Ga naar inhoud

Honingbes

Members
  • Aantal items

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Honingbes

  1. Vraagje aan de specialisten hier, hebben honingbessen veel ijzer in de grond nodig of is daar niks over bekend? Zij ook mijn vorige post over dat onderwerp. Als honingbessen veel ijzer bevatten dan moet dat ergens vandaan komen toch? Wat als er te weinig ijzer in de grond zit? Mijn eerste honingbes stond op arme maar ijzerrijke zandgrond op een lokatie waar ijzer nodules voorkomen. De plant groeide slecht maar de besjes werden snel zoet en aromatisch. Daarna had ik planten die ook op zandgrond stonden, maar zonder veel ijzer en die werden niet goed zoet. Toen verhuisd en planten verplaatst, wortels beschadigd. Het eerste seizoen hadden ze duidelijk gebrek aan nutrienten en een teveel aan suikers die als extraflorale nectar werd afgescheiden. Toch waren de bessen zuur. Mijn theorie is dat de bessen sneller zoet worden als er meer ijzer beschikbaar is. Zou dit kunnen? Ik heb roest toegevoegd en ook mulch. Ik verwacht dit jaar snel zoete bessen, als mijn theorie klopt
  2. Hoe doen jullie dat? Hoe groot zijn die planten, moet je daar met een ladder in klimmen? Ik haal hier 100 gram van een plant en die zijn nu bijna 6 jaar oud en maximaal 75cm hoog. Ok, ze zijn een beetje verwaarloosd, hebben altijd op arme zandgrond gestaan, nu verpoot in de achtertuin van een rijtjeshuis, maar om daar even 30x zoveel vanaf te halen....
  3. Mijn oudere struiken zijn Duet,Atut,Wojtek,Sinoglaska. Die laatste geeft de grootste bessen en Duet met zijn ovale bessen heeft een mooie groeivorm vind ik, blijft relatief laag en vlak zoals deze, maar omdat de bessen direct onder de dichte bladlaag zitten zijn ze wat lastig te vinden. Vorig jaar heb ik nog een paar plantjes van Arjan gekocht, Boreal Beauty,Aurora,Honeybee en Boreal Blizzard, maar daar kwam op een enkel besje na nog niks aan. De grond is hier armer dan ik dacht en de kornoelje dakboom die er tussen stond zoog veel water en voeding weg. Ik heb slechts 2 potjes jam kunnen maken en mijn vriendin heeft wat bessen geroofd, maar met wat extra mulch en compost verwacht ik volgend jaar een stuk betere oogst.
  4. Ik heb struiken uit 2012 die een beetje verwaarloosd zijn. Anderhalf jaar geleden zijn ze verhuisd en omdat ze tegen een muur gestaan hadden was de vorm een beetje scheef. Ik heb vorig seizoen na de oogst enkele takken terug gesnoeid tot aan de hoofdtak. Dit seizoen hebben die takken geen bessen gedragen maar kregen wel mooie sterke loten. Recent heb ik alle 4 de struiken nog wat verder gesnoeid, hoofdtakken die (bijna) op de grond lagen weg en al die dunne bruine takjes er tussenuit. Zou je een oude struik weer kunnen verjongen door hem zo ver terug te snoeien dat alleen de hoofdtakken overblijven? Deze tak een jaar geleden kaal gesnoeid: Mijn planten, na het snoeien:
  5. Zijn hier mensen die 'bemesten' met extra ijzer? Het viel me op dat mijn bessen dit jaar vrij zuur en zelfs bitter zijn en ik vroeg me af of ze soms iets missen aan nutriënten. Na even zoeken naar de voedingswaarde blijkt dat honingbessen relatief veel ijzer bevatten. Ik vroeg me dus af of het zou helpen als ik extra ijzer toevoeg. Nu had ik toevallig een verroestte paalhouder uit de tuin opgegraven en heb die een kleine week geleden maar onder de struiken gelegd. Zojuist de laatste paar besjes geproefd en LEKKER , zoet en aromatisch en ook goede textuur! Het waren de laatste paar inferieure bessen, waarvoor ik eerder niet de moeite nam om ze te plukken omdat ze nog groene plekken hadden. De goede smaak was zoals ik me herinner van het allereerste wildtype struikje dat ik lang geleden op een locatie had waar meer ijzer in de grond zit. Nu kan dit toeval zijn omdat die bessen wat langer zijn blijven hangen dan de rest, maar toch..... Ik had de overige bessen niet direct geplukt en volgens adviezen hier wat langer laten hangen en toch waren ze zuur. Iemand een idee?
