-
Aantal items
19 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dankjewel Jorg en RvO! Inmiddels is de mest gearriveerd, het was goed verteerd volgens mij maar het dampte nog wel een beetje. Ik heb het (nog) niet over het nieuwe stuk moestuin (oude gazon) gedaan. Het ik heb de meeste pollen gras die nog resteerden van het spitten weggehaald en daaroverheen compost gelegd. Nu maar hopen dat het gras niet te hardnekkig blijft terugkomen, het zal zeker bijhouden geblazen worden. De tip van het karton vind ik geniaal, de volgende keer ga ik het zo proberen. Ik ben inmiddels verhuisd en heb nu bij mijn huis ook een tuin dus nu een volkstuin en een achtertuintje, hoop dat ik het allemaal bij kan houden. In de achtertuin groeit 7blad, dus ik ben al kartonnen dozen aan het sparen.
-
Ik kon dit nog niet vinden in eerdere berichten, dus bij deze een nieuwe. Ik had te veel gazon, een stukje vind ik wel leuk maar de vorige eigenaar hield duidelijk meer van grasmaaien dan van groente kweken Dus, er gaat een stukje gras plaats maken voor moestuin. In november heb ik het afgedekt met plastic, inmiddels was het meeste gras wel dood. Nu heb ik het ondiep omgespit (klei), alleen weet ik niet zo goed hoe ik nu verder moet. In maart krijg ik mest, maar het stukje (2x3) moet wel iets worden opgehoogd omdat het behoorlijk nat wordt na regen. geel zand op/door klei mengen wordt afgeraden lees ik overal. Mest onderspitten op klei is ook discutabel las ik weer eregens anders, omdat de mest dan gaat verturfen ? Ik dacht aan het volgende: de omgespitte grond eerst fijner maken, ophogen met tuinaarde, mest eroverheen en dan compost. maar, is dat een goed idee? of zouden jullie het heeeel anders doen? groetjes!
-
Snelle vertering eikenblad met een soort kalk?
meloentje reageerde op Aardpeer's topic in Bodem en bemesting
Mijn buren hebben ook een joekel van een eikenboom, dus ik kom om in het eikenblad. Maar ik verdeel dit in de winter als mulch door de tuin (het stuk siertuin, niet over het moestuingedeelte). Het verteert niet heel snel, maar eind mei/begin juni is het meeste toch wel verteerd. Ik kan daar wel mee leven eigenlijk -
Hoi Robo, ik heb nog een dilemma, ik vond op ergens anders op het forum deze tip: Niet doen - mest onderspitten Op kleigrond verturft dit in de bodem. Het humusaandeel is niet mobiel. Daarnaast bevat mest veel stikstof. Kolen, courgettes, en sommige bladgewassen houden hiervan, maar veruit de meeste groente verdragen geen mest. Beter een mesthoop opwerpen en de verteerde mest eind 2012 met een drietand/rechttand hark oppervlakkig inwerken. Het bodemleven (o.a wormen en bacteriƫn) gebruikt de verteerde mest als voedsel en zetten het om tot humus. Voedingsstoffen blijven goed aan humus hangen. Ook maakt humus kleigrond luchtiger. Goed verteerde mest bevat nog maar weinig stikstof. Mijn tuin is op zware kleigrond. Wat denk jij, beter om het niet onder te spitten maar om het eroverheen te leggen? en dan nog een laag compost eroverheen misschien? of is dat niet slim?
-
Komkommers goed verspeend of vermoord?
meloentje reageerde op Theepot's topic in Problemen in de moestuin
haha, heel herkenbaar! Ik kan ook nooit wachten, vorig jaar in maart de stokbonen buitengezet (die groeiden binnen wat sneller dan ik had verwacht), dan gaan ze dus dood maar, als je altijd maar doet wat in het boekje staat worden er ook nooit nieuwe ontdekkingen gedaan. dus ben benieuwd hoe het met je komkommers afloopt! -
welkom tuinheks! Ik ben benieuwd naar je tuin toverdrankjes
-
Ja, dat las ik na mijn reactie ook. Heb op marktplaats zaadjes besteld, tot mei ga ik het even goed onkruid vrij houden en dan ga ik het zaaien. Ik hoop dat het lukt om het onkruid onder de duim te houden, er stond zo veel toen we de tuin kregen! Echt een rotstukje om bij te houden, de takken van de appelboom beginnen erg laag. Lekker kruipen dus
-
Aha, dat zijn een aantal goede tips! Ik heb nog wat oost indische kers zaadjes van vorig jaar, die ga ik opkweken. Ik denk dat ik het ga proberen te combineren met phacelia, ook om de bijen een plezier te doen. Bedankt allemaal!
-
prei! nadat de prei vorig jaar in september niet dikker was dan een flinke graspriet, kreeg ik de tip al in februari te zaaien in koffiebekertjes en om ze dan -als ze potlood dik zijn- met aarde en al in de tuin te planten. In mijn fotostudio heb ik een groot raam op het zuiden, dus thuis hoef ik niet meer te klooien op mijn te volle kleine vensterbank!
-
misschien geldt deze oplossing niet voor jouw moestuin, maar ik vertel het toch. Wij hadden precies hetzelfde probleem: kleigrond, en teveel regenwater dat maar niet weg liep, met als gevolg: alles onder water. Op ons complex zijn ook slootjes, en een van die slootjes loopt langs onze tuin. Omdat heel veel mensen last hebben van het water, heeft het bestuur het waterpijl laten zakken dmv een sluis (vraag me niet naar de technische details) sindsdien staat er minder water, het is en blijft kleigrond en na een flinke regenperiode is het nat, maar lang niet meer zo nat als toen het waterpijl van de sloot nog hoger stond. succes!
-
Hallo, bij mij in de tuin groeit een vrij oude appelboom die ieder jaar heel veel appels geeft. Toen we de tuin kregen, groeide er nogal wat onkruid onder. Ik heb dit weggehaald en er een zadenmix van bloemen onder gestrooid. Daarvan kwam wel wat op, maar vrij weinig, en bovendien was er bijna niet tegen het onkruid te wieden! Nu zou ik dit jaar een bodembedekker er onder willen planten. Maar vind de appelboom dit wel fijn? En heeft iemand een suggestie welke bodembedekker hiervoor geschikt is? Ik denk dat de appelboom behoorlijk wat voedingstoffen opslokt (maar dat is mijn eigen theorie), en het moet ook een plantje zijn die het doet in half schaduw. groetjes!
-
hier is Lola dan! 1/4 jack russel, 1/2 boerenfox en 1/4 onbekend. ze is echt een goede tuinhulp, ze vind het heel leuk om wortels van woekerend onkruid uit de grond te trekken, als ik zeg pak het maar. 'gewilde' planten laat ze gelukkig met rust (soms na een waarschuwing) En ze probeert al tijden muizen te vangen, maar of dat ooit gaat lukken...
-
welkom eline! en succes met je tuintje
-
Bedankt RobO ook voor de link, ik ben ook weer van plan om bonen te zaaien (oftewel de stiense pronkboon), en ik weet nu dat die niet van mest houden. Verklaart wellicht ook waarom die het afgelopen jaar het wel zo goed deden en de rest niet Ik hoop dat het oude mest is, dus wel goed om even na te vragen. Maar ik neem toch aan dat dat zo is, bijna iedereen bij ons besteld het en dan lijkt het me onhandig als het in alle tuinen eerst een half jaar moet blijven liggen. Ik ga de voortje scheppen techniek toepassen!
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.