Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    233
  • views
    4,906

weer eens een update uit Hongarije


Piroska

13,382 views

Nu we eindelijk normaal internet hebben kan ik ook weer een update plaatsen zonder dat het mij uren kost. Ik had er de afgelopen maand gewoon de tijd niet voor.

 

De tuin ging uitstekend tot afgelopen week toen er onverwacht 1 nacht flinke vorst kwam, -6 werd het en daar had ik en ook de planten niet op gerekend. Alle tomatenplanten, pepers, paprika en aubergine zijn acuut overleden, evenals de Oost-Indische kers die de tuin nog zo vrolijk maakte en de helft van mijn stokbonen. Jammer maar helaas De vruchten zijn voor een groot deel goed gebleven maar nog niet rijp. Ik heb ze een paar dagen laten hangen aan hun zielige moederplant en hier en daar lijkt er een tikkie kleur te komen, ook de aubergines zien er nog glimmend en wel uit, dus ik kijk het even aan. Gelukkig bloeit de afrikaan en de goudsbloem nog vrolijk door dus er is nog wat kleur te bespeuren in de tuin.

 

De broccoli, palmkool en spruitkool doen het geweldig! Eigenlijk had ik bedacht dat ik volgend jaar geen broccoli meer wilde omdat ik 1 stronkje opbrengst wel erg weinig vind voor de ruimte die de plant inneemt maar afgelopen week hebben we al meerdere keren kunnen oogsten van de mini-broccoli's die groeien waar je de hoofdbloem afsnijdt, deze opbrengst is aanzienlijk hoger dan ik had verwacht!

 

Het wemelt van de insekten in de tuin en sinds deze week mogen ook de 8 kuikens loslopen buiten de ren, ze rennen zich suf achter alle beestjes aan en beginnen nu ook de weg terug naar de ren te leren kennen. van de grote kippen zijn er inmiddels 2 aan de leg, eindelijk, ze zijn 7 maanden en we wachten met smart op de ander 4 grote hennen.

 

Momenteel wordt er vooral fruit geoogst, appels, druiven peren maar ook walnoten. Het verwerken van de appels is een hels karwij, we hebben al appelcider, appelsap, appeldruivensap, appelmoes, stoofperen en druivensap gemaakt. Verder staat er een 120 litervat peren en een 120 litervat appels te gisten voor Palinka. Wijn van druiven laten we dit jaar achterwege, de opbrengst was niet enorm en we hebben al 150 liter vlierbloemenwijn staan en nog 30 liter kersenwijn.

 

Er komt nog een paar honderd kilo aan appels aan en daarna gaat onze steenpeer zijn peren laten vallen. Deze is erg laat in het jaar altijd, eind oktober en eigenlijk kan je helemaal niets met die peer behalve drank stoken. We hebben hem wel eens gestoofd maar hij is heel erg vezelig, niet echt lekker. Ik heb hem ook wel eens een paar maanden laten liggen maar dat gaf ook geen lekkere peer.. Geen idee hoe de peer heet ook. Ik vrees wel dat er dus NOG een 120 liter vat gevuld gaat worden met peren voor de stook. Als de boom leeg is gaan we hem flink snoeien, dit jaar zijn er al 2 enorme takken naar beneden gekomen door het gewicht van de peren, dus de zaag gaat erin deze winter.

 

De walnoten liggen nu te drogen, de bomen zijn nu vrijwel leeg, we kijken om de paar dagen naar de restjes die nog gevallen zijn. Als de noten droog zijn gaan we ze allemaal pellen (zucht) en dan persen tot walnoten-olie. Een klein gedeelte houden we om mee te koken, door de sla, etc.

 

Vandaag hebben we de laatste kropsla geoogst, het kropje werd steeds kleiner namelijk terwijl ik geen mee-eters kon ontdekken. Bij het wassen van de sla bleek hij vol met hele kleine grijze naaktslakjes te zitten, vandaar dus.

 

Wat er voor de winter overblijft in de tuin:

Palmkool, spruitkool, veldsla, winterpostelein, witlof en wat pastinaak, het is niet veel maar de vriezer en de voorraadkasten staan vol met eten dus ik hoop dat we er genoeg aan hebben.

 

Gisteren hebben we 300 tenen knoflook geplant en ondertussen maak ik de leeggekomen bedden op voor de winter> bed netjes maken, tegelpad weer recht en dan hup onze oude verhuisdozen erop, klaar! Zo komen we ook van die dozen af Spitten en bemesten doe ik niet aan dus dat scheelt. In het voorjaar komt er wat kompost op en kan er weer gezaaid en geplant worden.

 

Hier de foto;s

 

DSC0182196321381178157.JPG

 

De walnoten op de stoep met een paar kweeperen.

