-
Aantal items
1131 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door Kibas
-
Lekker, echte bosbessenjam. Omdat ik verhuisd ben en huis en tuin veel werk zijn (drainage en verhoogde bedden ivm wateroverlast), heb ik nog niet voldoende plek voor groente om het jaar rond voldoende te kunnen eten (vanwege ernstige histamine intolerantie verdraag ik geen groente ouder dan een paar uur, dus ik kan niet uit de winkel eten). Maar er groeit gelukkig volop zevenblad. Ik ben denk ik een van de weinigen in Nederland die erg blij is met zevenblad in de tuin. Ik heb ook veel paardebloem kunnen eten, maar dat is nu helaas minder. De sprieterige paarse dovenetel laat ik staan, opdat het zich uitzaait en ik volgend voorjaar veel meer heb. Ik zag gisteren een klein plantje knopkruid. Die ga ik ook koesteren. Helaas groeit hier geen weegbree, anders dan die ik er zelf heb ingezet. De hertshoornweegbree doet het goed, dus dat wordt een winters maaltje. Ik ken de omgeving hier nog niet goed genoeg om een hondenplas-vrije plek te weten om te plukken. De vegetatie in de omgeving is hier anders. Ik wilde wilgentakjes hebben als 'stekpoeder'. Er is hier nergens een wilg te bekennen en rondvraag leverde de conclusie dat die hier gewoon niet zijn, anders dan aangeplant in een tuin.
-
Ik wil een stukje wintergroene niet te brede afscheiding halverwege de tuin. Ik zit te denken aan betongaas met een wintergroene klimmer. Bij voorkeur eetbaar en anders met mooie of geurende bloemen. Ik kom uit op toscaanse jasmijn, dat is een groenblijvende en geurende giftige klimmer. Heeft iemand betere tips? Een smal te snoeien eetbare hoge groenblijvende haagplant kan ook. Maar ik heb geen idee wat.
-
Ik heb pas ontdekt dat in de tuin van mijn nieuwe woning kiwibessen van de buurman over de schutting groeien. Er hangen nog veel kiwibessen aan. Die zijn natuurlijk een paar keer bevroren geweest en weer ontdooid. Ik vraag me af of ze nog eetbaar zijn. Heeft iemand er ervaring mee?
-
Dank jullie wel voor alle tips en het aanbod! Heel fijn dat jullie meedenken en wat lief van het aanbod!
-
Nu ik (weer) in het noorden woon (kop van Drenthe), zoek ik een kweker in het noorden van het land waar ik bessenstruiken, vijgebomen en mirte kan kopen. Iemand die veel rassen heeft, zodat ik van elk soort bessenstruik een vroeg en een laat soort kan kopen. En als het kan biologisch, maar dat hoeft niet, veel keus is belangrijker. Wie weet waar ik terecht kan? (Vroeger kocht ik altijd bij Houweling, maar dat is nu wel erg uit de buurt)
-
We hebben het getroffen met de buren, links en rechts leuke buren. Dat is heel belangrijk. Verder dan het huis en de buren zijn we nog niet gekomen, we hebben het druk met verhuizen en met de eerste voorzieningen aanleggen in het huis. We zijn twee blije guppen die blij zijn met alles: hoera, een vaatdoekje gevonden, hoera licht in de wc, hoera, voor het eerst doet een machine het wassen van kleding voor ons, etc. En hopelijk krijgen we deze week warm water, hoewel douchen met een emmer, maatbeker en waterkoker ook prima gaat.
-
Ja, vanmiddag de uitslag gekregen. We gaan het huis in Roden kopen! Het is een kluswoning, niet onze voorkeur en eigenlijk ook minder geschikt voor onze lijven. Maar het betekent wel dat we het met ons budget kunnen kopen en dat het meer grond heeft dan we normaal gesproken kunnen kopen. De achtertuin is 250m2. Ook ligt het vlakbij de volkstuin die ik in Roden al kon krijgen. Ik ben heel erg blij!
-
Wat lief dat je er naar vraagt! Tot voor kort lukte het steeds niet, zowel huurhuizen als koophuizen. Teveel gegadigden, soms mochten we niet eens komen kijken, ook al hadden we binnen een half uur na verschijnen op internet gereageerd. Het zou dan al volgeboekt zijn met kijkers, wat ik toch betwijfel. Maar nu lijkt het mogelijk toch te gaan lukken. Ik kan er nog niet veel over zeggen, omdat men hier mee kan lezen. We duimen dat het inderdaad door kan gaan. Zodra het rond is, laat ik het weten! Het is dus nog even spannend. Zo ver als nu zijn we nog niet gekomen.