  6. Er hangen maar heel weinig bessen aan mijn struiken. Ze zijn toch al zo'n 6 jaar oud, maar opgegroeid in arme grond en nu voor het 2e seizoen in onze nieuwe tuin. Bloei en bevruchting leek in orde, constant hommels op de planten. Zit ik te bedenken dat het misschien de klap van het verpoten is die ze nog niet te boven zijn, zie ik een merel naar de bessen springen! Ik dacht dat het wel mee viel met vogels op de Honingbes....... ik gaat een netje plaatsen
  7. Ik had dit ooit met schorseneren. Ze waren zelfs helemaal weg, er zaten alleen nog gaatjes in de grond waar ze hadden gezeten. Bij nader onderzoek bleek dat er een ondergrondse gang onder de rij planten liep: woelmuizen! Later heb ik een livetrap neergezet en een veldmuisje gevangen. Ik heb daar ook eens een paardebloem zien verdwijnen. Hij bewoog wat heen en weer en verdween zo de grond in In het geval van emelten, spreeuwen zijn er gek op.
  8. Ik heb inderdaad russiche rassen en zie soms wel kleinere solitaire bijtjes die in het kelkje kruipen, maar heb er nooit een echte honingbij op gezien. De Canadese plantjes die ik van jou heb zijn nog te klein om iets over te zeggen.
  9. @Roeier Helaas kunnen bijen met hun korte snuitje niet bij de nektar. Honingbessen moeten het van hommels hebben, maar dat zit wel goed met het mooie weer dit voorjaar! Zodra de bloemetjes goed bevrucht zijn vallen ze af lijkt het, de grond ligt er al mee bezaaid onder de struiken. Duet/Atut bloeit hier iets later dan Wojtek/Sinoglaska. We hebben ook Helleborus staan waar veel hommels op fourageren. Omdat die al in de winter begint te bloeien en lang door bloeit, denk ik dat de helloborus heel geschikt is om vroege hommels te lokken voor de honingbes.
  10. De 'Honeybee' die ik van jou heb heeft ook al een maand enkele bloemknoppen die al bijna open lijken te gaan. Voor de rest hier en daar een beginnend knopje.
  11. Na onze verhuizing had ik een paar van mijn honingbessen overgepoot, begin 2017. Opvallend was dat de bessen vrij zuur waren terwijl er voldoende zon was, zoveel zelfs dat druppels zoete vloeistof uit de takken kwamen waar de hommels dan weer op foerageerden. De takken zaten op den duur vol met bruine blaasjes met witte kristallen. Tijdens en vooral na de oogst kregen ze veel last van zowel een witte als een zwarte schimmel op het blad. Ik vermoed dat de beschadigde wortels een flink tekort aan voedingsstoffen veroorzaakte wat er op de een of andere manier voor zorgt dat de suiker niet in de bessen komt. Er zit hier veel klei in de grond dus ik hoop komend seizoen op een betere oogst
  12. Bessen zijn inderdaad lekker, smaken heerlijk zoet naar kiwi. Mijn kolomikta's hebben helemaal geen last van katten. Ik denk dat er verwarring is met Actinidia polygama (silvervine) waarvan stokjes en poeder verkocht worden als Matatabi, het Japanse 'kattenkruid'. Onze katten zijn ook gek van Matatabi, maar de Kolomikta laten ze met rust. Wat betreft vroeg uitlopen en bevriezen, kan gebeuren maar dan lopen ze wel weer opnieuw uit.