 

DSC0182276831381178220.JPG

 

fruitoogst deze week, weer een foto op zijn zij maar ik krijg hem niet anders.

 

DSC0185045451381178425.JPG

 

De tokkies onder de net kaalgeplukte bevroren druivenstruik, ze pikken alle gevallen druifjes op

 

DSC0191944931381178497.JPG

 

De kuikens voor het eerst los in de tuin

 

DSC0190159281381178555.JPG

 

jonge borlottiboon bevroren, wordt dan heel mooi doorschijnend (even hoofd kantelen naar rechts)

 

DSC0190040021381178656.JPG

 

voyager-tomaten, de enigen die helemaal bevroren zijn, dat komt door de grillige vrucht die blijft altijd wat vochtig in de lobben

 

 

DSC0189518741381178757.JPG

 

Rose de bern, in 1 nacht bruin, de tomaten laat ik nog even hangen, ze zijn niet allemaal bevroren

 

neusaubergine41991381179194.jpg

 

Mijn trots! Aubergine Rosa Bianca, met een aubergine van 2 kilo eerder dit jaar. Nu hangt er nog een hilarische vrucht aan met een neus, hij glimt nog en is niet bevroren dus ook hij mag even hangen tot ik alles binnen ga halen. (foto is vorige week genomen voor de vorst, nu is de plant helemaal bruin)

8 Comments


Recommended Comments

Prachtige oogst! Jammer dat de vorst zo vroeg toesloeg!

Kan je dat van die palinka eens uitgebreider vertellen, hoe dat gaat?

Ruime walnotenoogst ook, lekker hoor notenolie..

Link to comment

Volgens mij is Palinka hetzelfde als eau de vie..

 

Wij ontdoen het fruit van steeltjes en snijden ze in 2 of 4 stukken. Dit gaat in een 120 litervat. Hierbij gaat 5 liter water en 3 kilo suiker en dan gaat het gisten. Vat afdekken maar niet geheel afsluiten (ontploffingsgevaar) een paar maanden ( 2 maanden is vaak voldoende) laten staan en regelmatig omroeren. Hierna gaat het naar de stoker (of je stookt het zelf, dat doen wij dit jaar) en die stookt het 2x, op hout. Na een paar uur heb je je Perenpalinka of je appelpalinka van 52%, abrikoos, pruim en perzik is ook erg geliefd hier.

 

Je kan het proces ook versnellen: je voegt dan bij de pulp nog een half blokje bakkersgist toe. Dit werkt vooral goed in de zomer of bij warme weken dus voor vroeg fruit is dit mogelijk, je kan dan al na 3 weken afstoken. Het resultaat is gelijk.

Link to comment
Volgens mij is Palinka hetzelfde als eau de vie..

Tuurlijk, je hebt gelijk. Mijn buren kopen ook regelmatig in het najaar poire williams om een ton mee te vullen. Van appelelen ken ik het niet, van pruimen natuurlijk des te meer.

Heb je al eerder zelf gestookt? Sommige van onze vrienden doen het ook, maar wij vinden de eau de vie van de stoker een stuk zachter van smaak..

Link to comment

Wij gaan dit jaar voor het eerst zelf stoken, hiervoor hebben we het altijd naar de stoker gebracht maar daar waren we juist niet elke keer tevreden over. We verdenken de stoker ervan om onze pure perenpalinka telkens in te ruilen voor een of ander mixprutje. De laatste keer stonden we er naast, proefden we wat er uit de ketel kwam druppelen, heerlijke peersmaak en wat we mee naar huis kregen was bocht en 3x te weinig. Zo gaat het hier altijd, iedereen loopt iedereen op te lichten aan de lopende band. Dussss we gaan het zelf doen dit jaar

Link to comment

Ja dat kan een probleem zijn. Hier hoor ik ook wel verhalen: de een gaat niet naar de ene stoker omdat ie oplicht, de ander niet naar een anders omdat hij minder zou geven.

De stoker waar we heen gaan heeft een rijdende Alambic, hij zou een goochelaar moeten zijn om ons op te lichten, want we staan er de hele tijd bij, en hij giet de eau de vie uit zijn ketel direkt in onze flessen. Verder matst ie ons door op het formulier voor de douane minder liters op te geven.

Link to comment

Kijk! dat is tof!

Wij hebben er hier misschien ook 1 nu gevonden die OK lijkt, wellicht proberen we daar toch een gedeelte te doen want naar het er nu uitziet hebben we 360 liter perenpulp deze herfst. (en 120l appels). Zelf stoken voor dat allemaal wordt denk ik te veel werk. Onze peer is vandaag en gister in 2 dagen leeggevallen, misschien heeft het met de vorst van afgelopen week te maken, maar we rapen ons suf

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...