Jump to content

permanatuurtuin

Members
 • Content Count

  677
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Hulsberg
 • OCCUPATION
  Docent soortenkennis, botanie, natuurbeheer...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. permanatuurtuin

  Eucalyptus

  Heeft iemand ook een eucalyptus die bloeit en waar honingbijen goed op afkomen? In het buitenland zijn er eucalyptussen die hieraan voldoen, maar volgensmij is hij hier niet heel interessant voor. Het liefste eentje die ook nog een andere functie heeft (bv. voor thee)?
 2. De pawpaw lijken goed het jaar in te gaan. De knoppen zijn goed zichtbaar en veel rassen gaan bloeien. Verder beginnen sommige planten groot te worden, dus hopelijk wordt het ook realistischer dat de planten productiever worden. Vorig jaar twee vruchten, maar één stiekem door een bezoeker geplukt (onrijp / verdiende loon) en een plant is kapotgegaan, maar had wel een vruchtje hangen (de plant was waarschijnlijk gedeeltelijk geknakt en langzaam ingerot). In ieder geval de meeste planten doen het goed en de planten die ik bijna wortelloos uit Bulgarije gehad heb zijn wonder boven wonder aangegaan. Omdat ze vrijwel geen wortels hadden heb ik de gehele top eruit geknipt en ze geheel opnieuw laten uitlopen. Verder regelmatig water gegeven. Ik vraag mij bij alle beschrijvingen van de rassen echt af of er echt veel verschil in smaak is. In de komende jaren kom ik het hopelijk achter. Vorig jaar nog een uitloper van een plant teruggevonden, waarvan ik dacht dat hij al twee jaar dood was (blijven gekke planten).
 3. Bij de Amandelen en abrikozen heb ik meestal ook erg last van Monillia, wat jammer is want dan alweer bijna geen amandelen en abrikozen. Maar goed op een gegeven moment is het het telen niet meer waard. Gek genoeg zijn de perzikken nog redelijk te doen. Je moet wel de rassen kiezen die niet te gevoelig zijn voor krulziekte.
 4. Ik heb de zoete aardappels inmiddels van één naar drie verschillende bakken opgepot. Ik heb geprobeerd de zoete aardappels onder de grond te krijgen, zodat de uitgelopen stekken wortels aan de voet ontwikkelen. Sommige scheuten zijn meer dan 50 cm lang, dus al wat groot voor op de vensterbank. Ze zuipen ontzettend veel water. Dat verklaard waarom ze in droge zomer bij weinig water geven ook weinig opleveren. Komend jaar veel en veel meer water geven, maar dan in Hulsberg, waar we een kraan hebben. In Beek is dit gezien dat alles tijdens droogte schreeuwt om water geen goede keus.
 5. Bij ons komen de kiemlingen ook al goed op. We hebben ze in zaaitrays in een warme kas met warmtematten gezaaid. Ze zijn uit elkaar gezaaid, maar vaker zijn er toch twee zaadjes per gaatje gezaaid. Die ga ik komende zaterdag uitdunnen tot 1. Op één ras na is het allemaal eigen zaad. Verder hebben we alleen vleestomaten gezaaid, omdat we vooral kilo's willen en kerstomaten bij ons bij enige regen vaak toch barsten. Ze staan in de vollegrond en krijgen geen water van ons. Ik hoop dat we toch zeker 100-200 planten kunnen uitplanten, dus duimen dat we genoeg sterke planten over houden.
 6. Wij overwinteren al jaren onze eigen pootaardappels. Dat gaat over het algemeen goed. Sommige rassen willen weleens te veel indrogen en uitlopen. We hebben dus vorig jaar veel pootaardappels per 2 in een potje opgepot en in een container onder de grond bewaard. We hebben zeker 100-300 potjes in de koude kas staan om uit te lopen. Ze staan in een soort kooi, zodat knaagdieren er niet bij kunnen. Ik hoop dat we hierdoor gezondere planten krijgen en mooie planten kunnen uitplanten. We kunnen ze hierdoor ook later in de vollegrond zetten en het voordeel van een koude kas benutten. We hebben diverse rassen maar uiteindelijk willen we alleen rassen overhouden die tegen deze behandeling kunnen. Dus alleen de gezondste planten zullen we uitplanten.
 7. Ziet er goed uit. Is wel vrij duur om ze te leiden, maar dan wel weer duurzaam. Ik ben aan het kijken naar druiven leisystemen, maar die hebben die T verbinding weer niet.
 8. Bij mij komen ze ook weer op. Vorig jaar veel bloeiende gehad. Geen één geplukt, want ik hoop dat ze zich uitzaaien. Misschien dat ik er dit jaar wel 2 probeer. De planten die ik ooit gezaaid heb komen ook weer op, maar het duurt lang voordat ze de eerste keer gaan bloeien. Ik hoop dat de eenden gaan broeden. Hopelijk hebben we genoeg gedaan, zodat we het in de piek iets rustiger hebben en dan onze tijd aan zaken kunnen besteden die we nu laten liggen.
 9. Ik ben benieuwd hoe erg de krulziekte dit jaar gaat worden. Vorig jaar een aantal rassen verwijdert, omdat ze te gevoelig zijn. Verder nog twee boompjes van Avalon pride geplant (hopelijk het juiste ras gekregen). Tot nu toe zien ze er goed uit.
 10. Ik maak ook gebruik van wc rolletjes. Je hebt er alleen altijd te weinig. Wanneer ze nat zijn groeien de wortels er prima door en verder is de onderkant open, dus gaat eigenlijk super.
 11. Rassen en soorten worden vaak ook niet populair juist vanwege de kwekersrechten (weinig beschikbaar / soms duur). Ik snap dat ze er zijn, maar ze werken voor doorveredeling en populariteit vaak eerder negatief dan positief. Hoe dan ook bij ons lopen de honingbessen goed uit en sommige rassen bloeien al uitbundig. Dit jaar krijgen we hopelijk meer productie, omdat een aantal jonge planten eindelijk groot genoeg zijn. Volgend jaar wordt nog beter en het jaar erna nog beter enzovoorts. Veel planten die ik vorig jaar gezet heb hebben het overleefd (gelukkig). Komend jaar ziet er goed uit.
 12. permanatuurtuin