  13. Leuk! Zal vast wel gaan groeien Ik heb al een paar keer avocado gekiemd, gewoon in potgrond met het puntje er net zichtbaar bovenuit. Stiekem in een bloempot naast aandere plantjes geduwd en weken later roept mijn vriendin ineens "Wat komt daar nou omhoog??" Hahaha! Met mango lukt het ook goed, pit voorzichtig opensnijden en alleen het embryo zaaien.
  14. Zou dat niet 4 of 6 tot 12 bloemen zijn? Het is me opgevallen dat er op elke bes TWEE bloemen staan, heel apart. Helaas krijg je dan nooit meer dan half zoveel bessen als bloemen. Onze tuin gonsde vandaag van de bijen die op de krokussen fourageren, het komt wel goed met die bestuiving
  15. Na lange tijd weer eens op dit forum terecht gekomen dus ik zal even een vervolg schrijven op mijn eerste post. Inmiddels ben ik 2x verhuisd en heb ik niet zoveel tijd gehad voor de planten. De standplaats met veel arm zand is niet ideaal en de planten groeiden dan ook langzaam. Van de rupsen of andere plagen heb ik nauwelijks last meer gehad, ik vermoed dat het lokaal een topjaar was voor de rupsen. Ik heb een paar potjes jam gemaakt van de vruchten en dat was erg lekker. Ze zijn wat zuur, maar suiker er bij verbetert de smaak aanzienlijk. De "Kirke" is inderdaad oneetbaar zoals men zegt, smaakt echt giftig bitter! Recent heb ik 4 struiken met goede bessen verplaatst naar onze huidige tuin. Het zijn de Atut en Duet van kweker arborealis die elkaar zouden kunnen bestuiven en een Wojtek en Sinoglaska van kweker Esveld. Ik hoop dat die laatste twee ook aan kruisbestuiving doen. De knoppen staan al op het punt om uit te lopen.
  16. Leuk topic! Ik vind de Polygama een interessante kiwi. Ik heb al een Actinidia Kolomikta (Siberische Kiwi) met heerlijke bessen, echt een aanrader! De mannelijke plant is vanwege het prachtige roze/witte blad her en der te krijgen. Ik begon de mijne als een kaal herfst sprietje voor 3 euro uit een lokaal tuincentrum. De plant deed het prima, al in het eerste jaar de mooie bladeren en is volledig winterhard. Later heb ik er een vrouwelijke Sentyabraskaya gekocht bij poolse kweker Clematisy die al na een jaar de eerste paar bessen gaf. Wat betreft de smaak. De bessen smaken naar kiwi, maar zoeter en smaakvoller dan de kiwi uit de winkel, echt lekker! Het vel is dun en je kan ze zo in zijn geheel eten. De A. Arguta "Issai" die ik ook heb geproefd is eigenlijk een kruising van Arguta en Polygama, heb ik ergens gelezen. Ze hebben niet de aantrekkingskracht voor katten, maar de vruchten hebben wel een beetje die Polygama vorm en als ze goed rijp zijn, zijn ze ook een beetje oranje van binnen. Deze smaken echter een stuk minder. Het binnenste is wel lekker, maar de huid is dik, taai en smaakt wrang. Wat dat betreft is de Sentyabraskaya veel beter. Vanwege deze eigenschappen vermoed ik dat de Polygama ook niet geweldig smaakt. De Polygama vruchten kunnen heel lang blijven hangen aan de plant en moeten dan wel taai zijn niet? De Kolomikta moet je echt op het juiste moment plukken, er elke dag even langs lopen en een paar direct opeten want ze rijpen een voor een gedurende een maand of zo en raken snel overrijp. Er bestaat ook een "Vitakola" met extra grote vruchten, misschien dat ik die nog eens probeer te bemachtigen Overigens zijn hier zaden te koop van de Polygama. De A.Polygama heet in het engels Silvervine en in Japan noemen ze het Matatabi en gebruiken ze het als kattenkruid. Als je op ebay zoekt naar Matatabi kun je stokjes, poeder en gedroogde vruchten vinden (met zaden er in!).
