Ga naar inhoud

FruitCocktail

Members
  • Aantal items

    13
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    omgeving Nijmegen
  • Hobbies
    Planten verzamelen en tuinieren

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Wij hebben op 11 oktober bij de Tuindagen Beervelde 3 plantjes (als) zeebanaan gekocht voor € 5 totaal. Kwam op Wikipedia dit tegen en dat zijn ze helemaal toen ik verder keek op 't internet. Carpobrotus rossii https://nl.wikipedia.org/wiki/Carpobrotus_rossii Absoluut niet winterhard volgens de verkoper "Kruiden Claus" https://www.kruidenclaus.be/ Mijn vrouw gaat er 1 opeten en de andere twee gaan we als kamerplanten houden om te kijken hoe zich dat ontwikkeld en of we bloei krijgen.
  2. @fre3ke Bedankt voor je reactie & advies, maar we begrijpen elkaar niet helemaal goed, denk ik. Ik heb een Hogere Landbouwschool diploma (sub)tropische plantaardige productie, dus ik begrijp heel goed dat een bepaalde vrucht die ik koop volledig kan afwijken van dezelfde vrucht die ik tracht te produceren in eigen tuin. Kortere of langere zomer, grondsoort, gebruik van meststoffen en/of bestrijdingsmiddelen, afwijkende onderstam, meer of minder zonuren, noem maar op. Je schrijft: Als je een paar soorten tafeldruif koopt dan merk je wat het lekkerste wordt uit je eigen tuin. Dat lijkt me verstandiger dan dit type druif najagen. Bedoel je dat ik eerst een aantal druivensoorten moet gaan planten om uit te vinden welke ik lekker vind uit eigen tuin? Sorry, vriendelijk en ongetwijfeld goed bedoeld advies, maar dat interesseert me eigenlijk helemaal niet. Ik vind dit juist een kompleet afwijkend segment en dat boeit me heel erg, zoals ik al eerder schreef. Via deze post hoop ik meer te leren over de bestaande soorten, want ik heb inmiddels gemerkt dat er blijkbaar meerdere verschillende rassen zijn. De tot nu toe meest genoemde soort schijnt een laat ras te zijn (rijping september), wat mogelijk een deel van de negatieve reacties verklaard. Verder zoeken levert mogelijk een witte en een zwarte druif uit dit segment op voor de tuin. Ik vind ze heel erg leuk en dat is mijn grootste motivatie, de afwijkende vruchten. Mochten ze dan misschien toch niet lekker zijn dan lusten de vogels ze waarschijnlijk nog steeds en vogels in de tuin vind ik ook leuk ... Zo ga ik deze maand ook granaatappels aanplanten terwijl ik weet dat de rijpingskans in Nederland niet echt groot is, maar dan heb ik tenminste wel de mooie bloemen en de grappige vruchten in de tuin hangen. Ook kaki en jujube gaan om die reden deze maand aangeplant worden. Gewoon leuk afwijkend fruit. Of het lukt? Geen idee, maar ik ga het wel proberen. Tot slot. Ik weet dat een druif heel hard groeit, maar dan koop ik nog steeds liever een grotere plant in een 3 liter pot in Duitsland dan een heel klein plantje van Baldur, omdat het wortelstelsel in de grotere pot waarschijnlijk veel beter ontwikkeld is dan in het kleine (P9 ?) potje van Baldur en de kans van slagen dus veel groter. PS Nogmaals bedankt voor je reactie & advies
  3. Hallo Tony, Bedankt voor de tip. Met behulp van een naam is het vaak makkelijker zoeken. Ook bedankt voor de waarschuwing. Hoogte van 30 cm voor een druivenstekje is niet zo gek veel. Dan heb je nog niet zo heel snel je eerste trosje uit eigen tuin. PS Je noemt Duitsland, maar Baldur NL biedt ze ook aan. Ook gevonden bij Baumschule Pflanzenvielfalt GmbH in Zetel, Duitsland (ergens rechtsboven Groningen) en dit is misschien interessant voor afhalen door mensen die helemaal in het noorden van NL wonen, want verzending a ongeveer € 35 naar NL is niet leuk meer. Online staat er: Vitis vinifera 'Souvenir' (80-100 cm) - Weintrauben-Pflanze Neuheit, maar bij de plant zelf op de website staat een duidelijk verkeerde foto en ontbreekt de maat van 80-100cm. De beschrijving van de vruchten klopt wel! Jammer dat het voor mij te ver weg is, want ik had er van deze maat gelijk twee gekocht ... PS Al zoekende kwam ik bij "Etsy" uit en daar zag ik ook witte druif varianten in dit segment. LEUK! Een naam die genoemd werd is de Vitis vinifera 'Gold Finger' en de Husain Kelin Barmak (HKB) Rooted Grape Live Plant, Uzbek Grape. Het blijft me boeien dit segment en ik zal dus wel eindigen met een paar planten in de tuin (dat hoop ik tenminste).
