Ga naar inhoud

veldkers

Members
  • Aantal items

    15
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Rotterdam

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. De mysterieuze wortels hebben nu blaadjes gekregen. Opmerkelijk, de wortels liggen gewoon los op de grond... Iemand die weet wat het is?
  2. Gemeenten zijn overgestapt op natuurvriendelijker groenbeheer, dus onkruid wordt niet meer met gif gespoten. Hier in de wijk (Rotterdam) groeit het volop in de straat, tussen het trottoir en de gevel. Heermoes vermeerdert zich d.m.v. sporen, is gek op stenen, en laat zich moeilijk bestrijden. Ik heb de heermoes in mijn moestuin - liefkozend 'heermoestuin' genoemd - tot een beheersbaar niveau terug weten te dringen nadat ik 2 jaar geleden noodgedwongen moest verhuizen naar een nieuwe 'tuin' waarin niet eerder getuinierd was.
  3. Dit is een foto van de mysterieuze wortels en Groot Kaasjeskruid naast elkaar.
  4. Super zeg, dat jullie zo goed meedenken! Heemst is een goede kanshebber, want ik heb iets zien bloeien waarvan ik dacht dat het Groot Kaasjeskruid was. Heemst is, naar ik van jullie begrijp, daar aan verwant. Ik heb in 2019 groot kaasjeskruid in de tuin gehad, maar kan me dergelijke wortels niet herinneren... Hm, toevallig is op de plek waar ik deze eerder gezaaid had, 1 groot kaasjeskruidplant spontaan opgekomen. Ik ga die morgen uitgraven en dan kan ik de wortels vergelijken. Wilde peen klinkt ook goed trouwens! Wie wil dat niet in z'n tuin! Ik laat het jullie weten! Vooralsnog ben ik door jullie berichten gerustgesteld omdat ik nu weet dat het geen hardnekkig onkruid is wat coute-que-coute verwijderd hoeft te worden.
  5. Oh ja, de wortels ruiken best zoet!
  6. Hallo Appelvrouw, Er stonden wilde bloemen van Natuurmonumenten. Die deden het niet geweldig, dus heb ik het maar gelaten. Zou er iets onbetrouwbaars tussen gezeten hebben, dan was me dat wel opgevallen (denk ik ) De wortels suggereren ook dat het iets 'enorms' geweest is, maar dat was niet het geval. Ik wil gewoon weten in hoeverre ik heel zorgvuldig te werk moet gaan met verwijderen.
  7. Ben je een beginnende tuinier? Haal alle struiken eruit. Spit, met een spitvork, zo diep mogelijk maar met beleid en haal zoveel mogelijk zwarte wortels eruit. Dat laatste is echt een lastig werkje, want de wortels breken makkelijk af. Maak een vreugdesprongetje zodra je een 'bolletje' (het hart van de heermoes) te pakken hebt. Gooi het spul niet op de grote hoop, maar voer het af en gooi het in de vuilcontainer. Zet op dezelfde plek voorlopig geen vaste planten / struiken, zodat je bovenstaand proces ieder jaar kan herhalen. Heermoes is ook een indicatie van arme grond, dus wat compost kan geen kwaad, lavameel is ook een idee. Steekt er een heermoes-pluim de kop op? Trek deze er zo goed mogelijk uit. Koop eventueel nieuwe bessenstruiken en zet die op een andere plek neer. Wie tuiniert, moet drastisch te werk kunnen gaan
  8. Beste moestuiniers, Vorig jaar heb ik op een verloren stukje, wilde bloemen van Natuurmonumenten gezaaid. Deze week kwam ik tijdens het spitten op datzelfde stukje, deze wortels tegen. Het is dus iets wat in het zakje gezeten heeft, of wat kans gezien heeft om zich tussen de bloemen verdekt op te stellen. Wie herkent het? De wortels zijn echt vinger-dik. En belangrijker: heb ik een probleem als er een stukje van de wortel achterblijft. Dank vast! Jolanda
  9. Aah! Gelukkig maar! Maar ziet er zo anders uit dan eerste zaailingen dat ik twijfelde. Het groeit in ieder geval mega snel! Dus ja, die soep gaat goed komen. Dankjewel voor je snelle reactie!
  10. Hallo allemaal, Op de plek waar ik vorig jaar lavas gezaaid heb, komt nu iets naar boven waarvan ik niet weet wat het is. Is dit lavas of misschien iets anders? Misschien iets wat ik beter niet in de tuin kan hebben? Herken je wat het is , dan lees hoor ik dat graag. Dank vast!
  11. Deze pompoen brak per ongeluk af toen ik deze op een steen wilde leggen. Daardoor eerder geoogst (3e wk augustus) dan gepland (houtachtig steeltje). Zouden jullie deze pompoen eten? Ik twijfel... want er liggen nog een paar 'grote jongens' in de tuin. Maar ja, misschien hebben ze wel hetzelfde. Bovendien heb ik dit zaad niet - zoals gewoonlijk- gekocht maar gekregen. Zeer waarschijnlijk uit 'eigen oogst' van de gever. Overigens is het vruchtvlees in werkelijkheid iets minder gelig dan op de foto maar het is ook niet mooi diep-oranje van kleur.