  Prei

  De preien zijn bij ons gelukkig goed gekiemd. Als alle kiemlingen groot worden, dan kunnen we veel rijen preien zetten. We willen meer preien en minder uien, omdat we vorig jaar veel last hadden van de uienvlieg. We hebben daarom dit jaar ook alleen zaaiuien in de hoop dat we er dan minder last van hebben. Dit lijkt in ieder geval ieder jaar het geval. De preien gaan in ieder geval super. Ze staan in moestuinaarde (bovenste laagje was zaaiaarde) en worden langzaam aan groter. Ik hoop dat ik ze zo snel mogelijk de kas uit kan gooien om daar groter te worden, want we hebben de ruimte voor andere planten nodig. Hopelijk kunnen we komende week een paar bakken buiten zetten om ruimte te maken. We hebben drie rassen, maar ik weet natuurlijk niet meer welk ras welk is. Ik ben gestopt met alles te labellen, want het is totaal onpraktisch en kostbaar om heel goed bij te houden (te veel rassen en bij uitplanten en oogsten niet noodzakelijk om te weten). Dit wordt ook gedaan bij de erwten..., wortels, bonen... (per bak wordt wel hetzelfde gezaaid, dus in de moestuin komen ze netjes per ras te staan).
 13. Een mooie mini peper (capsicum annuum var. minimum) gekocht, die hopelijk ook lekker is. Verder nog twee Capsicum pubescens planten gekocht. Ik hoop dat de planten de winter door te krijgen zijn, maar we hebben een koude kas waar ik ze wil overhouden. De minipeper kan dan in huis als kamerplanten overgehouden worden. Verder gaan de paprika's buiten goed. Ze zijn nog klein, maar ze groeien en zien er goed uit. Ze staan in ieder geval niet te dicht bij elkaar. Ik durf de bodemverwarming nog niet uit te zetten, omdat het waarschijnlijk nog te koud is in de warme kas. Dit moet ik in de komende 2-3 weken wel gaan doen, want anders gaan de wortels rotten.
 14. Ook bezig met scheuten trekken. We hebben mooie scheuten (20-35 cm) en de zoete aardappels die ik heb overgehouden. Ze staan boven een verwarmen en krijgen redelijk veel licht (mits de zon schijnt). Ik moet nog wat meer moestuinaarde bij de scheuten doen, zodat ze onder bij de stengelknol wortels gaan vormen. Dan kan ik ze later gaan oppotten. Ik wil de bakken komend jaar een stuk natter houden en de planten dus in Hulsberg kweken, want in Voedselbos Beek heb ik niet de mogelijkheden om ze gedurende de week en zomer genoeg water te geven, zodat ze veel en zware stengelknollen vormen. In Hulsberg zou dit wel moeten lukken. Bij droogte overleven ze het wel en zien er soms zelfs mooi uit, maar de opbrengst is vrij dramatisch (ze zijn gelukkig wel heel lekker).
 15. Ik zie dat het hele forum verandert is. Heel anders en de blog vind ikzelf iets minder mooi en overzichtelijk. We zijn bij ons thuis en in Voedselbos Beek goed bezig. We hebben een aantal rijen tuinbonen gezet en in wat bakken paksoi plantjes geplant. Verder is er zowel buiten als binnen in potjes al veel gezaaid. De preien- en uienkiemlingen staan er mooi bij. Verder gaan de paprika's en zoete aardappeluitlopers ook goed. De tomaten zijn ook gezaaid, maar ik moet nog ruimte zien te vinden om erwten... te zaaien. De pootaardappels heb ik