  4. Hallo Frank, Bedankt voor je reactie. Op jullie website bieden jullie druif "Souvenir" nog steeds aan, alhoewel met de opmerking "Levertijd onbekend". Leverbaar, of niet ... that's the question! Je opmerking over winterhardheid is overigens in tegenspraak met de website tekst ...
  5. De druiven zijn gekocht op de Bijlmermarkt (Anton de Komplein van Amsterdam). Oorspronkelijk "Made in California", dus inderdaad de vraag of de plant het wel doet in Nederland. Er zijn echter genoeg mensen die druiven telen in een kas(je), o.a. mijn buurman of tegen een zuidmuur. De zomers worden steeds warmer en in delen van Brabant en Limburg zitten tegenwoordig al druiventelers die Nederlandse wijn produceren, dus ik denk dat het bepaalde jaren misschien wel zal lukken. Winterhardheid is wel een ding natuurlijk, maar in Rusland en Oekraïne vriest het ook overal tenminste licht.
  6. Mijn vrouw kwam thuis met druiven die ik nog nooit gezien heb. Langwerpig, "zwart", pitloos en heerlijk. Na een uitgebreide zoektocht heb ik het volgende gevonden over deze druiven. Funny Fingers® grapes, ook bekend als: "Chili" (vanwege de vorm), Tear Drops® en Witch Fingers® grapes. De oorspronkelijke rasnaam is IFG Twelve en is het resultaat van een intensief en tijdrovend hybridisatieprogramma van International Fruit Genetics (IFG). Een kruising van University of Arkansas cultivar en een Mediterranean druivennsoort (geen GMO dus). De druiven werden voor het eerst geteeld in 2002 in California, USA. De namen zijn geregistreerde rasnamen van International Fruit Genetics (IFG), Bakersfield, Californië. Een nieuwer (verbeterd) ras heet "Moon Drop". In Nederland kwam ik o.a. de naam "Sweet Sapphire" druiven tegen en aan de foto's te zien gaat het dan om de "Moon Drop, met de rechte achterkant met "kuiltje" en niet de gepunte "Chili/Witch Fingers. Dit is ook het type waar mijn vrouw mee thuis kwam. Fantastische druif Het gaat in ieder geval om tafeldruiven en niet om druiven voor de wijnproductie. Ik heb ze (planten) te koop gezien op Oekraïense, Russische en Turkse websites en dit zijn (neem ik aan tenminste) allemaal het resultaat van illigale gesmokkelde stekken uit Amerika. En dan nu de vraag: Kent iemand deze druiven en zijn de planten ergens "in de buurt" (EU) te koop? PS Ken je de druiven niet? Ga ze dan vooral opzoeken en proberen. Ze zijn echt heerlijk.
