Alles dat geplaatst werd door Art Vandelay
-
Gele bladeren en bladverlies Zwarte bes
Het is ook elke dag wat anders... De zwarte bes krijgt allemaal gele puntjes op een aantal bladeren, waarna ze helemaal geel worden en eraf vallen. Het is nog lang geen winter dus ik denk niet dat het zo hoort... Ik kan geen beestjes of meeldauw ontdekken, maar misschien kijk ik niet goed genoeg. En ook nog gedoe met m'n banaan (nog wel veel erger denk ik aangezien die bes het wel overleeft). De bladeren krijgen zwarten vlekken met een soort geel randje erom heen. Eerst waren het de oude bladeren maar nu beginnen de nieuwe bladeren ook al en dus is er echt iets mis. Iemand ideeën? Zou handig zijn als er ergens informatie zou zijn over wat dit soort symptomen kunnen betekenen. Over planten valt nog steeds bar weinig te vinden...
-
Kleine vliegachtige beestjes op kamerplant (banaan).
Yeap, dat is em. Bedankt. Het is dus nog veel erger dan mijt . En nu weet ik ook waarom ze niet altijd op de bladeren zitten maar vaak ook op de grond. Bij de banaan heb ik ze met wat water weggekregen, maar nu heb ik echt een hele plaag bij een palm die ik pas gekocht heb. Ik herinner me ook dat ik een paar op wat andere planten zag, maar om de een of andere reden zijn ze daar allemaal weg. Kan dit te maken hebben met het type grond? Die palm is nog de enige die ik niet verpot heb, zou het ding verpotten het hele probleem kunnen oplossen? De lucht rond de banaan is erg vochtig, dus logisch dat er daar een paar zitten, maar wat ze nou bij die palm doen snap ik niet.
-
Kleine vliegachtige beestjes op kamerplant (banaan).
Het houdt maar niet op bij mij... Het zijn er nu nog maar 3-4 ofzo. Ze zijn misschien iets groter dan fruitvliegjes (eerst dacht ik zelfs dat het fruitvliegjes waren) maar het lichaam en vleugels zijn iets langwerpiger en ze hebben een wat minder "fijn" (ik bedoel dikker) lichaam. Ze zijn zwart met kleine voelsprieten. Ze lopen ook veel liever dan fruitvliegjes. Ik zie vaak eentje over de aarde lopen en op dit moment zitten er twee comfortabel onder het blad van de plant. Ik heb een beetje gezocht en ze lijken echt heel erg hier op: http://www.gardensafari.net/pics/wantsen/bladluizen/uroleucon_jaceae_hs2_2090.jpg De verschillen zijn: kortere voelsprieten en het lichaam is niet zo "glanzend" zwart. Ook zijn de pootjes veel korter in verhouding tot het lichaam (ze lijken wat "minder slank" dan die op de foto). Ze zijn groot genoeg om zo weg te plukken, en ik neem aan dat dat genoeg is...maar ik wil toch zeker weten dat ze wel schadelijk zijn. Deze plant doet het helemaal niet geweldig (bladeren verkleuren met geelbruinige vlekken en ook "verbrandde" punten en ze zijn ook vrij slap na een uurtje in de zon) maar volgens mij is dat eerder door teveel zon zonder te wennen dan aan die beesten. Ik dacht echt dat bladluizen veeeel kleiner waren dus ik neem aan dat het niet daadwerkelijk het beestje op de foto is. Het lijken vrij jonge exemplaren en ze zijn al vrij groot. Edit: Oh ja, en ze wijzen met de kop omhoog. Voorpoten lijken langer dan de achter poten.
-
Wat is voldoende ruimte tussen de takken van zwarte bes?
