Jump to content

permanatuurtuin

Members
 • Content Count

  697
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Hulsberg
 • OCCUPATION
  Docent soortenkennis, botanie, natuurbeheer...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. We hebben dit jaar mooie knoflook gehad, maar de uitval in de knoflook was vooral in de winter ook hoog. Woelratten vinden de knollen blijkbaar lekker. Daarom heb ik dit jaar toch de knofloken in potjes in de grond geplant. Ik hoop dat hierdoor de uitval minder is en dat de productie toch goed blijft. We hebben vier rijen van plusminus 6 meter geplant. Ik hoop vooral dat de woelratten de planten niet vinden en dat ze toch goed genoeg door het potje, door de gaten onderin heen, naar buiten kunnen wortelen. We gaan het zien.
 2. We kunnen ongeveer 5000 liter opvangen, maar bij lange droogtes ga je hier snel doorheen. Dit jaar kan ik niet heel hard klagen. We hebben er de groentetuin mee water kunnen geven, waardoor sommige oogste toch goed waren. Natuurlijk hadden we met het dubbele ook weg geweten. Misschien in de winter nog meer opvang mogelijkheden creëren.
 3. Wat een mooie zoete aardappel planten overal. Ook de oogst lijkt heel goed. Ik heb dit jaar toch weer zoete aardappels staan, maar wel in verhoogde bakken in Hulsberg. Ik kan ze dan voldoende watergeven, wat ze echt nodig hebben. De planten zijn gelukkig net zo enorm als de andere foto's die ik gezien heb. In de vollegrond gaat helaas niet, want de stengelknollen worden gewoon opgevreten terwijl ze zich vormen. Verder vergen ze te veel water, die we in de moestuin niet aan de zoete aardappels kunnen missen. Als de oogst goed is wil ik wel meer grote bakken gaan zetten. Ik wil ze eigenlijk nog tot oktober laten staan, zodat we hopelijk nog net iets meer opbrengst hebben. De kleine knollen bewaren we dan over de winter, om nieuwe planten uit op te kweken, dat hebben we dit jaar ook gedaan.
 4. Voor het eerst buiten goeie paprika's gehad. We hadden ook redelijk wat planten staan, dus toch gauw 2-3 kratten en we moeten nog wat oogsten. Het zijn vooral kleine paprika's, maar ze hebben veel meer smaak. Om de productiviteit hoog te houden hebben we de meeste vruchten wel onrijp geoogst (waren wel lekker), dus veel rijpe hebben we niet gehad. In het voorjaar hebben we de planten opgepot en nog heel lang in een koude kas opgeteeld. Ik denk dat dit het verschil gemaakt heeft. Verder kippenstront met stro gegeven en ook in de droogtes hebben we twee keer royaal watergegeven.
 5. Goed tomaten jaar gehad. Er zijn nog wat planten die produceren, maar de meeste zijn inmiddels dood of nagenoeg dood door phytophtora. We hadden alleen vleestomaten staan. We hebben veel tomaten geweckt. Helaas lijken vleestomaten toch minder goed te wecken. Ik denk dat er te weinig zuren in zitten. De laatste potten hebben we met zout erin geweck, zodat ze hopelijk dichtblijven en tot nu toe lijkt dit goed te gaan. We hebben gelukkig toch tientallen liters aan geweckte tomaten staan en een aantal liters van drie soorten ketchup. Volgend jaar kijken dat we misschien om een iets sappiger tomatenrassen ertussen te telen, zodat we minder potten hebben die open gaan, want het blijft toch pijnlijk. Gek genoeg ruikt de uithoud niet eens heel vies. We geven het ook nog gewoon aan de varkens, dus helemaal voor niks geteeld is het niet.
