Ga naar inhoud

Claudia69

Members
  • Aantal items

    1723
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Claudia69

  1. Een aankomende catastrofe: een woelmuis heeft zich hardnekkig genesteld onder het bed waar mijn komkommers staan. Die hangen al half en half te zieltogen... maar ik blijf even hardnekkig de gangen dichtgooien in de hoop dat dat beest verkast. Of dat mijn katten hem of haar bij de lurven stekken...

     

  2. Mijn tuinbonen... Vorig jaar zaad gekweekt met een paar gekregen planten, dit jaar voor het eerst gezaaid om uit te planten. Maar hoewel ze in de aanbevolen periode werden gezaaid en geplant, was het volgens mij snel te droog en te warm voor ze. De zwarte luizen waren vroeg daardoor, en ik had ff onvoldoende tijd om dat op te volgen. Ik zal met andere woorden blij mogen zijn als ik volgend jaar weer voldoende zaaigoed heb. Dan nog maar eens proberen... 

     

  3. Temperaturen aan de grond kunnen wel 5°C kouder zijn dan de minimumtemperaturen die men opgeeft (die minima worden gemeten op 1 m boven een grasveld, onder thermometerhut). Op sommige plekken in mijn tuin, vriest het sneller aan de grond (lager gelegen, windluwe stukken hebben daar meer last van hier).
    image.thumb.png.d68fc33bff9bbaf7e74a541192a74aa5.png
    De bodemkundige dienst voorspelt hier voor maandag en dinsdag minima boven de 8 °C (bovenaan tabel), met toch kans op vriestemperaturen aan de grond (onderaan tabel). Vooral open nachten kunnen gevaarlijk zijn op dat vlak.

     

     

  4. Quote
      Op 10-4-2020 om 22:34, Jeanne heijmans zei:

    Alleen water gegeven, omdat het zo droog is steeds.

    Ben planten aan het afharden, en daarna gaan ze naar buiten. Onder een soort veranda.tot nu toe gaat het goed.maar er komt volgende week een dag met veel wind.hoop dat het dan nog goed gaat.

    Er komt zelfs nog wat nachtvorst aan deze  week:

     image.png.43202d123062766ded905ce62e76263a.png
     

  5. Ik heb me dit jaar beperkt tot 4 soorten:
    - Noir de crimée van Aveve,

    - Corazon hybride F1 van Vilmorin,
    - Tigrella bicolore van De Bolster en
    - Andine cornue van Vlaams Zaadhuis. 

    Andine cornue heeft een vrij fijn, gekruld blad wat je wel vaker ziet bij tomaten van het roma-type.

     

    P1220415.JPG

    P1220417.JPG

  6. Ik heb vorige week een tweede lading gezaaid voor de voorziening waar ik werk. Die staan nu boven. Beetje dicht gezaaid, maar 'k had wat veel erwten laten weken. Ze moeten ze maar wat verder uit elkaar planten dan.

    P1220414.JPG

  7. Ik heb in de trays putjes van ongeveer 1 cm diep geprikt en daarin de erwtjes gezaaid (vrij ondiep dus), 3 erwten per vakje (5 x 5 cm groot).
    Bij uitplanten buiten zorg ik er wel voor dat ze diep genoeg geplant worden. 
    Ik zet ze in de schaduw omdat de zon momenteel wel heel erg brandt op ons terras en dat geeft snel een kurkdroog, hard laagje op potgrond, waar opkomende kiemplantjes soms moeilijk doorheen geraken. In de schaduw geeft dat minder problemen. Als ze meer blad hebben, schuif ik ze door naar een plekje met meer zon, als die niet te fel brandt. Want zoveel plantjes in een klein beetje grond, geeft rap watertekort in volle zon. Ik kan ze niet de hele dag door opvolgen en tussendoor begieten. Dus kies ik een plekje dat niet continu in de zon staat.

  8. Ik heb net een tweede lading sugar snaps gezaaid (voor de moestuin in de voorziening waar ik werk). De erwten 1 dag geweekt in koud water, gezaaid in deep root trays (12 cm diep) in licht vochtige grond, 1 nachtje binnen laten staan en ze komen al piepen. Staan nu in de schaduw buiten, en blijven daar ook staan tot ze groot genoeg zijn om uit te planten.