  7. FruityPlants heeft op Marktplaats veel advertenties met de meest waanzinnig interessante soorten. Als adres staat er Medemblik bij. Volgens mij is dit gewoon Alpine-Plants onder een nieuwe naam. Ook ik bestel veel online en ook internationaal, maar wat ik altijd doe is het bedrijf achter de advertenties opzoeken. Als je FruityPLants gaat opzoeken op Google vind je: https://www.marktplaats.nl/u/fruityplants/39189764/ FruityPlants uit Zwaagdijk-Oost - Marktplaats, maar onder de locatie op de Marktplaats advertenties vind je Medemblik. https://tuinen-parken.aanbodpagina.nl/fruitplanten-nieuwe-en-ouden-soorten Alpine-Plants Zwaagdijk-Oost, maar tevens locatie Hoorn (op dezelfde bladzijde) https://bouw.tweedehands.net/bomen-struiken/aardbei-boom-of-arbutus-unedo-kleine-en-grote-planten.html Belgie, maar nu Alpine-Plants te Venhuizen en telefoon 06-22902808 https://www.tweedehands.net/profiel/1637388/ Zelfde site, maar nu een enorme lijst met producten die "leverbaar" zijn ... ============================= Verder vind je helemaal niets over dit "bedrijf", geen adres, geen foto's van de bedrijfslocatie, medewerkers, of noem maar op. Niets dat er wel van betrouwvbare bedrijven te vinden is. ============================= Kortom: Alpine-Plants = FruityPlants en het bedrijf is gevestigd te: Medemblik, Zwaagdijk-Oost, Hoorn en Venhuizen (en waar nog meer ?) ... ============================= Als ik zoiets vind als zoekresultaat, dan koop ik dus NIETS !!! Dit soort mensen (lees: oplichters) zouden gestopt moeten worden, maar hoe?
  8. Hulp gezocht! Ik probeer een zo lang mogelijk oogstseizoen te creëren voor frambozen voor mijn nieuwe tuin, maar ik kom er niet uit. Ook online heb ik geen oogstkalender kunnen vinden. Ik weet dat er hier mensen "rondlopen" met zeer grote collecties en nog meer kennis, dus ik hoop dat jullie kunnen en willen helpen? Zelf weet ik niets van frambozen, behalve dat ik ze heerlijk vind ... Mijn bedoeling is dus om straks uit ieder segment 1 a 2 rassen te gaan kopen voor in de tuin. Daarnaast ook een mengvorm van kleuren. Ruimte zat, dus dat is het probleem niet. Gebrek aan frambozen raskennis wel ... Als eigen huiswerk heb ik geprobeerd om al de frambozen die ik gevonden heb bij diverse leveranciers alvast te schikken naar oogstperiodes, maar hulp zou zeer op prijs gesteld worden, want daar staan echt wel fouten tussen, denk ik. Ook omdat er online niet echt veel te vinden is, behalve (vrij vage) omschrijvingen gemengd met reclamepropaganda, want men wil verkopen, dus "slechte' rassen bestaan niet ... (Begrijp ik ook!). Indeling in deze drie segmenten is ook arbitrair, dat begrijp ik ook, want op de grens kun je sommige rassen zo van de ene groep naar de andere schuiven, maar je moet ergens toch drie groepen kunnen maken uit al deze rassen (neem ik aan). Zomerframboos - Early season Rubus idaeus 'Erika' PBR Rubus idaeus 'Glen Clova' Rubus idaeus 'Glen Lyon' Rubus idaeus 'Glen Moy' Rubus idaeus 'Malling Promise' Rubus idaeus 'Meeker' Rubus idaeus 'Sanibelle' Rubus idaeus 'Tulamagic' Rubus idaeus 'Tulameen' Rubus idaeus 'Willamette' Zomerframboos - Mid season Rubus ideaus 'Cascade Delight'® Rubus idaeus 'Glen Ample' Rubus idaeus 'Glen Doll' Rubus idaeus 'Glen Prosen' Rubus idaeus 'Malling Admiral' Rubus idaeus 'Malling Jewel' Rubus idaeus 'Schönemann' Rubus idaeus 'Summer Chef' Zomerframboos - Late Season Rubus idaeus 'Himbo-Star' Rubus idaeus 'Octavia' Rubus idaeus 'Preussen II' Rubus idaeus 'Rubaca' Zomerframboos - Compacte Dwergvarieteit Rubus idaeus BrazelBerry® 'Raspberry Shortcake®' Waar passen de onderstaande gekleurde zomerframbozen? ZOMER FRAMBOOS - Geel, Oranje, Champagne Rubus idaeus 'Golden Everest' Rubus idaeus 'Blondie' Rubus idaeus ‘Valentina®’ Rubus idaeus 'Poranna Rosa' ('Twoface') 1 - Kan iemand helpen met het correct positioneren van de rassen? 