

64leukehobby
Members-
Aantal items
14 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dorian startte met het volgen van 64leukehobby
-
Klopt,best wel veel werk als je het goed wil doen. Het is wel een prachtig gezicht nu in de kas. Cantaloupe (gekochte planten bij Intratuin) zetten makkelijk vrucht en zijn al heel groot .Ananas meloen en orginele hollandse suikermeloenen zetten moeilijker vrucht,echter nu ook behoorlijk wat vruchten van deze planten en dan is het voor mij echt de moeite waard ! Op dit moment 3 echt grote hollandse suikermeloenen en 2 grote ananas of tijgermeloen en een stuk of 12 grote cantaloupe.
-
Helemaal mee eens,volgens mij inderdaad niet bevrucht.Op de foto zie ik op de achtergrond andere vruchten,volgens mij van een andere meloen plant en dit is vermoed ik een cantaloupe Klopt he?
-
Op dit moment heb ik in de kas staan cantaloupe ,westlandse suikermeloen en ananasmeloen,daarnaast pelora en een ander ras vanuit fruitlent. De cantaloupe,als plant gekocht vanuit Intratuin, groeit het hardst en maakt al snel en veel vrouwelijke bloemen aan,. Of de bevruchting gelukt is,is op dit moment nog de vraag,immers ik vond maarerg weinig stuifmeel bij de mannelijke bloemen. De ananasmeloen groeit nu ook goed door nu de kas soms goed wordt verwarmd door de zon. De eerste bloemen net bestoven en we zullen zien,andere jaren gaf bevruchting weinig problemen.De westlandse suikermeloen begint nu ook goed door te groeien ,zeker nu ik steeds de onderste uitlopers verwijder,valt het mij op dat ik nu bij de bovenste uitlopers vrouwelijke bloemen ga zien. Helaas ben ik niet zo handig met het plaatsen van fotos op het internet,als het mij wel lukt zal ik foto;s plaatsen. Vanuit jullie foto zie ik ook goede stevige planten ontstaan.Ik heb ook wel eens geprobeerd liggende meloenen te kweken,maar het nadeel is dat je totaal geen overzicht hebt over de plant en deze bovendien erg veel ruimte in beslag neemt,bovendien werden de vruchten aangevreten door duizendpoten en andere soorten van insekten,waar ik nu geen last van heb bij diagonale teelt.
-
Hoe je kan zien of de meloenplant bevrucht is. Antw. Erg snel de verdikking van de vrouwelijke bloem zal niet dikker worden en over het algemeen gaat de verdikking ook verkleuren van groen naar zacht geel. Uiteindelijk valt de bloem af.
-
In ons klimaat zijn er eigenlijk geen meloenen soorten geschikt om die buiten een kas te kweken. Niet alleen vanwege het temperatuurverschil met een kas ,maar ook vanwege het feit dat meloenen kwetsbaar zijn voor ziekte aan de wortels door vocht. In de kas plant ik de meloenplanten op een ""verhoging"( breed ongeveer 50 cm.)en geef dan water niet direct op de wortels van de plant. Op deze wijze heb je veel minder last van verwelkingsziekte Ik probeer ook af en toe meloen te kweken in de buitenlucht,echter de plant zelf heb ik dan afgedekt met een mini kweekkas en de plant laat ik verder groeien buiten ,doordat ik een stukje hout leg onder mijn minikas .In een goede zomer kan het op deze wijze lukken om wel redelijk tot goed eetbare meloenen te kweken.
-
Vraagje i.v.m het handmatig bestuiven van een meloen .
