Jump to content

Piroska

Members
 • Posts

  3,222
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Piroska

 1. Ik weet niet of er meer sap uit zal komen, mijn sapcentrifuge haalt vrijwel al het sap wat er te halen is uit de vruchten, te zien aan de droge resten die overblijven. Ik heb zelf ook een stoomextractor maar nog steeds niet gebruikt Ik begreep wel dat daar soms wat water bij je sap terecht komt, wat de boel wat verdund en waardoor je ook niet zou kunnen vergelijken of er uit de een meer dan uit de ander komt. Handig is dat het inderdaad warm is, voor sap kan je het zo de fles in doen en voor gelei hoef je het nauwelijks meer op te warmen.
 2. John ik woon ook in Hongarije. Bij de Obi kan je het hele jaar heeeeeeeeel veel soorten zaden kopen, erg goedkoop. Alleen de andijvie, spruitjes en boerenkool laat ik altijd uit Nederland overkomen omdat die vrijwel niet te vinden zijn. Op de verpakking staat een tabelletje wanneer je kan zaaien, uitplanten en oogsten, je hoeft er geen Hongaars voor te kunnen lezen, je kan ook later nog het ras opzoeken op internet voor meer informatie. Vorig jaar was er zo verschrikkelijk veel regen gevallen dat inderdaad alle tomaten Phytophthora kregen in Hongarije, dat is zeer zeer zeer uitzonderlijk, in 10 jaar niet voorgevallen. Op markten kan je in het voorjaar heel veel verschillende zaailingen kopen, bloemkool, groene kool, savooie kool, koolrabi, pepers, paprika, tomaten, knolselderie en aubergine zitten er altijd wel bij. Maar ook rabarberstekken en heel veel bessenstruikjes en vijgen zijn overal te krijgen, vaak ook bij de Lidl.
 3. Dit jaar niet gedaan maar wat ik deed is gewoon lekker zitten op mijn stoepje en tegen de betonnenrand aan rammen Tegenwoordig heb ik een mais uit de kolf plukmachine, maar die heb ik nog niet gebruikt, is een Hongaars ding van 50 jaar oud ofzo. Voor het malen heb je hier ook speciale machines, maiskorrels gaan er van boven in en vanonder komt het er gemalen uit, ook een jaar of 50 oud. Erny heeft daar een foto van geloof ik.
 4. kijkje hier in het dorp, foto vandaag genomen langs de weg waar wat groenteafval lag:
 5. Speets,ik vermoord de slakken meedogenloos, er zit niks anders op.
 6. Dit is een stukje land van ons wat niet in de tuin ligt, daar kan ik de eenden niet langssturen, is niet omheind en ver weg. Dus nu is dit de beste optie.
 7. Weknow, het is al geregeld inmiddels, dankje. Het was mij ook allemaal ontschoten hoor, zag opeens dit topic voorbijkomen.
 8. Nee niks van Weknow gekregen Ga ik doen, ja joepie! Ik ga kijken of ik dan nog wat leuke gekochte pompoenzaden voor je heb.
 9. Alles op of nog wat over voor mij? Ik heb nog steeds geen oerprei hier helaas.
 10. wil je een foto van een paddenstoel plaatsen ter determinatie zul je behalve de hoed ook de onderkant, de lamelen of buisjes op de foto moeten zetten en een foto van de in 2en gesneden paddenstoel, en zelfs dan wordt het moeilijk om er iets van te zeggen. De onderste is vrij duidelijk,dat is een stuifzwammetje, waarschijnlijk de parelstuifzwam. De derde foto lijkt op een vezelkop, hartstikke giftig, maar door de foto totaal niet zeker. De rest valt totaal niks over te zeggen met deze fotoos.
 11. Mijn slakkenoplossing voor de zomer/herfst, dus met name bedoelt rond mijn tomaten, pepers en aubergine: Men neme een overschot aan valappels, liefst zo beurs en rot mogelijk en legt deze om het te beschermen bed Liefst een rij of 3 dik eromheen. Hier een klein bedje met 2 tomatenplanten. De appels liggen in een geultje maar dat hoeft niet. De volgende dag: 500 slakken in de appels! slechts een enkeling binnen de ring van appels. Ik heb wegens duizenden kiloos appels hier ook een ring om mijn peperbed en auberginebed aangelegd. Sindsdien kan ik weer gewoon oogsten ipv alle leeggezogen vruchten weggooien. OK, je moet appels hebben maar het is echt de moeite waard!
 12. Wat AAlterse Willy zegt is waar, gedeeltelijk waar. Bij varkens die in een kot gehouden worden geven eikels een nare sterke smaak aan het vlees maar bij loslopende varkens is dat anders. Daar telt dat niet voor omdat de vertering anders verloopt. Mijn varkens krijgen in de herfst vooral eikels en walnoten, dat komt de smaakt juist ten goede. Sorry Jorieke, ik hou mijn eikels zelf
 13. Nou hier mijn monster! Gaten zijn slakkenvraat van maanden geleden, maar hij is goed teruggekomen Gewicht: Diameter lukt niet, ik kon mijn bijl nergens vinden. En weg is ie:
 14. Ohjee ohjee, nog 1 dag en dan sluit de wedsrtrijd! Ik ga morgen mijn gedrochten opgraven, want dat zijn het hahaha.. Maar zwaar zullen ze niet zijn, wel lekker lelijk!
 15. Ik heb dit jaar ook geteeld onder hooi. Puur uit noodzaak, in april moest ik het aardappelveld nog spitten maar door hittegolven hier was de grond te hard. Op 1 mei zijn ze de grond in gegaan maar helaas trekt het hooi hier dus ook duizenden slakken aan, het is er lekker vochtig onder. Mijn aardappels zien er niet uit, enkele sprietjes aan afgevreten planten staan er nog. Gisteren gekeken en er zijn wel wat aardappeltjes gevormd, ik laat de boel nog even staan tot half september dan ga ik zien wat de opbrengst is. Volgend jaar ga ik het toch weer proberen maar dan op een wat slakken-vrijer stuk van de tuin want zo te zien bij Jorieke kan het best een mooi resultaat geven. edit, ze zijn niet op 1 mei de grond IN gegaan maar de grond OP gegaan.
 16. Jemig de pemig wat een monster! zo groot!
 17. Hier 3 dagen regen geweest en daar zijn ze! 1000 per dag nu, ze hollen mijn tomaten uit voor ze rijp zijn de etters. Het valt mij op dat ze enorm zijn, ik denk wel 10 cm lang en 2cm breed... grrrr
 18. Pasta uit de oven met ui, knoflook, patisson, aubergine, tomaat en gele paprika.
 19. Geweldig! Ik had ook een forumlid langs , de oude dakpannen van ons huis zijn meegenomen en alle kapotte in ons bos gegooid om het wat op te hogen. Eindelijk wat ruimte in de tuin, de pannen stonden er al jaren. Verder tuin gewaterd, varkens een douche gegeven, kippenren afgebouwd, ladder gemaakt voor kippen om de stal uit te komen, gewied, tomaten opgebonden, tomaten geoogst, pepers geoogst en te drogen gelegd, aubergines geoogst.
 20. klinkt super, alleen zelfrijzend bakmeel heb ik niet en kan ik ook niet krijgen, moet ik dan bloem en een beetje gist nemen of kan ik gewoon bloem nemen?
 21. uh, was geen nieuwe hoor, maar ten opzichte van de andere in onze tuin was hij nieuw
 22. Het was de mooie nieuwe caravan helaas Ja leuk he appelvrouw, als hij klaar is voor de eenden over een paar weken maak ik wel een foto.
×
×
 • Create New...