Jump to content

permanatuurtuin

Members
 • Content Count

  737
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Hulsberg
 • OCCUPATION
  Docent soortenkennis, botanie, natuurbeheer...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De boompjes moeten minimaal 2 meter hoog zijn. Ik denk zelf wel dat ze zelfbestuivend zijn. Ik probeer ze wel kruis te bestuiven, maar prima bloeit in verhouding eerder dan de andere rassen. Stuifmeel ruilen is denk ik lastig, want volgens mij is het stuifmeel maar kort kiemkrachtig. Verder moet de plant gauw 3-4 jaar staan voordat je een vrucht kunt verwachten en ze moeten niet te droog staan, want dan stoten ze de vruchten ook af.
 2. De bessen zijn zuur en ik heb ook grote struiken (richting 1,5 meter hoog), maar ook die zijn niet heel productief. Het zijn niet de hoeveelheden die je er in het buitenland aan ziet hangen. We hebben ook moderne rassen, maar deze struikjes zijn nog te klein om eerlijk te beoordelen. Persoonlijk vind ik Sjef van Dongen soms wel heel positief, wat waarschijnlijk komt omdat hij zijn producten toch meer aan waarschijnlijk kleine en goed betalende afnemers kwijtraakt. Maar goed wanneer deze zouden toenemen dan zie ik ook kansen. Ik zie soms filmpjes op youtube over bv. amandel en abrikoos, waar je een handvol vruchten ziet hangen en dat er wel heel positief over gesproken wordt. De Amandel 'Robijn' is zeker productief, maar het zijn hele kleine nootjes, dus je hebt super veel nodig om een beetje te hebben.
 3. Ik blijf het een prachtige toevoeging aan het voedselbos vinden, maar ik denk dat de grote oogste die in koude landen bereikt worden niet realistisch zijn in Nederland. Zeker niet in Zuid-limburg. De winters zijn gewoon te warm en via youtube heb ik gezien dat in zone 7 de bloemtakjes in de winter toch schade oplopen, met als gevolg dat je minder oogst heb. Sommige rassen lijken duidelijk gevoeliger. Je hebt wee types. De meer breed uitgroeiende rassen, met iets breder blad en meer gedrongen dikke bessen. Deze planten lijken bij mij gezonder en productiever te zijn (Zuid-Limburg). En de meer omhoog groeiende rassen, met een iets smaller langwerpiger blad en meer lange bessen. Tenminste bij deze rassen zie ik tot nu toe meer takjessterfte. Als ik zie waar mensen succesvol de bessen telen dat hebben we het over zone 5 tot maximaal 6. In mijn optiek is er genoeg oogst voor eigen gebruik, maar wanneer je ze commercieel wilt telen dan denk ik dat de kans klein is dat dit in Nederland gaat lukken. We hebben dit jaar redelijk wat bessen hangen. Meer dan vorig jaar, maar bij lange na niet zoveel, als wat je er in het buitenland aan ziet hangen. In Canada heb ik gezien dat ze schelpengruis onder de bessen leggen. Dit leek heel succesvol. Ze lijken echt kalk nodig te hebben.
 4. Het staat er allemaal mooi bij. Ik vind onsterfelijkheidskruid zoet. Hij smaakt naar komkommer, maar lekker is hij ook niet echt. Bij ons is hij ook niet dood te krijgen, hoewel je wel de juiste plek voor hem moet zien te vinden. Bij ons is dat op een bak op een balkon. In de vollegrond zou hij niet lukken. De Pawpaw heeft een veel diepere pot nodig. Hoewel je hem beter direct in de grond kunt zetten. Je moet dan koper om de stam doen, zodat de slakker er niet bij komen, want hij is nog wat klein. Misschien bescherming geven tegen de zon en veel water geven, zodat hij altijd in vochtige grond staat. Mijn tomaten zijn nog lang niet zo mooi. Het beginnen net mooie plantjes te worden. Ik moet ze eerst nog oppotten en dan optelen. Gezien alles wat we zaaien stel ik tomaten altijd wat uit. Ik trek ze op tot eind mei-begin juni in de kas en plant ze daarna buiten uit (zetten ze bij mij beter vrucht).