  17. De grondsoort is idd anders, maar er zullen meer factoren in het spel zijn. Op jouw foto's zie ik een open tuinbouw omgeving (boskoop), terwijl de mijne op veluwse zandgrond staan op een beschutte plek tegen een gebouw waar het ook langer vochtig blijft. De meeldouw kwam pas in de herfst toen het lange tijd vochtig weer was en het blad al bijna viel. Er zijn hier sowieso veel rupsen op de berken waar ook veel mezen op af komen, dus een grote populatie vlinders/motjes die de planten snel gevonden hebben. Ik neem aan dat er in Boskoop meer chemisch bestreden wordt en er geen grote populaties plaaginsecten aanwezig zijn. De rupsen zijn het grootste probleem, maar zijn op 5 van de 10 planten/varieteiten niet of nauwelijks te vinden. De luizen en mineervliegjes zitten op enkele plaatsen, je moet er echt even naar zoeken, het is dus niet zo erg als het lijkt op de foto's Het is misschien geen ideale standplaats, maar als ze hier overleven dan groeien ze overal
  18. De planten maken niet alleen lekkere bessen, maar het blad is ook lekker voor diverse beestjes. Bladluizen Rupsen En mineervlieg Niet alle planten hebben in dezelfde mate last van vraat. Blue Velvet leek nergens last van te hebben en Woloszebnica had slechts een enkel mineervliegje. Wojtek viel goed in de smaak bij alle beestjes. Mineervliegjes zaten slechts op enkele bladeren en richten tot nu toe nog weinig schade aan, met de luizen valt het ook nog mee, maar de rupsjes kunnen de verse groene toppen behoorlijk aantasten. In de herfst waren sommige planten wit berijpt van de meeldouw. Er waren verschillen, maar omdat de planten er toen nog maar kort stonden kan ik daar komende herfst pas meer over zeggen.
  19. Bedankt voor de foto's Frank! Misschien kun je ook wat meer vertellen over de planten die je hebt? Wat betreft de naamgeving is er nogal wat verwarring. Wikipedia noemt een aantal wilde varieteiten, waaronder: Lonicera caerulea var. caerulea Lonicera caerulea var. edulis Lonicera caerulea var. kamtschatica Maar er staat ook dat sommige auteurs ze beschouwen als ondersoorten. De cultuurvarieteiten zijn weer afkomstig van Kamtschatka of Edulis. Op het plastic kaartje van de poolse varieteiten staat bijvoorbeeld: Lonicera kamtschatica 'Sinoglaska' Dat is dus niet correct. Als je ze als ondersoort beschouwt, dan zou het moeten zijn: Lonicera caerulea kamtschatica 'Sinoglaska' Ik krijg de indruk dat het een rommeltje is met de variëteiten en de naamgeving en dat vooral edulis en kamschatica door elkaar gebruikt wordt. Laat ons weten als de 'Frank' in de verkoop gaat. Of beter nog, noem er ook een naar je vrouw/vriendin en bied ze aan als kruisbestuivend paar
  20. Bedankt voor het compliment Je hebt gelijk dat de standplaats belangrijk is en Nederland anders is dan Polen. Vandaar dat ik het hier rapporteer zodat anderen er ook iets aan hebben. Behalve de bloeiperiode is genetische compatibiliteit ook belangrijk, net als bij o.a. kersen kunnen sommige gencombinaties elkaar wel bestuiven en andere weer niet. Dit is een mechanisme van de natuur om zelfbestuiving te voorkomen. Als ik nu een paar rassen zou moeten adviseren, dan noem ik Duet, Atut en Blue Velvet van Kwekerij Arborealis. Let op dat de Duet van Arborealis niet dezelfde is als de Duet van Esveld, dus je weet eigenlijk niet zeker wat je krijgt en dat maakt het nog lastiger. Van het genoemde trio valt me op dat de planten in alle opzichten groter zijn, grotere/dikkere stengels, blad en bloemen. Voor de vrucht zal vermoedelijk hetzelfde gelden. Het blad van deze drie is ook vrij behaard en viltig. Ik vermoed dat veredelaars de planten tetraploid hebben gemaakt om grotere bessen te verkrijgen en ik denk dat ze dan ook niet meer 'backwards compatibel' zijn