  9. Ik heb dit jaar Amish Snaps gezaaid (hoge rondzadige suikererwt). Heeft sterke hechtranken, kan iets vroeger gezet, is iets minder zoet dan de Sugar Snaps (hoge kreukzadige suikererwt) die ik ook soms zet. Maar daar had ik geen zaad meer van en ik heb het ook niet meteen kunnen bestellen. De laatste genieten eigenlijk mijn voorkeur, maar kunnen wel wat opbindtouw verdragen (laten sneller los van hun klimrek bij sterke wind). Ze zijn deze week uitgeplant.

    • Like 1
  10. Kijk, ik heb zowaar een deel van de bestelling aangekregen die ik eind februari plaatste. Met een gratis zakje 'gele citroen droogbonen' erbovenop.  Kan ik toch alvast wat bloemen beginnen in te zaaien. 

  11. On 21-12-2017 at 00:18, tielse flipje said:

    P105069945171513802281.JPG

     

    foto van 16 juni

     

    Dit is een rijtje, van voren gezien, van drie planten (Frambozenrood) van zes jaar oud. Het enige wat ik doe is 's winters een kruiwagen verteerde paardenmest verdelen over de drie planten. Water krijgen ze eigenlijk nooit extra.

     

    Het is normaal dat 's winters alleen nog knoppen iets boven het grondoppervlak uitsteken, het blad is dan allemaal afgestorven.

    Ik heb net een paar rabarberplanten van deze soort opgehaald bij de kweker omdat de planten die al in de tuin stonden toen we het huis kochten intussen aan vervanging toe zijn. Dit was een ook groene soort, en ik houd meer van de zoetere, rodere types. Ik heb een redelijk zanderige en in de zomer snel droge grond. In de winter kan hij toch behoorlijk nat zijn (laaggelegen). De afgelopen zomers hebben de oude planten het moeilijk gehad op een plek in volle zon. De stengels en het blad werden slap en stierven af, wat bleef staan, had last van bruine vlekken in het blad, die op den duur gaten werden (mozaïekvirus misschien). Het waren natuurlijk wel erg droge zomers. Ik twijfel nu waar ik de nieuwe planten zou gaan zetten. Optie 1 is tegen de compostbakken, halfschaduw, optie 2 in volle zon, op een plek waar nog een deel gazon verwijderd moet. Ik zie dat ze bij jou toch gewoon in volle zon staan. Maar twijfel omdat gras wellicht niet de meest ideale 'voorteelt' is. Wat zou voor deze plant de beste standplaats zijn?

  12. Hier zijn ze net gezaaid, een weekje later dan vorig jaar, maar dat zou het verschil niet mogen maken. Ik doe het zonder lampen en heb intussen al gemerkt dat vroeger zaaien minder effect heeft dan de plantjes na het verpotten in 3-literpotten in april zoveel mogelijk (en zeker overdag) in een goed afgesloten tunneltje te zetten waarin ze lekker warm in het zonlicht kunnen broeien. Dit geeft stevige plantjes die ik buiten uitplant in de tweede helft van mei. 

    Dit jaar was ik wat laad met zaden kopen en heb ik me gehouden bij wat ik vond hier in de buurt:
    - Corno di toro - Somers zaden (een al eerder gezaaide, lekker zoete punpaprika, ideaal om op te vullen of paprikasauzen op smaak te brengen)
    - Jubilandska - VT zaden (misschien al wel eens eerder gezet, maar niet recent, lijkt me een dikwandige paprika met eerder puntvormige vruchten)
    - Predi HF1 - Vilmorin zaden (vorig jaar gezaaid, geeft stevige, grote vruchten die ook in groene staat al lekker zoet zijn)
    - Spaanse pepertjes - AVEVE zaden (restje van vorig jaar, omdat deze soort het nog wel doet als ze rond deze tijd pas wordt gezaaid)
     

    Ze staan nu onder een lichtkoepel, lekker warm op de vloer van de chauffageruimte (is in deze tijd van het jaar altijd lekker warm omdat de vloerverwarming daar vertrekt). Zodra er iets komt piepen (over een dag  of 10), krijgen ze een plekje voor het raam op het zuiden. Eindelijk gestart... dat geeft een goed gevoel ;-)

×
×
  • Nieuwe aanmaken...