uit de ondergrondse bakken gehaald en staan te kiemen. Ik heb de meeste pootaardappels vorig jaar al opgepot, dus 1-2 aardappels zitten in ieder potje grond. In de koude kas hebben we een soort hok gemaakt waarin ze kunnen kiemen en waar knaagdieren niet bij kunnen. Het terrein staat vol met wilde narcissen en er komen veel andere bolgewassen op. De sneeuwklokjes waren ook heel mooi. Leuk is dat beide gewassen zich goed uitbreiden en dat de narcissen zichzelf uitzaaien. Verder bloeien de honingbessen, amandelen, pluots, Japanse pruimen, Russische pruimen en abrikozen. De perzikken beginnen langzaam en helaas vind ik de pruimen ook al ver in knop zitten. We lopen natuurlijk weer een maand voor op schema. Een geluk bij een ongeluk dat februari vorstvrij bleef. Ik hoop dat maart, april en begin mei nu ook maar vorstvrij blijven. De honingbijen vliegen al, maar helaas hebben we wel veel wind en regen. We gaan gelukkig wel nat het jaar in. Voor sommige zaken iets te nat. We hebben ontzettend veel water kunnen opvangen, dus hopelijk kunnen we hiermee ver komen. We hebben ongeveer 12.000 liter in ondergrondse tonnen/2e hands vuilnisbakken en bovengrondse bakken kunnen opvangen. Het was een beetje te zwaar werk, maar goed hopelijk hebben we er veel plezier van. Verder hebben we geprobeerd de beplanting minder droogtegevoelig te maken. Bovengrondse plantenbakken hebben we voor de helft ingegraven, waardoor ze minder snel draineren wanneer je ze water geeft. Er zijn ook vijverbakken ingegraven waar moerasplanten in gezet zijn. De vijverbakken drogen niet snel uit en de moerasplanten zullen het dus hopelijk overleven en dankbaar zijn. Er zijn ook een aantal droogte resistentere planten gezet. En er zijn zoals al eerder vermeld ook een aantal waterzuipende rotte peren verwijdert, wat hopelijk ook scheelt. Kortom we zouden minder last van de droogte moeten hebben. We proberen de groenten ook eerder en warmteminnende soorten groter in de moestuin te zetten, zodat we meer productie uit onze groenten halen. Wat nog dringend gedaan moet worden is een afzetting maken met muizen/rattengaas, zodat ik veiliger verschillende gewassen kan telen, die anders door met name veldmuizen opgegeten worden. Ik vind het namelijk ontmoedigend wanneer ik hele rijen wortels, bieten, witlof, koriander, andijvie... zie verdwijnen voordat ze klaar zijn. Het gaas moet min. 30 cm ingegraven worden. Dus nog een paar honder meter sleuvel graven. Dit is natuurlijk een investering in de toekomst. In de warme kas thuis is veel de winter ontzettend goed doorgekomen. De moerbeien en loquat lopen al goed, citroenen rijpen af en komen weer in bloei en verder twee niet winterharde avocado's (eentje lijkt te gaan bloeien). Natuurlijk kom ik weer plaats tekort, waarvan ik ook in de koude kas last van heb. Ik kan niet wachten totdat ik de pootaardappels en preien.... uit kan planten, want ik zou zeker nog 4 kassen van min. 20m2 kunnen gebruiken. We hebben ook al wat kuiken uitgebroed en we proberen de eenden zelf aan het uitbroeden te krijgen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...