets meer en hij zit al op 2.50m
     

     
    Aardappels in zakken gaan bloeien, rechts de omgewaaide, die hangen nu over het pad maar groeien stug door
     

     
    door de slakken opgevreten zonnebloem komt terug
     

     
    De andijvie vindt de droogte ook niet erg, zou ik deze nou moeten dichtbinden? of is dat ouderwets ..
     

     
    pompoenenwirwar van onderen gezien
     

     
    1 Fictor al groter dan een tennisbal, dat is wel heel snel !
×
×
  • Nieuwe aanmaken...