 6. Hierboven staan zoveel goede rassen. Verder voor KCNL (Voedselbossen) een bestand gemaakt met een rassenlijst van Pawpaw. Hier kun je ook in kijken (staan tientallen onder elkaar). We hebben gelukkig pawpaw vruchten hangen. Ik hoop dat er snel eentje afrijpt. Vorig jaar heeft iemand van IVN stiekem achter mijn rug om een onrijpe vrucht geplukt. Dit was mijn enige vrucht, dus dit was pijnlijk. Gelukkig zijn onrijpe vruchten afschuwelijk. Dit jaar hebben we gelukkig meer vruchten hangen. Ze zijn wel voornamelijk klein, maar zien er verder mooi uit (overleese, prima 1216). Ik merk wel dat de planten eigenlijk toch gedurende het jaar een vochtige tot natte bodem nodig hebben. Ze hebben dan meer blad en groeien beter (heel logisch). Sommige stukken bij ons zijn aan een te droge kant. Wat zichtbaar is is dat sommige planten na een paar jaar eindelijk beter geworteld zijn. Ik denk dat dan de penwortel in orde is, of zich in ieder geval aan het ontwikkelen is. Nu zijn er toch al meer planten waar we ieder jaar kans maken om vruchten aan te krijgen. Ik denk wel dat het nog jaren duurt voordat we een krat aan vruchten hebben. Als je de planten niet volledig kunt vertroetelen, dan is er weldelijk uitval onder de pawpaw. Met name de jonge planten zijn zwak. Zeker planten die droog en in de volle zon staan doen het slecht. Het is echt beter om ze in de halfschaduw te planten en tijdens droogtes water te geven. Onder niet optimale omstandigheden hebben ze veel langer nodig om groot te worden. Zodra ze eenmaal gaan groeien dan gaan ze gelukkig redelijk snel. Bij ons hebben toch ookal verschillende planten het loodje gelegd of is in ieder geval de ent doodgegaan. Hopen dat de onderstam goede vruchten geeft. Ik geloof niet dat dit ooit een productieplant van Nederland wordt. Het zal eerder een liefhebbers item blijven, ook omdat niet iedereen de vruchten lekker vindt en er grote pitten in zitten.
 7. Bij ons lijken de grote kiwi's eindelijk de droge zomers beter door te komen. Wij hebben helaas ook met name vrouwelijke planten doorgekregen. Bestuiving zal dus nog wel lastig worden. Zackerpacie blijft nog altijd de gezondste plant. Daarna Bruno. We zijn nog aan het wachten op bloemen, maar dit kan nog wel een paar jaar duren. Ik denk dat we volgend jaar maar weer mannelijke planten kopen en ze heel veel water blijven geven gedurende de zomer in de hoop ze er door heen te krijgen.
 8. De bladeren vallen toch al bijna af. Gewoon lekker laten zitten. Ze zijn ook weer voedsel voor andere dieren en de bladeren zien er nog redelijk uit.
 9. Bij ons waren de kiwibessen weer waardeloos. Een paar planten heb ik laten doodgaan door de droogte, want ze staan nu toch al drie jaar niks te doen. Andere planten lijken redelijk, maar de laatste jaren bevriezen ze wel gedeeltelijk in in het voorjaar, dus ben nog altijd aan het wachten op vruchten. Misschien volgend jaar want sommige planten zijn inmiddels wel zo groot dat er bloemen aan kunnen komen, zowel de mannetjes als vrouwtjes. Nu hopen dat de rassen die wel goed gaan ook niet te aromatische vruchten hebben, wat bij sommige rassen het geval is. Sommige planten leven en zien er redelijk uit, maar groeien eigenlijk al 3-5 jaar niet tot nauwelijks. Dit jaar heb ik gelukkig wel minder planten gehad die echt last hadden van de droogte. Ik denk dat de wortels eindelijk diep genoeg zitten. We hadden natuurlijk ook mazzel met de regen in juni en augustus.
 10. We vangen wat op het terrein zelf op (bv. bij de kas) en de rest slepen we mee uit Hulsberg met de auto. Het grondwater zit dieper van 15 meter dus dat moet een flinke buis en pomp zijn. Er zal ook redelijk wat energie nodig zijn.