2 - Is de lijst redelijk courant? Moeten er rassen bij? 3 - Staan er rassen tussen die echt niet meer courant zijn? =========================================================== Voor herfstframbozen vind ik het nog ingewikkelder: Herfstframboos - Early season ??? Herfstframboos - Mid season ??? Herfstframboos - Late Season ??? HERFST - NOG INDELEN PER SEGMENT Rubus idaeus 'Aroma-Queen' Rubus idaeus 'Autumn Bliss' Rubus idaeus 'Heritage' Rubus idaeus 'HimboTop' Rubus idaeus 'Korbfüller' Rubus Idaeus 'Ottawa' Rubus idaeus 'Pokusa' Rubus idaeus 'Polana' Rubus idaeus 'Polka Ž' Rubus idaeus Primeberry® 'Autumn Belle'® Rubus idaeus Primeberry® 'Autumn Best'® Rubus idaeus Primeberry® 'Autumn Chef'® Rubus idaeus Primeberry® 'Autumn First'® Rubus idaeus Primeberry® 'Autumn Happy'® (Malling Happy®) Rubus idaeus 'Saxa Record' Rubus idaeus 'Solu Red' Rubus idaeus 'Solu Yellow' Rubus idaeus 'ZEFA 3' Rubus idaeus 'Zefall' HERFST FRAMBOOS - Geel, Oranje, Champagne, Paars Rubus idaeus Primeberry® 'Autumn Amber'® Rubus idaeus Primeberry® 'Autumn Sun'® Rubus idaeus 'Fallgold' Rubus idaeus 'All Gold' Rubus idaeus 'Golden Queen' Rubus idaeus Primeberry® 'Autumn Passion'® (Malling Passion®) Rubus idaeus 'Dark Passion' 1 - Kan iemand helpen met het positioneren van de genoemde rassen? 2 - Is de lijst redelijk courant? Moeten er rassen bij? 3 - Staan er rassen tussen die echt niet meer courant zijn? =========================================================== Als laatste dan de Herdragende / Doordragende frambozen (Ook een segment dat ik absoluut niet kan plaatsen, sorry) Rubus idaeus ‘Twotimer Sugana Red' Rubus idaeus ‘Twotimer Sugana Yellow' Rubus idaeus Lowberry® Little Sweet Sister® Rubus idaeus Lowberry® 'Luhimi' (a.k.a. Baby Dwarf®) Rubus idaeus Lowberry® Goodasgold® Rubus idaeus 'Anne' (a.k.a. Rubus argustus 'Anne') Rubus idaeus 'Double Gold' =========================================================== Ik zie ook hier en daar dat sommige rassen uit de bovenstaande twee (zomer & herfst) groepen bij de door/herdragende rassen geplaatst worden, hetgeen het (voor mij) nog ingewikkelder maakt. Ik denk dat als er 1 plaats is waar er een beetje logica in het gehele segment gebracht kan worden dat dan hier is op het "MoestuinForum". Zoals ik al aangaf, ik heb online nergens echt bruikbare "Oogstkalenders" kunnen vinden. Er moeten toch data zijn van tenminste relatieve vroegheid van diverse rassen ten opzichte van elkaar? Bij voorbeeld gevonden: Autumn Bliss rijpt 2 - 3 weken voor 'Heritage' (tenminste in Michigan). Het zou mooi zijn als er meer gegevens te vinden zijn van relatieve vroegheid van de rassen ten opzichte van elkaar, maar voorlopig zou een indeling van vroeg, midden en laat al veel meer "orde" brengen in de troebele puzzle. Ik hoop dat al de bestaande kennis binnen dit forum boven water gaat komen. BIJ VOORBAAT DANK VOOR JULLIE HULP !!!
