Jump to content

bur

Members
 • Posts

  32
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nederland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. bur

  Waterpomp

  De afbeelding stond op de site van bol bij de foto's van de pomp. Dus er komt nog steeds iets van 8.000 liter water per uur uit aan het uiteinde als hij gewoon horizontaal ligt? Leidingweerstand zal vast niet heel veel zijn. Dat is dan toch veel te veel voor een stel sproeiers? Zelfs als je er drie aansluit. Ik begrijp het geloof ik niet helemaal. Wat bedoel je daarmee? Welke gegevens?
 2. bur

  Waterpomp

  Ah! Dat helpt, dus bij grotere afstand, kan hij minder liters pompen, dus kan je er dan wel een sproeier op zetten. Daar kan ik wat mee. Bedoel je deze grafiek? Als ik die goed lees neemt de hoeveelheid bij meer dan 30 meter hard af en vlak bij 35 meter zit hij dan rond de 800 liter/uur.
 3. bur

  Waterpomp

  Ik weet niet of ik dit topic op de juiste plek heb gezet, dus op hoop van zegen: Ik ben op zoek naar een waterpomp. Net via de zoekfunctie proberen te vinden wat ik nodig heb, maar ik kom er niet uit. De situatie is als volgt: - Geen elektra - Sloot op ca 20 meter van mijn tuin, bovenkant water is nog geen halve meter onder het maaiveld - Tuin is ca 20 meter lang, dus met wat speling moet het water iets van 45 meter gepompt worden maximaal Ik wil de pomp gebruiken voor: - vullen regentonnen - aansluiten op een sproeier Ik vond online deze pomp: https://www.bol.com/nl/p/kibani-waterpomp-8-000-liter-p-uur-98-cc-1-5-pk-4-takt-benzine-motor-4000-toeren-minuut-doorstroming/9200000094352854/ Maar in de handleiding daarvan staat dat je hem niet kunt aansluiten op een sproeier. Ik denk dat dit is omdat een sproeier max iets van 800 liter water per uur kwijt kan en de pomp 8.000 liter water per uur levert. Dat gaat niet goed dan. Andere pompen die ik kon vinden zitten qua capaciteit niet veel lager. En als ze al wat lager zitten, dan kunnen ze het water maar 25 meter ver pompen ofzo. Ik zoek dus een benzine pomp die de afstand aan kan en die je wel aan kunt sluiten op een sproeier. Heeft iemand een goede tip voor me?
 4. Ik heb nu ook een filmpje gemaakt van de perenboom. Ik struikelde tijdens het filmen over een paaltje, vandaar de gekke beweging in beeld Bovenin groeit de peer eigenlijk alleen maar recht omhoog. Het is daar ook super vol. Op het filmpje is denk ik wel goed te zien wat ik bedoel. Ik wil de peer in het voorjaar snoeien bij de rode lijn op de foto en in de zomer bij de gele lijn. Is dit ok? Of is dit te heftig in één jaar?
 5. Klopt! Dat staat nog op de planning om te doen. Ik wilde stenen opstapelen om de verhoging te maken. Er liggen een massa stoeptegels op mijn tuin, die kan ik daar goed voor gebruiken. De grond is nu alleen heel nat, waardoor het niet goed lukte om de basis waterpas te maken, dus ik heb dat nog even uitgesteld. De tuinslang is een goede aanvulling, daar had ik nog niet aan gedacht. Er zitten al kraantjes op de tonnen, ik zal eens kijken of daar een slang op aangesloten kan worden.
 6. Ja, daar heb ik over gedacht. Heb het niet gedaan, omdat ik geen boutjes had die lang genoeg waren daarvoor en omdat het allemaal vrij weinig weegt. Ik hou het in de gaten, mocht het scheurtjes gaan vertonen grijp ik in.
 7. Dit is hoe ik het uiteindelijk heb opgelost: Ik heb een stadsuitloop genomen: Van het lange stuk heb ik een stuk afgezaagd en vervolgens heb ik hem vertikaal vastgemaakt onder het uiteinde van de goot: Vervolgens op het uiteinde van de stadsuitloop een stuk regenpijp en een bochtje, zodat het water beter in de ton eronder valt. Door het afzagen past er nog goed een regenton onder. Ik heb een paar gaten geboord in de profielen van de kas en daar de stadsuitloop met wat boutjes aan vast gezet: Het andere uiteinde van de goot heb ik dichtgemaakt door een plaatje PVC (van het stuk stadsuitloop dat ik afgezaagd had) op het gootuiteinde daar vast te kitten. Helaas moest ik de tonnen aan de achterzijde van de kas zetten (in plaats van naast de deur) omdat het afschot van de goot naar achteren afliep. De hele kas opkrikken vond ik wat ver gaan