Bedankt voor de antwoorden en de foto's. En niet echt offtopic, het is meer een algemeen snoei topic mbt openheid van de struik tegen meeldauw ed. Ik ben ook van plan om blauwe bessen, frambozen, bramen ed te nemen, dus hoe dan ook handig om daar nog wat van te leren. Op dit moment zit ik ook met een halfdode kiwi, nog maar zien of het ding uberhaupt overleeft voordat ik de rest ga kopen. En stinken? Je bedoelt toch niet de licht aangename fruitige geur van de bladeren van de zwarte bes? En snoeien kan nu toch niet? Volgens mij moet dat echt in de winter, of net na de oogst (voor zwarte bes dan, verschilt misschien voor andere bessen). Lijkt me niet goed om zomaar stukken eraf te halen. Wel offtopic: De het ene trosje bloemen dat ik niet heb gesnoeid hangt nog steeds uitgedroogd aan de tak. Volgens mij hoort Ben nevis toch al echt bessen te krijgen, dus ik neem aan dat die bijen op het balkon daar puur waren voor de lol om mij te steken. Ach ja, het voordeel is dat het ding nog sneller groeit (niet echt nodig, nog een maandje en hij is langer dan mij, hoewel hij wel vals speelt met die pot van 40cm hoog).
-
De Lidl herfstframboos 2013, hoe gaat ie?
Staan er wel een cultivar bij die lidl/aldi zooi? Zijn jullie niet zo precies met de cultivar die je neemt? Lijkt mij dat de kosten voor een plant voornamelijk tijd is. Beknibbelen op de plant of grond is echt iets wat je niet moet doen (heb ik nu op de lastige manier geleerd). Bij sommige soorten (bepaalde bananen) die van een 5cm stronk in een jaar naar 1-2 meter groeien is dit natuurlijk niet zo, maar over het algemeen wel. Bij een kers zou ik dan al helemaal liever een flinke boom kopen. Als je gaat uitrekenen hoeveel jaar het je scheelt in oogst haal je die aanzienlijke aanschafkosten er zo uit. Natuurlijk niet slim om mee te beginnen als je niks weet (zoals ik ) maar als je toch al weet dat je het plantje niet vermoord lijkt het me een goede investering. Het is natuurlijk wel veel leuker als iets van een lullig plantje uitgroeit tot een mooie boom, dus daar is ook wat over te zeggen. Trouwens echt een perfecte site voor kleinfruit (ze hebben ook een aantal grootfruit, voornamelijk soorten die het goed doen in NL/BE): http://www.proeftuin.eu/ Heb de beste man aardig lastig gevallen via de mail, en hij was behoorlijk behulpzaam. Ik was van plan om een hele hap planten aan te schaffen hier (die planten zelf kosten echt geen drol, wel duur natuurlijk om ze te verzenden dus je kan net zo goed 20 ofzo bestellen) maar nu ga ik misschien naar het buitenland en ik ben bang dat ze dat avontuur niet zouden overleven. Planten...het zijn echt net honden. Je kan nergens meer naartoe als je ze hebt. Het zijn wel kleine lullige plantjes zonder garantie, maar je kan ze als leek veel beter hier halen dan bij de Aldi/Lidl aangezien je dan 100% zeker iets hebt wat het goed doet in ons klimaat. Behalve de kiwi. Koop geen kiwi. Wat een prutplant. "Ik ga dood, heb meer water nodig". "Ah shit teveel water, nu ben ik dood".
-
Wat is voldoende ruimte tussen de takken van zwarte bes?
Hoeveel ruimte moet er ongeveer zitten tussen de takken bij kleinfruit voor voldoende doorluchting? Verschilt dit per soort? De zwarte bes die ik heb staan is al weer 30cm gegroeid, en hij lijkt toch aardig dicht (heeft een aantal takken naar de binnenkant aangemaakt). Het is één en al groen. Hoe kan ik bepalen wat nou te dicht is en wat voldoende open is?
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Ik dacht eerst dat de bloemen nog moesten openen... Maar na ff goed gekeken te hebben waren het dus al lang bloemen, sommigen waren al uitgedroogd. Wat een lullige bloemetjes, zeg...
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Dan snoei ik er morgen wat bloemen af idd. Niet om wat te doen te hebben (heb genoeg te doen, hoewel dat pinksteren erg kut valt nu, altijd als het niet uitkomt ipv wanneer je denkt "Ah lekker lang weekend") maar voor meer groei als het zoveel uitmaakt. Maar ik ga er zeker geen takken of bladeren afhalen als dat niet hoeft. Bedankt voor alle hulp.