-
Goh ik wist niet dat zo'n systeem ook bestaat. Ik heb inmiddels folie op mijn kas, maar goed om te weten voor een volgende keer.
-
Wie heeft weleens gewerkt met een elektrische schoffel?
Kibas reageerde op Kibas's topic in Tuinvragen
Hum, je vond het dus vermoeiend. Dan is het apparaat niet handig lijkt me. -
Wie heeft weleens gewerkt met een elektrische schoffel? Ik heb de volgende vragen: - Is het minder vermoeiend dan gewoon schoffelen? Stel dat iemand snel vermoeid is en dat schoffelen al gauw teveel van het goede is, zou iemand dan wel stukjes met een elektrische schoffel kunnen doen? - Verwijdert het het onkruid goed? - Trilt het erg? - Wat zijn verder je ervaringen er mee?
-
Dank je Ciska. Vanwege Corona schijnen er opeens wachtlijsten te zijn gekomen voor volkstuinen, ook bij tuinen die eerder voldoende plek hadden. Mocht ik echt helemaal geen tuin vinden, dan neem ik contact met je op. Het zal allicht dichterbij zijn dan Eindhoven. Maar ik ga er van uit dat het op de een of andere manier wel moet lukken in de omgeving.
-
Verzameling tips mbt zware kleigrond en (soms tegenstrijdige) meningen
Kibas reageerde op Kibas's topic in Bodem en bemesting
Sterke voorkeur voor minder dan een half uur, zie pb -
Verzameling tips mbt zware kleigrond en (soms tegenstrijdige) meningen
Kibas reageerde op Kibas's topic in Bodem en bemesting
Het is duidelijk, 3 cm is veel te weinig. Bedankt voor de aanvullingen! Ik heb het in het 1e bericht aangepast. Letten op afwatering is inderdaad belangrijk. Ik heb het in het 1e bericht aangepast. Ik prop mijn huidige 250m2 tuin helemaal vol, anders heb ik niet genoeg te eten. Geen idee of wat ik doe overeen komt met square gardening, maar wat ik bijvoorbeeld doe is de kroppen sla veel dichter op elkaar zetten en er dan telkens jonge kropjes tussenuit halen en bladeren aan de buitenkant oogsten als was het pluksla, zodat ik per m2 veel meer oogst heb. Ook zet ik er nieuwzeelandse spinazie tussen. Ideaal spul, blijft lang klein, kan er tegen dat er vanalles tegenaan groeit en krijgt in de late zomer een groeispurt. Nu staan er op dit moment op hetzelfde gebied naast sla en nieuwzeelandse spinazie ook nog de laatste winterpostelein, die gezellig zijn sprieten boven de sla uitsteekt, en hier en daar zichzelf uitgezaaide smalle weegbree, hertshoornweegbree, stengelsla en goudsbloem (deze laatste voor thee, tinctuur en calendula-olie). En nog afstervende bladeren van de narcissen die o.a. op dit bed staan tegen vraat van de woelmuizen Een geheel dicht tapijt dus en dat wil prima, zolang het hoofdvoedsel voldoende ruimte krijgt om verder te groeien en de er tussen groeiende planten recht omhoog gaan (een grote ronde weegbree die er ook nog staat, moet dus eigenlijk weg, die past hier niet). Dit bed heb ik dan als voorbeeld genomen, andere bedden hebben weer andere planten. Het enige is dat het tuinbestuur kale grond met hier en daar een kropje sla het toonbeeld orde en netheid vindt (en daar zijn ze niet de enige in). Maar het huidige bestuur laat me gelukkig ondanks hun schoonheidsideaal mijn gang gaan en weet dat ik de onkruiden in mijn tuin ook eet. -
Verzameling tips mbt zware kleigrond en (soms tegenstrijdige) meningen
Kibas reageerde op Kibas's topic in Bodem en bemesting
iieeee, gif spuiten tegen onkruid..... Op mijn huidige tuin doe ik een laag van 3 cm compost (geen klei). Dat heb ik ook gelezen mbt kleigrond. 15 centimeter lijkt me onbetaalbaar, maar natuurlijk wel mooi als je dat krijgen kunt. -
Verzameling tips mbt zware kleigrond en (soms tegenstrijdige) meningen
Kibas reageerde op Kibas's topic in Bodem en bemesting
Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met 'ik denk dat jij een heel andere benadering hebt'. Op welke benadering doel je? Ja, de tuin is op een complex. De andere tuinen zijn al heel lang in gebruik, daar zit wel voldoende compost in de bodem en de grond is er niet meer zo zwaar en moeilijk bewerkbaar. Ik vrees dat ik daarom niet veel heb aan tips van andere tuinleden. Of misschien ben ik gewoon wel heel erg eigenwijs, dat kan ook. Ik heb in mijn leven op diverse gronden al geteeld, maar nog niet op zware kleigrond en vroeg me vooral af waarom mensen er eigenlijk op stuk lopen en wat de tips zouden kunnen zijn, want schijnbaar zag ik iets over het hoofd als al zoveel mensen er op stuk zijn gelopen. De tips die ik kreeg en vond zijn mij bekend en de verschil van mening op bepaalde punten ook. Ten dienste van alle forumleden heb ik alles wat ik heb gelezen, bij elkaar gezet. Het meest belangrijke inzicht voor mij was dat mensen voor mij op de kleituin misschien hebben staan spitten op deze tuin. Het was nog niet in me opgekomen dat mensen zoiets zouden doen op zware kleigrond. Dat lijkt me een weg naar mislukking. Maar hier zijn dus ook de meningen over verdeeld. -
Ik heb hier de verzameling tips van dit draadje en andere topics mbt zware kleigrond bij elkaar gezet. Voor alle mensen die te maken krijgen met zware kleigrond. Wat ik me nu realiseer is dat ik me feitelijk afvroeg wat ik over het hoofd zie of nog niet weet mbt zware kleigrond, aangezien zoveel mensen voor mij op het stuk tuin zijn gestrand. Het meest belangrijke inzicht voor mij was dat mensen voor mij op de kleituin misschien wel hebben staan spitten op deze tuin. Het was nog niet in me opgekomen dat mensen zoiets zouden doen op zware kleigrond. Dat lijkt me een weg naar blijvende kleiproblemen. Maar ik weet dat hier de meningen over verdeeld zijn. Ik heb gepoogd in het stuk alle meningen en tips samen te vatten en ben zo eigenwijs geweest om daarbij ook aan te geven bij welke mening ik me thuis voel.
-
Verzameling tips mbt zware kleigrond en (soms tegenstrijdige) meningen
Kibas plaatste een topic in Bodem en bemesting
Toegevoegde info: Dit stuk is een verzameling ten dienste van alle forumleden die te maken krijgen met zware kleigrond. Ik heb geen vragen meer, maar aanvullende info is altijd welkom. Oorspronkelijk bericht: Ik kan een volkstuin van 150m2 op kleigrond krijgen waar voorgaande tuinders op stuk liepen. Er zit nog geen of weinig compost in de bodem. Op dit moment is het door het tuinbestuur gefreesd en met een groenbemester ingezaaid. Ik heb geen ervaring met zware kleigrond. In mijn topic https://www.moestuinforum.nl/topic/33495-heb-je-een-stukje-tuin-over-of-weet-je-een-volkstuin-in-groningendrenthe-dit-ivm-voedselprobleem/#comments over het vinden van een huis en een tuin (en over histamine-intolerantie) heb ik tips gekregen en daarnaast heb ik gezocht op het forum. Het meest belangrijke inzicht voor mij was dat mensen voor mij op de kleituin misschien hebben staan spitten op deze tuin. Het was nog niet in me opgekomen dat mensen zoiets zouden doen op zware kleigrond. Dat lijkt me een weg naar mislukking. Maar hier zijn de meningen over verdeeld, zie hieronder. Ik had een nog langer stuk met meer tips en citaten, maar net toen het bijna klaar was, verdween de pagina en kon ik het opnieuw doen. Dus aanvullingen zijn welkom. 1. Een laag compost bovenop de klei doen (2-3 cm zeggen de meeste mensen) en daar in zaaien. Het bodemleven brengt de compost zelf in de bodem. Compost had ik ook al bedacht. Nagekomen bericht: de meeste mensen hebben het nu over 15 cm het eerste jaar. Waar/kosten. Het is wel de vraag hoe ik aan compost kom en hoeveel me dat gaat kosten. Spitskool schrijft: "....10 euro per kuub (zelf in een eigen big bag scheppen) van een boer in de buurt. Op Marktplaats zijn wel wat aanbieders te vinden". Sommigen halen het gratis bij de gemeente. Ik ga dat niet doen, vertrouw het niet. Mijn ouders haalden een paar jaar compost bij de gemeente en ik vond later kleine stukjes metaal in de aarde terug. De vraag is wat er nog meer voor troep in heeft gezeten. Jorg:" Vorig jaar heb ik meegelift met een bestelling. Waren bigbags en die waren veel te prijzig. Alleen doen als er geen andere optie is. Op een rustiger