Ga naar inhoud

dsmit

Members
  • Aantal items

    13
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Leek
  1. Hier moest ik net even aan denken. Aan een overheerlijk stuk zelfgemaakte appeltaart! Voor een springvorm van 26/28 cm 400 gr. tarwebloem 100 g witte basterdsuiker mespunt zout 200 g koude margarine 2 eieren 60 g rozijnen 1,5 kg zure appels (Granny Smith of goudrenet) sap van een citroen 4 eetlepels suiker 2 tl kaneelpoeder 1 eetlepel arbikozenjam Voorbereiding Zeef de bloem, suiker en zout boven een wijde kom. Snijd de koude margarine in blokjes, snijd deze met twee messen door de bloem. Klop de eieren los met een paar druppels water, werk 2/3 van de eieren door het deeg. Vorm met koele hand een bal van het deeg. Laat het deeg tot gebruik op een koele plaats rusten. Was de rozijnen, laat ze uitlekken op keukenpapier. Pers de citroen uit. Snijd de appels in vieren, verwijder de klokhuizen en de schil. Snijd de appelpartjes in tweeën en snijd deze overdwars in platte stukjes. Schud de appelstukjes om met citroensap, suiker en kaneel. Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in drie stukken. Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem. Druk een deel deeg op de bodem van de vorm, vorm van het tweede stuk deeg twee rolletjes, leg die langs de wand van de vorm en druk ze met uw duim omhoog. Leg 1/3 van de appels op de bodem, strooi er wat rozijnerover, herhaal tot alles op is. Vorm van het laatste deegstuk 5 dunne rolletjes, druk ze met de vingers uit tot dikke repen. Leg de deegrepen als een vlechtwerk over de appels, druk de rand van het deeg omlaag zodat het even hoog is als de appelvulling. Bestrijk de deegrepen met het achtergehouden ei. Bak de appeltaart in ca. 1 uur goudbruin en gaar, bestrijk het deegvlechtwerk met de warme jam. Laat de taart afkoelen in de vorm.
  2. In mijn ouders hun tuin hadden we vroeger ook hortensia's met een mooie blauwe kleur. Mijn moeder verzorgde ze goed. Ze stonden half in de schaduw. In de zomer elke dag water geven! En beschermen tegen katten en ongedierte!
  3. Die zien er echt overheerlijk uit! Super! Inspuiten is zeker noodzakelijk. Heb ze ook ooit is mogen kweken. Stikte er de moord van.
  4. dsmit

    stekelige kiwano

    Hoi allen! Iemand ervaring met het kweken van een stekelige kiwano? Inzaaien kan vanaf maart april ongeveer heb ik me laten vertellen. Maar kan ik er nu nog aan beginnen door ze wellicht onder een beschermende atmosfeer te kweken? Alle tips zijn welkom!
  5. dsmit

    Even voorstellen!

    Aangenaam!
  6. Ik zou het inderdaad wel apart doen. Schimmels en gist moet je echt zien te vermijden! Maar wel een super idee. Bedankt voor de inspiratie.
  7. dsmit

    Herfstsoep

    De herfst staat weer voor de deur. En ondanks heb ik een overheerlijk herfstsoepje gemaakt. Waarvan ik overigens het recept van het internet heb geplukt. Helaas niet mijn eigen recept. Maar wel echt een aanrader. Check! - Pompoen van ca. 2 kilo - 4 à 5 groentenbouillonblokjes - ½ prei, 1 rood pepertje, 1 winterwortel - 1 ui, klein stukje geschilde en gesnipperde verse gember - evt. steeltjes koriander, gesnipperd - 1 a 2 grote tenen knoflook - korianderzaad gemalen, komijn gemalen, chilipoeder - olijfolie - 2,5 à 3 liter water Snij de pompoen in meerdere stukken, haal de zaden en de draden eruit. Plaats de stukken met de schil naar beneden in een ovenschaal. Strooi er komijn, koriander en chilipoeder over. Over elk stuk een beetje olijfolie en smeer alles een beetje met de kruiden uit. ½ uur in de over op 200 °C., evt. tijdje onder grill. Fruit in een soeppan de ui en wortel in een beetje olijfolie. Vervolgens de knoflook en daarna de prei en de gember (+ evt koriandersteeltjes). Water met bouillonblokjes toevoegen. Van de rode peper het onderste stuk afsnijden en dan met een snee in de lengte openmaken. De zaadjes verwijderen en de peper met steeltje in de pan doen. Als de pompoen gaar is deze met schil toevoegen. (geeft vollere smaak en kleur) Evt. donkere stukken verwijderen. Ongeveer een kwartier sudderen en dan de peper verwijderen. Extra komijn (1 tl of zo) en misschien zout naar smaak. Met de staafmixer de soep pureren en klaar is kees! Evt. suggestie zou het meekoken van stukjes appel zijn of het toevoegen van geraspte kokos. Naar smaak kan de soep verdund worden met meer bouillon of juist minder.
  8. Ik zat zelf ook te twijfelen om een graspaadje te nemen. Maar misschien zijn tegels wel beter inderdaad! Bedankt voor de info allen
  9. Mooie plant! Wonderlijke wereld van natuur!
  10. Het is ook een beetje abstract begrip volgens mij onkruid. Of je wel of geen onkruid wil is afhankelijk van de situatie. In je voortuin of moestuin is het hinderlijk. Het groeit snel en tast de rest van je aangewassen aan. In andere omgevingen kunnen ze denk ik zelfs als nuttig worden ervaren. Denk aan onkruid in een wegberm. Desalniettemin goed om hier is een keer bij stil te staan!
  11. dsmit

    Even voorstellen!

    Goedendag allen! Mooi om lid te zijn van dit forum. Heb sinds kort een moestuin alleen nog geen idee waar ik moet beginnen. Ik hoop hier inspiratie op te doen. Tot 'wederspreken' !!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...