Jump to content

speets

Members
 • Content Count

  4,191
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Achterhoek

Recent Profile Visitors

514 profile views
 1. In de Volkskrant van vandaag staat een leuk artikel over volkstuinen rond Amsterdam. Met - voor wie niet al te ver weg woont of daar met vakantie is - een tip voor een leuk uitje: in het seizoen kun je een rondwandeling maken over zes "volkstuinparken" van de Schellingwouderscheg.
 2. Mooie link RobO 🤩 Is er al gezegd dat je binnen beter geen cocopeat kunt gebruiken? Daar zitten wel eens eitjes in. Is dan de oorzaak van het probleem.
 3. speets

  Sla voorzaaien

  Als het hier niet wil, zet ik het potje een paar dagen in de ijskast. Een koudeshock wil nog wel eens helpen. Of zoals al gezegd is: buiten zaaien. Sla houdt niet van warmte.
 4. Er blijken tientallen eetbare, zoutminnende vetplanten te zijn die voor de leek sprekend op elkaar lijken met hun margrietachtige bloemen en die - qua niet-wetenschappelijke benaming - compleet door elkaar gehusseld worden. Ze behoren tot 4 geslachten: Carpobrotus met minstens 20 soorten, Mesembryanthemum met wel 25 soorten, Suaeda met vele 10-tallen soorten en Disphyma die ook een paar soorten telt. Ze komen voor op alle continenten behalve Antarctica, en sommige zijn ook in Nederland verkrijgbaar en vindbaar. “Why this awesomely tangy, sweet/salty native fruit hasn’t taken the world by storm is beyond me. Or maybe it’s a good thing, for us foraging types”. Vrij vertaald: "Ik begrijp niet dat men niet massaal aanvalt op dit heerlijke spul. Misschien maar goed ook voor ons, wildplukkers" 😊
 5. speets

  Parelhoenders

  Leuk joh! Zou ik meteen doen. Dat hysterische gegiechel van die dieren... 😂🤣😍 En zwemmen... heb ik nog nooit van gehoord. Misschien kunnen ze het wel, maar het zal zeker niet hun hobby zijn. Vliegen wel, dat kan misschien een probleem worden.
 6. Leuk Jorieke! Een sterk ras en echte knuffelkoetjes/-osjes, met die dikke vacht en die ronde bromberenoortjes 😊 En ossenvlees is kwalitatief uitstekend vlees. Dat gaat vast heel goed bevallen.
 7. Lieve Jane, gebruik jij soms google translate? Een vertaalprogramma? Wat jij schrijft is - voor mij in elke geval - vaak abacadabra (= onbegrijpelijk). Als dat zo is, is het handig om dat erbij te schrijven, want het komt zo wel heel vreemd over
 8. Het is een fijn poeder dat flink kan stuiven. Je kunt het bv in het kippenhok verstuiven zodat het in alle kieren en gaten terecht komt. Daar zitten de luizen(larven). Als je daarmee bezig bent, moet je dus even opletten dat je het niet inademt. Net als met gewoon stof eigenlijk. Zolang het gewoon in de zak/pot zit en je er niet mee aan het werk bent, is er niets aan de hand.
 9. Een veelzijdig, natuurlijk, niet giftig middeltje tegen allerlei (kruipend) ongedierte is diatomeeënaarde. De kippenhouders onder ons hebben het vaak al in huis. Je kunt het o.a. gebruiken tegen (bloed)luis, wormen en als voedingssupplement voor allerlei (zoog)dieren. Je strooit/giet het (in plaats van zand) over de potgrond. Als voedingssupplement is het voordeliger dan als middel tegen bloedluis. Het helpt goed, maar je moet wel consequent zijn. En je moet het niet inademen; niet goed voor je slijmvliezen.
 10. Voor sommige lui zou zo'n verplichting verhelderend zijn. Deze mensen, twee naast elkaar, hebben hun inrit leeggeschoven op de stoep! Je kunt er niet meer langs. En ik kan zo nog veel meer plaatjes schieten. Arme krantenbezorgers. We hebben ook al dagen geen post meer gehad, mede door zulke aso's.
 11. Dank @Mellie, dat is dan de rondbladige!?? Ik maak even een apart draadje aan
 12. Al deze namen vond ik voor dit plantje. Oude namen, nieuwe namen, verwante (sub)soortjes/rassen/varieteiten... Spitskool begon hierover en heeft destijds stekken uitgedeeld op de mtfd en me die koppertlink gegeven. Ik las ergens dat iemand het in het wild heeft gezien in Turkije. (Tip!) Het zou volgens https://www.koppertcress.com/nl/producten/salty-fingers (een groothandel) te koop moeten zijn bij de Sligro en de Makro. Bij de verse zeekraal enzo, bij de groente, maar het staat niet op de resp. sites. Wie woont daar in de buurt en gaat even kijken? Ik heb na lang zoeken zaad besteld bij https://www.etsy.com/nl/listing/937436937/hottentot-fig-carpobrotus-deliciosus-5?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=hottentot&ref=sr_gallery-1-3 Het wordt in maart verstuurd, vanuit Hongarije. Ben benieuwd!
 13. Ja, het is een geschenk uit de hemel voor al die opgehokte mensen, maar die arme kippies 😢

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...