Ga naar inhoud

Saffraan

Members
  • Aantal items

    51
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Oost-Vlaanderen
  1. In onze tuin doen er duiven aan zaadverspreiding. Rond onze grote spar groeit er momenteel een hoopje tarwe maar ook een peulvrucht of iets dergelijks. Kan iemand zeggen of het sluimererwten of erwten of iets anders is? Misschien kan ik dan wel zaad winnen voor volgend jaar Het lijkt ook een klimplant te zijn maar dat lukt niet zo goed in het gras natuurlijk De bloemetjes: De bladeren: De vruchten:
  2. Wij hebben al van enkele frambosen liggen smullen. Geen idee welk ras want de struik stond er al toen we het huis kochten ^^ Ook de rode bessen beginnen al mooi te verkleuren:
  3. De foto is al van een paar weken terug maar had nog geen tijd om hem te posten. Hij is nu iets boven kniehoogte denk ik. Vorig weekend heb ik nog geen bloemen gezien in ieder geval (maar misschien was het nog te vroeg daarvoor?). De standplaats klopt in ieder geval wel als ik lees over Engelwortel: vochtig en lichte schaduw. Ik tracht bij mijn volgende tuinbezoek te letten op eventuele bloemen.
  4. Dit is zich nogal sterk aan het verspreiden in onze tuin. Wat is het? Aan het tempo waarop het groeit, vermoed ik dat het niet zo makkelijk weg te krijgen zal zijn
  5. Begin dit jaar kochten mijn man en ik een huis met 22are grond er bij. Omdat we momenteel nog verbouwen en dus niet permanent aanwezig zijn, wordt dit een jaar van waarnemingen in de tuin. We maken ook hier en daar wat plaats voor enkele makkelijke groenten zoals courgettes en pompoenen en we zien wel wat er van komt. Ideaal voor ons zou een permacultuur tuin zijn met een eetbaar bos en dat is ook waar we op lange termijn naar willen streven. Om dit goed te kunnen doen, tasten we dit jaar vooral af wat er leeft in onze tuin (zowel op vlak van dieren als planten), hoe de bodem gevormd is, etc. Een overzichtje van de tuin begin mei. We staan in het midden van de tuin. Hier kijken we naar de voorkant toe. We vinden hier vooral wilde planten, verschillende grassoorten en 1 grote spar. In het middelste deel bestaat de grond uit zeer compacte klei en heeft het grondwater moeite om weg te trekken. Hier hebben we ons 180° gedraaid en hier zitten we in een eerder bossige omgeving. Er moet nog hout opgeruimd worden maar eerst hebben we een hakselaar nodig We zien ondertussen al een heleboel beestjes in de tuin. Nuttige en minder nuttige. De hoeveelheid lieveheersbeestjes in de tuin is ongelooflijk (en ook een hele hoop larven). Er zitten dan ook een heleboel bladluizen in het gras onder de spar. Daar worden ze niet nat dus wel slim gezien van die luizen. Ook de bijtjes zijn volop aanwezig. Het gras hebben we sinds begin dit jaar nog niet afgereden en er komen een heleboel plantjes met bloemen naar boven: Her en der vinden we plukjes hondsdraf met de mooie paarse bloemetjes. Uiteraard hebben we ook de paardenbloem. De laatste maand hadden we veel van deze witte bloemetjes staan (geen idee wat het is). Maar momenteel beginnen de boterbloemen het over te nemen (al dan niet met bladluizen). Ik vind het fascinered hoe de bijtjes van bloem naar bloem vliegen en als ze toevallig eens op een andere soort terecht komen waar ze niet van aan het smullen waren, vliegen ze prompt verder op zoek naar die eerste soort. Op de witte dove netel zijn ze ook verzot en dat laten we dus allemaal rustig staan: Gezien er zo veel insecten in de tuin zitten, zijn er ook enkele vogels te vinden. We hebben wel minstens 4 nesten in onze tuin. Ik vermoed allemaal van houtduiven. In onze spar zitten er 2 nesten, achteraan hebben we dit nest gevonden. En vooraan, dicht bij het huis, was er een duif zo slim van zijn nest in een kleine boom te plaatsen. De boom is misschien 2,5-3m hoog. Met de gsm dan maar een foto genomen van de inhoud van het nest en ja hoor, volgens tekstboek, 2 houtduif eitjes. Zoveel leven in de tuin maakt me blij. Dat wil zeggen dat het een tuin is die werkt en waar de beestjes zich op hun gemak voelen. De beestjes hebben we nodig om een goed evenwicht te bekomen. De bladluizen trekken insecten aan die op hun beurt weer vogels aantrekken. Die vogels voeden mijn grond met hun uitwerpselen en dan kan ik dra genieten van allerlei eten uit de tuin