64leukehobby reageerde op heidike_21's topic in Fruit en noten
Als ik kijk naar de grootte van het vruchtbeginsel ben ik nog niet overtuigd.Vaak zie je aanvankelijk een kleine meloen groeien,echter al snel stagneert de groei en verkleurt het vruchtbeginsel. Met een dag of 5 weet je meer.Als de vrucht meer groeit en de grootte krijgt van een centimeter of vijf,is de bevruchting gelukt.Als ik kijk naar het vruchtbeginsel t.o.v. de grootte van je vingers ben ik op dit moment dus nog niet overtuigd. Heel even geduld dus en probeer de nieuwe bloemen dus bevrucht te krijgen. Zelf houd ik aan een plant 4 tot 6 vruchten aan als maximum en uitdunnen kan dus altijd nog. -
Natuurlijk mag je deze bloem bevruchten.Allereerst niets moet,alles mag. Normaal maakt een meloen zelden of nooit vrouwelijke bloemen aan op de eerste zij scheuten. Door de zij vertakkingen weg te snoeien wordt de plant steviger en bovendien wordt de aanmaak gestimuleerd op de latere vertakkingen.Vanaf de foto toont je plant solide stevig en dus zou ik zeker proberen er een meloen aan te krijgen. Nogmaal;s het wegsnoeien van de eerste 6 vertakkingen wordt geadviseerd,maar is zeker geen wet ! Veel succes
-
Vraagje i.v.m het handmatig bestuiven van een meloen .
64leukehobby reageerde op heidike_21's topic in Fruit en noten
Allereerst sorry voor het wat late antwoord op je vraag. Gezien de beperkte grootte van de bloemen die nog in knop staan,vermoed ik dat er 2 in ieder geval mannelijke bloemen zijn. De derde kan mogelijk ook een vrouwelijke bloem zijn.De bloem is pas net gevormd en erg klein,vandaar mijn twijfel. Het met een penceel(met zachte haren ) bestuiven met stuifmeel vanuit de mannelijke bloem is mij altijd goed bevallen is mij altijd goed bevallen,echter het kan ook rechtstreeks met mannelijke bloem.Voordeel van de eerste methode is dat je geel stuifmeel ziet op je penceel en je kan zien of je stuifmeel is verminderd vanuit je penceel. Ben benieuwd of we nu verder een beetje medewerking krijgen vanuit het weer,daar de groei eind mei tot heden minder is geweest dan andere jaren. Erg leuk als je nog een foto op het web plaatst gefaseerd met de groei van de meloenen -
De eerste 2 bladeren van de meloen zijn geen echte bladeren en na de eerstvolgende 2 bladeren wordt de top uit de meloen verwijderd. De plant maakt daarna 2 uitlopers aan ,waarvan je de sterkste dikste behoudt en de andere uitloper verwijdert. Als je helemaal nog niet bovengenoemde handelingen heb verricht zou ik zeker bij een deel van mijn planten alsnog,zoals bovenstaand beschreven is, handelen. Vanuit de uitloper je je hebt overgehouden en bovendien aan een touwtje is opgebonden zodat de uitloper verticaal groeit. De plant maakt dan tevens zelf steun vertakkingen aan .De eerste 6 zij vertakkingen knijp je af.vanaf de 6e laat je deze staan en de plant maakt dan zowel de mannelijke als ook de vrouwelijke bloemen aan .Zelf bevrucht ik de plant met een penceel,omdat er in de kas maar weinig inscten kom,en die de bestuiving kunnen doen. Kan je zo verder?
-
Vorig jaar een uitstekende oogst gehad van de ananas meloen en Pelora Laatstgenoemd is een nieuw ras,waarvan ik zaad had gekocht via Lenten Fruittuinen. Pelora zette ook erg makkelijk vrucht. Dit jaar heb ik ook de ouderwetse westlandse suikermeloen gezaaid en deze meloen lijkt veel op de galia meloen,maar de smaak is 10 keer verfijnder en het vruchtvlees is groen i.p.v. geel zoals van een galia. Vanuit Lenten Fruittuinen ( hoewel zij dit zaad niet verkopen )begreep ik wel dat deze meloen soort moeilijker te telen is,we zullen zien.