 5. Wij hebben nog geen regen gehad. Je hebt geluk. Zolang het water er niet langer dan 2-3 dagen staat zou ik me niet te veel zorgen maken. De planten inderdaad beter op een lichte verhoging telen, wanneer je in de zomer ook problemen met water hebt.
 6. Dank je wel allemaal. De zwarte dingen op de bijenkasten zijn sloten, zodat de bijenkasten niet zo gemakkelijk gestolen kunnen worden. We horen toch af en toe dat bijenkasten, met bijen, gestolen worden en dat is met deze sloten en alle andere beschermingen lastig. We hebben toch vaker mensen die inbreken en we zijn al vaker dingen verloren. Soms is het wel een beetje omslachtig, maar ik slaap er wel rustiger door. We genieten er natuurlijk ook van. Ik vind het werk overigens leuk, dus ik haal er ook voldoening en plezier uit.
 7. We hebben gelukkig de aardappels in de grond. We hebben 110 meter gezet. Vorig jaar hadden we ook zoiets. We eten met 6-7 personen van de aardappels, dus we hebben aardig wat kilo nodig. Hopelijk blijven de woelratten er redelijk vanaf. Om de pootaardappel wat beter te beschermen hebben we ze wel in kippengaas beschermd. Vorig jaar was er toch redelijk wat uitval doordat de woelrat pootaardappel na pootaardappel opat voordat de aardappels gevormd waren. Dat kan nu hopelijk niet meer. De planten zullen er gewoon zonder problemen doorheen groeien. Het oogsten zal wel lastiger zijn, maar dat vinden we niet erg, zolang we maar veel aardappels krijgen. We hebben ze nog lang niet zo mooi staan, zoals sommige foto's die ik hierboven gezien heb. De meeste pootaardappels waren van aardappels van vorig jaar, dat gaat al jaren goed. Die hebben we onder de grond overwinterd. Ik denk dat we ongeveer 50 meter aan gekochten pootaardappels hebben.
 8. Sommige rassen lijken wel vorstgevoeliger. De mieren zitten op de nectar. Tenminste ik heb nog nooit bladluizen op jujube aangetroffen (heb toch al ongeveer 8 jaar jujubes).
 9. Bij mij is Benedicte de moeite waard. Hij krijgt toch vrij heftig krulziekte, maar meestal hebben we toch een aantal hele mooie vruchten. Je moet geen kratten verwachten. Avalon Pride lijkt ook de moeite waard, maar de vruchtzet lijkt tot nu toe minder. Dat gezegd de boompjes staan ook nog niet lang (oudste staat derde jaar). Volgend jaar is hier een beter oordeel over te vellen.
 10. Ze bloeien op 2jarige takken, maar het duurt ook wel even. Zes jaar is vrij normaal om te wachten. Verder bevriezen de uitlopende knoppen gemakkelijk en dan krijg je dat jaar geen bloemen meer. Op het platteland is oogst niet snel te verwachten, tenzij je kunstmaatregelen neemt. Tot nu toe heb ik nog uitloop met knoppen die goed zijn, maar het duurt nog wel even en meestal krijgen we nog wel een goede nachtvorst voor ijsheiligen.
 11. We schieten lekker op. Hopelijk krijgen we wel wat regen, want de bodem begint alweer droog te worden. We hebben ongeveer 110 meter aardappels staan. Hopelijk is dat genoeg om straks even mee vooruit te kunnen. Vorig jaar hadden we ook ongeveer zoveel staan en daar hebben we lang van genoten. Verder al heel wat meters prei en ui staan. Hopelijk krijgen we in de vakantie nog de knolvenkel gezet. De wortels en nog wat zaken staan er ook mooi bij. Verder veel opgepot. Het is vooral nog wachten tot ijsheiligen.