kwa bestuiving. Deze publicatie lijkt dat te bevestigen. Van Atut/Duet is bekend dat ze elkaar kunnen bestuiven. Alle drie de planten lijken op elkaar, maar de Blue Velvet mist de rode blos op het jonge blad en de Duet heeft een rondere bladschijf, dus ze zijn wel genetisch verschillend. Deze planten bevatten nu zowel bloemknoppen als bloemen en uitgebloeide bloemen. Deze lange bloeiperiode maakt de kans op bestuiving groter. Mijn 'gewone' Kamchatka bloeit in een korte periode met alles tegelijk. Ze hebben geen vorstschade door te vroeg uitlopen en vooral Blue velvet maakt veel grote bloemen. Ik ben erg benieuwd hoe de smaak en de opbrengst van de bessen zal zijn. Kirke bloeit nu ook, maar schijnt dus niet eetbaar te zijn. De gewone Kamchatka is helemaal uitgebloeit. Deze plant maakt hele kleine bessen maar die zijn wel erg lekker. Woloszebnica is een laatbloeier die nog steeds in knop zit. Over de rest kan ik op dit moment nog weinig zeggen. Voor meer planten heb ik eigenlijk geen ruimte, maar ik sluit niet uit dat ik nog eens een impulsaankoop doe van een Blue Star of een setje Morena/Fialka (die elkaar bevruchten). Ik heb hommels op de planten gezien en vanwege de diepe kelkjes, vroege bloei en koude klimaat waar ze vandaan komen, denk ik dat de hommel de voornaamste bestuiver is. We hebben hier toevallig Gewone Sachembijen die nestjes graven in de kale grond onder de balkons. Deze bijen hebben een hele lange tong en misschien dat ze behalve op de hondsdraf ook op de Honingbes kunnen vliegen? Ik zal er op letten.
  21. Er moet inderdaad kruisbestuiving plaatsvinden tussen verschillende rassen, maar niet alle combinaties werken goed. Het is net als bij kersen wat dat betreft. Helaas is er heel weinig over te vinden, maar wat ik heb gevonden zal ik even samenvatten: Volgens deze publicatie is Duet/Atut een goede combinatie, waarbij Duet de grootste bessen geeft. Een andere combinatie is Blue Belle / Berry Blue ("Blue Belle was the best tasting") Op de google vertaalde poolse wikipedia staat: En dan staat hier nog een lijst cultivars met wat bestuiving info: Cultivar -> Bestuiver Altaj -> Amur Cinderella -> Blue Bell, Borealis Borealis, Tundra en Indigo -> Honeybee (speciaal geselecteerd als bestuiver voor deze rassen) Indigo Gem, Tundra -> Aurora, Honeybee, Berry Smart Blue Morena -> Viola Tomiczka -> Bakcarskaja Het is dus best ingewikkeld, maar simpel gezegd heb je meer kans op goede vruchtzetting met meer rassen bij elkaar.
  22. Ik meen gelezen te hebben dat de biotoop van honingbes in gebieden met een korte zomer is. Vandaar dat vruchten zeer vroeg zijn in het seizoen en de plant in onze zomer al in winterrust kan gaan. Dat kan het bladverlies verklaren. Verdorren hoeft dus geen verbranding te zijn.... Dat dacht ik eerst ook en dat ligt ook wel voor de hand want hij komt uit Siberie, maar toen ik hem verpoot had bleef hij veel langer groen, gewoon tot in de herfst. Morena en Fialka? Vreemd, nooit van gehoord en ken iemand die Fialka heet. Ik heb op internet gezocht en besteld wat ik kon krijgen. Duet en Blue velvet kwam ik veel tegen, evenals de wildtypen kamtschatica, edulis en caerulea. Het zal wel afhangen van wat er waar en wanneer verkrijgbaar is. De smaak is blijkbaar sterk afhankelijk van het ras. Ik hoop dat ik wat kan proeven voordat de vogels ze opeten. Ik hou jullie op de hoogte! Edit: Het Noorse ras 'Kirke' maakt een mooie dichte struik, maar ik lees net op de vertaalde websites (hier en hier) dat de bessen NIET eetbaar zijn. Bah De Poolse rassen Duet, Czelabinka, Wojtek, Sinoglaska en Wołoszebnica zijn afkomstig van de Lonicera Kamchatica, dus die zouden wel lekker moeten zijn Bij de beschrijving staat: Ook de Russische Blue Velvet is eetbaar.