 11. Als je ze zelf komt ophalen kan dat. Dit jaar denk ik echter niet dat ik nog stekken krijg. Ik heb er op dit moment zelf net genoeg. Ik denk over twee jaar dat ik wel planten heb die je mag hebben. Hij vermeerdert zich niet heel gemakkelijk en ik heb alle takken vorig jaar omhoog geleid en daardoor heeft hij zich vorig jaar en dit jaar ook niet vermeerdert. Ik heb iets van 4 planten. Volgend jaar laat ik dan wat takken onder wortel schieten. Het jaar erop zijn ze dan pas op te halen. Super leuk. Op KCNL Voedselbossen staan verschillende documenten van mij die ik voor de aanleg van voedselbossen ontwikkeld heb.
 12. Het gaas werkt oké. Het houdt hazen weg en ik denk ook veldmuizen. Woelratten graven er gewoon onderdoor en ratten (helaas last van) gaan er gewoon overheen. Het werkt wel als een extra barriére en daarom hebben we denk ik wel meer succes gehad met verschillende dingen.
 13. Ja ook weer bosasperges in bloei gehad. Dit jaar hebben we inderdaad een goed jaar gehad. Het was wel zwaar met watergeven en we moeten dit nog beter voor elkaar zien te krijgen. Ik ga kapot van al het water slepen en tegenwoordig duren de droogtes echt lang. De braam is black butte (de eerste rijpe braam (eind juni) en ook nog eens een hele grote. Hij is wel niet heel productief. Ik vind de smaak heel goed. Hij vermeert zich gemakkelijk en verder heeft hij kleine stekeltjes, die eigenlijk geen probleem zijn. De soort heeft dunne en lange uitlopers.
 14. Een druk jaar gehad. Corona betekende voor ons niet dat we het rustiger hadden. Door de late voorjaarsvorst hebben we in verhouding een slecht pruimenachtigen en kersenjaar. Verder hebben we in Beek weinig walnoten, maar in Hulsberg is dit gelukkig oké. In Hulsberg waren de kersen ook redelijk tot goed. Verder was het voorjaar ontzettend droog, maar we hebben in deze tijd toch af en toe water gegeven. We moeten alles met de hand watergeven, dus dit is een zwaar karwei. Gelukkig kregen we in juli regen, waardoor we even bij konden komen. Door de accu machines die we hebben zijn we beter in staat om alles bij te houden, hoewel het altijd de vraag is wat de beste keuze is oogsten, onderhouden of aanleggen. De oogst is door deze regen toch goed geworden. We hadden prachtige uien, aardappels... Verder hebben we op het moment veel tomaten, paprika's, mais enzovoorts. Omdat vorig jaar de pompoenen gestolen waren zijn we ze nu steeds iets te vroeg aan het oogsten. Eigenlijk jammer, maar we krijgen hierdoor wel een tweede oogst en liever dit dan dadelijk geen pompoenen. De dieren gaan ook goed. We hadden heel graag een varken laten slachten, maar gezien Corona durven we dit niet goed en we moeten ver reizen met het varken om haar überhaupt ergens te krijgen waar we haar kunnen laten slachten. Het lijkt erop dat we minimaal een uur moeten rijden (vorig slachthuis is failliet gegaan). Verder hebben we de loopeenden vervangen voor pekingeenden, omdat we echt meer vlees wilden en omkwamen in eieren. Eendeneieren vinden wij ook iets minder lekker dan kippeneieren. We hebben ook weer kalkoenen (5) en voor het eerst parelhoenders (maar 2). De kalkoenen bevallen, want ze zijn heerlijk tam. De vorige kalkoenen waren wilde en die waren heel stresserig.
 15. We hebben 0,6 hectare op het platteland die we Voedselbos Beek noemen. In Hulsberg hebben we een tuin van ongeveer 400m2. Op beide terreinen hebben we o.a. fruit- en notenbomen, fruitstruiken, kruiden, groenten enzovoorts. De moestuin is ongeveer 800m2 groot. We hebben een grote collectie aan planten. Het zijn ongeveer 2000 soorten (100 fruitsoorten). We hebben natuurlijk veel meer rassen, dus de 100 fruitsoorten zijn honderden rassen. Verder hebben we varkens, kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden en honingbijen. We maken ook veel in en hebben een volle inmaak kelder. We maken vleesproducten, alcohol, stroopt, jam..., sap en diverse gedroogte producten.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...