Jump to content

permanatuurtuin

Members
 • Content Count

  682
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Hulsberg
 • OCCUPATION
  Docent soortenkennis, botanie, natuurbeheer...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Bij ons zijn alle kiwi's weer afgevroren. Alle kiwi's waren al uitgelopen (Siberische kiwi, kiwibes, deliciosa en chinensis). Komend jaar dus geen vruchten. Super jammer. Ze zullen het wel overleven, maar de kans op kiwi's in Nederland is gezien de snelle weersveranderingen bijna uitgesloten, tenzij je kunt sproeien bij vorst.
 2. Een Mexicaanse avocado kan ik helaas niet krijgen, maar mijn schoonmoeder heeft twee avocado's in Spanje voor mij gekocht en laten bezorgen. In ieder geval één Hass. Totaal niet winterhard, maar dit is misschien in de warme kas geen probleem. Ik wil hem niet als kuipplant, want we slepen al veel te veel met vanalles. Beide planten hebben knoppen gevormd. Het zouden twee verschillende rassen kunnen zijn, want één plant begon al veel eerder knoppen te vormen en is ook al verder. Ik wil de kas wel niet warmer dan 5 graden houden in de winter, want dan wordt het een hele kostbare grap. Misschien komend jaar een avocado, maar ga uit dat dit nog wel 2-3 jaar zal duren.
 3. In sommige rassen redelijk wat vorstschade opgelopen. De jonge rakjes en bladen zijn doodgevroren. Oudere blaadjes hebben minder schade. Andere rassen zijn onaangetast en weer andere hebben een rode tint gekregen en hangen ligt slapper. Ik hoop dat de vruchten gewoon goed worden, maar ik verwacht het wel. De vorst is gewoon iets te hevig geweest. Ik verwacht dat de ingevroren planten wel weer herstellen. Mijn kinderen eten de jonge bessen weer groen.
 4. Bij ons is bij sommige rassen te zien dat de knoppen doodgevroren zijn, omdat ze al te actief waren. Andere rassen lijken oké. De Amerikaanse persimoens lijken zonder schade ervan afgekomen te zijn. Natuurlijk moeten beiden de komende weken nog bezien worden, want schade valt niet altijd direct op en er kan nog vorst komen. Helaas zijn de knoppen van een goed ras doodgevroren die vorig jaar een leuke productie had van kaki's die hard te eten waren. Dit zal komend jaar dus niks worden.
 5. Ik heb mijn citroenen in de warme kas staan. Ze worden boven de 5 graden s nachts overwinterd. Ze staan er mooi bij. In de vollegrond zijn de bomen een stuk gezonder. In pot moet je inderdaad bemesten, want anders krijg je een vrij kale boom. In de vollegrond in de warme kas lijkt zich dit goed op te lossen en de planten staan inmiddels mooi in bloei. Ik verwacht veel citroenen. Helaas weet ik van de 5 planten van maar twee planten het ras. Van de best smakende rassen weet ik deze natuurlijk niet. Hoe dan ook de smaak van de citroenen is ontzettend goed en daar gaat het om. Er staan ook wat andere citrussen. In het verleden had ik een vervelende zwarte schimmels op de bladeren. Dit lijkt ook opgelost. We hebben ook een sinaasappel gehad, maar dit loont zich niet en de productiviteit viel erg tegen. In de koude kas staan nog wat half winterharde citrussen. Ze zijn de eerste winter in ieder geval doorgekomen, hoewel het moeilijk een winter te noemen was. Het voorjaar was kouder.
 6. permanatuurtuin