 8. Graven totdat ik de knollen van de heermoes heb gevonden, werkt vast goed, maar dan kan ik 206 m2 gaan afgraven, inclusief het afbreken van de bestaande kas, het bestaande tuinhuis en de aangelegde paden, want de heermoes zit overal weet ik inmiddels. Ik ga wel voor het schoffelen en mulchen. De buurman vertelde me dat tot een jaar of 5 geleden ze helemaal geen heermoes hadden op het complex en dat nu alles er vol mee zit. Vraag me dan toch af hoe dat kan
 9. De beschimmelde appeltjes staan inderdaad op mijn lijstje om nog te verwijderen. Dank voor de reminder! Afgelopen weekend ben ik bezig geweest om de appels die overal op de grond lagen weg te rotten weg te halen. De twijgen onderaan de stam komen niet uit de grond, maar uit de stam, ongeveer 10 cm boven de grond. De stam is daar dikker, dus ik denk dat hij daar geënt is? Ik heb ze afgezaagd, er staat nu een klein stompje. Als ik dat ook weg wil halen, moet ik bijna loodrecht naar beneden gaan zagen. Je krijgt dan een grote wond. Is dat beter om te doen dan het stompje laten staan?
 10. Top! Dank voor je feedback.
 11. Ieder moet natuurlijk zijn eigen keuzes maken, maar ik hoop dat je op de hoogte bent dat deze manier van inmaken het risico van botulisme met zich mee brengt? Nare daaraan is dat je het niet ziet en niet ruikt. Zie ook: https://www.leesvoer.net/pressure-canner/
 12. Het pssst geluid in combinatie met de lekkage komt denk ik door overdruk in het potje die ontsnapt. Als je groenten fermenteert (bijvoorbeeld zuurkool) dan ontstaat bij de fermentatie gas. Als dat niet weg kan, gaat eerst de deksel bol staan en kan zelfs je potje kapot gaan. Ik ken je sambal recept niet, maar ik vermoed dat er geen fermentatie aan te pas kwam? Een andere manier waarop je een psstt geluid kunt horen is als je bijvoorbeeld fruit hebt in gemaakt in een waterbad of groenten hebt ingemaakt in een pressure canner. Dan ontstaat er onderdruk in het potje. Als je dan het potje open maakt, hoor je ook een psssttt geluid, maar dan heb je geen lekkage. Bij onderdruk in het potje komt de inhoud niet naar buiten. Bij overdruk gaat bij een weckpot met zo'n rubberen ring, de deksel los, de inhoud kan je dan niet meer eten (bij een potje met een schroefdeksel, heb je deze controle niet, daarom gebruik ik die zelf ook niet om mee in te maken). Moraal van het verhaal: ik zou het niet eten. In Amerika is veel meer onderzoek gedaan naar inmaken dan in Nederland. Ze zeggen daar dat je groenten alleen veilig kunt inmaken met een pressure canner (geen hoge drukpan, oven of waterbad), maar dat is weer een hele andere discussie.
 13. Ik heb de appelbomen afgelopen weekend goed bekeken. De rechterboom heb ik nu wel een idee van hoe deze gesnoeid moet worden. De onderste tak aan de rechterkant, zoals Roeier al aangaf, maar ook de tak daarboven. Ik heb er een filmpje van gemaakt en dan zie je goed dat die tak tussen de andere door omhoog loopt. Ik denk dat ik het dit jaar beperk tot deze twee takken (eenje in maart en de dikste in de zomer), plus hier en daar wat dunne takken inkorten, kruisende / naar binnen groeiende dunne takken weghalen enzo. De andere appelboom vind ik ingewikkelder. In het filmpje vanaf 5 seconden zie je dat aan de rechterkant van de boom een paar hele dikke takken elkaar kruisen en ik tel een stuk of 7 gesteltakken. Wat kan ik bij deze boom het beste doen?
×
×
 • Create New...