Jump to content

Riverdale27

Members
 • Posts

  430
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  België
 1. Beetje vroeg om courgette te zaaien lijkt me. Ik zaai mijn courgette pas in de vierde week van april. Dan kan die buiten half mei. Prima oogsten. Vroeger zaaien is niet nodig. Tenzij je de courgette in de serre zou zetten, maar wat is daarvan het nut? De oogsten in volle grond zijn quasi altijd top. Ik zou gokken op een beetje zonnebrand. Jonge plantjes durven wel eens dit te vertonen wanneer ze in de felle zon komen zonder dat ze dat gewend zijn. Geen zorgen maken. Vorig jaar had ik heel wat plantjes met dit probleem. Ik had nochtans courgetten voor de hele buurt.
 2. Dag iedereen Wij hebben hier thuis al een hele tijd een (kamer?)plant staan. Nu vroeg ik mij af: welke is dat eigenlijk? We hebben die ooit gekregen, hele mooie planten. Hieronder wat foto's. Het blad is zeer uitgesproken en tegen de grond aan heeft de plant een stevige, ietwat harige, basis.
 3. Dag iedereen, Ik heb insectengaas over mijn: - spruitjes - rode kool - savooikool - prei Nu vroeg ik mij af, omdat zo'n gaas toch wel in de weg hangt tijdens de winterse grondbewerkingen (compost toevoegen, bekalken, ...), heeft gaas nu nog nut? Bij de prei is het vooral de preimot die ik weg wil houden. Bij de kolen vooral vlinders en koolvlieg. Zijn er nu nog preimotten en koolvliegen?
 4. Kolen kweken is toch wel eerder een kunst... Dit jaar heb ik echter zeer goede ervaringen gehad. Wat ik allemaal heb gedaan: - grond goed bekalkt in de herfst, alsook flink wat compost toegevoegd - goede varianten gekozen en gezaaid op het gewenste tijdstip - bij het planten verschillende maatregelen genomen, die ik hieronder zal oplijsten - groot plantgat maken en deels vullen met compost, mestkorrels (DCM Groenten) en een handvol zeewierkalk (kalk helpt tegen knolvoet) - kolen planten, een doorgeknipte plastieken pot erover (de bodem er ook uit, uiteraard) zodat slakken niet over de scherpe rand kunnen en daarbinnen nog een koolkraagje - mulch aangebracht, gewoon grasmaaisel - hierover insectengaas aangebracht (LILL uit de Ikea). Dit gedaan en de oogst was fantastisch. Mijn rode kolen waren niet enkel lekker maar fantastisch groot. Als bij wonder toch nog last gehad van rupsen maar vééééél minder dan gewoonlijk. Wellicht nog enkele eitjes achtergebleven in de grond of iets dergelijks. Meststoffen zijn uiteraard van groot belang voor kolen. Dat moet zeker genoeg zijn.
 5. De hele steel moet echt lichtbruin worden voordat je mag oogsten? Doeme toch... Te vroeg geoogst.
 6. Iemand een idee wat dit kan zijn en of het schadelijk is? Heb onze butternuts zondag afgesneden en toen leken ze prima, buiten wat aarde aan de kant waar ze op de grond lagen. Maar nu opeens al die vlekken. Heb ze gewoon nog goed afgespoeld met water, niets anders.
 7. Ik heb er nog genoeg groene hangen... de zomer duurt nog wel effe he
 8. Als dat meloen of komkommer was had je het eigenlijk al kunnen zien bij het zaaien.
 9. Dag iedereen, Ik deel een serre op onze volkstuin. Naast mijn stukje is er een komkommerplant die bijzonder sterk aangetast werd door echte meeldauw. Ik zie nu ook dat het zich verplaatst naar mijn meloenplant (die geënt is btw...) Wat kan ik best doen buiten aangetaste bladeren wegnemen? Moet ik mij zorgen maken over de vruchten?
 10. Het is wat aanvoelen, want sommige soorten hebben groter blad dan anderen, maar aan het blad kan je wel goed zien als het klaar is. Mooi groen en groot. Kleiner oogsten kan natuurlijk ook. Als je in het midden een stengel ziet aankomen is het helaas te laat
 11. Heb ze nu het tweede jaar en ze zijn toch al makkelijk een meter hoog. Breed worden ze ook wel, maar voornamelijk omdat ze tegen de muur staan bij mij en de wind hen altijd naar één kant duwt. Beschermen tegen vogels deed ik het eerste jaar met vogelnet, maar dit jaar niet, omdat ik merk dat de vogels er gewoon niet aankomen om één of andere reden Ikea vitrage zal ook wel werken.
 12. Mijn aardappelen zitten in de klei, dus er blijft niet veel aan hangen op droge dagen. Ik haal ze eruit na een paar dagen droogte en dan gooi ik ze meteen in een bak in het donker. Paar dagen later gaan ze de berging in, met antikiempoeder.
 13. Normaal is handmatig bestuiven echt niet nodig hoor. Als je bloemen hebt gaat dat allemaal vanzelf. Maar als je het toch wil proberen, trek dan een mannelijke bloem van de plant af, doe alle blaadjes er rond af zodat je enkel de meeldraden hebt. En wrijf die nu over de stamper van je vrouwelijke bloemen. Done. Maar zelf heb ik nog nooit zelf bestoven. Dat komt hier altijd netjes in orde.
 14. Meer licht werkt anders ook goed Raar dat ze in de kas al te weinig licht hadden. Normaal heb je daar net massa's licht. Maar inderdaad, als ze al veel licht hebben is een lagere temperatuur de enige oplossing. Luchten dus, die kas!
×
×
 • Create New...