  Eucalyptus

  Heeft iemand ook een eucalyptus die bloeit en waar honingbijen goed op afkomen? In het buitenland zijn er eucalyptussen die hieraan voldoen, maar volgensmij is hij hier niet heel interessant voor. Het liefste eentje die ook nog een andere functie heeft (bv. voor thee)?
 7. De pawpaw lijken goed het jaar in te gaan. De knoppen zijn goed zichtbaar en veel rassen gaan bloeien. Verder beginnen sommige planten groot te worden, dus hopelijk wordt het ook realistischer dat de planten productiever worden. Vorig jaar twee vruchten, maar één stiekem door een bezoeker geplukt (onrijp / verdiende loon) en een plant is kapotgegaan, maar had wel een vruchtje hangen (de plant was waarschijnlijk gedeeltelijk geknakt en langzaam ingerot). In ieder geval de meeste planten doen het goed en de planten die ik bijna wortelloos uit Bulgarije gehad heb zijn wonder boven wonder aangegaan. Omdat ze vrijwel geen wortels hadden heb ik de gehele top eruit geknipt en ze geheel opnieuw laten uitlopen. Verder regelmatig water gegeven. Ik vraag mij bij alle beschrijvingen van de rassen echt af of er echt veel verschil in smaak is. In de komende jaren kom ik het hopelijk achter. Vorig jaar nog een uitloper van een plant teruggevonden, waarvan ik dacht dat hij al twee jaar dood was (blijven gekke planten).
 8. Bij de Amandelen en abrikozen heb ik meestal ook erg last van Monillia, wat jammer is want dan alweer bijna geen amandelen en abrikozen. Maar goed op een gegeven moment is het het telen niet meer waard. Gek genoeg zijn de perzikken nog redelijk te doen. Je moet wel de rassen kiezen die niet te gevoelig zijn voor krulziekte.
 9. Ik heb de zoete aardappels inmiddels van één naar drie verschillende bakken opgepot. Ik heb geprobeerd de zoete aardappels onder de grond te krijgen, zodat de uitgelopen stekken wortels aan de voet ontwikkelen. Sommige scheuten zijn meer dan 50 cm lang, dus al wat groot voor op de vensterbank. Ze zuipen ontzettend veel water. Dat verklaard waarom ze in droge zomer bij weinig water geven ook weinig opleveren. Komend jaar veel en veel meer water geven, maar dan in Hulsberg, waar we een kraan hebben. In Beek is dit gezien dat alles tijdens droogte schreeuwt om water geen goede keus.
 10. Bij ons komen de kiemlingen ook al goed op. We hebben ze in zaaitrays in een warme kas met warmtematten gezaaid. Ze zijn uit elkaar gezaaid, maar vaker zijn er toch twee zaadjes per gaatje gezaaid. Die ga ik komende zaterdag uitdunnen tot 1. Op één ras na is het allemaal eigen zaad. Verder hebben we alleen vleestomaten gezaaid, omdat we vooral kilo's willen en kerstomaten bij ons bij enige regen vaak toch barsten. Ze staan in de vollegrond en krijgen geen water van ons. Ik hoop dat we toch zeker 100-200 planten kunnen uitplanten, dus duimen dat we genoeg sterke planten over houden.
 11. Wij overwinteren al jaren onze eigen pootaardappels. Dat gaat over het algemeen goed. Sommige rassen willen weleens te veel indrogen en uitlopen. We hebben dus vorig jaar veel pootaardappels per 2 in een potje opgepot en in een container onder de grond bewaard. We hebben zeker 100-300 potjes in de koude kas staan om uit te lopen. Ze staan in een soort kooi, zodat knaagdieren er niet bij kunnen. Ik hoop dat we hierdoor gezondere planten krijgen en mooie planten kunnen uitplanten. We kunnen ze hierdoor ook later in de vollegrond zetten en het voordeel van een koude kas benutten. We hebben diverse rassen maar uiteindelijk willen we alleen rassen overhouden die tegen deze behandeling kunnen. Dus alleen de gezondste planten zullen we uitplanten.
 12. Ziet er goed uit. Is wel vrij duur om ze te leiden, maar dan wel weer duurzaam. Ik ben aan het kijken naar druiven leisystemen, maar die hebben die T verbinding weer niet.
 13. Bij mij komen ze ook weer op. Vorig jaar veel bloeiende gehad. Geen één geplukt, want ik hoop dat ze zich uitzaaien. Misschien dat ik er dit jaar wel 2 probeer. De planten die ik ooit gezaaid heb komen ook weer op, maar het duurt lang voordat ze de eerste keer gaan bloeien. Ik hoop dat de eenden gaan broeden. Hopelijk hebben we genoeg gedaan, zodat we het in de piek iets rustiger hebben en dan onze tijd aan zaken kunnen besteden die we nu laten liggen.
 14. Ik ben benieuwd hoe erg de krulziekte dit jaar gaat worden. Vorig jaar een aantal rassen verwijdert, omdat ze te gevoelig zijn. Verder nog twee boompjes van Avalon pride geplant (hopelijk het juiste ras gekregen). Tot nu toe zien ze er goed uit.
 15. Ik maak ook gebruik van wc rolletjes. Je hebt er alleen altijd te weinig. Wanneer ze nat zijn groeien de wortels er prima door en verder is de onderkant open, dus gaat eigenlijk super.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...