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Ja, ik kan het eigenlijk ook niet laten . Ik heb nu meer een "test" plantje dus het is geen gigantische ramp als deze niet super aanslaat. Ik wil dit jaar alleen zien of hij met relatief veel schaduw nog bessen kan rijpen. Het was best wel een grote plant toen ik hem kocht (50+cm hoog enkel de takken). Nu zitten er al vrij lang een hap knoppen aan een aantal stronken, en op elke tak zitten nieuwe takken van minimaal 20cm lang. Kan ik toch beter het grootste gedeelte van de knoppen nog verwijderen en een maar 1 tros bessen laten rijpen? Of is het niet zo erg als de plant niet meer zo'n ukkie is? Trouwens gekocht in een kleine kweekpot bij het tuincentrum, meteen in een grote 50cm diameter pot gedaan (was begin maart...). Als ik bare root stekken ga kopen, moet ik dan dan ook de takken snoeien? Tot 2 knoppen? Of hoef ik alleen bloei te snoeien het eerste jaar? Edit: En blad moet je ook snoeien? Deze hangt echt helemaal vol met bladeren (het hele balkon ruikt nu naar die plant). Dacht juist dat hij daar energie uit haalde voor groei. Hoeveel moet ik dan ongeveer weghalen? En kan ik beter de oudere bladeren snoeien of de jonge blaadjes?
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Ik dacht dat fruitbomen voornamelijk gesnoeid werden voor licht en openheid. Hoe dan ook, dat 1 jarige takken aanhouden en ouder wegsnoeien wat vruchten gehad heeft wegsnoeien klopt dus niet. Terwijl dat dat dus wel overal beschreven wordt. Bijv mcginnes ribes growers guide: en
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Heb hem nog ff goed bekeken en ik vind dat "beste oogst op 1 jarig hout" toch vreemd. Heb 5 takken (toch redelijk dik hout) en slechts 3 hebben bloemknoppen (die nu bijna gaan bloeien). Die 2 met niks lijkt alsof het jonger hout is, en de takken die nu dit jaar erbij zijn gekomen zijn van die dunne groene sprietjes. Dus het is iig niet te jong hout (1+ jaar oud) en het lijkt dunner en jonger dan de takken die wel gaan bloeien dus te oud zijn ze ook niet. Echt vreemd, tenzij jong hout veel later pas bloeit. En het is ook een beetje tegenstrijdig, die struiken. Normaal bij bomen is het dikste hout het productiefste, en dat is ook logisch dus zou je snel denken dat het oudste hout juist niet gesnoeid mag worden.
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Heb gelezen dat het oude hout (waar vruchten ontwikkeld zijn) tot 2 bladknoppen moeten worden gesnoeid omdat het beste fruit zich vormt op het hout van vorig jaar. Kan geen foto's plaatsen omdat ik geen mobiel/fototoestel heb. iig bedankt, nu maak ik me niet meer zo'n zorgen. Ik snap dat het wel een sterke plant is maar ooit eens wat planten verloren door schimmel dus dan raak ik meteen in paniek als ik ook maar een beetje zie.
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Potgrond? Voor voedingsstoffen? Zwarte bes zit in Potgrond/Cocos/turf/vermiculiet. Iets van 1/4 van elk dus idd niet voedselrijk. Kiwi wordt denk ik MM Compost/Cocos/Vermiculiet 1/3 elk. Hij staat er pas een paar maanden. Dus ik moet compost bij de bes doen? En ik denk dat 50cm voor de eerstvolgende paar jaar wel genoeg is. Het ding begint te bloeien en hij verzuipt nog in die pot terwijl ik hem nog moet snoeien in de winter. Het ziet er nu nog allemaal prima uit, maar de grond is best wel beschimmeld. Geen dikke laag maar kleine stukjes. Stam had echt naaldprikken van schimmel en die gingen er zo af. Wel is de grond en stam onder de grond wel erg vochtig. Ik denk dat ik het beste rond de plant wat compost kan doen zodat regen weg van de stam stroomt en dat ie ook nog voedingsstoffen erbij krijgt.