moment heb ik alvast wat offertes opgevraagd bij verschillende groenbedrijven / recyclaars wat het kost om een karretje op te halen of te laten storten. Dat is beduidend goedkoper. Bijv. 10 euro voor een karretje (zelf ophalen) of 22,50 per m3 voor losgestort. Bij die laatste komen er nog wel transportkosten bij van vaak rond de 70-90 euro. Loont ook om lokale hovenier te bellen wat hij voor welke prijs kan leveren. Groencompost moet je hebben (gemaakt van snoeiafval, maaisel, etc). Tip die gegeven werd: https://www.bio-kultura.nl/big-bag-biologische-organische-mestcompost Een aantal mensen geeft paardenmest aan wat je nog een jaar laat composteren. Paarden krijgen wormkuren etc, dus ik zou persoonlijk gaan voor bio-paardenmest. Champost wordt ook genoemd. AshaiRay:"Stro en compost zijn okay, paardenmest moet je eerst goed laten verteren. Onverteerde paardenmest geef je ook veel vliegen dus wees daarop beducht. En wees niet verbaasd als er wat onverteerde graan ontkiemd." Ook wat betreft stro zou ik voor bio gaan. Veel graan wordt versneld afgerijpt door middel van het spuiten van heel veel gif. Ik ben dus zelf geen voorstander van regulier stro. RobN: "Wat ik wel merk is dat je het niet in 1 jaar klein krijgt maar na 2-3 jaar is er significante verbetering als je veel compost inwerkt. Ook kokosgrond helpt met bodemverbetering." Appelvrouw en Jorg geven aan dat na 2 jaar compost de bodem van hun tuin al een stuk beter is. 2. Over zand er op brengen zijn de meningen verdeeld. Klei is fijn van structuur, zand grof. Kruidje: "Zand heeft vaak eerder een averechts effect omdat je door bodemprocessen en regen lagen kan krijgen". Zand verdween bij iemand vrij snel in het niet. Zand plus klein wordt geestgrond. Donaldk: “Traditioneel gaat er bij klei juist zand en bij zandgrond juist klei. Humus zit er qua deeltjes grootte tussen in. Maar als die klei echt zo zwaar is gaat het om vrachtwagenladingen vol.” 3. Wel/niet spitten De tip is soms dat je moet spitten voor de vorst, dan vriezen de brokken kapot. Meerdere mensen vinden dit een optie, maar niet iedereen vind het een goed idee. Ik ben zelf geen voorstander van spitten. Ik denk dat een goed bodemleven belangrijk is, zowel qua dieren als schimmels. De eerste 10 cm bevat het meeste bodemleven, de 10 cm er onder al beduidend minder, daarna is de grond redelijk dood. Wormen zorgen dat de grond luchtig blijft. Schimmels zijn de telecomdraden en de supermarktbezorgservice van de plantenwereld. Appelvrouw: "Het zal zeker opleveren spitten, en je zult het ook vaker moeten doen. Ik ben nu voor het 4e of 5e jaar aan t tuinieren zonder spitten op mijn harde kleisoort. Die werd van spitten ook niet beter, ieder jaar opnieuw spitten en of frezen en met heel droog en met heel nat weer sloeg de klei volledig dicht..met droog weer ook met diepe scheuren." (Ze werkt nu met compost) 4. Zorgen voor veel wormen of zorgen voor goed bodemleven. Ben ik het mee eens, zie punt 3. Kruidje: "Ik houd me bezig met de micro-organismen in de grond en ik zou je aanbevelen om de schimmels weer terug in je grond te brengen. Dit kan bij voorbeeld door houtsnippers op je paden te leggen en daar te laten verteren. Achteraf schep je de inhoud van de paden op je bedden. En je houdt het vanaf dan no-till (alleen minimale, noodzakelijke grondbewerking) omdat je anders de schimmels weer tegenwerkt....Waarom de schimmels? Omdat de goede schimmels veel functies hebben in de grond. In jouw geval telt waarschijnlijk het meest dat ze structuur in de grond brengen en de klein in een geflocculeerde staat kunnen houden - dat dus de klei-plaatjes elkaar afstoten waardoor ook weer meer lucht in de grond komt. Daarnaast zijn schimmels in de grond een prima verdedigingssysteem tegen de ziekteverwekkende schimmels." Houtsnippers, moestuin-meisje: "...inmiddels heb ik lijntjes uitstaan bij verschillende hoveniers. Vergeet niet dat zij vaak moeten betalen om een vracht houtsnippers weg te brengen." 