weer eens een update uit Hongarije
Nu we eindelijk normaal internet hebben kan ik ook weer een update plaatsen zonder dat het mij uren kost. Ik had er de afgelopen maand gewoon de tijd niet voor.
De tuin ging uitstekend tot afgelopen week toen er onverwacht 1 nacht flinke vorst kwam, -6 werd het en daar had ik en ook de planten niet op gerekend. Alle tomatenplanten, pepers, paprika en aubergine zijn acuut overleden, evenals de Oost-Indische kers die de tuin nog zo vrolijk maakte en de helft van mijn stokbonen. Jammer maar helaas De vruchten zijn voor een groot deel goed gebleven maar nog niet rijp. Ik heb ze een paar dagen laten hangen aan hun zielige moederplant en hier en daar lijkt er een tikkie kleur te komen, ook de aubergines zien er nog glimmend en wel uit, dus ik kijk het even aan. Gelukkig bloeit de afrikaan en de goudsbloem nog vrolijk door dus er is nog wat kleur te bespeuren in de tuin.
De broccoli, palmkool en spruitkool doen het geweldig! Eigenlijk had ik bedacht dat ik volgend jaar geen broccoli meer wilde omdat ik 1 stronkje opbrengst wel erg weinig vind voor de ruimte die de plant inneemt maar afgelopen week hebben we al meerdere keren kunnen oogsten van de mini-broccoli's die groeien waar je de hoofdbloem afsnijdt, deze opbrengst is aanzienlijk hoger dan ik had verwacht!
Het wemelt van de insekten in de tuin en sinds deze week mogen ook de 8 kuikens loslopen buiten de ren, ze rennen zich suf achter alle beestjes aan en beginnen nu ook de weg terug naar de ren te leren kennen. van de grote kippen zijn er inmiddels 2 aan de leg, eindelijk, ze zijn 7 maanden en we wachten met smart op de ander 4 grote hennen.
Momenteel wordt er vooral fruit geoogst, appels, druiven peren maar ook walnoten. Het verwerken van de appels is een hels karwij, we hebben al appelcider, appelsap, appeldruivensap, appelmoes, stoofperen en druivensap gemaakt. Verder staat er een 120 litervat peren en een 120 litervat appels te gisten voor Palinka. Wijn van druiven laten we dit jaar achterwege, de opbrengst was niet enorm en we hebben al 150 liter vlierbloemenwijn staan en nog 30 liter kersenwijn.
Er komt nog een paar honderd kilo aan appels aan en daarna gaat onze steenpeer zijn peren laten vallen. Deze is erg laat in het jaar altijd, eind oktober en eigenlijk kan je helemaal niets met die peer behalve drank stoken. We hebben hem wel eens gestoofd maar hij is heel erg vezelig, niet echt lekker. Ik heb hem ook wel eens een paar maanden laten liggen maar dat gaf ook geen lekkere peer.. Geen idee hoe de peer heet ook. Ik vrees wel dat er dus NOG een 120 liter vat gevuld gaat worden met peren voor de stook. Als de boom leeg is gaan we hem flink snoeien, dit jaar zijn er al 2 enorme takken naar beneden gekomen door het gewicht van de peren, dus de zaag gaat erin deze winter.
De walnoten liggen nu te drogen, de bomen zijn nu vrijwel leeg, we kijken om de paar dagen naar de restjes die nog gevallen zijn. Als de noten droog zijn gaan we ze allemaal pellen (zucht) en dan persen tot walnoten-olie. Een klein gedeelte houden we om mee te koken, door de sla, etc.
Vandaag hebben we de laatste kropsla geoogst, het kropje werd steeds kleiner namelijk terwijl ik geen mee-eters kon ontdekken. Bij het wassen van de sla bleek hij vol met hele kleine grijze naaktslakjes te zitten, vandaar dus.
Wat er voor de winter overblijft in de tuin:
Palmkool, spruitkool, veldsla, winterpostelein, witlof en wat pastinaak, het is niet veel maar de vriezer en de voorraadkasten staan vol met eten dus ik hoop dat we er genoeg aan hebben.
Gisteren hebben we 300 tenen knoflook geplant en ondertussen maak ik de leeggekomen bedden op voor de winter> bed netjes maken, tegelpad weer recht en dan hup onze oude verhuisdozen erop, klaar! Zo komen we ook van die dozen af Spitten en bemesten doe ik niet aan dus dat scheelt. In het voorjaar komt er wat kompost op en kan er weer gezaaid en geplant worden.
Hier de foto;s
De walnoten op de stoep met een paar kweeperen.
fruitoogst deze week, weer een foto op zijn zij maar ik krijg hem niet anders.
De tokkies onder de net kaalgeplukte bevroren druivenstruik, ze pikken alle gevallen druifjes op
De kuikens voor het eerst los in de tuin
jonge borlottiboon bevroren, wordt dan heel mooi doorschijnend (even hoofd kantelen naar rechts)
voyager-tomaten, de enigen die helemaal bevroren zijn, dat komt door de grillige vrucht die blijft altijd wat vochtig in de lobben
Rose de bern, in 1 nacht bruin, de tomaten laat ik nog even hangen, ze zijn niet allemaal bevroren
Mijn trots! Aubergine Rosa Bianca, met een aubergine van 2 kilo eerder dit jaar. Nu hangt er nog een hilarische vrucht aan met een neus, hij glimt nog en is niet bevroren dus ook hij mag even hangen tot ik alles binnen ga halen. (foto is vorige week genomen voor de vorst, nu is de plant helemaal bruin)
8 Comments
Recommended Comments