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Haha, ja daarom heb ik hem ook. Hij zit in een pot van 50cm diameter.
-
Galia meloen in een pot in huis kweken?
Ik heb het geprobeerd. Ze moeten binnen gekweekt worden in een kas (of een verwarmde kas). Eén koude nacht en ze zijn dood, wat mij dus overkomen is.
-
Klein beetje schimmel op grond en bij begin stam zwarte bes
Na een heftige regenbui begint de boel nu een beetje te schimmelen bij de stam en de grond daar vlak omheen. De humus heb ik daar weggehaald zodat de het vocht kan verdampen (ja dom, had daar nooit vlakbij de stam kokossnippers moeten strooien) en ik zal heel erg oppassen met water geven voortaan (ver van de stam). Moet ik voor de rest nog wat doen? Het beetje schimmel (echt een puntje) heb ik weggehaald bij de stam, en de plant lijkt gezond voor de rest. Moet ik bij nieuwe planten perliet ipv vermiculiet gebruiken? Ik heb bij deze eerste wel teveel tuinturf gedaan, voortaan doe ik alleen kokospotgrond. Binnenkort moet ik nog een vochtminnende plant (kiwi) planten, en ik dacht aan 1/3 kokospotgrond - 1/3 vermiculiet - 1/3 compost. Kan ik beter wat vermiculiet vervangen door perliet voor meer drainage?
-
Hoeveel tomatenplanten in een pot van 40 cm
Volgens SFG van Mel Bartholomew heeft een tomatenplant 1 sq ft oppervlakte nodig (ik neem aan dat dit is als je hem laat klimmen). Dan is een ronde pot van 40cm diameter iets te groot (1256cm2 oppervlakte vs 930cm2 oppervlakte maar nog niet groot genoeg voor 2 planten. Een pot van 35cm diameter zou optimaal zijn. Meerdere planten in 1 bak is lastig tenzij het een rechthoekige bak is of hij groot genoeg is voor 4. En bij een tomaten plant is dat een vierkante bak van 61x61.
-
Waarom zaden kopen als je ze uit winkelgroente kan halen
Als je voor de lol eventjes wat in de grond wil stoppen van eenjarig fruit/groenten die je sowieso koopt dan zie ik niet hoe er een nadeel is (hoogstens 1-2 euro verlies aan voedingsstoffen). Als je serieus wat wil telen en de oogst optimaliseren dan kan je voor die paar euro echt beter nog een zakje zaad erbij kopen. Bijv is alles wat er in de winkel ligt van soorten die geoptimaliseerd zijn voor machinaal oogsten. Soorten die optimaal zijn voor hobbytuinieren hebben heel andere eigenschappen. Sommigen zijn misschien optimaal bij een ander klimaat of grondsoort. Daar kom je niet achter bij het fruit van de markt of super.
-
SFG/MM vs Potten?
Ja, ook zo'n vid gezien van iemand die 2 pompoen per 2 sq ft had gedaan en die zei dat z'n oogst ongeveer hetzelfde was als met 1 per 2 sq ft. Edit: Totaal bedoel ik, niet per plant. MAW, diepere SFG/Pot is veel beter en die 15cm is echt te krap voor sommige soorten ondanks wat Bartholomew zegt in z'n boek (namelijk dat het echt niet boeit of je 15cm of 30cm grond hebt) ?
-
SFG/MM vs Potten?