5. Een dag na veel regen zijn de brokken minder hard (oa Esmmar). RobN:"Om het nu klein te krijgen, goed nat maken, dunne laag compost erover strooien en dan harken en cultiveren maar." Mdubbelm: "Mijn vorige tuin was zware, diggeslempte klei. Het probleem was niet eens zo zeer de klei zelf, maar een slechte afwatering op het complex, waardoor de 2 winters dat ik er zat, de tuin van november tot maart onder water stond. Dan kun je dus elk jaar opnieuw beginnen. " 6. Aardappelen telen (ik teel zelf geen aardappelen, maar het is wel een tip voor anderen met kleigrond) 7. Groenbemester. De algemene ervaring van meerdere mensen is dat klaver moeilijk weg te krijgen is en phacelia wel geschikt. Appelvrouw: "Phacelia is top, voordat het in het zaad gaat wel uittrekken en lekker laten liggen in de winter. " Ik heb zelf klaver als stikstofleverancier bij mijn kolen en courgettes. Ze zijn bij mij zeker niet eenjarig, zoals iemand zei. Wel worden ze veel hoger dan zou moeten (ik heb 'lage klaver', het wordt echter30 tot 40 cm hoog. Misschien het verkeerde zaad gekregen?). Ik heb als groenbemester een keer Japanse Haver gebruikt. Die kan de hele winter blijven staan. Het is wel handig die eerst in een paar stukken te kortwieken voor je het eventueel onder werkt, want anders zijn het nogal lange taaie vezels in je tuin. Na een jaar is het grotendeels verteerd. -
Ik heb nu een balkon en teel er allerlei kruiden, theeplanten, bessen en snijlof. Ik pluk elke dag een paar blaadjes snijlof. Groenlof, snijlof etc schijnt goed te zijn voor de ontgifting door de lever. Het gaat om de bittere stof. Ik kan dat niet checken, maar wat ik wel weet is dat ik altijd veel te hoge leverwaarden had als ik weer een kuur kreeg ivm lyme en sinds ik consequent 2x per dag naast mijn dagelijkse witlof ook bittere lofsoorten eet, zijn mijn leverwaarden goed.
-
Ik heb redelijk goed nieuws! Ik heb 2 opties, beiden niet ideaal, maar ik zal niet helemaal zonder tuin zitten: 1. Een tuincomplex op het Drentse platteland heeft 2 tuinen, 100m2 en 50m2. Echter, ik las in hun nieuwbrieven dat het tuincomplex elk jaar in het voorjaar onder water staat en dat de gepote aardappels dan verrotten. Ik kan dan dus niet mijn vaste groenteplanten telen en niet het jaar rond telen. Mijn grootste oogst is juist in het late voorjaar, van dingen die in de herfst geplant zijn. Ik heb over 2 weken telefonisch contact en zal dan vragen of de wateroverlast ook geldt voor deze twee stukjes. Ik vind het heel lief en fijn dat ik in ieder geval stukjes tuin mag hebben, ook als ik er niet direct in de buurt zou komen wonen. Het is in ieder geval een opluchting een mogelijkheid te hebben. 2. Een tuincomplex in Groningen heeft 150m2. Echter, dit stuk is zware onbewerkte klei zonder humus en al mijn voorgangers schijnen op dit stuk gestrand te zijn en konden er niets mee. Ik ga vandaag als ik nog tijd over heb en anders morgen elders op het forum tips en ervaringen vragen met zware klei, om de haalbaarheid in te kunnen schatten. Ik zal dan hier een link plaatsen naar mijn vraag elders op dit forum. De baan is er, mogelijkheden voor een tuin zijn er, nu nog een huis en dan hebben we huisje, tuintje, baantje Marjolein, dank je voor het meedenken. Emmen is een eind rijden naar Groningen over een weg die als zeer gevaarlijk bekend staat, dus het heeft niet onze voorkeur om daar in de buurt te gaan wonen. Maar als we niets kunnen krijgen rondom Groningen, is het uiteraard wel een optie om daar heen te gaan en dan zal ik ook contact opnemen met de tuinen.
-
Ik krijg net een bericht van een volkstuinvereniging in Groningen dat alles vol zit sinds corona en dat er lange wachtlijsten zijn bij alle volkstuinverenigingen in Groningen. Maar gezien mijn uitgebreide mail en uitleg, wordt gekeken wat men misschien nog voor me kan doen. Hij heeft nog een paar aanvullende vragen. Ik ben benieuwd.....
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.