  12. Ja, dat herken ik wel: steeds maar uitleggen wat je gezaaid hebt en waar het voor dient. En dat doe ik dan ook graag want ik begrijp heel goed dat sommigen zich zullen afvragen of het volgend jaar niet ook in hún tuin zal opkomen. En ik realiseer me heel goed dat sommige tuiniers het toch vreemd vinden: wie zaait er nou alleen bloemen? Maar gelukkig zijn de meeste medetuiniers erg geïnteresseerd en ook wel gerustgesteld als ik ze vertel wat de bedoeling is. 'Onbekend maakt onbemind', dat is maar al te waar. Maar ik ben geen onbekende daar, er zijn een aantal tuiniers die ik ken van vorige lokaties en bovendien sluit ik me niet af voor contact en stap juist zelf makkelijk op mensen af. Maar er is wel een grote stoorzender op de tuin, die zich erg doet gelden en waar meerdere tuiniers over klagen. Helaas is dat mijn overbuurman. Ik kan me voorstellen dat hij een ontmoedigingsbeleid voert zodat hij mijn tuin erbij kan nemen. Maar ja, dat is gissen natuurlijk. Gisteren heb ik alle 'ouwe rotten' op de tuin om advies gevraagd en ze mijn tuin laten zien. Die overbuurman (die zich normaliter meteen overal mee bemoeid en met ongevraagd advies klaarstaat) was ook aanwezig en opvallend 'stil'. Dus mocht hij er iets meer over weten dan heeft hij kunnen zien dat iedereen geïnformeerd is over de situatie in mijn tuin. Dus als dat geen signaal is ... Maar goed, eerst eens kijken of de gezonde planten nu alsnog het loodje gaan leggen. Zo nee, dan hou ik het bij bovenstaand scenario. Gelukkig groeit phacelia heel snel. De 'aangetaste' planten kan ik nu niet composteren, dat is wel jammer
  13. Momenteel heb ik 2 tuinen, op 2 verschillende lokaties. Volgend jaar wil ik namelijk verkassen van het ene adres naar het andere. Om die periode te overbruggen én om mijn 'nieuwe' tuinlokatie geschikt te maken voor volgend jaar, heb ik dit jaar in de 'oude' tuin mijn groenten en in de 'nieuwe' tuin (hoofdzakelijk) phacelia gezaaid. Ik heb goede ervaringen met phacelia en heb dat al eerder gebruikt. Maar eergisteren was er iets vreemd aan de hand. 's Ochtends had ik nog gewied, 1 phacelia-bed stond op het punt om te gaan bloeien. Maar 's avonds hing een groot deel ineens heel slap en bezig te verdorren. Hetzelfde bij de zonnebloemen: 's ochtends niks aan de hand, de volgende dag ineens geel en dor. Ook de kroten hingen helemaal slap. Bij de buurman (die dezelfde zonnebloemen en kroten heeft, want die hebben we gedeeld) is niks aan de hand. De wortels van de phacelia mankeren niks en zijn niet aangevreten ofzo. Heb in het vroege voorjaar wel veel veenmollen gehad, maar dan zouden de planten omvallen en de wortels schade hebben. Bij overige buren is niks aan de hand (afgezien van de gebruikelijke seizoensongemakken). Wat opvalt is dat er echt een brede, dorre baan dwars door het bed loopt, alsof er iemand gif gespoten heeft ... Maar misschien zie ik iets over het hoofd?
  14. Ik gooi mijn restanten op de composthoop, maar als mulch-materiaal gebruiken kan ook natuurlijk. Mulchen doe ik het liefst met compost, maar dat is een kwestie van smaak.
  15. Ik heb vorig jaar facelia gezaaid, steeds als er een bedje vrijkwam (en zolang als het seizoen het toeliet natuurlijk, want ook groenbemesters hebben warmte nodig). Sommige bedjes hebben aardig staan bloeien - tot grote vreugde van de bijen. Andere bedjes - die ik later gezaaid heb - leverden wel plantmateriaal maar zonder knop. Het was mijn bedoeling om de facelia tot februari ongeveer te laten staan, door de vorst zou de facelia al aardig geslonken moeten zijn. Maar helaas heeft het nog niet erg gevroren, en ligt er nog aardig wat 'groen' plantmateriaal. Over een paar weken snij ik waar nodig, het ergste groen er van af. De wortels laat ik zeker zitten! Die zorgen voor lucht in de (zware) kleigrond en voor een goede afwatering. Dit trucje heb ik eerder ook met mijn tuinbonen toegepast en de wortels verdwijnen echt heel snel (daarna probleemloos andijvie gezet) Na het doorwerken (met de spitvork), laat ik het nog een paar weken liggen. Voor het zaaien eventueel nog wat gedroogde mestkorrels en een laagje compost als mulchlaag. Zo doe ik het!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...