-
Uit de foto maak ik op dat de inhoud van de pot waarin de meloen staat 1,5 liter is en dat lijkt mij wel heel erg weinig. Om enige kans te hebben om meloen te telen,denk ik dat de inhoud minimaal 10 a 15 liter dient te zijn. Op de foto zie ik 2 goed ontwikkelde bladeren en dan is het de bedoeling om de planten te toppen direkt na de 2 bladeren,daarna zullen die uitgroeien tot 2 uitlopers waarvan je de sterkste behoudt en de andere afknipt zodat er 1 behouden blijft en deze zou ik dan opbinden aan een touw en dit touw dan vastbinden aan de top van je kas of aan een van je steunpalen binnen in je kas. Zelf heb ik de beste ervaringen met het verticaal kweken van de meloenplant.Je behoudt zo veel meer overzicht m.b.t. uitlopers en bloem aan de plant,bovendien neemt de plant zo veel minder ruimte in beslag en is veel minder gevoelig voor ziekten en beestjes die de plant kunnen aantasten/aanvreten.Ik hoop dat je nu iets met dit antwoord kan.
-
Omtrent het snoeien: Allereerst de top er uit halen nadat er 2 echte bladeren gevormd zijn( de eerste 2 kleine blaadjeszijn kiembladeren ! ). Nu zullen er 2 uitlopers ontstaan ,waarvan je de sterkste(dikkste)behoudt n de andere uitloper knijp je af. De uitloper die je over houdt,ga je opbinden en de eerste 6 uitlopers die daar uit gaan groeien verwijder je. Wanneer je op deze wijze snoeit krijg je behalve mannelijke bloemen( zonder verdikking onder aan de bloem) ,eveneens vrouwelijke bloemen die WEL een verdikking hebben. In de kas komen niet echt veelinsecten die de bestuiving kunnen doen en dus zal je dit zelf moeten doen. Zelf gebruik ik een dunne penceel en breng dan stuifmeel over vanuit de mannelijke bloem naar de bloem van de vrouwelijke bloem. Doorgaans na een wek tot 10 dagen zie je of de bestuiving gelukt is d.m.v. het doorgroeien van het vruchtbeginsel. Het beste kan je de planten zo rond deze periode uitzaaien in goede potgrond ,waarbij de zaden licht worden afgedekt met pondgrond en dus niet te diep zaaien .Zo rond half mei kunnen de planten dan in de (onverwarmde)kas De beschrijving omtrent het opbinden van de plant slaat dus echt op de situatie waarbij de planten in de kas staan. Het snoeien na de eerste 2 echte bladeren gebeurt meestal al op de uitzaai plek. Veel succes en ik hoop dat je iets met de beschrijving kan.
-
Zelf zaai ik altijd eerst in een kleine pot,wel in goede potgrond.na de heiligen,zo rond 15mei,gaan de grootste c.q. sterkste planten in de kas.na de eerste 2 echte bladeren haal ik de top uit de plant,waarna er 2 vertakkingen onstaan en daarvan houd ik de sterkste aan en bind deze aan een touw,zodat de plant de hoogte in gaat.met een perceel bestuif ik de vrouwelijke bloemen.dan nog even over de vraag omtrent de behoefte aan water van de planten. Meldoen heeft niet extreem veel behoefte aan water,ook niet als de plant nog klein is,wel zorgdragen dat de grond niet uit gaat drogen.succes!
-
Zelf ben ik ook gek op meloen en vind ik in volgorde het lekkerst: a)orginele hollandse suiker meloen,ook wel genoemd Westlandse suikermeloen.Deze meloen lijkt wel wat op een galia meloen,vruchtvlees is groen en naar mijn mening veel lekkerder b) cantaloupe meloen met oranje vruchtvlees.Ook erg lekker en kweek deze meloen ook in de koude kas en dal lukt uitstekend,rijp zo eind augustus tot eind september. De cataloupe meloen die je in de winkel koopt,vorige week nog gedaan bij D van de broek vallen erg tegen.Momenteel komen ze uit landen als bijv Honduras en deze worden veel te vroeg geplukt ,In juliv verkoopt AH cantaloupe meloenenuit Spanje en deze zijn fantastisch ! c) Charentais meloen,klein maar ook erg lekker en eveneens net als bovenstaande meloenen goed te kweken in een koude kas.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.