 12. Een paar keer gehad en iedere keer viel hij tegen. Veels te plaaggevoelig (met name bladluizen) en de bestuiving is ook lastig. In de warme kas heb ik afgelopen winter vruchten gehad, maar de vruchten rijpen super langzaam af en wanneer het te koud is dan worden ze overigens nieteens meer lekker. Kortom helaas een soort voor warmere klimaten wanneer het tenminste om de vruchten gaat.
 13. Buiten op het platteland is het mij nog niet gelukt om vruchten te krijgen. In de koude kas wel. Echter ik vind de smaak ook niet heel spectaculair en heb mijn planten deze winter ook allemaal buiten uitgeplant. Ik heb toch liever andere planten in de kas. Een appel is inderdaad lekkerder. Drogen moet in ons klimaar normaal gesproken met een droogoven. Nat fruit drogen lukt alleen met veel suiker en een hele droge en warme zomer. Buiten zijn meestal de nachten te koud en vochtig. Het zou best kunnen dat mieren meehelpen de planten te bestuiven.
 14. Dankjewel allemaal, Ik teel het liefste in de vollegrond, maar met de huidige droge zomers, geen wateraansluiting en de woelratten-veldmuizen die behoordelijk wat opeten moet je toch keuzes maken. Halve tot volledige rijen verliezen aan droogte of vraat is zonde van onze tijd en energie. Verder teel ik het liefste ook zonder kunstof, maar met maximaal 2 dagen in de week om te beheren, nog wat leuks te doen, te oogsten en verwerken moet je ook keuzes maken hoe je het werk haalbaar houd. Het zijn extra brede speciekuipen (1,5 meter breed). In het midden staat een bak, waarin ik stro met kippenmest doe. We kunnen dan zien wanneer het water te hoog komt te staan en we kunnen dit er dan uitscheppen. Ik vind de geur ook niet aangenaam, maar ik geloof niet dat ze hele gevaarlijke stoffen afgeven. Ik heb hier eens naar gekeken, maar ik geloof dat het goed zit. Daarbij als ik groenten in de supermarkt koop, die veelal met vergif... geteeld worden dan verwacht ik niet dat dit slechter is. Planten nemen normaal gesproken ook niet alle stoffen even gemakkelijk op. We vinden het inderdaad belangrijk dat de kinderen opgroeien in verbinding met de natuur. Dat lukt tot nu toe goed. We hebben Morus macroura in de warme kas in Hulsberg staan. Deze rijpen inderdaad al een paar weken af. Het is vooral leuk, want er rijpen hooguit een paar moerbeien per dag af.
 15. We hebben hard gewerkt afgelopen winter. We kunnen veel meer water opslaan en de moestuin zou een stuk productiever moeten worden. De druiven zijn allemaal geleid, net als de bramen, frambozen.... De groententuin aan de haagkant is altijd heerlijk zonnig, maar bij droge zomers groeiden de groenten er eigenlijk niet. Verder is het onmogelijk om genoeg water op te slaan om de moestuin iedere week water te kunnen geven. We zijn daarom bakken aan het plaatsen, waarin we groenten kunnen telen die meer water of bescherming tegen woelmuizen nodig hebben. De bakken hebben geen gaten, dus we moeten wel opletten dat ze in de winter niet volledig vol regenen. Tot nu toe zijn we hier heel tevreden over. Wat alleen al fijn is, is dat we ter plekke wortels kunnen zaaien. We zaaiden deze normaal altijd voor. We hebben het volgende al geplant: knolselderij, wortelpeterselie, pastinaak, knoflook, sla, rode biet, chinese chrysant, radijs, paksoi, tuinboon, rucola, prei en een klaver die eetbaar is. We hebben verder nog erwten gezaaid. Verder hebben we in de kas de paprika's, aubergines, uien en nog diverse andere zaailingen staan. In de kas rijpen ook alweer de moerbeien af. Het voedselbos gaat ook weer lekker ondanks de sneeuw en lichte vorst lijkt de schade tot nu toe heel acceptabel. Veel fruitbomen staan alweer in bloei en we hebben al veel stinsen gehad, zoals narcissen en sneeuwklokjes. Deze zaaien zich beide ook uit.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...