  6. Ah maar een zwarte bes is geen aalbes en ook stukken lekkerder dan een aalbes. Volgende keer probeer ik dat van het blad eens Bedankt voor de tip
  7. Je zei tomatillo maar er staat tamarillo Dat is vrees ik niet hetzelfde. Als je nog een tomatillo zou kopen, koop er dan 2 voor een goede bestuiving! Wel leuk, andere dingen in de moestuin. Ik waag me daar ook graag aan.
  8. Hij is niet zo heel groot maar hij staat ook wel in een nogal bosachtige omgeving. Veel andere bomen in de dichte nabijheid en de boom heeft ook een aantal takken waar niets aan groeit. Hij is een beetje slecht onderhouden geweest. Ik zal het gewoon afwachten Dat zal makkelijker zijn Bedankt voor de moeite en ik hou je op de hoogte als je het resultaat graag zou willen weten Anders al enkele nieuwe foto's, deze keer van bessen. Maar welke bessen? Aalbessen of kruisbessen? De standplaats (in de volle zon): Het blad: En de vruchtjes: En dan staat er verderop in de tuin ook nog een bessenstruik maar die staat onder een kleine wilg (of dat denk ik toch ) en krijgt stukken minder zon maar mogelijk is het wel dezelfde soort:
  9. Onthouden voor volgende keer: referentiepunten om te zien hoe groot iets is Misschien dat deze foto daar nog een handje bij helpen kan maar ik betwijfel het. Anders wordt het gewoon afwachten en - als de vogels er niet mee gaan lopen - proeven
  10. Om nog eens terug te komen op foto's die ik voorheen poste maar niet duidelijk genoeg waren. Ik heb een paar oppervlakkigere foto's genomen Bij deze werd hondsdraf geopperd maar er waren enkele mensen die twijfelden: Dus enkele andere foto's: Bij deze werd gezegd dat het een prunus was maar om de soort te zeggen, was er nog te weinig info: Ik denk zelf al te kunnen zeggen dat het een kerselaar of kriekelaar is maar welke van beide? Ik heb nog een hele hoop andere foto's van planten in de tuin - als je een huis koopt weet je niet wat er in staat natuurlijk - maar ik zal het beetje per beetje eens vragen om het overzicht niet te snel kwijt te raken Alvast bedankt!
  11. Ben er ooit al eens naar beginnen kijken. Ze staan ook op youtube. Ze duren wel heel lang dus doorzettingsvermogen is nodig maar moet zeggen dat ik wel geïntrigeerd was.
  12. Bedankt om het aan te passen! Ik weet al waar ik deze namiddag naar ga kijken! (maar eerst de afwas..)
  13. Bedankt salamandertje! Ik heb geen BBC en het is een leuke show waar ik nu wel naar kan kijken! (je laatste Video is wel private en kan ik niet zien)
  14. Saffraan

    Quinoa zaaien?

    De quinoa heeft mij hier ook nogal teleurgesteld op vlak van kiemen. Ik heb een 6tal plantjes uit de meer dan 50 zaaadjes dus verre van ideaal. Nu heb ik vandaag gelezen dat quinoa ook als kiemgroente gegeten wordt. Zou het mogelijk zijn om zaadjes te kiemen zoals je dat voor kiemgroente doet en ze daarna gewoon te planten in volle grond of ga ik dan in een later stadium andere problemen tegen komen?
  15. Interessante discussie! Ik heb vandaag een PDF gedownload op de Red de bijen site en daar stond er dat ze helpen tegen blad luizen. Net even opgezocht en blijkt dat ze indirect helpen tegen blad luizen omdat ze zweefvliegen aantrekken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...