  9. @ Brabantse Tuinprins Bedankt voor dit uitgebreide overzicht. Zeer interessant om diverse redenen. Vraagje: Hoe kom je aan die nematoden voor de bestrijding van de larven van de taxuskever? Even een link update: https://plantbasedservices.com/plants/cornus-mas-com/ Helemaal onderaan kun je een PDF downloaden met ENORM VEEL rasbeschrijvingen (66 blz). Laatste update van 17 januari 2019, dus nog vrij recent. Of copy & paste deze link voor hetzelfde document. https://plantbasedservices.com/dev/wp-content/uploads/2019/01/C.mas-Descriptions-of-Known-Cultivars.pdf @ blije bakkus Ook bedankt voor je opmerkingen betreffende snoei, smaak, maar ook de geur van de bloemen. Allemaal interessante observaties.
  10. Wat een fantastische mooie plant. Je zou hem bijna alleen al als sierplant zetten! Ik heb begrepen dat ze absoluut niet winterhard zijn helaas. Weet je of het gemakkelijk is om ze te stekken en zo ieder jaar nieuwe planten te krijgen? Of eind v.h. jaar radicaal terugsnoeien en binnen overwinteren? En wat bedoel je met onder kunstlicht afrijpen? Gebruik je daar speciale lampen voor?
  11. Ik vertrouw op Ebben, daar hebben ze m.i. echt verstand van zaken (hoewel uiteraard niemand onfeilbaar is. Dit is hun benaming van 'Ballerina' https://www.ebben.nl/en/treeebb/amballer-amelanchier-ballerina/#?search[0]=Amelanchier 'Ballerina'
  12. Dacht dat 'Ballerina" Amelanchier laevis 'Ballerina' was? (synonym Amelanchier lamarckii 'Ballerina')
  13. Hi, First, let me introduce myself. New here @ MoestuinForum. I love fruits and "freaky" unusual plants, which led me to pluots. Bought a "Dapple Dandy" three years ago, but never saw one single fruit untill I found out it needs a special pollitor and will not be pollinated by any other "prunus" variety as claimed by the sales person (gardencentre). I learned that they need to be pollinated by other pluots, Japanese plums, or Russian plums (the crosses with Japanese plums). Is the last one correct as suitable pollinator? I found many pluot names here: http://www.pari-daeza.nl/fruit- prunus salicina x p salicina x p armeniaca-a.htm (Note: Some seem Apriums see further below?) ‘Dapple Dandy’ (='Dinosaur Egg'), ‘Early Dapple’, ‘Emerald Drop’, ‘Flavor Delight’, ‘Flavor Fall’, ‘Flavor Finale’, ‘Flavor Grenade’, ‘Flavor Heart’, ‘Flavor Jewel’, ‘Flavor King’, ‘Flavor Prince’, ‘Flavor Penguin’, ‘Flavor Queen’, ‘Flavor Rich’, ‘Flavor Royal’, ‘Flavor Supreme’, ‘Flavorich’, ‘Flavorosa’, ‘Geo Pride’, ‘Raspberry Jewel’, ‘Red Ray’, ‘Splash’ 1 However, try to buy any of them! Good luck. WHY IS THAT? 2 Does anybody really know any of them? Any recommendations for growing in the Netherlands? 3 Does anybody know (reliable) suppliers in Holland, Belgium, Germany, or elsewhere in the EU? Could you give me a name, or website link? 4 Suitable pollinators? Will any pluot pollinate any other pluot? Are some of them perhaps self pollinators? I read plum "Golden Japan" is suitable as a pollinator, but also that it isn't a very "nice" or "good & tasty" plum itself, which is what makes me hesitate to buy one, since I would prefer a pollinator that is nice to eat itself. Plum Santa Rosa seems to be a suitable pollinator too, but also not the most "attractive" plum in my opinion. I haven't found any other suitable pollinators. That can't be correct, can it? Aprium: https://www.wise-geek.com/what-is-an-aprium.htm + https://www.davewilson.com/nurseries/products/fruit-trees/aprium-interspecific/ Varieties: Cot-N-Candy, Flavor Delight, Leah Cot, Summer Delight, Honey Rich, Tasty Rich, Flavor Ann ANY OTHERS? Basically the same questions as for the pluots. Finally, for now, are these pluots / apriums really different from other apricots or plums and do they really have a different TASTE? Answers, remarks, suggestions welcome, either in Dutch or English. I noticed other English entries and to cast this net as wide as possible I decided to write this in English.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...