  23. Dat spreek ik tegen dus ik schop deze oude draad nieuw leven in. Ze zijn echt super lekker en totaal niet bitter! Jouw struik dus wel. Het is bekend dat bepaalde variëteiten bitter zijn, maar dus niet allemaal. De mijne smaakt als bosbes, vooral kwa textuur, maar is zoeter en rijker van smaak. Ik heb inmiddels meerdere variëteiten en wat ervaring, dus ik zal het eea opschijven. Mijn eerste struik (met de lekkere bessen) is een Lonicera Caerulea Kamtschatica. Van welke kweker hij komt weet ik niet meer. (klik plaatje voor grote versie) In het begin stond deze in de moestuin in de volle zon en daar kon hij echt niet tegen. In augustus brandden de bladeren er gewoon af en werd ie kaal. Hij heeft dus schaduw nodig. Daarna is hij een paar keer verpoot en heeft nu een vaste plek gevonden in de tuin onderaan de flat. Door weersomstandigheden heb ik helaas maar 1 keer bessen kunnen oogsten. Vorig jaar was er een warme periode in de winter waardoor de plant te vroeg ging bloeien, toen kwam er net geen elfstedentocht en vroren alle bloemen af. Het jaar daarvoor was het zo warm en droog dat de bessen verschrompelden en afvielen. De laatste twee jaar heeft ie dus niks opgeleverd. Dit seizoen heeft ie weer vorstschade opgelopen. De plant zelf is zeer winterhard, maar tijdens de warme dagen voor de lange periode met ijskoude oostenwind liep ie al uit en jonge lootjes en bloemen kunnen dus NIET tegen langdurige koude. Zie de dorre blaadjes op deze foto. Er zitten nu maar een paar kleine bloempjes in. De rest heb ik afgelopen zomer pas aangeschaft dus dit is de eerste bloei. Foto's zijn van 24 april 2013. Als we linksaf langs de muur gaan dan vinden we achtereenvolgens: Lonicera Caerulea Kamtschatica 'Duet' van kweker Esveld. Bloeit en heeft lichte vorstschade. Lonicera Caerulea Kamtschatica 'Sinoglaska' van kweker Esveld. Geen vorstschade, maar slechts enkele bloempjes. Lonicera Caerulea Kamtschatica 'Czelabinka' van kweker Esveld. Vorstschade, enkele kleine bloemjes en knopjes. Lonicera Caerulea Kamtschatica 'Wojtek' van kweker Esveld. Enkele bloemknoppen. Lonicera Caerulea 'Atut' van kweker Arborealis. Geen schade, deels in bloei. Opvallend is dat takken alleen aan het eind uitlopen. Misschien komt de rest nog? Lonicera Caerulea Kamtschatica 'Duet' van kweker Arborealis. Deze is heel anders dan de Duet van kweker Esveld! Een van de twee is verkeerd gelabeld denk ik. Deels in bloei. Lonicera Caerulea 'Kirke' van kweker Arborealis. Wel knopjes, maar bloeit nog niet. Deze was bij aankoop al wat groter dan de rest. Dit ras maakt veel meer verticale takken en vormt een dichte struik. Misschien kun je hem in vorm snoeien of een heg van maken als ie ouder is? Lonicera Caerulea Kamtschatica 'Woloszebnica' van kweker Esveld. Lichte vorst schade, deels in bloei maar weinig bloemen. Lonicera Caerulea 'Blue Velvet' van kweker Arborealis. Deze heeft viltig blad dat iets blauwiger van kleur is, vandaar de naam. Loopt ook alleen aan het eind van de tak uit, maar heeft veel grote bloemen! Veelbelovend als ie niet bitter is....
×
×
  • Nieuwe aanmaken...