Ok bedankt. Ik heb natuurlijk potten van verschillend formaat, maar 60cmx60cm is ff makkelijk te converteren omdat het (ongeveer) 2 feet x 2 feet is (4 sq ft?! Die Amerikanen ook altijd. "Cups" is ook zo'n debiele manier van meten). Pot van 60cm diameter is (geloof ik) 2,8 m2 terwijl 4 sq ft 3,7 m2 is. Dus wel iets kleiner, en 2 pompoenen gaat idd niet lukken tenzij het een vierkante pot is die ook 3,7 m2 is. En wat lola zei is dus wat ik bedoelde. Ik weet niet de precieze details van planten die bij mekaar gaan, maar ik denk dat de meeste planten die ik wil groeien diep wortelende soorten zijn zoals pompoen, courgette (die tig verschillende "squash" soorten, zitten zeker wel wat tussen voor dit klimaat met niet gigantisch veel zon), misschien meloen (vrijwel zeker niet genoeg warmte/zon) en misschien tomaat (denk het niet, beetje saai). Dus ik betwijfel of het SFG concept dan opgaat aangezien het lijkt dat je diep wortelende soorten combineert met oppervlakkig wortelende soorten zodat ze elk een andere diepte bezetten.
-
SFG/MM vs Potten?
Maar wat ik bedoel is kan ik SFG/4kante meter tuin toepassen in potten? Met dezelfde ruimte enz? In SFG worden tomaten gewoon in een 30cmx30cm vak geplaatst. Courgettes/Pompoenen begrijp ik niet helemaal, ik dacht eerst in 60cmx30cm maar het kan best 60cmx60cm zijn (2 square feet...). Beide 15cm diep. Kan ik deze volumes/groottes ook aanhouden met (vierkante) potten? Of werkt het dan anders? Ik snap dat het niet verplicht is, maar is SFG vele malen efficiënter of maakt het niet uit en wordt SFG voornamelijk zo in elkaar gezet omdat anderen potten juist onhandig vinden? Ik heb het wiel per ongeluk opnieuw proberen uit te vinden door gebruik van hoge planten in hoge potten op een kleine ruimte. Als het echt zo'n big deal is dan knutsel ik wel ff zo'n SFG in elkaar volgend jaar (of misschien zelfs voor midden april een meloen proberen...).
-
SFG/MM vs Potten?
Vanwege links op dit forum ben ik (nadat ik begonnen ben met een pot ) achter het SFG/MM gedoe gekomen. Het lijkt alsof er echt heel weinig aarde gebruikt wordt, en ik vroeg me af of dit specifiek is aan SFG/MM of dat ik toevallig gewoon de verkeerde plant heb gekozen om mee te beginnen. In SFG staat dat de diepte 6 inches moet zijn, dat is iets van 15cm. Begrijp ik het helemaal verkeerd en horen de planten dieper dan 6 inches te kunnen wortelen omdat SFG geschreven is voor tuinen met grond eronder? En dat alleen de "verrijkte" grond 6 inches hoeft te zijn? Ik geloof dat er toch echt staat dat ze opgetild kunnen worden en verplaatst worden (en een houten onderkant hebben met drainage-gaten erin). Eerlijk gezegd lijkt alles in potten mij wat handiger (financieel gezien ook aangezien ik al potten heb...). Ik neem aan dat een 60cm diameter pot (of 60cmx60cm vierkante pot) dan zelfs voor 4 "extra large" geschikt is of bijv 2 pompoenen. Of heb ik het helemaal verkeerd?
-
Grootte pot voor Zwarte Bes
Dat is de automatiseringsrevolutie. En zelfs dat kan je nog niet online bestellen, dus daar is de online revolutie ook niet bekend...
-
Grootte pot voor Zwarte Bes
Ok bedankt. Dan weet ik nu zo'n beetje alles wat ik moet weten. Gaat wel meer centjes kosten dan ik dacht...nog een vogelnet, grond, pot, PH testen. Het ergste is nog wel overal naartoe moeten rennen aangezien de online revolutie nog moet plaatsvinden qua tuinieren.
-
Grootte pot voor Zwarte Bes
Niet dat ik het wil, maar ik heb niet echt keus zonder tuin. 0,5 kuub valt toch wel mee? Alleen als ik kijk naar inhoud qua liters slaat het nergens op, maar op zich is 90cm diameter/60cm hoog dan genoeg, toch? Hoe weet je dit trouwens zo precies? Heb je er eentje verplaatst in je tuin ofzo? Denk je dat een wat hogere pot met minder diameter mogelijk is, of wortelt hij sowieso niet zo diep en zal je altijd redelijke diameter nodig hebben?